Categories: یادداشت

عربستان و جمال خاشقجی؛ جنایت و مکافات

یک هفته پس از اعلام خبر ناپدید شدن و قتل جمال خاشقجی و جستجوی شبانه‌روزی رسانه‌ها، حالا دیگر همه مطمئن شده‌اند که عربستان متهم ردیف اولِ این آدم‌ربایی و ترور است.

قدرت و ثروت بی‌حساب و کتاب همیشه با این فلسفه همراه بوده است که با پول و زور همه‌کس و همه‌چیز را می‌شود خرید؛ تا بوده همین بوده. عربستان با قراردادهای میلیاردی خرید سلاح از آمریکا و بریتانیا و با بذل و بخش‌های سخاوتمندانه‌ای که برای خرید اربابان قدرت در سال‌های اخیر به راه انداخته، برای کشتار وحشیانه مردم یمن و ترور مخالفان خود حق امتیاز دریافت کرده است.

همیشه اما هستند وجدان‌های آزاده‌ای که با هیچ قیمتی قابل خرید نیستند. رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران آزاده و مستقل وجدان بیدار جهانِ پر از بیداد و نکبت عصر ما هستند.

«جمال خاشقجی»، هر که بود و هر گذشته‌ای داشت، از سال‌های اخیر به یک روزنامه‌نگار غیرقابل خرید تبدیل شده بود. صدایی مستقل که به خود حق می‌داد از بن‌سلمان و سیاست‌های خارجی و داخلی رژیم عربستان انتقاد کند و از آنجا که قدرت‌های مافیایی از وجود چنین کسانی احساس خطر می‌کنند چاره‌ی کارشان مرگ است.

البته رژیم عربستان ظاهرا در مساله ترور خاشقجی بسیار ناشیانه و احمقانه عمل کرده و از مکافات عمل خود غافل مانده. حالا افکار عمومی جهانیان از این جنایت وحشیانه چنان برانگیخته شده که شرکاء و حامیان اصلی رژیم عربستان در آمریکا و بریتانیا که هم‌دست عربستان در کشتار مردم یمن و سرکوب شهروندان عربستان بوده‌اند، سخت سراسیمه شده‌اند. درست در همین هفته و در میانه‌ی جستجو برای سرنوشت خاشقجی، گزارش کمیته حقوق کودکان سازمان ملل منتشر شده که بر اساس آن، حملات نیروهای ائتلاف به رهبری عربستان، به مناطق مسکونی در یمن عمدی بوده و از سال ۲۰۱۵ تاکنون ۱۲۴۵ کودک یمنی کشته شده‌اند. با این‌همه آیا می‌توان به همراهی شرکای عربستان در امر دادخواهی از جنایت در پرونده‌ی خاشقجی خوشبین بود؟

دیدیم که دونالد ترامپ در بحبوحه بالا گرفتن این رسوایی از «حفظ قراردادهای نظامی-تسلیحاتی آمریکا و عربستان» دفاع کرد و گفت اگر عربستان را در این عرصه تحت فشار قرار دهیم به رقبای جهانی ما نزدیک می‌شود؛ و این یعنی: می‌توان برای جان انسان صریح و روشن قیمت تعیین کرد.

او البته با زرنگی و برای لوث کردن ماجرا از نامزد خاشقجی دعوت کرد که به کاخ سفید برود؛ تلاشی صرفا برای فریب افکار عمومی و خریدن فرصت. رجب طیب اردوغان هم آن‌چنان که در گذشته به خوبی نشان داده، اهل معامله است و سر و صدایی که فعلا به راه انداخته برای بازار گرمی و بالا بردن قیمت است.

این را هم بگویم که ترور خاشقجی آن دسته از رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران ایرانی را که به هر دلیل نسبت به رژیم عربستان راه و روش سکوت داشته و دارند، با یک پرسش بزرگ روبه‌رو خواهد کرد و آن این است چرا سکوت؟ آیا سکوت ناشی از حق‌السکوت تلقی نمی‌شود؟ آیا این‌که مساله اصلی ما مبارزه با دیکتاتوری مذهبی حاکم بر ایران است می‌تواند دلیل قابل قبولی برای سکوت در برابر جنایات رژیم سعودی باشد؟‏

Recent Posts

به همه ی اشکال خشونت علیه زنان پایان دهید

در حالی که بیش از دو سال از جنبش "زن، زندگی، آزادی"، جنبشی که جرقه…

۱۴ آذر ۱۴۰۳

ابلاغ «قانون حجاب و عفاف» دستور سرکوب کل جامعه است

بیانیه‌ی جمعی از نواندیشان دینی داخل و خارج کشور

۱۴ آذر ۱۴۰۳

آرزوزدگی در تحلیل سیاست خارجی

رسانه‌های گوناگون و برخی "کارشناسان" در تحلیل سیاست‌های آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، به‌طور…

۱۴ آذر ۱۴۰۳

سلوک انحصاری، سلوک همه‌گانی

نقدی بر کتاب «روایت سروش از سهراب »

۱۴ آذر ۱۴۰۳

مروری بر زندگی سیاسی طاهر احمدزاده

زیتون: جلد دوم کتاب خاطرات طاهر احمدزاده اخیرا از سوی انتشارات ناکجا در پاریس منتشر…

۰۹ آذر ۱۴۰۳