Categories: تیتر یک

دیرهنگام و بی‌تاثیر

زیتون-پریا منظرزاده: محمود واعظی رییس دفتر حسن روحانی خبر داده که قرار است در دولت تغییراتی انجام شود.محمود واعظی با بیان اینکه خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌ها شرایط جدیدی را ایجاد کرده است، گفت این شرایط می‌طلبد که برخی اعضای کابینه، تغییر کنند.

بعید است که این تغییرات در نهایت تغییر چندانی در وضعیت اقتصادی کشور به وجود آورد چرا که مشکل اصلی فعلا بازگشت تحریم های آمریکا است. اما این تغییرها شاید منتقدان را تا حدودی آرام کند.

محمد باقر نوبخت رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی نیز باید قاعدتا جزو گزینه های تغییر باشد اما روابط نزدیک او با حسن روحانی ممکن است مانع از این تغییر شود.

ولی الله سیف رئیس بانک مرکزی اولین گزینه احتمالی روحانی برای انجام تغییرات در کابینه است و در نوسانات اخیر در بازار ارز نیز اولین انتقادها متوجه او بود.نمایندگان مجلس بارها خواستار برکناری سیف شده اند.

سیف در واکنش به درخواست ها برای برکناریش گفته است: «شخصاً از پیشنهاد آقای پورابراهیمی استقبال می‌کنم و از اینکه جناب آقای رئیس جمهور، فرد شایسته‌ای را برای اداره بانک مرکزی انتخاب و منصوب کنند، شخصاً استقبال می‌کنم».

محمد باقر نوبخت رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی نیز باید قاعدتا جزو گزینه های تغییر باشد اما روابط نزدیک او با حسن روحانی ممکن است مانع از این تغییر شود.

از آغاز دولت دوم حسن روحانی رسانه‌ها چندین بار از اختلاف بین اسحاق جهانگیری و برخی مقام‌های ارشد کابینه همچون محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهور، و محمد باقر نوبخت، سخنگوی دولت، خبر داده‌اند.

همچنین در ماه‌های گذشته برخی از فعالان اصلاح‌طلب، از جمله علی شکوری‌راد، از «مصادره» نتیجه انتخابات ریاست جمهوری توسط اعضای حزب اعتدال و توسعه و به ویژه محمود واعظی ابراز نگرانی کرده بودند.

بعید است که این تغییرات در نهایت تغییر چندانی در وضعیت اقتصادی کشور به وجود آورد چرا که مشکل اصلی فعلا بازگشت تحریم های آمریکا است. اما این تغییرها شاید منتقدان را تا حدودی آرام کند.

حسین مرعشی عضو حزب کارگزاران نیز در مصاحبه با روزنامه اعتماد گفته بود: «با توجه به شناخت و اطلاعاتی که من در اختیار دارم، بخش عمده گلایه‌مندی بیشتر وزرا مربوط به سازمان برنامه و بودجه است زیرا معتقدند این سازمان از وزارتخانه‌های مطبوع هر وزیر پشتیبانی لازم را انجام نمی‌دهد».

از مسعود کرباسیان وزیر امور اقتصادی و دارایی، محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن به عنوان گزینه های بعدی که احتمالا کابینه را ترک خواهند کرد نام برده می شود.

در میان این وزرا حاشیه‌های محمد شریعتمداری از همه بیشتر بوده است. از مقاومت در برابر دستور حسن روحانی برای اعلام فهرست دریافت کنندگان ارز دولتی تا حاشیه های شخصی خودش.

محمد شریعتمداری، وزیر صنعت، معدن و تجارت، با وجود دستور شفاهی حسن روحانی از انتشار فهرست دریافت‌کنندگان ارز دولتی خودداری کرده و گفته بود که این کار «جنگ با بخش خصوصی» است.

با این حال پس از فشار رسانه‌ها آقای شریعتمداری از موضع خود عقب‌نشینی کرد و از بانک مرکزی خواست این فهرست را منتشر کند.

محمد شریعتمداری به خاطر حمایت همه‌جانبه از سیدمحمدهادی رضوی، دامادش، که در سال ۹۵ به جرم ارتباط با پرونده فساد صندوق ذخیره فرهنگیان و بانک سرمایه بازداشت شده بود در مظان انتقاد است.

رضوی که نامش به عنوان تهیه‌کننده ۱۲ میلیاردی سریال شهرزاد بر زبان ها افتاد، یکی از بزرگترین حامیان برنامه‌های فرهنگی بخشی از جریان سیاسی اصولگرا و از جمله در ارتباط با جشنواره فیلم مدافعان حرم نیز به‌حساب می‌آید.

همچنین برخی از فعالیت‌های فرزندش، امیرحسین شریعتمداری با نام مستعار امیر شریعت، نیز به عنوان ژن خوب و وابسته به جریان رانت سخن گفته‌اند.

به جز وزرای اقتصادی برخی از افراد از احتمال تغییر وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی و وزیر جهاد کشاورزی سخن گفته اند.

در میان این وزرا حاشیه های محمد شریعتمداری از همه بیشتر بوده است. از مقاومت در برابر دستور حسن روحانی برای اعلام فهرست دریافت کنندگان ارز دولتی تا حاشیه های شخصی خودش.

پیش از این حسین مقصودی، نماینده سبزوار گفته بود که ۵۰ نماینده از حسن روحانی خواسته اند وزرای کار و رفاه اجتماعی،جهاد کشاورزی و اقتصاد را برکنار کند.

«ورشکستگی سازمان تامین اجتماعی»، «بیمه نبودن هواپیمای شرکت آسمان که در بهمن‌ماه سقوط کرد»، «عدم توجه به اشتغال»، «حادثه نفتکش سانچی» و«طرح تحول سلامت» از جمله انتقادات نمایندگان مجلس از علی ربیعی بوده که در استیضاح او نیز مطرح شد.

محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی نیز همراه با ربیعی استیضاح شده بود.مشکلات آب و حقابه‌ کشاورزان، واردات محصولات تراریخته، نبود نظارت کافی بر واردات کود، شیوع سرطان، کمبود کارخانه‌های فرآوری محصولات کشاورزی، واردات بی‌وریه محصولات کشاورزی نظیر چای و برنج، نبود راهبرد در بخش کشاورزی، از بین رفتن محصولات کشاورزی به خاطر بهای پایین، اجرا نشدن الگوی کشت و تخلفات مالی شرکت‌های تابعه وزارتخانه از جمله موضوعاتی بود که نمایندگان موافق استیضاح محمود حجتی بر آن تاکید داشتند.

اینک اما باید منتظر ماند که دراین میان ملاحظات حسن روحانی و فشارهای سیاسی درنهایت باعث حذف کدام یک از وزرا خواهد شد.

Recent Posts

معاویه: یک عرب ایرانی یا مسیحی؟

مسعود امیرخلیلی

۱۳ آبان ۱۴۰۳

آقای خامنه‌ای، ۱۳ آبان و شورای‌ نگهبانِ جهان

۱۳ آبان در تاریخ جمهوری اسلامی روز مهمی است؛ نه از آن جهت که سفارت…

۱۳ آبان ۱۴۰۳

آیا پذیرفتگان دیکتاتوری مقصرند؟!

در تحلیل سیاسی و روانشناختی دیکتاتوری، مسئله مقصر دانستن پذیرفتگان دیکتاتوری به عنوان افرادی که…

۱۳ آبان ۱۴۰۳

روز جهانی وگن؛ به یاد بی‌صداترین و بی‌دفاع‌ترینِ ستمدیدگان!

امروز یکم نوامبر، روز جهانی وگن است؛ این روز، یادبودِ تمام دردمندی‌ها و خودآگاهی‌هایی است…

۱۲ آبان ۱۴۰۳

اسرائیل؛ درون شورویه و بیرون مستبده!

درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…

۰۸ آبان ۱۴۰۳