زیتون– سران ایران و چهار کشور پیرامون دریای خزر، روز یکشنبه برای امضای کنوانسیونی در مورد این دریا در قزاقستان گرد هم میآیند.
دریای خزر٬ منبع غنی از انرژی و ماهی پر ارزش خاویار است.
برآوردها نشان میدهد بستر خزر دربرگیرنده حدود ۵۰ میلیارد بشکه نفت و ۹ تریلیون مترمکعب گاز طبیعیست. این دریا، مهمترین زیستگاه فیلماهی در جهان و در نتیجه تولیدکننده اصلی یکی از گرانترین خوراکیهای جهان، یعنی خاویار است.
بحث و رایزنی در مورد اینکه خزر دریا است یا دریاچه از سال ۱۹۹۱ در جریان است و پنچ کشور پیرامون آن هنوز در مورد تدوین یک رژیم حقوقی جدید و جامع به توافق نهایی دست پیدا نکردهاند. طی دو دهه و نیم گذشته چهار نشست سران و ۵۱ نشست کارشناسی برای تدوین کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر برگزار شده است.
پیشتر محمدابراهیم رحیمپور٬ عضو تیم مذاکره کننده درباره رژیم حقوقی دریای خزر٬ اعلام کرد که درنشست روز یکشنبه سران پنج کشور سهیم، هیچ سندی درباره سهم کشورها از این دریا امضا نخواهد شد.
با این حال حسن روحانی٬ رییسجمهوری ایران٬ پیش از عزیمت به قزاقستان نشست امروز را «بسیار مهم» توصیف کرد.
انتظار میرود در نشست قزاقستان طرفها حضور نظامی در دریای خزر را محدود به پنج کشور پیرامون آن، یعنی ایران، روسیه، جمهوری آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان کنند و در مورد برخی مسائل حقوقی، توافق کنند.
حسن روحانی در این رابطه به خبرنگاران گفت «حدود بستر و زیربستر در این موافقتنامه روشن نیست و تعیین آن به آینده واگذار میشود.»
رییس جمهوری ایران تاکید کرد که «این یکی از مسائلیست که ۲۲ سال راجع به دریای خزر بین این پنج کشور مذاکره میشود».
این موضوع در بیانیه کاخ کرملین نیز مورد تاکید قرار گرفتهاست. دولت روسیه میگوید بیش از دو دهه از فروپاشی شوروی میگذرد تا سران پنج کشور برای امضای کنوانسیون در قزاقستان گرد هم آیند.
در حالی که بیش از دو سال از جنبش "زن، زندگی، آزادی"، جنبشی که جرقه…
بیانیهی جمعی از نواندیشان دینی داخل و خارج کشور
رسانههای گوناگون و برخی "کارشناسان" در تحلیل سیاستهای آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، بهطور…
زیتون: جلد دوم کتاب خاطرات طاهر احمدزاده اخیرا از سوی انتشارات ناکجا در پاریس منتشر…