زیتون-مریم تاوار:اعتصاب سراسری کامیونداران در ایران همچنان ادامه دارد و روز شنبه گروهی از رانندگان اتوبوسهای شهری نیز به این اعتصاب پیوستند.
در همین حال تعدادی از نمایندگان مجلس روز یکشنبه در تذکری اعلام کردند که نابسامانی در برنامهریزی برای احیای حقوق رانندگان بین شهری و کامیونداران موجب شده است بیش از ۵۰۰ هزار راننده در سطح کشور اظهار نارضایتی و برخی از انان تجمع کنند.
به گفته این نمایندگان، ادامه روند فعلی موجب میشود معیشت بیش از دو میلیون نفر به خطر بیفتد.
اعتصاب کامیونداران به این شکل گسترده در دهههای اخیر بی سابقه بوده است.
اعتصاب کامیونداران به این شکل گسترده که وارد روز هفتم خود شده در دهههای اخیر بیسابقه بوده و باعث ایجاد صفهای طویل در پمپ بنزینها شده است.
کارکنان بخش حمل و نقل جادهای روزهای آغازین خرداد ماه در تهران و بسیاری از شهرهای کوچک و بزرگ ایران در اعتراض به شرایط صنفی خود دست به اعتصاب گسترده زدند.
آنها علت اعتراض خود را بیتوجهی مسئولین نسبت به خواستههایشان و تطابق نداشتن هزینههای حمل بار با میزان تورم موجود در کشور اعلام کردند.
افزایش حق بیمه رانندگان جرقه حرکت اعتراضی کامیونداران بود.
اعتصاب کامیونداران از سهشنبه اول خرداد ۹۷ در استانهای قزوین، لرستان، آذربایجان شرقی، مازندران و چند استان دیگر با خودداری از حمل بار آغاز شد و سپس گسترش یافت.
با پیوستن کامیونهای تانکر به این اعتصاب چندین جایگاه سوخت بنزین از مدار سوخترسانی خارج شدند و کمبود گازوئیل در تهران و کمبود بنزین به ویژه در اراک، شیراز و چند شهر دیگر استان فارس سبب شد تا صفهای دراز خودروها در برابر جایگاههای توزیع سوخت در این شهرها تشکیل شود اما همزمان گزارشهایی نشان داد که ماموران با اسکورت برخی کامیونها سعی در تامین بنزین این شهرها داشتند.
در همین حال استاندار چهارمحال و بختیاری نیز گفت:«از پلیس خواستهایم کامیونهایی که با توقف کنار جاده اعتراض کردهاند را جریمه و در صورت تمکین نکردن پلاک خودرو کنده شود».
روز جمعه ۴ خرداد این اعتصابها و خودداری کامیونداران از حمل بار ادامه یافت که سبب اختلال در توزیع بنزین و گازوئیل شد و چندین جایگاه سوخت بنزین در سراسر ایران از مدار سوخترسانی خارج شدند.
دولت برای شکستن این اعتصابات از تانکرهای سوخت سپاه و ارتش استفاده کرد که در ویدئوهای منتشرشده در شبکههای اجتماعی دیده میشود، کامیونداران معترض مانع حرکت این تانکرها شدند که با اسکورت نیروی انتظامی همراه بودند.
در این شرایط، برخی از رانندگان با نصب پلاکاردهای بزرگ در جلو کامیون خود به «گران شدن عوارض و لوازم یدکی» در عین «ثابت ماندن کرایه بار» اعتراض کردند.
رانندگان کامیون در شهرهای استان فارس، قزوین، نجفآباد، قائن، کنگاور، بوکان، شهرکرد، بشرویه، فردوس، همدان، هرمزگان، آزادشهر، جادهکنار، کوهدشت، یزد، اصفهان، همدان، مشهد، گرمه، کوار، قم، شاهرود، سمنان و همچنین در نوشهر، تربتجام، تربتحیدریه، دهگلان، زرند کرمان، مشهد، گناباد، سنندج، بندرعباس، مبارکه اصفهان، اراک و خرم آباد، دورود و ازنا و شهرهای دیگر چند روز متوالی دست به اعتصاب صنفی زدند و همبستگی خود را با رانندگان سراسر کشور اعلام کردند.
در بسیاری از شهرها صفهای طویل خودروها در مقابل جایگاههای سوخت وجود داشت که قادر به پاسخگویی مراجعات مردم نبودند.
دولت برای شکستن این اعتصابات از تانکرهای سوخت سپاه و ارتش استفاده کرد که در ویدئوهای منتشرشده در شبکههای اجتماعی دیده میشود، کامیونداران معترض مانع حرکت این تانکرها شدند که با اسکورت نیروی انتظامی همراه بودند.
بر اساس گزارشها، اعتصابکنندگان به بالا بودن حق کمیسیون شرکتهای باربری، نبود سالن اعلام بار و سیستم نوبتدهی، قطع یارانه حق بیمه رانندگان، نرخ پایین حملونقل، گرانی عوارض جادهها و قطعات کامیون و وابستگی آن به قیمت دلار معترض بودند.
نبود جاده مناسب و استراحتگاه، دلالبازی در گرفتن بار، اخذ مبالغ غیرقانونی توسط بعضی از پایانهها، وضعیت نابسامان بیمه و تأمین اجتماعی، نبود جایگاه شغلی، متناسب نبودن میزان حقوق و مزایا از جمله دیگر اعتراضات مندرج در بیانیه کامیونداران بود.
پس از این اعتراض ها معاون حمل و نقل سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای اعلام کرد با دستور وزارت راه و شهرسازی و سازمان راهداری، از روز شنبه پنجم خرداد، در سراسر کشور کرایه رانندگان کامیون تا سقف ۲۰ درصد اضافه میشود.
رانندگان و کامیونداران معترض افزایش ۲۰ درصدی کرایه از سوی دولت را کافی نمیدانند.
رانندگان و کامیونداران معترض افزایش ۲۰ درصدی کرایه از سوی دولت را کافی نمیدانند اما مقامات دولتی می گویند که افزایش کرایه، افزایش قیمت کالا و رکود بازار و ایجاد دو اعتراض دیگر در خصوص گرانی و رکود را در پی دارد.
به گفته آنان، در سه سال گذشته کرایههای آنها تغییری نداشته، در حالیکه هزینهها بسیار بالا رفته است.
آنها همچنین معتقدند کمیسیون بار باید حدود ۱۵ درصد کل کرایه باشد، در حالیکه در برخی موارد حتی بیش از ۵۰ درصد است.
با این حال برخی مقامات دولتی میگویند که افزایش کرایه، افزایش قیمت کالا و رکود بازار و ایجاد دو اعتراض دیگر در خصوص گرانی و رکود را در پی دارد.
در همین زمینه، معاون سازمان راهداری و حملونقل جادهای روز جمعه اذعان کرد نوسانات قیمت ارز، در هفتههای اخیر باعث بالا رفتن قیمت لوازم یدکی کامیونها شده است.
داریوش امانی گفت که «بازنشستگی با حداقل دستمزد، حذف یارانه حق بیمه و حق کمیسیونها» از مشکلات رانندگان کامیون است و این موضوعات در حال پیگیری است.
کامیونداران در گفتوگو با رسانهها میگویند در حالی که واردکنندگان با ارز ۴۲۰۰ تومانی لوازم یدکی وارد میکنند، آن را به نرخ ارز آزاد عرضه میکنند.
پیشتر کامیونداران استان تهران برای حمل بار بتن نیز به دلیل مشکلاتی که طرح ترافیک برای کاهش آلودگی هوا ایجاد کرده بود، به مدت چند روز دست به اعتصاب زده بودند.
طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی در ایران حدود ۳۷۰ هزار دستگاه کامیون تردد دارند که بیش از ۱۲۰ هزار از آنها بالای ۳۵ سال عمر دارند.
برخی گزارشها از بروز درگیری میان نیروهای پلیس و افراد لباس شخصی با رانندگان اعتصابکننده به ویژه در هرمزگان و کرمان حکایت دارد.
کامیونهای زیادی در پایانهها، کنار جادهها، پایانههای بندری و در برابر سالنهای اعلام بار در شهرهای مختلف توقف کرده و در برخی موارد مانع رفت و آمد خودروها شدهاند.
کامیونهای کمپرسی خالی قسمت بار خود را بالا نگه داشته و برخی دیگر با چراغ روشن و بوقزنان در خیابانهای شهرها رژه میروند.
علی اکبری، نماینده اصفهان در مجلس نیز خبر از جلسات اضطراری در استانداری برای حل معضل جایگاهها داد.
به گفته این نماینده مجلس، از آنجایی که بخش غالب سوخترسانی به استان فارس از طریق پالایشگاههای همجوار در اصفهان، یزد و بوشهر انجام میشود، حل این مشکل با گذر زمان روبهرو است؛ زیرا راههای منتهی به استان فارس، از سوی کامیونداران مسدود شده بود.
او در ادامه افزود:«اکنون بنزین در پمپبنزینها وجود دارد، اما برای تخصیص و توزیع آن با احتیاط عمل میشود».
روز یکشنبه نیز عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی در دیدار با نمایندگان کامیون داران، اعتراض را «حق» رانندگان دانست و وعده داد که مطالبات صنفی آنها را پیگیری کند.
با این حال هنوز مشخص نیست که کامیون داران چه تصمیمی درباره ادامه اعتراض خود یا توقف آن گرفتهاند.
حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هستهای، در تحریریه روزنامه بحثی…
بیشک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلویها در ایران برقرارشد تاثیر مهمی در…
کیانوش سنجری خودکشی کرد یک روایت این است که کیانوش سنجری، جوان نازنین و فعال…
ناترازیهای گوناگون، بهویژه در زمینههایی مانند توزیع برق، سوخت و بودجه، چیزی نیست که بتوان…
۱- چند روز پیش، مدرسه آزاد فکری در ایران، جلسه مناظرهای بین علیدوست و سروش…
آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که…