زیتون– دو نماینده سخنان وزیر خارجه ایران در زمینه«پولشویی» گسترده در ایران را «مغرضانه» و «غیرمستدل» توصیف کردهاند.
او در گفتوگویی با وب سایت خبرآنلاین مدعی شد که هزینه یک مورد از این «فضاسازیها» برابر با «بودجه وزارت خارجه» است.
وزیر امور خارجه در ادامه اضافه کرد که در ایران «خیلی ها از پولشویی منفعت میبرند» و «آنجاهایی که هزاران میلیارد پولشویی انجام می دهند حتما آنقدر توان مالی دارند که ده ها یا صدها میلیارد هزینه تبلیغات و فضاسازی در کشور» علیه قوانین ضدپولشویی ایجاد کنند.
علیاکبر کریمی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، سخنان ظریف درباره پولشویی گسترده در ایران را «موضعگیری مغرضانه» دانست و گفت: «اینها نمیتوانند در مقابل استدلالهای منطقی و شفاف برای عدم پذیرش سیافتی و عدم الحاق به آن دلیلی داشته باشند، لذا به این گونه موارد روی میآورند.»
با انتقاد از ظریف به دلیل به کار بردن «کلیدواژههای این گونه و یا واژههایی همچون کاسبان تحریم» افزود که مجلس در این زمینه از ظریف سوال خواهد کرد که این موضوع را شفاف کند و بگوید که مصادیق پولشویی چه بوده و توضیح دهد که ما هم با این موضوع آشنا شویم.»
به گفته این نماینده، قانون مبارزه با پولشویی در ایران «سالها است که تصویب شده» و «اگر بنابر گفته آقای ظریف هنوز حجم گستردهای از پولشویی به زعم او در کشور وجود دارد این نشاندهنده کوتاهی دولت در اجرای قانون» است.
علیرضا سلیمی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، نیز گفت که از اظهارات ظریف در این زمینه «تعجب» کرده و برای او «متاسف» است.
او همچنین از وزیر خارجه ایران خواست تا «وزین، دقیق و مستدل موضعگیری کند تا موجب سوءاستفاده دشمنان و کشورهای متخاصم نشود.»
سلیمی به کنایه به ظریف گفت: «بهتر است وقتی خسته است چیزی نگوید» و «به جای اظهارنظر غیرمستدل، به شبهات منتقدین در خصوص افایتیاف پاسخ دهد.»
او گفت: «متأسفانه امروز روشن شده که هیچ کس به اندازه خود ظریف بهانهها را به دست خارجیها نمیدهد.»
این نماینده، ظریف و برخی دولتمردان را متهم کرده که در آستانه تعیین تکلیف لایحه سیافتی «فقط به دنبال ایجاد ترس در فضای عمومی و بین مردم» و «منحرف کردن مردم از موضوعات اصلی کشور» هستند.
او اضافه کرد: «هنگام بررسی برجام، برخی مسئولین عنوان میکردند که خزانه خالی است و حالا هم هنگام بررسی سیافتی عنوان میکنند پولشویی در ایران گسترده است.»
به گفته محمدجواد ظریف «کسانی که گردش مالی یک معاملهشان ۳۰ هزار میلیارد تومان است، آن قدر توان مالی دارند که مبلغی برابر با کل بودجه وزارت خارجه را صرف یک مورد فضاسازی بکنند.»
ظریف با این وجود تاکید کرد که هیچ نهاد جمهوری اسلامی را متهم نمیکند اما افرادی که «منافعی دارند» پشت «القاء تصورات» نادرست درباره این موضوع هستند.
فرماندهان سپاه پاسداران و رسانههای وابسته به این نهاد، امامان جمعه و دیگر منصوبان رهبر جمهوری اسلامی جدیترین مخالفان تصویب لوایح مرتبط با اجرای مقررات گروه ویژه اقدام مالی (افایتیاف) هستند.
در همین حال لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم به تازگی از سوی شورای نگهبان رد شده است.
«هیئت عالی نظارت بر اجرای سیاستهای کلی نظام» که در مجمع تشخیص مصلحت نظام فعالیت میکند نیز ایراداتی را به این لایحه گرفته است.
مخالفان پیوستن ایران به مقررات افایتیاف، میگویند با این کار، راه برای اعطای کمک مالی به «حماس» و «حزبالله لبنان» مسدود میشود.
موافقان پیوستن ایران به این پیماننامه میگویند که مخالفان آن، از شفافیت اقتصادی و جلوگیری از فساد بانکی میترسند.
دیدگاهها بستهاند.