زیتون-سینا پاکزاد: رهبر جمهوری اسلامی اینک برای دومین بار پروژه تحریم شورای شهر و شهرداری تهران را اجرا میکند و شاید امیدوار است که این تحریم مانند تحریم اول برای او نتیجهای رضایتبخش به دنبال داشته باشد.
آیتالله خامنهای دومین دوره انتخابات شوراها را تحریم کرد و اصولگرایان پیروز شدند. گویا او هنوز راضی نشده که شورای شهر را به اصلاحطلبان تحویل دهد و به همین دلیل نهادهای زیر نظرش حمله سازماندهی شده به شورای شهر را اجرا کردند.
از سوی دیگر او شخصا نیز شورای شهر تهران را بایکوت کرده است. محمود میرلوحی،عضو شورای شهر، روز دوشنبه اعلام کرد که دفتر آیتالله خامنه ای چندین درخواست اعضای شورای شهر برای ملاقات با او را بیجواب گذاشته است.
محمود میرلوحی گفت که «تنها نقل قولهایی از برخی افراد میشنویم که رهبری تمایلی به دیدار با اعضای شورای شهر ندارند».
وی در مصاحبه با سایت «شهردار آنلاین» اضافه کرد: «متاسفانه ما در این مورد تنها نقل قولهایی از برخی افراد میشنویم که رهبری تمایلی به دیدار با اعضای شورای شهر ندارند».
پیش از این نیز بهاره آروین، دیگر عضو شورای شهر، این موضوع را در کنار «رفتارهای تحقیرآمیز» توسط دادستانی و «بازجویی» توسط «جوانی بیست و چندساله» و آزادی با قرار کفالت از جمله دلایل استعفای نجفی ذکر کرده بود.
پس از آن وبسایت سحامنیوز خبر داد که پس از احضار شهردار تهران به دادسرا به دلیل جشن برج میلاد، امیر قطبی معاون دادستان تهران از آقای نجفی خواسته بود استعفا دهد.
روز یکشنبه هم مرتضی الویری، عضو شورای شهر تهران، این موضوع را تائید کرد و گفت که که ظاهراً یک مقام قضایی از شهردار تهران خواسته است استعفا دهد.
یک روز بعد اما دادستان کل کشور شمشیر را علیه شهردار تهران و اعضای شورای شهر از رو بست و ضمن انتقاد از مخالفت اعضای شورای شهر با استعفای شهردار تهران، از محمدعلی نجفی خواست که دوباره استعفا بدهد و در محل کار خود حاضر نشود تا اعضای شورا در نهایت استعفایش را قبول کنند.
علیرضا رحیمی، نماینده تهران در مجلس، سخنان دادستان کل کشور را «نقض» تفکیک قوا دانست و تاکید کرد که «تیغ قضایی از شهردار تهران عبور و بالای سر شورای اسلامی شهر تهران رسید».
محمدجعفر منتظری همچنین اعضای شورای شهر را تهدید کرد و گفت: «اگر این آقای شهردار نتوانست مدیریت لازم را بر شهر تهران داشته باشد چه کسی مسئول است؟ بنده به عنوان مدعیالعموم به شورای شهر تهران عنوان میکنم که مسئولیت این کار با شماست».
این سخنان دادستان کل کشور چند ساعت بعد واکنش فعالان سیاسی اصلاحطلب و بعضی از اعضای شورای شهر را برانگیخت و البته خبر دومین استعفای محمد علی نجفی نیز منتشر شد.
علیرضا رحیمی، نماینده تهران در مجلس، در حساب توئیتر خود سخنان دادستان کل کشور را «نقض» تفکیک قوا دانست و تاکید کرد که «تیغ قضایی از شهردار تهران عبور و بالای سر شورای اسلامی شهر تهران رسید».
در همین حال محمود صادقی، دیگر نماینده تهران در مجلس، خطاب به دادستان کل کشور نوشت که «به جای دخالت در کار شورای شهر، لطفا بفرمایید با آن گزارش ۵۰۰ صفحهای تخلفات و ۱۲ پرونده شکایت شهرداری چه کردهاید؟!».
عبدالله رمضانزاده، سخنگوی دولت محمد خاتمی هم از دادستان خواست که «نتیجه رسیدگی به پرونده بیش از صدهزار میلیارد ریالی تخلفات .؟..! برخی سرداران شاغل سابق در شهرداری تهران در پرونده هولدینگ یاس» را اعلام کند.
یکی از دلایل فشارها بر نجفی افشای فسادهای ۱۲ سال دوره مدیریت محمد باقر قالیباف است.
شهردار تهران روز ۲۴ دی ۹۶ در گزارشی از وضعیت شهرداری پایتخت ایران، شهردار و مدیران سابق این نهاد را به مواردی چون «هزینه کردن بودجه شهرداری در انتخابات ریاستجمهوری»، «استخدام ناگهانی ۱۳ هزار نفر در آستانه انتخابات»، «خیانت در صندوق ذخیره کارکنان شهرداری» و «واگذاری سلیقهای ۶۷۴ ملک» متهم کرده بود.
زهرا صدراعظم نوری بیماری نجفی را مرتبط با «پروستات» اعلام کرد و گفت که «بیماری شما بیماری رجال سیاسی ایران است و رجال سیاسی در ردههای خیلی بالا این بیماری را داشتند و دارند و معالجه هم کردند».
آقای نجفی همچنین گفته بود شهرداری تهران قصد دارد که گزارش چهار یا پنج مورد از «تخلفات» دوره شهرداری محمدباقر قالیباف را به قوه قضائیه ارسال کند.
با این حال یک هفته بعد عباس جعفری دولتآبادی، دادستان عمومی و انقلاب تهران، با انتقاد از انتشار این گزارش خبر داد که از محمدعلی نجفی خواسته است «فوراً» مستندات خود در اینباره را به این نهاد ارائه دهد.
حسن رسولی، عضو شورای شهر، نیز روز یک شنبه در جلسه بررسی استعفای نجفی گفت که ای کاش آقای نجفی به جای استعفا «میگفت که سرنوشت ۱۲ گزارشی که به دستگاه قضایی داده، چه شد؟».
او اضافه کرد: «در نیمههای سال ۹۶ سخنگوی قوه قضاییه رسماً اعلام کرد که مدیر دوم شهر در دوره قبل به جرم مسائل مالی در بازداشت است و هنوز نمیدانیم سرنوشت آن چه شده است».
اشاره این عضو شورا به بازداشت عیسی شریفی، قائم مقام قالیباف، به اتهام فساد گسترده مالی است. غلامحسین محسنیاژهای، سخنگوی قوه قضاییه هم گفته بود «اصل دستگیری عیسی شریفی درست است و اتهام ایشان مالی است، از جزئیات خبر ندارم، اگر داشتم هم از بیان آن معذور بودم.»
با وجود این اشارههای روشن درباره فشارهای رهبر جمهوری اسلامی و نزدیکانش، محمدعلی نجفی همچنان دلیل استعفای خود را بیماری اعلام می کند.او نام بیماری را هم ذکر نمیکند اما زهرا صدراعظم نوری، عضو شورای شهر، تلویحا در جلسه روز یکشنبه شورای شهر این بیماری را مرتبط با « پروستات» دانست.
یک ماه پیش از آنکه نشانههای دخالت رهبر جمهوری اسلامی در استعفای شهردار تهران مشخص شود، مصطفی تاجزاده، فعال سیاسی و عضو جبهه مشارکت، نیز در توئیتی این موضوع را افشا کرده بود.
او گفت که «بیماری شما بیماری رجال سیاسی ایران است و رجال سیاسی در رده های خیلی بالا این بیماری را داشتند و دارند و معالجه هم کردند».
محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران، هم در پاسخ به این سخنان به شوخی گفت:«پس هرکس این بیماری را ندارد، رجل سیاسی نیست».
پیش از عمل جراحی آیتالله خامنه ای نیز برخی از رسانهها بیماری او را «بزرگ شدن پروستات» و یا «سرطان پروستات» اعلام کرده بودند.
یک ماه پیش از آنکه نشانههای دخالت رهبر جمهوری اسلامی در استعفای شهردار تهران مشخص شود، مصطفی تاجزاده، فعال سیاسی و عضو جبهه مشارکت، در توئیتی این موضوع را افشا کرده بود.
وی نوشته بود:«جواب رهبر به اعتراض آقای کروبی برای محاکمه ی شهرداران این بود که کرباسچی باید بداند از او گردنکلفتتر هم وجود دارد. کاش شیخ اصلاحات در حصر نبود و علت اصلی استعفای نجفی را هم از رهبر میپرسید تا بفهمیم که چرا تهران باید از داشتن شهردار کاربلد و فسادستیز محروم گردد.
به مرور اعضای شورای شهر اما شفافتر دراین باره سخن میگویند».
آیتالله خامنهای از دادگاهی کردن غلامحسن کرباسچی و پس از آن تحریم دومین دوره انتخابات شوراها نتیجه مطلوب خود را گرفت و با این حساب امیدوار است که تحریم شورای شهر پنجم و فشارها بر شهرداری، بار دیگر او را به مقصودش برساند.