۴۰ سال مصادره

ویلای «فوق سری» سوژه تسویه حساب سیاسی

زیتون-احسان مهرابی: ۴۰ سال پس از پیروزی انقلاب در ایران، بنیاد مستضعفان، نهاد اقتصادی زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی، همچنان به دنبال مصادره ساختمان‌ها است و برای کسانی که این ملک‌ها را معرفی کنند«حق الکشف» می‌دهد.

پس از پیروزی انقلاب ۵۷ اموال خانواده شاهنشاهی، فرماندهان ارتش، بهائیان و یهودیان سرشناس، کارخانه داران و خلاصه هر کسی که به نوعی می‌شد او را به حکومت سابق سابق نسبت داد، مصادره شد.

 پس از فوت آیت‌الله خمینی «یک عده نقشه کشیدند و اموال عظیمی،مصادره » و «با سرعت بالایی بین مسئولین توزیع شد».

آیت‌الله خمینی نیز در اسفند ماه سال ۵۷ به شورای انقلاب اسلامی دستور داد که «تمام اموال منقول و‏‎ ‎‏غیرمنقول سلسلۀ پهلوی و شاخه‌ها و عمال و مربوطین به این سلسله را که در طول مدت‏‎ ‎‏سلطۀ غیرقانونی از بیت‌المال مسلمین اختلاس نموده‌اند، به نفع مستمندان و کارگران و‏‎ ‎‏کارمندان ضعیف مصادره نمایید.»

در مصادره این اموال اما هیچ قاعده‌ای وجود نداشت و پس از سال‌ها تعدادی زیادی از مقامات جمهوری اسلامی از مصادره «ناحق» اموال بسیاری از افراد سخن می‌گویند.

در این میان فسادهای بسیاری نیز رخ داد و برخی از دست‌اندرکاران شاخص و یا عادی، بخشی از اموال ارزشمند از جمله طلاها و دیگر اموال ارزشمند را تصاحب کردند.

اکثر مقامات جمهوری اسلامی و به خصوص روحانیون شاخص در خانه‌های مصادره‌ای ساکن شدند.

بین نهادهای مختلف نیز برای تصاحب این اموال درگیری وجود داشت و هر نهادی تلاش می‌کرد که اموال مصادره‌ای بیشتری را ‌ضبط کند.

بنیاد مستضعفان، بنیاد شهید، ستاد اجرایی فرمان امام، بنیاد ۱۵ خرداد و دیگر بنیادهای تاسیس شده پس از انقلاب، هر یک بخشی از این ساختمان‌ها و اموال را تصاحب کردند.

درباره واگذاری این اموال به افراد مختلف نیز ضابطه‌ای جدی وجود نداشت و روسای این بنیادها اختیار مطلق برای واگذاری داشتند؛ به گونه‌ای که علاوه بر مقامات حکومت، بخشی از زندانیان سیاسی مذهبی در حکومت شاه نیز خانه‌هایی را از بنیادها دریافت کردند.

روند مصادره اموال پس از سال‌های ابتدایی انقلاب نیز ادامه یافت و حتی پس از ۴۰ سال همچنان ادامه دارد؛ تاجایی‌که رئیس بنیاد مستضعفان اخیرا در مصاحبه با روزنامه اعتماد گفته که او هر ماه املاک این بنیاد را بررسی و پیگیری می کند که این نهاد چند ملک جدید« پیدا کرده است».

محمد سعیدی کیا در توضیح «پیدا کردن ملک‌های جدید» می‌گوید: «یعنی ملکی که مصادره شده بوده و اسناد و مدارک آن نبوده، حال آن را پیدا کرده‌ایم و رویش دست گذاشته‌ایم».

رئیس بنیاد مستضعفان اخیرا در مصاحبه با روزنامه اعتماد گفته که او هر ماه املاک این بنیاد را بررسی و پیگیری می‌کند که این نهاد چند ملک جدید«پیدا کرده است».

او در پاسخ به این سئوال که «حق الکشف هم برای یافتن ملک‌های جدید می‌دهید»، می‌گوید «می‌دهیم اما درصدش را یادم نیست».

نادر طالب‌زاده، فیلم‌سازی که حامیان جوان رهبر جمهوری اسلامی او را تجلیل می‌کنند، نیز می‌گوید که یک سال پس از فوت آیت‌الله خمینی و در دوره رهبری آیت‌الله خامنه‌ای، یعنی حدود ۱۰ سال پس از انقلاب اموال پدر و مادرش مصادره شده است.

او می‌گوید که قوه قضائیه حتی به دستور آیت‌الله خامنه ای برای بازگرداندن این اموال «بی‌توجهی» کرده است.

پدر طالب‌زاده از فرماندهان ارتش شاهنشاهی بوده اما از سال ۴۳ استعفا داده و او می‌گوید، «دار و ندارش یک باغ بود که با وام بانک کشاورزی خریده و آباد کرده بود».

به گفته این فیلم‌ساز، بعد از انقلاب ۵۷ مقامات قضایی به او گفته‌اند چون پدرش از سال ۴۳ از ارتش خارج شده بود، هیچ مشکلی برایشان به وجود نخواهد آمد.

او اما می‌گوید که با این حال پس از فوت آیت‌الله خمینی و در ریاست محمد یزدی بر قوه قضائیه «یک عده نقشه کشیدند و اموال عظیمی، مصادره » کردند  که این اموال «با سرعت بالایی بین مسئولین توزیع شد».

با وجود استفاده بسیاری از مقامات جمهوری اسلامی از ساختمان‌های مصادره‌ای برای خانه و دفتر خود، دراین میان واگذاری یک ویلای مصادره‌ای ۱۰ هزار متری به حسن فیروزآبادی، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، خبرساز شده است.

ویلایی که به گفته خبرگزاری ایرنا حداقل ارزش آن حدود «۱۰۰ میلیارد تومان است».

علی همدانی، خبرنگار بی‌بی‌سی فارسی، در توییتر خود نوشت: «ملک مورد نظر، باغ اشرف پهلوی است که پیش از انقلاب او برای ساختن دانشگاه وقف‌ وزارت علوم کرد …. از یکی از مهندسان سابق و کارکنانش شنیدم که بعد از مصادره، انقلابیون باغ را در سودای یافتن گنج قلوه کن کردند».

استقبال چهره‌هایی چون علیرضا زاکانی و حمید رسایی از افشای موضوع ویلای فیروزآبادی می تواند حکایت از درگیری‌های داخلی بین نیروهای نظامی داشته باشد.

استقبال چهره‌هایی چون علیرضا زاکانی، حمید رسایی و دیگر اصولگرایان از افشای این موضوع می‌تواند حکایت از درگیری‌های داخلی بین نیروهای نظامی داشته باشد.

برخی نیز برکناری حسن فیروزآبادی را مرتبط با حمایت از حسن روحانی در موضوعاتی مانند برجام و انتقاد از عملکرد رسانه های وابسته به سپاه پاسداران در تضعیف دولت می‌دانند.

خبرگزاری ایرنا نیز نوشت که «این سوال مطرح است که آیا فیروزآبادی تنها مسئولی است که از این املاک استفاده می‌کند و نقد او با مواضع سیاسی‌اش ارتباطی ندارد؟».

فیروز آبادی نیز گفته که این ساختمان با دستور رهبر جمهوری اسلامی به عنوان «دفتر فوق سری» رئیس کل ستاد نیروهای مسلح به او تحویل شده و دستوری برای تخلیه آن «دریافت نکرده» است.

احمد توکلی، نماینده سابق مجلس، اعلام کرده که درباره موضوع ویلای فیروزآبادی در روزهای آینده اعلام موضوع خواهد کرد، درحالی که خود پیش از این ساختمانی را از بنیاد مستضعفان دریافت کرده که به گفته محمدرضا رحیمی، معاون اول احمدی نژاد درسال ۹۰ ، بیش از ۱۲ میلیارد تومان ارزش داشته است.

به گفته رحیمی، توکلی در زمان ریاست محسن رفیق‌دوست بر بنیاد مستضعفان و جانبازان در سال ۷۰ به همراه چند فرد دیگر «زمینی به مساحت ‌٣٠٠٠متر مربع در شهرک غرب تهران به ارزش ‌١٨٠ میلیون تومان با تخفیف به قیمت ‌٢٣ میلیون تومان» خریداری کرده و قرار شده این پول را به صورت قسطی ظرف مدت ۱۰ سال بپردازند.

توکلی اما گفته بود که این زمین برای یک مجموعه آموزشی استفاده شده با «توصیه» رهبر جمهوری اسلامی بنیاد مستضعفان و جانبازان موافقت کرده که پول این زمین به صورت قسطی پرداخت شود.

وی گفته بود که «یک متر مربع زمین متعلق به کسی نیست و تمام مجتمع اعم از زمین و ساختمانش وقف است».

هر چند احتمالا سخنان توکلی درباره مالکیت این زمین درست است اما نشان از بی‌ضابطه بودن واگذاری‌های این چنینی در بنیادهای زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی دارد.

واکنش‌ها به ویلای در اختیار حسن فیروزآبادی نیز هرچند موضوع ساختمان های مصادره‌ای  و در اختیار مقامات جمهوری اسلامی را بار دیگر مطرح کرده اما بعید است که اتفاق جدیدی درباره آن‌ها رخ دهد و موضوع در حد تسویه حساب‌های سیاسی باقی خواهد ماند.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

2 پاسخ

  1. خداوند شر سیاست بازی را از ایران کم کند و صداقت و دیانت واقعی را به ما ارزانی دارد۰
    ریا و سیاست بازی و تظاهر به دین و خلاف آن کردن، و کلا ظاهر سازی و ادعا کردن درد و ضرر بزرگی است۰
    اپیدمی هم شده است۰ هر کس بنوعی گرفتارش شده است۰

  2. در قرآن مکررا مثال زده میشودکه خداوند از آسمان باران می فرستد در پی آن در زمین موجودات مستعد بر حسب استعداد خود رشد میکنند…قطعات مجاور بر اساس ذات و بنیاد خود از آن آب واحد شکوفا میشوند…:
    وَفِی الْأَرْضِ قِطَعٌ مُتَجَاوِرَاتٌ وَجَنَّاتٌ مِنْ أَعْنَابٍ وَزَرْعٌ وَنَخِیلٌ صِنْوَانٌ وَغَیْرُ صِنْوَانٍ یُسْقَى بِمَاءٍ وَاحِدٍ وَنُفَضِّلُ بَعْضَهَا عَلَى بَعْضٍ فِی الْأُکُلِ إِنَّ فِی ذَلِکَ لَآیَاتٍ لِقَوْمٍ یَعْقِلُونَ ﴿۴﴾ الرعد
    زمین و گیاهان استعداد بالقوه و بالفعل آنها یکی است هر زمینی و گیاهی بر حسب تلاش طبیعی خود از آب باران بمقدار نیاز طبیعی خود بهره مند میشود…
    انسانها نیز همینطور باید در بهره مند شدن از “اقوات” زمین یعنی مواد مورد نیاز خود در طبیعت با تلاش طبیعی خود بمقدار نیاز طبیعی بهره مند شود…:
    الَّذِینَ لَا یُؤْتُونَ الزَّکَاهَ وَهُمْ بِالْآخِرَهِ هُمْ کَافِرُونَ ﴿۷﴾ فصلت
    ….
    وَجَعَلَ فِیهَا رَوَاسِیَ مِنْ فَوْقِهَا وَبَارَکَ فِیهَا وَقَدَّرَ فِیهَا أَقْوَاتَهَا فِی أَرْبَعَهِ أَیَّامٍ سَوَاءً لِلسَّائِلِینَ ﴿۱۰﴾ فصلت
    اما انسانها اولا استعداد بالفعل آنها با استعداد بالقوه آنها متفاوت است…اگر انسانها عمر بیشتری می یافتند بیشتر بهره مند میشدند چرا که علم و تجارب آنها بیشتر میشد…هر انسانی که تازه متولد میشود با علم صفر شروع میکند و عمر خود را نمی توانند بیشتر کنند…
    ثانیا استعداد افراد انسان متفاوت است در یک بازه زمانی خاص کسی در ۱۲ سال دیپلم میگیرد در همان بازه زمانی یکی اصلا نمی تواند درس بخواند…یکی بعد از مدتی استعداد خود را بروز میدهد دیگری از همان اوائل مستعد نشان میدهد…

    انسان های تلاشگر به میزان استعداد و تلاش طبیعی خود باید بهره مند شوند بهره مندی در حد رفع نیاز های طبیعی….
    این همان الگوی طبیعی و شعار چپ گرایان در انتهای تئوری اجتماعی و اقتصادی آنهاست…از هر کس به اندازه استعداد به هر کس بمقدار نیاز…
    بنظر میرسداین هدف چپ گرایی مورد تایید قرآن است این الگوی طبیعی و مورد توجه هر انسان با بصیرتی است….
    فرق در این است که قرآن میخواهد در ذیل اطاعت از دستورات الهی و بدست خود انسانهای مومن این الگو اجرا شده و بدان پای دار باشند…مهمتر اینکه پاداش الهی برای مومنین همان خلقت طیبه در حیات اخروی نصیب خود آنها خواهد شد…
    مازاد بر نیاز انسانهای مومن و توانمند (که استعداد خود را عطیه الهی میدانند) در دست خود آنها امانت است و از آن زکات میدهند…اما کافرین این را عطیه الهی نمی دانند بلکه بر اساس علم و تلاش خود میدانند و برای خود و نسل خود انباشت میکنند..ایشان قدرت و علم و فن را میزان قرار میدهند و کسانی را که ضعیف هستند مستحق نابودی میدانند کمک به آنها را وظیفه خود خدا فرض میکنند:
    وَإِذَا قِیلَ لَهُمْ أَنْفِقُوا مِمَّا رَزَقَکُمُ اللَّهُ قَالَ الَّذِینَ کَفَرُوا لِلَّذِینَ آمَنُوا أَنُطْعِمُ مَنْ لَوْ یَشَاءُ اللَّهُ أَطْعَمَهُ إِنْ أَنْتُمْ إِلَّا فِی ضَلَالٍ مُبِینٍ ﴿۴۷﴾ یس
    این تربیت انسانی در یک برنامه تاریخی پیاده سازی میشده است…
    اما این میزان پرداختی ها بر اساس رضایت و توش و توان و رضایت اجتماعی است…هر گونه سهل انگاری در عدم رعایت رضایت اجتماعی در امور اقتصادی و عدم پرداخت زکات در رفع نیاز ناتوانان و آسیب دیدگان عواقب سنگینی دارد…در جوامع قبل از نزول قرآن کسانی که این الگو رار عایت نکردند و فساد حاصل شد
    نابود شدند…البته امکان توبه و اصلاح قبل از نابودی فراهم بود…
    تمام پرداختی ها در قرآن پویا هستند یعنی مقدار تعیین شده ثابت برای آنها در قرآن وجود ندارد…
    زیاده روی در انباشت ثروت و قدرت در قلب انسان تکدر و اعوجاج و در جامعه فساد ایجاد میکند…پس از نزول قرآن انسانها خود مسئول هستند و خودشان باید مفسدین را نابود کنند…بازامکان توبه و اصلاح فراهم است…

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان قدیمی که سابقه جنگ و خدمت در رده بالای سپاه را

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده مردم از انقلابی که

ادامه »

آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که جهان در آن قرار دارد.

ادامه »