زیتون- فیروزه رمضانزاده: در شرایطی مرحله دوم انتخابات مجلس دهم در روز ۱۰ اردیبهشتماه برگزار میشود که اصلاحطلبات امیدوار به تکرار پیروزی خود در این مرحله هستند. رقابت اینک بر سر تصدی ۷۰کرسی مجلس انجام میشود که اگر اصلاحطلبان اکثریت آن را به دست بیاورند در موقعیت به مراتب قدرتمندری قرار میگیرند و اگر اکثریت این کرسیها از آن اصولگرا شود٬ آنها این فرصت را پیدا میکنند که شکست مرحله اول را تا حدی جبران کنند و جایگاهشان در مجلس ترمیم میشود.
این فعال سیاسی اصلاحطلب، اصلیترین اقدام پیش روی مجلس آینده را تغییر جدی و بنیادین در وضعیت مجلس میداند و میگوید: «اگر ریاست مجلس، در اختیار حامیان دولت به ویژه اصلاح طلبان قرارنگیرد٬ در افکار عمومی تغییر و تحول به معنای خاصی به چشم نخواهد آمد و تصور عمومی این خواهد بود که در انتخابات، پیروزی مشخصی به دست نیامده است. بنابراین یکی از کارهای مهمی که مجلس آینده باید بکند این است که در هیات رییسه مجلس، یکی از نمادهای برجسته اصلاح طلب یا حامی دولت را به عنوان رییس مجلس، معرفی کند.
مشروح این گفتگو در ادامه آمده است:
آقای جوادی حصار، در آستانه برگزاری دور دوم انتخابات مجلس دهم هستیم، تا چه اندازه به پیروزی اصلاحطلبان و لیست امید در دور دوم اننتخابات مجلس دهم خوشبین هستید؟
امکان پیروزی اصلاح طلبان خیلی کم نیست ولی به راحتی هم به دست نخواهد آمد. چون شوکی که در مرحله اول به جریان مقابل اصلاحات وارد شد آنها را سخت تکان داده تا آنجا که از همه امکاناتشان به صورت منسجم و متمرکزاستفاده خواهند کرد تا در مرحله بعد بتوانند حداکثر تاثیر را به وجود آورده و نتیجه بگیرند. اصلاح طلبان و حامیان دولت هم باید فراوان تلاش کنند که حداقل ۴۰ کرسی را بدست بیاورند تا بتوانند در مجلس آینده اکثریت تاثیرگذاری داشته باشند.
ارزیابی کلی شما در مورد مجلس دهم چیست؟
من تصور نمیکنم مجلس دهم شرایطش مثل شرایط عمومی مجلس نهم باشد. مجلس نهم مجلسی بود که تقریبا در شرایط تاثیرگذاری دولت احمدینژاد به وجود امد، مجلسی بود که بسترسازی میکرد تا در انتخابات ریاست جمهوری ۹۲ بتواند بیشترین تاثیر را داشته باشد و کاری کند تا کاندیداهای مورد حمایت جریان راست پیروز شوند. با این حال شرایط عمومی کشور برای این جریان به نحوی رقم خورده بود که مردم ادامه رفتار دولت احمدینژاد را به نفع منافع کشورنمی دانستند و خطر جنگ و درگیری و فشل شدن بیش از پیش وضعیت اقتصادی کشوربسیاری را نگران کرده بود. بنابراین تلاش میکردند که کاندیدای مورد حمایت تیم احمدینژاد و جریان اصولگرای تند رای نیاورد. به همین دلیل آقای دکتر جلیلی که این تفکر را نمایندگی میکرد٬ نتوانستند بیش از ۴ میلیون رای کسب کنند.
اصلیترین کاری که من تصور میکنم مجلس آینده پیش رو خواهد داشت این است که تغییر جدی و بنیادین در وضع هیات رئیسه مجلس ایجاد کند
از دیدگاه شما، مجلس دهم چه تفاوتهای بنیادی با مجلس نهم و مجالس گذشته خواهد داشت؟
من تصور میکنم مجلس دهم به چند دلیل با مجلس فعلی تفاوت جدی خواهد داشت، یکی از این دلایل این است که بخش زیادی از نمایندگان این دوره مجلس جوان، مطالبه گر و آشنا به تمایلات، درخواستها و مطالبات نسلی جوانان از گروههای مختلف اجتماعی و سیاسی هستند و من فکر میکنم که جریان پذیری در این مجلس، کمتر از مجلسهای گذشته خواهد بود ضمن اینکه تعارضی ندارد با این موضوع که اصلاح طلبان و حامیان دولت به عنوان یک جریان ریشه دار و ستبر اجتماعی توانستند کاندیداهای لیست امید را فراخوان داده، سازماندهی کرده و به مجلس بفرستند. تفاوتهای این چنینی با هم خواهند داشت ولی من تصور میکنم مجلس دهم با مجالس قبلی تفاوتهای روشنی دارد. یکی از این تفاوتها توجه اکثریت مجلس دهم به بنیادیترین مطالبه ملی و در حقیقت ستون فقرات مطالبات چند دهه گذشته ایران یعنی، توسعه پایدار ملی در سایه حمایت واقعی از بخش خصوصی است که کمتر متوجه دولتها بودهاند. من تصور میکنم یکی از کارهای مهم مجلس این خواهد بود که قوانین مقوم جامعه مدنی و نیرومند ساز بخش خصوصی را با نگاه ویژه تهیه و تصویب کرده و بر اجرای موفق آنها نظارت داشته باشد.
اصلاح طلبان چه برنامههایی برای حضور در مجلس دهم آماده کردهاند؟
تا آنجایی که من اطلاع دارم هنوز برنامه مدونی سامان پیدانکرده است. چون در حقیقت، بزرگترین دغدغه تیم اصلاح طلبان حامی دولت این بود که بتواند پروژه انتخابات را مدیریت و کاندیداهای مطلوب و کارآزموده را روانه مجلس کند. تصور میکنم در دو ماه آینده تا رسیدن به تغییرو تحولات مجلس، کارهای کارشناسانهای صورت خواهد گرفت که برنامه آینده اصلاح طلبان حامی دولت را در این دوماه، بیشتر مورد توجه قرار دهد، ولی اصلیترین کاری که من تصور میکنم مجلس آینده پیش رو خواهد داشت این خواهد بود که اولاً تغییر جدی و بنیادین در وضع هیات رئیسه مجلس ایجاد کند، یعنی اگر ریاست مجلس، در اختیار تیم دولت و حامیان دولت به ویژه اصلاح طلبان قرارنگیرد در افکار عمومی تغییر و تحول به معنای خاصی به چشم نخواهد آمد و تصور عمومی این خواهد بود که در انتخابات، پیروزی تاثیرگذاری بدست نیامده است. بنابراین یکی از کارهای مهمی که مجلس آینده باید بکند این است که در هیات رییسه مجلس، یکی از نمادهای برجسته اصلاح طلب یا حامی دولت را به عنوان رییس مجلس، معرفی کند.
ارایه برخی لوایح هم مهم هستند از جمله لایحه حقوق شهروندی که پیش از این رییس جمهور در مورد آن صحبت کرده بود که میبایست این لایحه را به مجلس ببریم. همچنین ریل گذاری قانونی و تصویب مقرراتی که منجر به سهولت مراودات بین المللی و شفاف سازی مقررات شود. در کنار اینها تصویب لوایح و قوانینی که حقوق مطبوعات و احزاب را شفافتر و روشنتر بیان کند بسیار ضروری است. به نظر من یکی از مهمترین بحثها این است که قانون انتخابات را شفاف کنند و حداقل دو ماه مانده به انتخابات هر کاندیدایی تکلیفش روشن باشد که میتواند در انتخابات به عنوان کاندیدا معرفی شود یا نه. به نظر می رسد مجلس آینده کارهای زیادی میتواند انجام دهد از جمله قوانین و مقرراتی که به دولت برای حل مناقشات منطقهای، هستهای، اجرای برجام و ایجاد شرایطی که زمینه ساز همکاری همه جانبه و مفاهمه ملی شود کمک کند. روشن است که همهٔ اینها جزو اختیارات مجلس نیست ولی مجلس به عنوان یک کانون قدرتمند تاثیرگذار و هماهنگی آفرین بین ارکان مختلف نظام و مردم، میتواند این نقشها را برعهده بگیرد و کاری کند که آشتی جویی ملی و تلاش برای تعامل سازنده به یک مطالبه ملی تبدیل شود و همه جریانهای کشور بتوانند در آن مشارکت داشته باشند و بحث «برجام دو» که آقای دکتر روحانی هم مطرح کردند با پشتوانه ملی جامه عمل بپوشد و برای جریانها، گروهها و مجموعههای سیاسی که منتقد نظام، دولت، بخشهایی از قانون اساسی و یا بخشهایی از قوانین موضوعه بودهاند فرصت گفتگو و حل مناقشات داخلی هم فراهم شود و دولت نیز بتواند نقش موثر خود را در این زمینه به نمایش بگذارد و نشان دهد که اگر با جهان وارد مذاکره، گفتگو، معامله و مفاهمه و تنش زدایی شد در برجام دو نیز میخواهد و میتواند همراه با جلب اعتماد ملی، میدان داری امین وموفق باشد.
به رییس مجلس اشاره کردید. از دیدگاه شما چه کسی از سوی نمایندگان حامی دولت میتواند به عنوان بهترین گزینه ریاست مجلس دهم انتخاب شود؟
گزینههای متعددی مطرح هستند، اما همان طور که گفتم، اگر حامیان دولت و اصلاح طلبان در عرصه ملی بخواهند رفتاری را از خود نشان دهند که در آن رفتار، هم تعامل حامیان دولت و جریان اصلاح طلب، بروز داشته باشد و هم در عرصه رقابتهای انتخاباتی، پیروزی جریان دولت و اصلاح طلبان، نمود پیدا کند، یکی از بهترین گزینهها و شاید اولین گزینه برای تحقق این مطالبه آقای دکتر عارف باشد. در حقیقت اگر ایشان به عنوان رییس مجلس معرفی شود کار بزرگی صورت گرفته است که اولا بیانگر عمق ائتلاف اصلاح طلبان و اعتدالیون است و در ثانی اصلاح طلبان به شکلی مسالمت جویانه و دمکراتیک یکی از سه قوه کشور را بدست آوردهاند.
۱۳ آبان در تاریخ جمهوری اسلامی روز مهمی است؛ نه از آن جهت که سفارت…
در تحلیل سیاسی و روانشناختی دیکتاتوری، مسئله مقصر دانستن پذیرفتگان دیکتاتوری به عنوان افرادی که…
امروز یکم نوامبر، روز جهانی وگن است؛ این روز، یادبودِ تمام دردمندیها و خودآگاهیهایی است…
درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…