زیتون– دادگاه عالی سازمان ملل در لاهه هلند٬ امروز چهارشنبه، در خصوص دعوای حقوقی بین ایران و آمریکا به نفع ایران رای داد.
رویترز خبر داد که دیوان بینالمللی دادگستری در لاهه روز چهارشنبه حکم داد که ایالات متحده باید اطمینان حاصل کند که تحریمهای یکجانبهاش علیه جمهوری اسلامی بر کمکهای بشردوستانه یا ایمنی پروازهای مسافری اثر منفی نخواهد داشت.
این خبرگزاری در گزارش خود از «پیروزی» تهران در این دادگاه در مقابل واشینگتن یاد کرده است.
حکمی که روز چهارشنبه صادر شد در اصل حکم اولیه است و به گفته کارشناسان، گرفتن تصمیم نهایی در این خصوص ممکن است چند سال به طول بینجامد.
بر اساس مباحث مطرح شده در این دادگاه؛
اقدامات رییس جمهوری آمریکا میتواند حق و حقوق ایران را بر اساس تجارت بگیرد.
رادیو اکتیوی که ایران تولید میکند میتواند بر بندهای بی و دی قرارداد مودت که در خصوص امنیت آمریکا هست تاثیر بگذارد.
ایران میتواند از کمکهای انسان دوستانه بهره مند بشود.
ایران میتواند به موارد انسان دوستانه مثل واردات دارو، مواد کشاورزی، مواد غذایی که ایران بر رفاه مردمش تاثیر گذارد و حتی وارنتی آنها بهره مند باشد.
همچنین بر اساس این حکم که «دستور اقدامات تامینی موقت» نام داد، آمریکا بر اساس تعهداتش ذیل پیمان مودت، باید به نحوی مقتضی هر مانع بر آمده از دستور ۸ می ۲۰۱۸ بر صادرات آزاد دارو و تجهیزات پزشکی، محصولات کشاورزی و قطعات و تجهیزات یدکی هواپیماهای مسافرتی از جمله تعمیرات و گارانتی و بازرسی لازم برای ایمنی هوانوردی را رفع کند. در صدور مجوز مبادلات مالی و انتقال پول مرتبط با اقلام فوقالذکر نباید هیچ مانعی ایجاد شود.
همچنین طرفین باید از هر اقدامی که مناقشه را تشدید کرده و یا دامنه آن را گسترش داده و حل مناقشه را دشوارتر کنند، خودداری کنند. تدابیر فوق الذکر موقت هستند و تا زمان حصول رأی نهایی دیوان، برای طرفین الزامآور خواهند بود.
تهران در ماه ژوئیه این پرونده را علیه واشینگتن به دادگاه لاهه برد و مقامهای ایرانی میگویند که ایالات متحده با تحریمهای جدید خود «پیمان دوستی» امضا شده در سال ۱۹۵۵ یعنی در سالهای پیش از انقلاب اسلامی را نقض کرده است.
پیمان مورد نظر مقامهای ایرانی با نام کامل «عهدنامه مودّت و روابط اقتصادی و حقوق کنسولی» در ۲۳ مرداد ۱۳۳۴ شمسی در تهران بین ایالات متحده و دولت شاهنشاهی ایران به امضا رسید.
در بند اول از ماده ۲۳ این پیمان به «فرصت کافی برای مشاوره» برای هر اعتراضی که طرف مقابل داشته باشد اشاره شده و بند دوم همان ماده پیشنهاد میکند که در صورت وجود اختلاف بین طرفین اگر «از طریق دیپلماسی به نحو رضایتبخش فیصله نیابد به دیوان دادگستری بینالمللی ارجاع خواهد شد مگر این که… به وسایل صلحجویانه دیگری حل شود».
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در اردیبهشتماه از توافق تاریخی برجام کنار کشید و دور اول تحریمهای جدید خود را در تابستان علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال کرد.
دومین دور از اقدامات تنبیهی ایالات متحده که هدف از آن تغییر سیاستهای جمهوری اسلامی اعلام شده قرار است از ۱۳ آبانماه آینده اجرایی شود.
ایران از دیوان لاهه خواسته بود که دستور تعلیق فوری تحریمهای یکجانبه دونالد ترامپ را صادر کند.
حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هستهای، در تحریریه روزنامه بحثی…
بیشک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلویها در ایران برقرارشد تاثیر مهمی در…
کیانوش سنجری خودکشی کرد یک روایت این است که کیانوش سنجری، جوان نازنین و فعال…
ناترازیهای گوناگون، بهویژه در زمینههایی مانند توزیع برق، سوخت و بودجه، چیزی نیست که بتوان…
۱- چند روز پیش، مدرسه آزاد فکری در ایران، جلسه مناظرهای بین علیدوست و سروش…
آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که…