زیتون- آرش بهمنی: مهدی کروبی، از کاندیداهای معترض به نتیجه انتخابات ریاستجمهوری سال
همه نسبت به استفاده رهبر از عبارات ناشایست حساس باشند
اردشیر امیرارجمند، سخنگوی شورای هماهنگی راه سبز امید، به «زیتون» گفت که نامه کروبی «منطبق با موازین قانون اساسی و قانون کشور» است. به گفته مشاور حقوقی میرحسین موسوی در سال ۸۸ حسن روحانی به عنوان «مجری و ضامن اجرای قانون اساسی» میتواند به دلیل «نقض اصولی از قانون اساسی» اخطار داده و مساله حصر را پیگیری کند.
او اضافه کرد: «آقای روحانی همچنین در جایگاه رئیس شورای عالی امنیت ملی کشور این اختیار را دارند که مساله حصر را پیگیری کنند. بارها از سوی مقامهای قوهقضائیه اعلام شده که تصمیم حصر با مصوبه شورا بوده (البته همه میدانند دستور حصر را رهبر جمهوریاسلامی داده)، اما اگر از طریق مصوبه شورای عالی امنیت ملی انجام شده که شکل قانونی به آن بدهند، این مساله باید روشن شود. اقای روحانی حداقل میتوانند به روشن شدن مساله کمک میکنند که چه اتفاقی رخ داده».
کروبی همچنین اشارهای به سخنرانی اخیر آیتالله خامنهای داشت که در دیدار با اعضای مجلس خبرگان رهبری، رفتار کاندیداهالی معترض به نتایج انتخابات ریاستجمهوری سال ۸۸ را نانجبیانه» توصیف کرده بود. به گفته کروبی در صورت تشکیل دادگاه علنی «خروجی این دادگاه مشخص خواهد کرد که برگشته از انقلاب و نانجیب، و ادامه دهنده راه انقلاب و نجیب، کدامیک از طرفین دعوا و نزاع انتخابات ۸۸ قرار دارند». امیرارجمند با اشاره به همین بخش نامه کروبی گفت که نیاز است «همه شخصیتها، همه کسانی که دغدغه آینده کشور را دارند» مقابل استفاده آیتالله خامنهای از «عبارتهای بسیار تعجبانگیز و ناشایست» حساس باشند.
دبیرکل حزب اعتمادملی در نامه خود همچنین نوشته است که «امروز روز سخن گفتن و ایستادن در مقابل قانون گریزان» است. به نوشته او «هیچکس نباید به بهانه مصلحت با ظلم همراه شود و یا در مقابل آن سکوت کند. مصلحت خود را مصلحت کشور تعبیر و تفسیر نکنیم. باید در مقابل اندیشهای که با انحصار قدرت غیرپاسخگو بدنبال حاکمیت تک صداییست ایستاد. تردید نکنیم که تعلل و کوتاهی امروز نخبگان، رقم زننده هزینههای سنگین کشور و مردم در آینده خواهد بود».
گرچه کروبی نامی از فرد یا گروه خاصی نبرده، اما برخی دولت حسن روحانی و اکبر هاشمیرفسنجانی و برخی دیگر محمد خاتمی را مخاطب این بخش نامه او میدانند. مسالهای که شاید توضیحات اردشیر امیرارجمند آن را روشنتر کند: «عملگرایی به تنهایی نمیتواند پاسخ نیازهای یک ملت باشد. عملگرایی در کنار رعایت اصول، به خصوص اصول اخلاقی، است که میتواند آینده کشور را تامین کند. امیدواریم اقای روحانی آنچه را که در اختیار دارد و میتواند به کار بگیرد تا خواسته آقای کروبی – برگزاری دادگاه علنی – جامه عمل بپوشد».
واکنشها در فضای مجازی
در شبکههای اجتماعی نیز واکنشهای مختلفی به نامه کروبی وجود داشت. برخی به تحسین شجاعت او در نوشتن این نامه و درخواست برگزاری دادگاه علنی پرداختند، برخی به استفاده او از عبارت «حاکمیت مستبد» اشاره کردند. واکنشها اما تنها محدود به حامیان کروبی یا جنبش سبز نبود. برخی کاربران نزدیک به حاکمیت نیز به اظهارنظر در اینباره پرداختند. اشاره کروبی به ماجرای ابطال آرای مینو خالقی نیز مورد توجه قرار گرفت. برای مثال کاربری در توییتر نوشت: «خلاصه نامه این بود که من ۵ ساله پای رای مردم نایستادم که الان جنتی بیاد به همین راحتی آرای یکی رو توی اصفهان باطل کنه، آب از آب تکون نخوره».
مهدی زریننام، خبرنگار روزنامه وطنامروز، زیر لینکی درباره نامه کروبی به روحانی، نوشت: «همون اول اگه اعدامش کرده بودن، اینقدر دور برنمیداشت». مهدی محمدی، از نزدیکان سعید جلیلی و نویسندگان رسانههای اصولگرا، در کانال تلگرام خود نوشت که همه حرف نامه کروبی «این است که ما را هم ببینید». محمدی اضافه کرده که با برگزاری دادگاه به شکل علنی موافق است، چرا که فرصتی است برای «ستانده شدن داغ دل میلیونها مرد و زن مظلوم ایرانی که توهمات مالیخولیایی یک مشت جنایتکار در سال ٨٨ آتش در زندگی آنها افکند؛ و هم صحنهای برای خلق کمدیهای بینظیر، ناشی از مهارت شگرف ایشان در ارائه استدلالهای پیچیده و مبهوت ساختن افکار عمومی».
عبدالرضا داوری، از نزدیکان محمود احمدینژاد، ساعاتی پس از انتشار نامه کروبی، مطلبی را در کانال تلگرام خود منتشر کرد که نویسنده معتقد بود طرح این نامه «پروژهای برای سرپوش گذاشتن بر بازتاب گسترده سفر تاریخی فرزند ملت ایران دکتر احمدینژاد» به آمل است. داوری ساعاتی بعد تصاویری از یک کتاب را منتشر میکرد که به نوشته او سندی بود از رابطه کروبی با «مقامات ارشد امنیتی و سیاسی اسرائیل». براساس نوشته این کتاب٬ کروبی در سال ۱۹۸۰ با شیمون پرز دیدار کرده است.
واکنشها به نخستین متن مکتوبی که پس از شش سال از سوی مهدی کروبی منتشر شده، همچنان ادامه دارد. خطاب قرار دادن حسن روحانی، درخواست برگزاری محاکمه علنی و پاسخ به سخنان آیتالله خامنهای از جمله مواردی است که به نظر میرسد بحث و گفتوگو پیرامون آنها مدتی ادامه داشته باشد. آیا این گفتوگوها به نتیجه مورد نظر مهدی کروبی منتهی خواهند شد؟
حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هستهای، در تحریریه روزنامه بحثی…
بیشک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلویها در ایران برقرارشد تاثیر مهمی در…
کیانوش سنجری خودکشی کرد یک روایت این است که کیانوش سنجری، جوان نازنین و فعال…
ناترازیهای گوناگون، بهویژه در زمینههایی مانند توزیع برق، سوخت و بودجه، چیزی نیست که بتوان…
۱- چند روز پیش، مدرسه آزاد فکری در ایران، جلسه مناظرهای بین علیدوست و سروش…
آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که…