پدیده اسلام در بروکسل؟ (قسمت اول)
چهار کشور در اروپا تا به حال هدف اقدامات تروریستی تندروهای اسلامگرا بوده است. هلند با ترور فان خوخ یا همان ون گوک فیلمساز هلندی و نوه ون گوک نقاش هلندی تبار در سال ۲۰۰۴، شهر لندن با یک عملیات تروریستی در سال ۲۰۰۵، پاریس دو بار در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ و بروکسل در سال ۲۰۱۶. در میان همه این شهرها بروکسل اهمیت ویژه ای دارد که تا امروز به دلیل سیاستهای این کشور، کمتر کسی متوجه اهمیت آن به عنوان یک پایگاه مهم اسلامگرایی رادیکال بوده است. من به دلیل ده سال اقامت در آن کشور، و مواجه بودن با پدیده اسلام در بروکسل هرگز از انجام یک عمل تروریستی در بلژیک تعجب نکردم. شاید شما از این شگفت زده نشدن من شگفت زده شده باشید، از همین رو می خواهم توجه شما را به چند نکته شاید ناپیوسته و نقطه های پریشان از یک تصویر جلب کنم.
بروکسل، قم اروپا
برخی ایرانیان نزدیک به حکومت برای نامیدن بروکسل از اصطلاح « قم اروپا» برای این شهر استفاده می کنند، این اصطلاح کژتابی بسیار دارد، منظور از تشبیه به قم حضور جمعیت بزرگی از مسلمانان در این شهر است، اتفاقا این مسلمانان برخلاف مسلمانان قم شیعه نیستند. از این جمعیت ۹۸ درصد آن سنی هستند و مساجد بلژیک که بیش از ۳۰۰ مسجد و غالبا زیر نظر عربستان سعودی است غالبا تعالیم وهابی می آموزند. اما توزیع جمعیت مسلمانان در این کشور و افزایش جمعیت آنان نشانه های خاص خودش را دارد.
براساس آمارهای اخیر ۶ تا ۷ درصد از جمعیت ۱۱ میلیونی بلژیک مسلمان هستند و اسلام دومین دین رایج در این کشور است. علیرغم اهمیت فراوان شهر آنتورپن یا انورس به عنوان یکی از مراکز تجمع یهودیان، مردم یهودی بلژیک اگرچه اهمیت کیفی بسیاری دارند، اما جمعیت زیادی نیستند. مهم ترین نکته این است که از ۷ درصد جمعیت مسلمان بلژیک یعنی حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار نفر، ۴ درصد در منطقه والونی فرانسه زبان، و ۴ درصد در منطقه فلامان زبان یا فلاندر زندگی می کنند. بطور خاص ۲۵ درصد از جمعیت بروکسل مسلمان هستند، یه عبارت دیگر از هر چهار بروکسلی یک نفر مسلمان است. جمعیت شهر بروکسل حدود ۱۵۰ هزار نفر است، اما کلانشهر بروکسل حدود دو میلیون جمعیت دارد.
از سال ۲۰۰۹ تا امروز نام « محمد» پرشمار ترین نام در شهرهای بروکسل و آنتورپ است. تمرکز مسلمانان بلژک در محله مولنبک و یکی دو محله دیگر است. به عنوان یک شاهد عینی می توانم به صراحت بگویم که بیش از شصت درصد زنان منطقه مولنبک یا حجاب دارند یا با لباس های پوشیده ولی بدون روسری رفت و آمد می کنند.
مولنبک و پلیس های سبزپوش
پلیس بلژیک از رنگ سفید و آبی برای اتومبیل و لباس افراد پلیس استفاده می کند، اما شما هرگز در مولنبک رنگ سفید و آبی پلیس را نمی بینید، در این محله مسلمانان که به محلات دمشق بی شباهت نیست، پلیس های مسلمان با لباس سبز کمرنگ و پررنگ، حضور دارند. بیشترین محل تمرکز مسلمانان در جنوب کمون مولنبک و خیابان « گنت» مولنبک است. احتمالا اگر پلیس عادی بلژیک در این محل حضور داشته باشد، هر روز شاهد سنگباران یا حمله های مسلمانان بلژیک به پلیس خواهد شد. مسلمانان بلژیک از ۱۹۷۴ در این کشور رسمیت دارند، بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ مسجد دارند و زندگی معمول خودشان را دارند.
در سال ۲۰۰۵ یک روز در ماه رمضان در محله سن ژیل برای خرید شراب به فروشگاه پاکستانی محله مان رفتم، فروشنده که دوست من شده بود، گفت: تو چه مسلمانی هستی که در ماه رمضان شراب می خری؟ من گفتم: تو چه مسلمانی هستی که در ماه رمضان شراب می فروشی؟ آن شراب خریده و فروخته شد. فروشنده آن مغازه می گفت که یک زن و تعدادی فرزند در بروکسل دارد و یک زن در پاکستان و معتقد بود بلژیک حکومتی استبدادی دارد، چون نمی گذارد که مسلمانان راحت زندگی کنند. من به او گفتم، موافق نیستم، به نظر من حکومت بلژیک استبدادی نیست، احمق است، چون می گذارد مسلمانان هر کاری دلشان می خواهد در مرکز اتحادیه اروپا بکنند.
عملیات خودجوش در مولنبک
آنچه از نظر امنیتی باید حتما مورد بررسی قرار بگیرد، تشکیلات تروریست های داعش در بروکسل است که احتمالا یکی از محل های مهم پشتیبانی داعش در سوریه و عراق و عربستان است، اما از آن مهم تر تظاهرات خودجوشی است که به گفته یکی از شاهدان عینی در بروکسل بعد از دستگیری عبدالسلام در مولنبک رخ داد. پس از دستگیری عبدالسلام، جوان تروریست کمتر از سی ساله بلژیکی در مولنبک تظاهرات معترضین به دستگیری عبدالسلام طراح عملیات تروریستی پاریس برگزار شد، آنها که انگار می دانستند که یک طراح ترور دستگیر شده با سنگ و وسایل و سلاح سرد به ماشین های پلیس و مراکز آن حمله کردند.
پول سیاه و فاحشه ها
درست در فاصله دویست متری ایستگاه شمالی یا Gare du Nord محله فاحشه های بروکسل قرار دارد، در خیابانی به طول صد تا دویست متر. شهرزاد دوست من که از سال ۲۰۰۰ مددکار اجتماعی بود، یکی از مهم ترین مددکاران فاحشه های بروکسل بود. او تک تک فاحشه ها را می شناخت، از آنها در برابر دلال ها حمایت می کرد، برای آنها امکانات زایمان فراهم می کرد یا برایشان کار فراهم می کرد تا از فاحشگی دست بردارند.
خیابان برابانت درست ده متر آن طرف تر از محله فاحشه ها، بازار دوم مسلمانان بروکسل بود. آنها در آن محل کالاهای مور نیاز مسلمانان بلژیک، پتو، قلیان، سماور، کاسه بشقاب، قالیچه، فیلم هندی و همه چیزهایی شبیه این را می فروختند، ما در مورد علت اصلی نزدیکی بازار مسلمانان به محله فاحشه قضاوت نمی کنیم، شاید علت این بود که مسلمانان فقیر بودند و محله فاحشه ها ارزان ترین محل برای تهیه فروشگاه و کسب و کار بود. در ماه رمضان کمدی عجیبی رخ می داد، در فاصله ده متری شما می توانستید به انواع فاحشه اروپای شرقی، آفریقایی، مسلمان، و کمتر بلژیکی دسترسی پیدا کنید و یک خیابان آن طرف تر، در ظهر ماه رمضان قطعا شما نمی توانستید یک نوشابه بخرید، برای اینکه همه مغازه دارها روزه بودند.
محله مولنبک، شهر بروکسل و جامعه مسلمانان بلژیک که عربستان سعودی نفوذ بسیار در آنان دارد و همچنین سلفی ها، اخوان المسلمین و داعش از آن سربازگیری فراوانی می کنند و از امنیت محله ای که در دسترس مسلمانان است استفاده می کنند، یک محل خطرناک برای بروز تندترین رویکردهای ضد امنیتی و تروریستی در اروپاست. در بخش بعدی این موضوع را توضیح دقیق تری خواهم داد.
ادامه دارد…
پدیده اسلام در بروکسل- قسمت دوم
پدیده اسلام در بروکسل- قسمت سوم
پدیده اسلام در بروکسل- قسمت چهارم
در حالی که بیش از دو سال از جنبش "زن، زندگی، آزادی"، جنبشی که جرقه…
بیانیهی جمعی از نواندیشان دینی داخل و خارج کشور
رسانههای گوناگون و برخی "کارشناسان" در تحلیل سیاستهای آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، بهطور…
زیتون: جلد دوم کتاب خاطرات طاهر احمدزاده اخیرا از سوی انتشارات ناکجا در پاریس منتشر…