تفسیری جدید از تصمیم شورای نگهبان در مورد سومین منتخب مردم اصفهان

رای مینو خاقلی باطل نشده، انتخاب او ابطال شد

زیتون- رییس ستاد انتخابات کشور درحاشیه سفر توجیهی خود به اصفهان توضیح داد که آرای منتخب سوم مردم این شهر «ابطال نشده» است، بلکه با استناد به نامه ارسالی از شورای نگهبان به وزارت کشور، «انتخابات نفر سوم منتخب شهرستان اصفهان ابطال شده است.»
محمدحسین مقیمی ظهر امروز (چهارشنبه) در ادامه گفت که انتخابات نفر سوم منتخب در شهرستان اصفهان ابطال شده است و قانون انتخابات این حق را برای داوطلب قائل شده که با مراجعه به شورای نگهبان از دلایل ابطال انتخابات خود آگاه شود و این شورا نیز موظف به پاسخگویی به داوطلب منتخب است.
وی از ارسال دو نامه مجزای منتخب سوم به شورای نگهبان و رییس جمهور خبر داد و افزود:« رونوشت این دو نامه در اختیار وزارت کشور قرار گرفته و شخص وزیر کشور با استناد حقوقی به تبصره ۳ ماده ۵۲ قانون انتخابات، نظر خود را در قالب یک نامه به شورای نگهبان ارسال کرده است.»
رییس ستاد انتخابات کشور با امتناع از بیان چرایی و نتیجه اختلاف نظر میان شورای نگهبان و وزارت کشور درخصوص آرای منتخب سوم و چگونگی انتخاب احتمالی یک جایگزین برای وی، تصریح کرد:« ملاک و مبنای وزارت کشور، قانون انتخابات است. ما انتخابات را با استناد به قانون آغاز کردیم، پروسه انتخابات را قانونی دنبال کردیم و باید آن را قانونی نیز به اتمام برسانیم. البته اختلاف میان شورای نگهبان و وزارت کشور در خصوص آرای منتخب سوم اصفهان موضوع بسیار مهمی است. با این حال در دو انتخابات مجلس دهم و خبرگان پنجم، این دو نهاد اجرایی و عملیاتی بهترین نوع تعامل و همکاری با یکدیگر را به نمایش گذاشتند و امیدواریم درباره انتخابات شهرستان اصفهان و نفر سوم منتخب نیز به تعامل لازم دست یابند.»
مقیمی در واکنش به این ادعا که دو هیئت اجرایی و نظارت پیش از برگزاری انتخابات نیز به مستنداتی که اکنون علیه منتخب سوم مورد استناد قرار گرفته شده دسترسی داشته‌اند، تصریح کرد که «برای وزارت کشور تنها چیزی ملاک تصمیم و عمل قرار می‌گیرد که به طور مکتوب از طرف شورای نگهبان ارسال شود.»
وی درباره نتیجه ابطال احتمالی انتخابات منتخب سوم اصفهان و چگونگی انتخاب نفر جایگزین، بار دیگر تأکید کرد:« وزارت کشور تمام دلایل، نظرات و مستندات حقوقی خود را براساس تبصره ۳ ماده ۵۲ به شورای نگهبان به طور مکتوب ارسال کرده و ما هیچ تصمیمی برای اظهارنظر درخصوص انتخابات اصفهان و نفر احتمالی جایگزین تا پیش از اعلام رسمی مواضع شورای نگهبان در قبال نامه ارسال شده نداریم و منتظر نظر شورای نگهبان خواهیم ماند.»
معاون سیاسی وزارت کشور ادامه داد:« زمانی که موعد قانونی شورای نگهبان برای تأیید یا رد صلاحیت کاندیداها یا منتخبین می‌گذرد و در عین حال مدارکی قابل استناد علیه شخص یا اشخاصی از منتخبین آشکار می‌شود، این مدارک باید براساس قانون به مجلس شورای اسلامی فرستاده شود و همه ۲۹۰ منتخب مجلس جدید بار دیگر صلاحیت منتخبان را احراز کنند.»
از زمانی که خبر «عدم تمایل شورای نگهبان برای ورود سومین منتخب مردم اصفهان به مجلس» منتشر شد، دلایل گوناگونی برای این تصمیم فراقانونی مطرح شد. اما مهمتر از استناد شورای نگهبان به در اختیار داشتن عکسهایی که نشان می دهد مینو خالقی با مردی دست داده است، سردرگمی شورا برای نحوی ممانعت او از ورود به مجلس است. ابطال آرا، رد صلاحیت و حالا ابطال انتخابات «مینو خالقی».

ابطال آرا که اولین گزینه مطرح شده بود، در مورد انتخابات مجلس نمی تواند صادق باشد زیرا در تعرفه های رای انتخابات مجلس در اصفهان، نام پنج نفر ذکر شده است، نه فقط نام مینو خالقی. بنابراین شورای نگهبان یا باید کل تعرفه های اخذ شده، به احتمال زیاد انتخابات را باطل کند، یا آن را سالم بداند. به بیان دیگر این شورا نمی تواند تنها یک ردیف از هر تعرفه را ابطال و چهار ردیف دیگر را سالم اعلام کند.

موضوع رد صلاحیت مینو خالقی راه حل بعدی شورای نگهبان بود. دیروز نجات الله ابراهیمیان، سخنگوی شورای نگهبان خبر داد که این شورا با تفسیری «خود فرموده» به این نتیجه رسیده که حق دارد حتی بعد از اعلام نتایج انتخابات هم یکی از منتخبین مردم را رد صلاحیت کند.

امروز هم گزینه سوم از سوی مقیمی مطرح شد، ابطال انتخابات برای مینو خالقی. گذشته از مستندات شورای نگهبان برای چنین تصمیمی؛ مهم این است که شورا با استناد به کدام قانون این تصمیم را گرفته و از سوی دیگر چطور می خواهد این تصمیم را اعمال کند؟ تکلیف دیگر افرادی که با او در یک لیست انتخاباتی بودند و احتمالا رای آورده اند چه خواهد شد؟ و شورا چه رویه ای در قبال آن چهار نفری که نامشان کنار نام خالقی در تعرفه ها نوشته شد، خواد داشت؟

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

تفسیری جدید از تصمیم شورای نگهبان در مورد سومین منتخب مردم اصفهان

رسانه‌های گوناگون و برخی “کارشناسان” در تحلیل سیاست‌های آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، به‌طور مکرر از مفهوم “فشار حداکثری” (Maximum Pressure) استفاده می‌کنند. این اصطلاح شاید برای ایجاد هیجان سیاسی و عوام‌فریبی رسانه‌ای کاربرد

ادامه »

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده

ادامه »