Categories: خبرها

بحران آب؛ جنگ آب

زیتون– تجمع اعتراضی کشاورزان شرق اصفهان به‌دلیل دریافت نکردن «حق‌آبه» روز شنبه از سر گرفته شد و تا شامگاه همان روز نیز ادامه یافت.

 فیلم‌هایی منتشر شده که در آن یکی از فرماندهان نیروی انتظامی تجمع کشاورزان را «غیر قانونی» می‌خواند و از آنان می‌خواهد که متفرق شوند.

اعتراضی که بر اساس تصاویر منتشر شده رنگ و بوی سیاسی نیز به خود گرفت. کشاورزان معترض شعار «کشاورز زندانی آزاد باید گردد» و «می‌میریم، می میریم، حق آبه را می گیریم» سردادند.

اعتراض و راه‌پیمایی کشاورزان استان اصفهان از روزهای پایانی سال گذشته آغاز شده و همچنان ادامه دارد.

غلامحسین محسنی اژه‌ای سخنگوی قوه قضائیه، روز ۲۷ اسفند سال پیش از کشاورزان معترض خواسته بود که به گفته او «اجازه ندهند فرصت‌طلبان خود را در صف آنان قرار دهند و حق‌شان را مخدوش کنند.»

یوسف طباطبایی‌نژاد، امام جمعه اصفهان، خواستار توقف اعتراض‌ها شده و معترضان را «فتنه گر» و «مغرض» نامیده است. شماری از کشاورزان نیز روز شنبه در واکنش به این سخنان شعار داده‌اند که «طباطبایی بی‌غیرت، به ما می‌گه فتنه‌گر».

کشاورزان معترض روز جمعه ۲۵ بهمن ۹۶، در جریان نماز جمعه اصفهان به امام جمعه پشت کرده و شعار «پشت به دشمن، رو به میهن» سرداده بودند.

مناطق شرق اصفهان متشکل از شهرها و مناطقی از جمله زیار، جرقویه، ورزنه، اژیه، هرند، برآن و خوراسگان ۳۰۰ هزار تن جمعیت دارند که اغلب به کشاورزی اشتغال دارند، اما خشکسالی، آنان را به شدت در معرض مشکلات شغلی و معیشتی قرار داده است.

از سوی دیگر فعالین یزدی در شبکه‌های اجتماعی خبر دادند که در پی تعرض کشاورزان اصفهانی به خط لوله آب رسان به استان یزد٬ آب شرب این استان قطع شده است.

کشاورزان اصفهانی معترض آن هستند که چرا آب کشاورزی آنان باید خرج کارخانه‌های لعاب سازی در استان یزد شود؛ یزدی‌های تشنه می‌گویند آب شرب آنها در صنایع فولاد اصفهان و برنج کاری‌های این استان مصرف می‌شود.

سهم کلی حق‌آبه کشاورزان شرق اصفهان از زاینده‌رود حدود ۴۰۰ میلیون مترمکعب است، اما این میزان در سال‌های اخیر اختصاص نیافته است و با وجود جریان یافتن زاینده‌رود در مقطعی از سال گذشته، تنها حدود ۴۰ درصد از صد هزار هکتار زمین‌های کشاورزی شرق اصفهان، زیر کشت رفت.

کاظم محمدی، نماینده کشاورزان شهرستان اصفهان، پیش از این گفته بود: «مسئولان استان دلیل کم‌آبی برای کشاورزی در شرق اصفهان را خشکسالی‌های چند سال اخیر عنوان می‌کنند، اما کشاورزان معتقدند برداشت‌های غیرمجاز در مناطق بالادست رودخانه زاینده‌رود و در استان چهارمحال و بختیاری، توسعه صنعت در استان‌های اصفهان و یزد و توسعه فضای سبز، دست به دست هم داده تا کشاورزی در شرق اصفهان رو به نابودی برود.»

امسال دولت اعلام کرد که خسارت‌های ناشی از عدم کشت محصول، به کشاورزان پرداخت شده است.

با این حال حسینعلی میراحمدی، دبیر «خانه کشاورز» اصفهان روز شنبه در مصاحبه با خبرگزاری ایسنا گفته است «پرداخت خسارت به کشاورزان بر مبنای هکتار زمین تنها بین یک تا سه میلیون تومان است که دردی از مشکلات آنها دوا نمی‌کند.»

بحران آب در ایران محدود به اصفهان و یزد نمی‌شود.

احمدعلی کیخا٬ نماینده مجلس٬ با اشاره به کاهش شدید بارندگی در استان سیستان‌وبلوچستان هشدار داد که این شرایط ممکن است به مهاجرت‌های گسترده از منطقه و وقوع بحران امنیتی در کشور بینجامد.

این نماینده مجلس تاکید کرد که «اگر دیر بجنبیم ممکن است در آن منطقه اتفاقاتی رخ دهد که نه تنها مردم آن‌جا متضرر بشوند بلکه امنیت ملی کشور هم به خطر بیفتد» چرا که اگر سیستان خالی از سکنه شود، در آن فاصله از مرز تا قم دیگر کسی وجود ندارد.»

به گفته او امسال از نظر آب «بدترین شرایط در منطقه سیستان است» و بررسی‌ها نشان می‌دهد که کاهش نزولات آسمانی به ۷۰ درصد رسیده است به طوری که در بخش‌هایی از شمال دشت سیستان دیگر «امکان تامین آب شرب هم وجود ندارد.»

Recent Posts

بی‌پرده با کوچک‌زاده‌ها

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی…

۲۸ آبان ۱۴۰۳

سکولاریسم فرمایشی

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در…

۲۸ آبان ۱۴۰۳

مسعود پزشکیان و کلینیک ترک بی‌حجابی

کیانوش سنجری خودکشی کرد یک روایت این است که کیانوش سنجری، جوان نازنین و فعال…

۲۸ آبان ۱۴۰۳

چرا «برنامه‌های» حاکمیت ولایی ناکارآمدند؟

ناترازی‌های گوناگون، به‌ویژه در زمینه‌هایی مانند توزیع برق، سوخت و بودجه، چیزی نیست که بتوان…

۲۸ آبان ۱۴۰۳

مناظره‌ای برای بن‌بست؛ در حاشیه مناظره سروش و علیدوست

۱- چند روز پیش، مدرسه آزاد فکری در ایران، جلسه مناظره‌ای بین علیدوست و سروش…

۲۴ آبان ۱۴۰۳

غربِ اروپایی و غربِ آمریکایی

آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که…

۲۳ آبان ۱۴۰۳