زیتون– کتاب «اسلام، مدرنیته، و هزاره جدید: مضامینی برگرفته از خوانش عقلگرایانه نقاد از اسلام» نوشته علی پایا توسط انتشارات راتلج منتشر شد. متن پیش رو معرفی مختصری از این کتاب است که از سوی نویسنده برای انتشار در اختیار زیتون قرار گرفته است:
****
علی پایا:
با گسترش روند جهانی شدن، اسلام با گزینه های مهمی روبرو شده است. آیا می کوشد خود را همراه با فرهنگ هایی که مدرنیته را در جوامع خود به مورد اجرا گذارده اند، “مدرن” کند، یا شیوه های سنتی خود را، حتی اگر با آنچه در جوامع همسایه آن درجریان است، در تضاد باشد؟ کتاب اسلام، مدرنیته، و هزاره جدید: مضامینی برگرفته از خوانش عقلگرایانه نقاد از اسلام، چنان که از عنوان آن بر می آید از یک چارچوب نظری متکی به رویکرد فلسفی عقلانیت نقاد برای روشنگری در خصوص شماری از مهم ترین مسائلی که برای اسلام در جهان مدرن مطرح بهره می گیرد و می کوشد در هر مورد یک تحلیل نو ارائه دهد.
از جمله مسائل مورد بحث در کتاب می توان به عناوین ذیل اشاره کرد: رهیافتی نو به فهم قران؛ آیا همزیستی مسالمت آمیز میان مسلمانان، مسحیحیان و یهودیان امکان پذیر است؟؛ هویت اسلامی و جامعه مدنی جهانی؛ رادیکالیسم پرخاشجو و یقین اعتقادی؛ ارزیابی نقادانه یک رویکرد عقل ستیزانه جدید در اسلام؛ جایگاه معرفتی فقه؛و فلسفه اسلامی: گذشته، حال و آینده. در تعامل با هر یک از مسائل مطروحه در کتاب، راه حل های مبتنی بر قرائت های متکی به رهیافت های پست-مدرن، نسبی گرایانه، موجه گرایانه، و ظاهر گرایانه از منابع اسلامی ، با بهره گیری از میراث غنی فرهنگ اسلامی و استفاده از رویکرد عقلانیت نقاد، مورد ارزیابی قرار گرفته اند.
تالیف کنونی چشم اندازی تازه به اسلام معاصر می گشاید و به این اعتبار برای محققان در حوزه هایی نظیر مطالعات اسلامی، دین شناسی نقادانه، و فلسفه دین محل اعتنا و توجه تواند بود.
حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هستهای، در تحریریه روزنامه بحثی…
بیشک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلویها در ایران برقرارشد تاثیر مهمی در…
کیانوش سنجری خودکشی کرد یک روایت این است که کیانوش سنجری، جوان نازنین و فعال…
ناترازیهای گوناگون، بهویژه در زمینههایی مانند توزیع برق، سوخت و بودجه، چیزی نیست که بتوان…
۱- چند روز پیش، مدرسه آزاد فکری در ایران، جلسه مناظرهای بین علیدوست و سروش…
آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که…