مورد عجیب مینو خالقی

زیتون-آرش بهمنی:داستان از انتشار خبری به نقل از «منبع آگاه» عمومی شد: مینو خالقی، منتخب سوم اصفهان در انتخابات مجلس دهم، بعد از برگزاری انتخابات ردصلاحیت شد. خبری که منبع انتشار اولیه آن ستاد انتخاباتی احمد سالک – نماینده اصفهان در مجلس نهم و از منتخبان مجلس دهم – بود. انتشار خبر در شبکه‌های اجتماعی باعث شد گمانه‌زنی‌ها پیرامون دلیل ردصلاحیت خالقی آغاز شود: برخی مسایل مربوط به حجاب و برخی دست دادن با مردها را دلیل ردصلاحیت خالقی معرفی کردند.

خبر رسمی اما چند روز بعد توسط رسول زرگرپور، استاندار اصفهان، اعلام شد. به گفته زرگرپور شورای نگهبان در نامه‌ای که روز ۲۹ اسفند ماه به استان‌داری اصفهان ارسال کرد، اعلام کرد که مینو خالقی نمی‌تواند به عنوان نماینده در مجلس دهم حضور داشته باشد. اما در نقل دلیل این مساله از سوی استان‌دار اصفهان، رسانه‌ها دو روایت داشتند: برخی از «ردصلاحیت»  و و برخی دیگر  از «ابطال آرای منتخب سوم »خبر دادند.

خالقی خود البته در بیانیه‌ای که چهارم فروردین ماه صادر کرد، نوشت «تاکنون هیچ ابلاغی مبنی بر تخلفات تبلیغاتی یا دیگر مواردی در مورد رد صلاحیت دریافت نکرده» است. به گفته او «مساله آرای مردم به عنوان حق‌الناس» و «حق اینجانب به عنوان شهروندی که با انواع افترا مورد هجمه واقع شده» مطرح است و همین مساله «دقت نظر مسئولان امر» برای در نظر گرفتن «ادله قطعیه شرعیه و قانونی از نهادهای نظارتی» را می‌طلبد.

رسول زرگرپور – که به نوشته ایلنا رابطه نزدیکی با نمایندگان اصول‌گرای اصفهان دارد – همچنین اضافه کرده بود که اعتراض خالقی از سوی او به وزیر کشور منتقل شده و از رحمانی‌فضلی خواسته دلیل این مساله را از شورای نگهبان جویا شود.

کمی بعدتر سیامک ره‌پیک، سخن‌گوی هیات مرکزی نظارت بر انتخابات نیز این خبر را تایید کرد. به گفته او آرای مینو خالقی باطل و انتخاب نفر جای‌گزین او در انتخابات میان دوره‌ای مجلس انجام خواهد شد. ره‌پیک درباره دلایل ابطال آرای خالقی توضیحی ارائه نکرد، گرچه به گفته او موارد دیگری نیز پیش از این وجود داشته که «بعد از برگزاری انتخابات، رای یکی از منتخبان با بررسی‌هایی که شورای نگهبان انجام داده باطل شده است».

ردصلاحیت خالقی موجب واکنش اصلاح‌طلبان استان اصفهان هم شد. آن‌ها با نوشتن نامه‌ای سرگشاده خطاب به حسن روحانی، از او خواستند تا از «حقوق اساسی مردم» دفاع کرده و از «تضییع امانت مردم» جلوگیری کند.

مینو خالقی بیانیه‌ای نیز در کانال تلگرام خود منتشر کرد. براساس این بیانیه، شورای نگهبان آرای او را باطل کرده و «مساله ردصلاحیت مطرح نیست». خالقی در این بیانیه نوشته بود که «به دنبال استیفای حقوق خود و مردمی که مرا منتخب خود دانسته‌اند، از طرق قانونی و حقوقی هستم».

شورای نگهبان طبق قانون اساسی وظیفه نظارت بر انتخابات مجلس خبرگان رهبری، ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی را به عهده دارد. براساس تفسیر خود این شورا، این نظارت استصوابی است و همه مراحل انتخابات را در بر می‌گیرد. براساس ماده ۱۹ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی
مواردی نظیر آرای ناخوانا، فاقد مهر انتخابات، تکراری، کسانی که به سن قانونی نرسیده‌اند و آرایی که با تهدید به دست آمده می‌تواند باعث ابطال آرا شود.

سایت فرارو در تحلیلی حقوقی نوشت که شورای نگهبان امکان ردصلاحیت کاندیداها «بعد از طی شدن مهلت قانونی و آغاز رای‌گیری در صندوق‌ها» را ندارد. ضمن این‌که «قانون انتخابات تحت هیچ شرایطی ابطال آرای یک نفر را اجازه نداده است»‌و در نتیجه «وزارت کشور موظف است اعتبارنامه کلیه منتخبین را صادر کند، مگر این که شورای نگهبان کل انتخابات را باطل کند. اکنون که انتخابات اصفهان به صورت کلی تایید شده است، وزارت کشور موظف است اعتبارنامه خانم مینو خالقی را صادر کند. بنابراین اظهار نظر استاندار اصفهان که تصمیم نهایی با شورای نگهبان است وجاهت قانونی ندارد».

ردصلاحیت خالقی موجب واکنش اصلاح‌طلبان استان اصفهان هم شد. آن‌ها با نوشتن نامه‌ای سرگشاده خطاب به حسن روحانی، از او خواستند تا از «حقوق اساسی مردم» دفاع کرده و از «تضییع امانت مردم» جلوگیری کند. شورای هماهنگی جبهه اصلاح‌طلبان استان اصفهان همچنین در بیانیه خود نوشت: «اعلام رد شدن صلاحیت منتخب تایید شده و تعیین تکلیف نماینده پنجم اصفهان در انتخابات میان‌دوره‌ای از سوی شورای نگهبان… شائبه برخورد حذفی را در اذهان مردم ایجاد می‌کند».

هنوز نه شورای نگهبان یا وزارت کشور دلیل ابطال آرای خالقی را اعلام کرده و نه خود این کاندیدا اظهارنظر شفافی در این زمینه کرده است. از سوی دولت نیز هنوز واکنش مشخصی نسبت به این مساله صورت نگرفته است. باید منتظر ماند و دید که خالقی سرنوشتی هم‌چون علی‌رضا رجایی، در انتخابات مجلس ششم تهران پیدا می‌کند یا دولت روحانی قدر خواهد بود اراده احتمالی خود را به کرسی بنشاند.

Share
Published by
S D

Recent Posts

معاویه: یک عرب ایرانی یا مسیحی؟

مسعود امیرخلیلی

۱۳ آبان ۱۴۰۳

آقای خامنه‌ای، ۱۳ آبان و شورای‌ نگهبانِ جهان

۱۳ آبان در تاریخ جمهوری اسلامی روز مهمی است؛ نه از آن جهت که سفارت…

۱۳ آبان ۱۴۰۳

آیا پذیرفتگان دیکتاتوری مقصرند؟!

در تحلیل سیاسی و روانشناختی دیکتاتوری، مسئله مقصر دانستن پذیرفتگان دیکتاتوری به عنوان افرادی که…

۱۳ آبان ۱۴۰۳

روز جهانی وگن؛ به یاد بی‌صداترین و بی‌دفاع‌ترینِ ستمدیدگان!

امروز یکم نوامبر، روز جهانی وگن است؛ این روز، یادبودِ تمام دردمندی‌ها و خودآگاهی‌هایی است…

۱۲ آبان ۱۴۰۳

اسرائیل؛ درون شورویه و بیرون مستبده!

درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…

۰۸ آبان ۱۴۰۳