زیتون- مریم تاوار: سخنرانی مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، در جمع ایرانیان مقیم این کشور آنچنان که انتظار میرفت بازتاب نداشت. در این دیدار نه تنها خبری از سخنرانیهای آتشین مخالفان خارجنشین و گروههای نزدیک به مواضع ترامپ نبود، بلکه هیچ ایرانی سخنرانی نکرد.
دراین میان دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، خطاب به حسن روحانی نوشت که مراقب باش و متقابلا نیز محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، همین توصیه را به دونالد ترامپ کرد.
مایک پمپئو یکشنبه ۲۲ ژوئیه/ ۳۱ تیر، ساعت ۱۸ به وقت محلی در کتابخانۀ رونالد ریگان در «سیمی والی» کالیفرنیا، با جمعی از ایرانیتباران و ایرانیان ساکن آمریکا دیدار کرد. این سخنرانی که «حمایت از صدای ایرانیان» نام داشت، از هفته قبل پمپئو را در محور توجه رسانههای خبری قرار داده بود. اما ترکیب شرکتکنندگان در این نشست در هاله ای از ابهام باقی مانده است؛ وزارت خارجه، رسانهها و حتی شرکتکنندگان در این جلسه، از ترکیب جمع حاضر سخن نگفتند.
ایرانیانی که احتمالا دراین نشست شرکت کرده اند نیز درباره محتوا و حاشیه های آن سخنی نگفته اند.
سخنرانی مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، در جمع ایرانیان مقیم این کشور آنچنان که انتظار میرفت بازتاب نداشت. در این دیدار نه تنها خبری از سخنرانیهای آتشین مخالفان خارجنشین و گروههای نزدیک به مواضع ترامپ نبود، بلکه هیچ ایرانی سخنرانی نکرد.
وزیر امور خارجه آمریکا آنچه را سرکوب مردم ایران از سوی حکومت خواند، محکوم کرد و گفت آمریکا صدای مردم ایران را میشنود و از آنها حمایت میکند و مسیر آینده ایران را در نهایت مردم ایران تعیین خواهند کرد.
سفر پمپئو به کالیفرنیا، ایالتی که بیشترین جمعیت ایرانیان را دارد، از نظر برخی ناظران امور سیاسی آمریکا، آمادگی آمریکا را برای مقابله شدیدتر با ایران را نشان میدهد و انتخاب کتابخانه و مرکز رونالد ریگان نیز، اهمیت نمادینی دارد. چون با ورود رونالد ریگان به کاخ ریاست جمهوری آمریکا بود که انقلابیون ایران به زورآزمائی خود با آمریکا پایان دادند و گروگانهای آمریکائی را آزاد کردند.
وزیر خارجه آمریکا با لحنی که آمیزه ای از تهدید و توصیه در آن بود، به مسائل مختلف، از حقوق بشر گرفته تا فعالیت های نظامی ایران و افزایش تحریم ها اشاره کرد.
او با تاکید بر اینکه فشارها بر حکومت ایران از جمله در حوزه انرژی، بانکی و نفت ادامه خواهد یافت، گفت: «این فشارها فقط وقتی کم خواهد شد که تغییری مستمر، ثابتشده و ملموس در رفتار ایران مشاهده شود و با اعلام اینکه مقامات حکومت ایران از جمله فرماندهان سپاه پاسداران مانند قاسم سلیمانی باید پیامدهای دردناک اقدامات خود را بچشند، کشورهای دیگر را به همسویی با سیاست آمریکا علیه حکومت ایران فراخواند.»
پمپئو همچنین موارد متعدد نقض حقوق بشر در ایران از جمله نقض حقوق اقلیتهای مذهبی، جوانان، زنان و دراویش را برشمرد و گفت: «دولت آمریکا برای آزادی آمریکاییان بازداشت شده در ایران تلاش خواهد کرد.»
او پس از سخنرانی نیز در حساب توییتری خود نوشت: «ما از مردم سرافراز ایران در مبارزه برای آزادی، عدالت و احترام به حقوق بشر حمایت میکنیم.»
مارک پمپئو پیش از این، در ۲۱ ماه مه (۳۱ اردیبهشت ماه) گذشته نیز، به دنبال خروج آمریکا از برجام، نخستین سخنرانی بزرگ خود دربارۀ سیاست خارجی آمریکا را به ایران اختصاص داد و در یکی از مهمترین اندیشکدههای نزدیک به محافظهکاران آمریکا، انتظارات دوازدهگانۀ واشینگتن از تهران را برشمرد.
واکنش شبکه های اجتماعی به سخنان پمپئو
همزمان با سخنرانی شب گذشته وزیر امور خارجه آمریکا،برخی کاربران شبکه های اجتماعی ضمن انتقاد از سیاست های دولت دونالد ترامپ و با انتشار هشتگ StopMeddlingInIran# خواستار توقف دخالت در ایران شدند.
همزمان با سخنرانی پئپئو،برخی کاربران شبکه های اجتماعی با هشتگ StopMeddlingInIran# خواستار توقف دخالت در ایران شدند.از سوی دیگر، برخی از براندازان و طرفداران با هشتک #IslamicRegimeMustGo حمایت خود را از رویکرد دولت ترامپ اعلام کردند.
آذر منصوری، قائم مقام حزب اتحاد ملت در توییتی با اشاره به بدعهدی تاریخی آمریکایی ها در مقابل ایران نوشت: «برجام یک مطالبه ملی بود ومردم ایران به فرجام برجام دل بسته بودند. دولتی که در مقابل مطالبه ملی مردم ایران می ایستد، حق ندارد در امور داخلی ایران دخالت کند و از جانب این مردم حرف بزند. هر چند این بدعهدی مکرر و تاریخی است.»
عماد بهاور به نقل از ابراهیم یزدی در توییتر نوشت: «در کولهبار سربازان آمریکایی دموکراسی یافت نمیشود.»
تعداد زیادی از کاربران با انتشار عکسهایی از محمد مصدق به دخالت آمریکاییها و کودتای سال ۳۲ اشاره کردند و یادآور شدند که میدانند سیاستهای آمریکاییها در مقابل ایران تغییری نکرده است.
یکی از کاربران توییت کرد: «به دولت نقد داریم. حاکمیت نظام رو خالی از اشکال نمیدونیم اما خودمون پای درست کردن این مملکت ایستادیم.»
مرتضی ناعمه یکی از روزنامهنگاران هم نوشت: «به زبان ساده میگم که تقاضای مداخله نیروی خارجی مصداق بارز وطنفروشیست؛ یکپارچگی خاک ایران رو با هیچ چیز عوض نمیکنم.»
علاوه بر اینها، ۲۴ چهره سیاسی، فرهنگی و علمی ایران نیز در نامهای سرگشاده به مایک پمپئو که در روزنامه لس آنجلس تایمز منتشر شده از او خواستند از بیثبات کردن ایران دست بردارد. این نامه با هزینه شورای ملی ایرانیان آمریکا (نایاک) منتشر شده است.
نشریه پولتیکو در گزارشی پیش از سخنرانی پمپئو، نوشت که در میان ایرانیان در مورد شرکت در این نشست اتفاق نظر وجود ندارد؛ در حالی که گروهایی نظیر مجاهدین خلق از خروج آمریکا از برجام حمایت کردهاند، بسیاری از ایرانیان هستند که با خروج آمریکا از برجام مخالفند و معتقدند که تحریمها، مردم عادی ایران را تحت فشار میگذارد.
این نشریه افزود: «بعضی افراد با سیاستهای دولت کنونی آمریکا مخالفند اما با این وجود، از ارتباط مستقیم دولت و جامعه ایرانی آمریکا استقبال میکنند.»
نهال طوسی نیز در پولتیکو نوشت: «درحالیکه ترامپ دنبال راههایی برای افزایش بر ایران است، در عین حال، به دنبال جذب حمایت ایرانی-آمریکاییها نیز هست؛ هرچند از ورود ایرانیها به آمریکا جلوگیری کرده و علیه کشورشان تحریم وضع کرده است.»
از سوی دیگر، برخی از براندازان و طرفداران فشار بیشتر آمریکا بر ایران نیز با هشتک #IslamicRegimeMustGo همسویی خود را با رویکرد دولت ترامپ و پمپئو اعلام کردند.
یکی از کاربران نوشت: «مردم ایران برای چهل سال گروگان بودهاند. وقت آن است کسانی که به دموکراسی، حقوق بشر و آزادی باور دارند، حمایت شان را نشان بدهند. ما تغییر می خواهیم.»
سلمان سیما نیز نوشت:«جمهوری اسلامی ایران با گروگانگیری شکل گرفته و موجودیتش با این کار گره خورده. آنها دیپلماتهای آمریکایی را ۴۴۴ روز و تفنگداران نیروی دریایی آمریکا را هم در سال ۲۰۱۶ چند روزی به گروگان گرفتند. آنها چهل سال است که تمام یک ملت را به گروگان گرفتهاند. حالا مردم ایران میگویند رژیم اسلامی باید برود».
هشتگ نخست که مخالفان جمهوری اسلامی استفاده میکنند، از دیروز تا کنون حدود ۴۱۶ هزار بار در توییتر استفاده شده و در مقابل حدود ۹۲ هزار بار، هشتگ مخالفان دخالت آمریکا در امور ایران توییت شده است.
توصیه ترامپ به روحانی و توصیه ظریف به ترامپ
در عین حال، مشاور سیاست خارجی سندرز در مورد سخنرانی پمپئو در توییتر نوشت: «رویه دولت ترامپ (خروج آمریکا از شورای حقوق بشر سازمان ملل و غیره) نشان میدهد از نظر این دولت حقوق بشر جهانشمول نیست، بلکه ابزاری است برای فشار آوردن به نظامهای نامطلوب.»
لحن مقامات دو کشور در هفته های گذشته تندتر شده و شبکه های اجتماعی فارسی زبان نیز متاثر از درگیری صحنه درگیری دو گروه شده است. در میان دو گروه البته افرادی هستند که کم و بیش و هر دو به نوعی از جمهوری اسلامی رخم خورده اند.
در واکنش به سخنان شب گذشته پمپئو، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران ضمن محکوم کردن اظهارات وزیر خارجه آمریکا اظهار داشت: «سخنرانی مزورانه و سخیف وزیر خارجه آمریکا در این جمع که صرفا یک اقدام ابزاری و تبلیغاتی بود، بیش از همیشه نشانگر درماندگی بی حد و حصر دولت آمریکا در شرایط پس از خروج غیرقانونی این کشور از برجام و عدم دستیابی به اهداف خود از این اقدام یک سویه و نابخردانه و انزوای جهانی ناشی از آن است.»
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده نیز امروز در توئیتی به جمهوری اسلامی هشدار داد و خطاب به حسن روحانی نوشت: «دیگر هرگز امریکا را تهدید نکن که گرفتار عواقبى مىشوى که در تاریخ هم کمتر کسى آن را تجربه کرده است.» ترامپ که توئیت خود را تماما با حروف بزرگ و به نشانه تاکید نوشته بود، خطاب به روحانی گفت: «ما دیگر آن کشوری نیستیم که حرفهای جنون آمیز شما درباره خشونت و مرگ را تحمل کنیم. مواظب باش.»
این واکنش ترامپ به سخنان حسن روحانی بود که روز یکشنبه ۳۱ تیر اظهارداشت: «جنگ با ایران، مادر جنگها و صلح با ایران، مادر صلحها است.»
محمد جواد ظریف نیز در واکنش به توئیت ترامپ نوشت که «ما را بیخیال (نسبت به تهدیدات آمریکا) تصور کنید! دنیا لافهای تندتر از این را چند ماه پیش شنیده است. ایرانیان هم ۴۰ سال است مشابه اینها را – البته با لحن متمدنانهتری – شنیدهاند. ما هزاران سال است که در اینجا بودهایم و سقوط امپراطوریها را دیدهایم، از جمله امپراطوری خودمان که از عمر برخی کشورها طولانیتر بود. مراقب باشید!».
لحن مقامات دو کشور در هفته های گذشته تندتر شده و شبکه های اجتماعی فارسی زبان نیز متاثر از درگیری صحنه درگیری دو گروه شده است. در میان دو گروه البته افرادی هستند که کم و بیش و هر دو به نوعی از جمهوری اسلامی زخم خورده اند.
در حالی که بیش از دو سال از جنبش "زن، زندگی، آزادی"، جنبشی که جرقه…
بیانیهی جمعی از نواندیشان دینی داخل و خارج کشور
رسانههای گوناگون و برخی "کارشناسان" در تحلیل سیاستهای آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، بهطور…
زیتون: جلد دوم کتاب خاطرات طاهر احمدزاده اخیرا از سوی انتشارات ناکجا در پاریس منتشر…