زیتون–سولماز ایکدر: روز گشایش مراسم هفتادوسومین دوره مجمع عمومی سازمان ملل، بی اغراق روز ایران بود.
دونالد ترامپ٬ رییسجمهوری آمریکا، به رغم اینکه پیشتر بارها برای مذاکره و دیدار با رهبران ایران ابراز تمایل کرده بود٬ به یکباره امروز طی توییتی این دیدار را «به آینده و تغییر رویکرد ایران حواله کرد.»
ترامپ با اینکه در این توییت روحانی را «مردی دوستداشتنی» خواند٬ گفت که برنامهای برای دیدار با رییس جمهوری ایران ندارد.
او در حالی اعلام کرد که «برنامهای برای دیدار با رییس جمهوری ایران ندارد»٬که پیشتر مدعی شده بود که حاضر است با حسن روحانی از «موضع برابر» و بدون «قید و شرط» پای میز مذاکره بنشیند.
مقامات جمهوری اسلامی با پیشنهاد ملاقات و مذاکره با رییسجمهوری آمریکا قویا مخالفت کرده بودند. امروز نیز پیش از افتتاح مجمع عمومی سازمان ملل٬ حسن روحانی در مصاحبه با CNN درباره تمجید ترامپ از او گفته بود: «حرف کافی نیست.»
وقتی کریستین امانپور مجری CNN در گفتوگو با حسنروحانی از او پرسید: «امروز ترامپ در توییتی شما را مردی دوستداشتنی خوانده و دوباره از ملاقات گفته»، روحانی جواب داد: «به جای حرف، صداقت و جدیت لازم است. او دو سال پیگیر دیدار است. این ملاقات باید زمانی انجام شود که واقعا به نفع دو ملت و دو کشور باشد.»
دونالد ترامپ: حکومت جمهوری اسلامی یک دیکتاتور فاسد است
دونالد ترامپ٬ بخش عمدهای از سخنرانیش را به ایران اختصاص داد.
رییس جمهوری آمریکا از حکومت جمهوری اسلامی به عنوان یک «دیکتاتور فاسد» نام برد و افزود: «ما از همه کشورها میخواهیم تا زمانی که رژیم ایران به رویکرد تهاجمی خود ادامه میدهد این کشور را منزوی کند.»
دونالد ترامپ همچنین رهبران جمهوری اسلامی را به خاطر سیاستهایشان به باد انتقاد گرفت و گفت که آنها «بذر آشوب، مرگ و ویرانی میپراکنند.»
رییس جمهوری آمریکا در ادامه رهبران ایران گفت «منابع کشور را چپاول میکند تا خودشان را ثروتمند کرده و ویرانی را در سراسر خاورمیانه و ورای آن گسترش دهند.
به گفته او مردم ایران حق دارند از رهبرانشان خشمگین باشند که به میلیاردها دلار از داراییشان دستبرد زدهاند، سهام با ارزش را به تملک خود در آورده و موقوفههای مذهبی را غارت کردهاند برای اینکه جیبهای خود را پر کنند و گروههای نیابتیشان را به جنگ بفرستند.»
ترامپ تاکید کرد که «رهبران ایران بذر آشوب، مرگ و ویرانی میپراکنند» و افزود که «آنها احترامی برای همسایگان، مرزها یا حق حاکمیت ملتها قائل نیستند. همسایگان ایران بهای سنگینی را به خاطر دستور کار تهاجمی و توسعهطلبی ایران پرداخت کردهاند.»
او تاکید کرد: «به همین دلیل است که بسیاری از کشورهای خاورمیانه قویا از تصمیم من برای خروج ایالات متحده از توافق اتمی وحشتناک سال ۲۰۱۵ و بازگرداندن تحریمها حمایت کردهاند».
رییس جمهوری آمریکا همچنین گفت: «توافق اتمی ثروتی بادآورده برای رهبران ایران بود. از زمان امضای این توافق، بودجه نظامی (ایران) نزدیک به ۴۰ درصد رشد داشته است.»
حسن روحانی: من گفتوگو را از همین جا شروع میکنم
حسن روحانی٬ رییس جمهوری ایران٬در مهمتترین فراز از سخنرانیاش در مجمع عمومی سازمان ملل گفت: «برای گفتوگو، نیازی به گرفتن عکسهای دونفره نیست٬ من گفتوگو را از همین جا و پشت همین تریبون آغاز میکنم.»
به گفته رییسجمهوری ایران «آمریکا فکر میکند چون زور دارد، حق هم دارد.» او ادامه داد: «درک آنها از قدرت، نه اقتدارِ مشروع و قانونی، که زورگویی است. هیچ دولت و ملتی را نمیتوان به زور به پایِ میز مذاکره آورد و اگر چنین شود آنچه انباشت میشود، خوشههای خشم ملتهاست که نصیب زورگویان خواهد شد.»
حسن روحانی بخش عمده سخنرانیاش را به اعتراض نسبت به خروج به سوی آمریکا از برجام٬ اختصاص داد.
رییسجمهوری ایران در این رابطه گفت: «خرسندیم که جامعه بینالمللی، خروج یکجانبه و غیرقانونیِ دولت آمریکا از برجام را برنتافت و در برابر آن موضعی قاطع اتخاذ نمود. برجام حاصل بیش از یک دهه تلاش دیپلماتیک و یک دوره مذاکرات فشرده برای رفع یک بحرانِ ساختگی بود. این سند توسط قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت به اتفاق آراء تأیید و به تعهدی بینالمللی تبدیل شد. بر اساس این قطعنامه، همه کشورها و سازمانهای بینالمللی و منطقهای موظفاند از هر اقدامی در مغایرت با آن خودداری کرده و از اجرای برجام حمایت نمایند.»
او در ادامه با اعتراض به اینکه آمریکا از سایر کشورها نیز میخواهد برجام را نقض کنند٬ ادامه داد: «خطرناکتر اینکه، آمریکا همه کشورها و سازمانهای بینالمللی را تهدید میکند که اگر به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت عمل کنند، مجازات خواهند شد. این دو، یعنی«دعوت عام برای سرپیچی از قانون» و «تهدید قانون مداران به مجازات»، برای اولین بار است که در تاریخ این سازمان، اتفاق میافتد. این روش منحصر به برجام نیست، حتی در برخورد آمریکا حتی با دیوان کیفری بینالمللی نیز حاکم است.»
حسن روحانی در بخش دیگری از سخنانش به «جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران» اختصاص داد و گفت: «تحریمهای یکجانبه و نامشروع، خود نوعی تروریسمِ اقتصادی و ناقض حقِ توسعه است. جنگ اقتصادی که آمریکا تحت عنوان تحریمهای تازه، آغاز کرده نه تنها مردم ایران را هدف قرار داده، بلکه آثار زیانباری برای مردم کشورهای دیگر داشته و در روند تجارت جهانی، اِخلال کرده است.»
عرض اندام هشتگی ایرانیان
همزمان با سخنرانی روسای جمهوری دو کشور در سازمان ملل٬ ایرانیان با استفاده از سه هشتگ مختلف فضای مجازی را تسخیر خود درآوردند.
بخشی از اصلاحطلبان در کنار تحولخواهان با استفاده از هشتگ #NoSanctionNoWar اعتراضشان را به تحریمهای پیشرونده آمریکا و سایه جنگ نشان دادند.
بیشتر کسانی که از این هشتگ استفاده کردند، بر نامنصفانه بودن تحریم و آثار او بر زندگی ایرانیان اشاره داشتند.
بخشی از اصولگرایان طیفی از اصلاح طلبان نیز با استفاده از هشتگ #WeStand4Iran اعتراضشان را به سیاستهای آمریکا نشان دادند.
امشب اما هشتگ سومی نیز در کار بود. براندازان که اتفاقا پر تعداد نیز ظاهر شدند٬ نظراتشان را با استفاده از هشتگ #IraniansWantRegimeChang مطرح کردند.
حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هستهای، در تحریریه روزنامه بحثی…
بیشک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلویها در ایران برقرارشد تاثیر مهمی در…
کیانوش سنجری خودکشی کرد یک روایت این است که کیانوش سنجری، جوان نازنین و فعال…
ناترازیهای گوناگون، بهویژه در زمینههایی مانند توزیع برق، سوخت و بودجه، چیزی نیست که بتوان…
۱- چند روز پیش، مدرسه آزاد فکری در ایران، جلسه مناظرهای بین علیدوست و سروش…
آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که…