Categories: تیتر یک

عقب‌نشینی از شعار«محو اسرائیل»

زیتون-مریم تاوار: آیت‌الله خامنه‌ای که با توئیت خود نخست‌وزیر اسرائیل را دست پر از سفر اروپائیش برگرداند، گویا اینک سخنان اخیر و پیشین خود درباره «نابودی اسرائیل» را فراموش کرده و می‌گوید که ایران هیچ‌گاه به دنبال کشتن یهودیان نبوده است؛ البته شاید او این جای فرار را برای خود بازگذاشته که بگوید جمهوری اسلامی به دنبال محو یک حاکمیت سیاسی به نام اسرائیل است، نه کشتار یهودیان این کشور.

تکذیب تلاش یا آرزوی جمهوری اسلامی برای نابودی اسرائیل درحالی است که خود آیت‌الله خامنه‌ای پیش از این از نابودی اسرائیل در ۲۵ سال آینده سخن گفته بود.

سخنان آیت‌الله خامنه‌ای را اما می‌توان یک عقب‌نشینی تاکتیکی در اوج درگیری‌های دو کشور و توجه کشورهای اروپایی دانست؛ کشورهایی که جمهوری اسلامی فعلا به ادامه برجام با آن‌ها نیاز دارد.

توئیت رهبر جمهوری اسلامی درباره «نابودی» اسرائیل و دستور چهاردهم خرداد او به سازمان انرژی اتمی برای آماده کردن شرایط غنی‌سازی اورانیوم تا ۱۹۰ هزار سو و توئیت او درباره «نابودی» اسرائیل مورد بیشترین بهره‌برداری نخست‌وزیر اسرائیل در سفر به اروپا قرار گرفت.

توئیت منتشره در واقع بازنشر سخنان او در سال ۹۱ بود مبنی بر اینکه «اسرائیل غده سرطانی در غرب آسیا است که باید ریشه‌کن شود؛ این کار ممکن است و خواهد شد».

همچنین، در قطعنامه پایانی راهپیمایی «روز قدس» امسال در ایران «محو اسرائیل»، آرمان جمهوری اسلامی و راهبرد آیت‌الله خمینی و آیت‌الله خامنه‌ای خوانده شد.

بنیامین نتانیاهو نیز در سفر خود به اروپا با بهره برداری از توالی این اتفاق‌ها گفت که رژیم ایران مانند «نازی‌ها که شش میلیون یهودی را کشتند، حالا می‌خواهد اسرائیل را نابود کند اما اگر یهودیان در زمان نازی‌ها بی‌دفاع بودند، اکنون اسرائیل یک ارتش قوی دارد».

کنفرانس حمایت از انتفاضه درمجلس ششم

وی گفت: «آیت‌الله خامنه‌ای، حاکم ایران، دو روز پیش نیت خود برای نابودی اسرائیل را اعلام کرد و دیروز نیز توضیح داد چگونه می‌خواهد این کار را بکند؛ با غنی‌سازی نامحدود برای تولید زرادخانه‌ای از بمب‌های اتمی».

آیت‌الله خامنه‌ای اما این اظهارات را «مظلوم‌نمایی» و «دروغ» خواند و گفت جمال عبدالناصر، رهبر سابق مصر «شعار می‌داد یهودی‌ها را در دریا می‌ریزیم» اما «ما از روز اول چنین حرف‌هایی نزدیم و یک طرحی اعلام کردیم و گفتیم برای تعیین تکلیف کشور تاریخی فلسطین به مردم فلسطین مراجعه کنید».

آیت‌الله خامنه‌ای در سال ۶۹ گفته بود:«در مسأله‌ فلسطین، آنچه که هدف است، استنقاذ فلسطین است؛ یعنی محو دولت اسرائیل. فرقی بین سرزمینهای قبل از سال ۶۷ و بعد از آن نیست».

تکذیب تلاش جمهوری اسلامی و یا آرزوی جمهوری اسلامی برای نابودی اسرائیل درحالی است که خود آیت‌الله خامنه‌ای پیش از این از نابودی اسرائیل در ۲۵ سال آینده سخن گفته بود.

پس از توافق در سال ۲۰۱۵ بین ایران و گروه ۵+۱، اسرائیل اعلام کرد هیچ نگرانی در مورد جنگ بین ایران و اسرائیل نخواهد بود و امنیت کشور اسرائیل برای ۲۵ سال آینده تضمین است.

آیت‌الله خامنه‌ای در پاسخ به بیانیه اسرائیل گفت: «من به شما اول می‌گویم اسرائیل ۲۵ سال آینده را نخواهد دید، دوم اینکه در این دوره ایران روح مبارزه و جدیت و جهاد را حفظ خواهد کرد و شما هر لحظه نگران خواهید بود».

رهبر جمهوری اسلامی در سال۹۵ نیز در دیدار با رمضان عبدالله، دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین، گفته بود: «رژیم صهیونیستی همچنانکه قبلاً گفته‌ایم به شرط مبارزه همگانی و متحد فلسطینی‌ها و مسلمانان با صهیونیست‌ها در ۲۵ سال آینده وجود خارجی نخواهد داشت».

او سال ۶۹ نیز در یک سخنرانی گفته بود:«در مسأله‌ فلسطین، آنچه که هدف است، استنقاذ فلسطین است؛ یعنی محو دولت اسرائیل. فرقی بین سرزمین‌های قبل از سال ۶۷ و بعد از آن نیست. هر یک وجب از خاک فلسطین، یک وجب از خانه‌ مسلمین است. هر حاکمیتی غیر از حاکمیت مردم فلسطین و حاکمیت مسلمین بر کشور فلسطین، حاکمیت غاصب است».

آیت‌الله خامنه ای بر سخنان آیت‌الله خمینی تاکید کرده بود که «اسرائیل بایستی محو بشود».

او همچنین گفته بود:«یهودی‌های فلسطین، اگر دولت اسلامی را قبول می کنند، در آن‌جا زندگی کنند. بحث، بحث یهودی‌ستیزی نیست. مسأله، مسأله‌ غصب خانه‌ مسلمین است. رؤسا و زعمای مسلمین، اگر تحت تأثیر قدرت‌های جهانی قرار نداشتند، می توانستند این مهم را انجام بدهند؛ ولی متأسفانه نکردند».

محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهوری سابق و دیگر مقامات جمهوری اسلامی نیز بارها از ضرورت «نابودی اسرائیل» سخن گفته‌اند و قاسم سلیمانی، فرمانده شاخه قدس سپاه اخیراً گفت نابودی اسرائیل «یک وعده الهی است که حتما تحقق پیدا خواهد کرد».

در ماه‌های اخیر چشم‌انداز برخورد میان اسرائیل و ایران بیش از پیش تهدیدآمیز شده است.

دور تازه کشمکش لفظی میان مقامات اسرائیل و ایران پس از آن آغاز شد که در حمله به پایگاه هوایی التیاس یا تی-۴ در استان حمص سوریه، شماری از نظامیان اعزامی ایران نیز در میان تعداد نامعلوم تلفات بودند. پس از این حمله پدافند هوایی سوریه یکی از جنگنده‌های اسرائیلی را مورد هدف قرار داد.

جنگنده‌های اسرائیلی پس از آن نیز محل تجمع نیروهای ایرانی را مورد هجوم قرار داده‌اند.

به گفته توماس فریدمن، تحلیل‌گر مباحث خاورمیانه، جنگ بعدی در سوریه، بین ایران و اسرائیل خواهد بود .به ادعای او، ایران و اسرائیل در سابق بی‌سروصدا با یکدیگر مقابله می‌کردند، اما این مرحله از تقابل رو به پایان است.

پس از این حملات ایران موشک‌هایی به بلندی‌های جولان شلیک کرد و اسرائیل روز ۱۹ اردیبهشت اعلام کرد به تلافی این حملات «تقریباً تمامی مواضع ایران در خاک سوریه» را هدف قرار داده است.

به گفته ناظر حقوق بشر در سوریه، در جریان آن حملات «دست‌کم ۲۷ تن کشته شدند که حداقل ۱۱ تن از آنها ایرانی بودند».

دراین درگیری های لفظی، جمهوری اسلامی اسرائیل را به شلیک موشک به تل آویو تهدید کرده است.

بنیامین نتانیاهو، نیز در پاسخ گفته بود «ایران اراده اسرائیل را محک نزند» چرا که کشورش «در عمل ثابت کرده هر تعرض به خود را در نطفه خفه می‌کند و با قدرت به آن پاسخ می‌دهد».

به گفته توماس فریدمن، تحلیل‌گر مباحث خاورمیانه، جنگ بعدی در سوریه، بین ایران و اسرائیل خواهد بود.

به ادعای او، ایران و اسرائیل در سابق بی‌سروصدا با یکدیگر مقابله می‌کردند، اما این مرحله از تقابل رو به پایان است. در نتیجه ایران و اسرائیل به سوی سطح دیگری از تقابل پیش می‌روند.

ایران، روسیه و سوریه یک بلوک قدرتند اما در این میان روسیه بر سر پیشبرد هماهنگی‌های نظامی میان اسرائیل و روسیه، توافق کرده و احتمال می‌رود در تقابل میان اسرائیل و ایران جانب اسرائیل را بگیرد.

به خصوص اینکه در هفته‌های گذشته گزارش‌هایی درباره توافق روسیه و اسرائیل برای خروج ایران از سوریه منتشر شده است.

با توجه به اظهارات اخیر آیت‌الله خامنه‌ای، به نظر می‌رسد وضعیت ایران چنان نیست که بتواند به تنهایی میلیاردها دلار صرف یک جنگ بزرگ و خونین در منطقه کند.

در اوج این درگیری‌ها اما نخست‌وزیر اسرائیل در پیشنهادی بی‌سابقه به مردم ایران گفت:«دانش خود در زمینه آب را با شما به اشتراک می‌گذاریم. رژیم جمهوری اسلامی فریاد مرگ بر اسرائیل می‌زند. ما در پاسخ می‌گوییم زنده باد مردم ایران. شما نباید در برابر این رژیم بی‌رحم تنها باشید. ما با شما هستیم».

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، روز دوشنبه در واکنش به اقدام نخست‌وزیر اسرائیل، وی را «شومن فریبکار» خطاب کرد و گفت «نخستین بار نیست که وی حرف‌های بی‌ربط می‌زند».

عیسی کلانتری، رئیس سازمان محیط زیست ایران، نیز گفت: «نتانیاهو غلط می‌کند؛ به او چه ربطی دارد محیط‌ زیست ایران؟ برود پی کار خودش. اول برود کثافت‌‌کاری‌های خودش را جمع کند».

اسرائیل در زمان شاه در برخی از پروژه‌های آب ایران از جمله پروژه‌های دشت قزوین و کانال انتقال آب سد کرج به تهران حضور داشته اما مطرح شدن این پیشنهاد در اوج درگیری‌های دو کشور معنای متفاوتی دارد.

این اقدام به نوعی می‌تواند یک بازی سیاسی جدید باشد تا درگیری لفظی با ایران درباره موضوعاتی چون فلسطین و یا حضور درسوریه را به موضوعات داخلی ایران نیز بکشاند و به مقامات جمهوری اسلامی کنایه بزند که در اداره امور داخلی کشور خود ناکارآمد هستند.

Recent Posts

معاویه: یک عرب ایرانی یا مسیحی؟

مسعود امیرخلیلی

۱۳ آبان ۱۴۰۳

آقای خامنه‌ای، ۱۳ آبان و شورای‌ نگهبانِ جهان

۱۳ آبان در تاریخ جمهوری اسلامی روز مهمی است؛ نه از آن جهت که سفارت…

۱۳ آبان ۱۴۰۳

آیا پذیرفتگان دیکتاتوری مقصرند؟!

در تحلیل سیاسی و روانشناختی دیکتاتوری، مسئله مقصر دانستن پذیرفتگان دیکتاتوری به عنوان افرادی که…

۱۳ آبان ۱۴۰۳

روز جهانی وگن؛ به یاد بی‌صداترین و بی‌دفاع‌ترینِ ستمدیدگان!

امروز یکم نوامبر، روز جهانی وگن است؛ این روز، یادبودِ تمام دردمندی‌ها و خودآگاهی‌هایی است…

۱۲ آبان ۱۴۰۳

اسرائیل؛ درون شورویه و بیرون مستبده!

درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…

۰۸ آبان ۱۴۰۳