زیتون- سولماز ایکدر: نزدیک به یک سال از بازداشت فعالان محیط زیست میگذرد٬ بدون اینکه نهاد بازداشت کننده، اطلاعات سپاه٬ یا قوه قضاییه مصداقی «مشخصی» برای اتهام آنها طرح کرده باشد.
میان نقاط تاریک و نامشخص پرونده «فعالان محیط زیست» بازداشت شده٬ یک نقطه روشن وجود دارد٬ قوه قضاییه و اطلاعات سپاه تاکید دارند که آنها «جاسوس» هستند و وزارت اطلاعات قویا بر جاسوس نبودن فعالان محیط زیستی پافشاری دارد.
حقیقت این پرونده چیست؟
بر اساس اطلاعاتی که در اختیار «زیتون» قرار گرفته است٬ اندکی پیش از بازداشت کاووس سیدامامی٬ اسرائیل با این استاد دانشگاه امام صادق و فعال محیط زیست تماس گرفته و از او برای همکاری دعوت کرده است. سیدامامی هم این موضوع را با وزارت اطلاعات در میان گذاشته و آنان را از این تماس مطلع کرده است.
اندکی پیش از بازداشت کاووس سیدامامی٬ اسرائیل با وی تماس گرفته و از او برای همکاری دعوت کرد. سیدامامی این موضوع را با وزارت اطلاعات در میان گذاشت
یک منبع آگاه در این رابطه به «زیتون» گفت٬ پس از برگزاری چند جلسه با دایرههای ضد جاسوسی و حفاظت اطلاعات٬ این فعال محیط زیست از سوی وزارت اطلاعات مامور شد که اطلاعات و ارقام غلط را در اختیار اسرائیل قرار دهد؛ خواستهای که از سوی کاووس سیدامامی اجابت شد.
او برای مدتی ضمن فعالیتهایی که در زمینه محیط زیست داشت٬ اطلاعات٬ نقشهها و ارقامی غیرواقعی و نادرست را «زیر نظر و به خواست وزارت اطلاعات» در اختیار اسرائیل قرار میداد.
رابطه او و اسرائیل٬ اگرچه با هماهنگی و زیر نیز وزارت اطلاعات بود٬ از سوی نهاد اطلاعاتی موازی در جمهوری اسلامی٬ اطلاعات سپاه٬ رصد و منجر به دستگیری کاووس سیدامامی و همکاران او شد. این در حالی بود که دیگر فعالان محیط زیستی که بازداشت شدند٬ اساسا در جریان این تماس و همکاری سیدامامی و وزارت اطلاعات برای انتقال اطلاعات نادرست به اسرائیل نبودند.
کاووس سیدامامی که استاد دانشگاه و فعال محیطزیستی خوشنامی بود و گمان میبرد همکاریاش با وزارت اطلاعات در راستای پاسداشت از منافع ملی است٬ با مرگی مشکوک در زندان درگذشت.
مقامهای قضایی جمهوری اسلامی علت مرگ سیدامامی در زندان را «خودکشی» اعلام میکنند؛ موضوعی که از سوی خانواده وی رد شده است.
سه هفته پس از مرگ کاووس سیدامامی٬ دادستان عمومی و انقلاب تهران اتهام او را «ارتباط با افسران اطلاعاتی» خارجی عنوان کرد.
«جاسوسی»، اتهامی برای همه
دادستان سایر بازداشتشدگان مرتبط با این پرونده را هم به ارتباط با سیا و موساد متهم کرد.
علاوه بر کاووس سیدامامی٬ هشت فعال محیط زیست به نامهای سام رجبی، امیرحسین خالقی، هومن جوکار، سپیده کاشانی، نیلوفر بیانی، طاهر قدیریان، عبدالرضا کوهپایه و مراد طاهباز، بیش از ۱۱ ماه است که در «بازداشت موقت» سازمان اطلاعات سپاه پاسداران هستند.
همه این افراد که اندکی پس از بازداشت کاووس سیدامامی، رییس موسسه حیات وحش پارسیان بازداشت شدند، غیر از سام رجبی، از کارمندان و مشاوران موسسه حیات وحش پارسیان بودند.
طی یازده ماه گذشته٬ محسنی اژهای٬ سخنگوی قوه قضاییه ۱۷ بار و عباس جعفری دولت آبادی٬ دادستان عمومی و انقلاب تهران٬ ۲۱ بار این فعالان محیط زیست را به «جاسوسی» و « فساد فی الارض» متهم کردند.
قوه قضائیه جمهوری اسلامی در ابتدا اتهام آنها را «جاسوسی برای بیگانگان» اعلام کرده بود، اما چند ماه بعد اتهام «فساد فی الارض» برای برخی از آنها مطرح شد که اشد مجازات این عنوان مجرمانه میتواند اعدام باشد.
طی یازده ماه گذشته٬ محسنی اژهای٬ سخنگوی قوه قضاییه ۱۷ بار و عباس جعفری دولت آبادی٬ دادستان عمومی و انقلاب تهران٬ ۲۱ بار این فعالان محیط زیست را به «جاسوسی» و « فساد فی الارض» متهم کردند.
داستان تهران بهمن ماه سال گذشته برای تایید اتهام طرح شده علیه کاووس سیدامامی حتی مدعی سفر او به اسرائیل نیز شد٬ ادعایی که قوه قضاییه هرگز در مقام اثبات آن برنیامد.
صادق لاریجانی نیز طی چند سخنرانی متفاوت بارها تشکلهای مدنی را ابزاری برای جاسوسی دانست و تهدید کرد که دستگاه قضایی به شدت با پروژه نفود برخورد میکند.
از سپاه اصرار از وزارت اطلاعات انکار
اتهام «جاسوسی» به این فعالین در حالی مطرح شده که وزارت اطلاعات ایران به عنوان مرجع تشخیص این موضوع، بارها این اتهام را رد کرده و آن را وارد ندانسته است.
طی سالهای اخیر این اولین بار است که اختلاف نظر وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه بر سر یک پرونده در این حد عمومی میشود.
در حالیکه قوه قضاییه بر اساس کیفرخواستی که از سوی اطلاعات سپاه تنظیم شده است٬ بر جاسوسی فعالان محیط زیستی پافشاری دارد٬ وزارت اطلاعات و مجموعه دولت بارها بر بیگناهی آنان تاکید کرده اند.
پیش از این طی مصاحبههای متعددی٬ عیسی کلانتری٬ رییس سازمان محیط زیست٬ از قول وزیر اطلاعات گفته بود که فعالان محیط زیستی جاسوس نیستند و به گفته وی «وزیر اطلاعات تنها مرجع رسمی اعلام جاسوس بودن افراد است.»
پیش از آن محمود صادقی، نماینده تهران در مجلس، هم گفته بود که کارشناسان وزارت اطلاعات اعلام کردهاند فعالان محیط زیستی بازداشتشده، جاسوس نیستند.
در ادامه کشمکش میان وزارت اطلاعات و سپاه٬ در ابتدای سال جاری٬ حسن روحانی هیاتی ۴ نفره برای پیگیری وضعیت بازداشتشدگان محیط زیستی تعیین کرد. این هیات متشکل بود از عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور، محمد علوی وزیر اطلاعات، علیرضا آوایی وزیر دادگستری و شهیندخت مولاوردی معاون حقوقی رییس جمهوری.
به گفته کلانتری بر مبنای بررسیهای این هیات، فعالان بازداشتی کار مجرمانهای نکردهاند و شواهدی علیه آنان وجود ندارد. او همچنین تاکید کرده بود که بر اساس تشخیص هیئت چهارنفره دولت این افراد باید آزاد شوند.
در واکنش اما عباس جعفری دولتآبادی٬ دادستان عمومی و انقلاب تهران گفت که اظهارنظر در خصوص پرونده فعالان محیط زیست بازداشت شده٬ در حد مقامات اجرایی نیست.
دولت آبادی با اشاره به «محرمانه» بودن تحقیقات این پرونده، سخنان رییس سازمان محیط زیست را «دخالت» در پروندههای قضایی و «زیر سئوال بردن» اقدامات قوه قضائیه دانست.
دادستان تهران در واکنش به این سخنان کلانتری تاکید کرد که سخنان رییس سازمان محیط زیست مبنی بر جاسوس نبودن فعالان محیط زیستی زندانی، «دخالت» در کار قوه قضائیه و «مغایر با مقررات» است.
دولت آبادی با اشاره به «محرمانه» بودن تحقیقات این پرونده، سخنان رییس سازمان محیط زیست را «دخالت» در پروندههای قضایی و «زیر سئوال بردن» اقدامات قوه قضائیه دانست.
او همچنین گفت که هیات منتخب رییسجمهوری نیز «هیچگونه دسترسی به این پرونده و محتویات آن نداشته» و «حق اظهارنظر و مداخله» در این پرونده را ندارد.
«محتویان پرونده» این فعالان محیط زیست حتی در اختیار وکیل منتخبشان نیز قرار نگرفته است. محمدحسین آغاسی٬ وکیل دو تن از متهمان این پرونده٬ از سوی قاضی٬ برای دسترسی به محتویات پرونده٬ صاحب صلاحیت دیده نشده است.
قاضی صلواتی از موکلین محمدحسین آغاسی خواسته است که وکیل دیگری از میان لیست وکلای معتمد قوه قضاییه انتخاب کند.
آقاسی با اعتراض به این موضوع، گفته بود که این درخواست در حالی صورت گرفته که غلامحسین محسنیاژهای، سخنگوی قوه قضائیه گفته «تبصره ماه ۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری فقط در مرحله دادسرا قابل اجراست و متهمان امنیتی در مرحله دادگاه میتوانند وکیل مورد نظر خود را انتخاب کنند.»
پس از مطرح شدن اتهام «فساد فیالارض» برای پنج تن از متهمان این پرنده نیز آقاسی گفته بود برای این افراد با آنکه «وکیل انتخابی» داشتند، «وکیل تسخیری» گرفته شد.
در نهایت غلامحسین محسنی ازهای٬ سخنگو و معاون اول قوه قضاییه در آخرین اظهار نظر خود در رابطه با این پرونده «اتهام» را منجر به «سلب حیات» دانست و حضور وکیل را در دادگاه آنها الزامی خواند.
15 پاسخ
اینکه وزارت اطلاعات مدعی است
۱- اسراییل درخواست همکاری به سید امامی داده است
۲- سید امامی موضوع را به وزارت اطلاعات گزارش داده است.
۳- سید امامی جاسوس این وزارت خانه شده است واطلاعات دروغ به اسراییل داده است.
۴-اطلاعات سپاه و قوه قضاییه بر جاسوس بودن سید امامی اسرار دارند.
یک امکان و کزینه دیگر هم ممکن است وجود داشته باشد و آن اینکه سید امامی وزارت اطلاعات را هم فریب داده و در واقع یک جاسوس دو جانبه بوده است.
هر کس ولو اینکه از سیاست چندان سردرنیاورد، با توجه به تاریخ چهل ساله ضرب و زور جمهوری اسلامی باید دستکم خود را وارد وادی های بسیار خطرناک نکند.
اگر این سناریو درست باشد و من به عنوان سیدامامی چنین پیشنهادی از جانب اسراییل برای همکاری دریافت کرده باشم، با توجه به ساختار جمهوری اسلامی، این درخواست را رد کرده و موضوع را حتی با نزدیکترین کسانم هم مطرح نمی کنم، چه رسد به وزارت اطلاعات که اولن وزیرش را رهبر تعیین می کند و جیک و پیکش با سپاه بر هیچکس پوشیده نیست، و در ثانی حتی اگر در لایه های پایینی وزارت اطلاعات اندکی مسامحه و عقلانیت وجود داشته باشد، در کدام پرونده اینها توانسته اند حرفی بالای حرف سپاه و بیت بزنند. آیا غافلند از اینکه خود اطلاعاتی ها توسط اطلاعات سپاه کنترل می شوند؟
حرف مصالح ملی و این جور چیزها را هم باید کنار گذاشت. آن وقت می گوییم چرا نظام به فعالین در حوزه های غیر سیاسی حساس می شود. اگر مرحوم سید امامی واقعن بر اساس این سناریو و با اطلاع وزارت اطلاعات، با اسراییل ارتباط برقرار کرده و اطلاعات غلط به آنها داده، باید گفت که مصالح علمی و همچنین مصالح همه همکارانش را که در حوزه محیط زیست مشغول به کار بوده اند را نیز نادیده گرفته است، چرا که می توان متصور شد چرا وزارت سپاه اینچنین به جان فعالان محیط زیست افتاده و اینهمه آدم بیگناه را تار و مار کرده است.
این موضوع هم نظیر بسیاری از مسائل و بحران هایی که توسط نظام بسیار متناقض و تو در توی جمهوری اسلامی به وجود آمده، بعید است که نور واقعیت بر آن تابانده شود، مگر آنکه همه چیز این نظام در هم فرو ریزد و اسناد آن چهل پنجاه سال دیگر قابل تحلیل شود.
با سلام و عرض ادب. عزیزان فقط یک سوال اگه واقعا برای وزارت اطلاعات کار میکرده.پس چرا وزارت اطلاعات هیچ مدرکی دال بر این ارائه نمیده؟اگه به حرفه منم میتونم بگم که سایت شما توسط خود موساد ایجاد شده و برای حفاظت از شبکه نفوذ تشکیل شده است؟
پس این امکان وجود دارد که یک استاد دانشگاه موجه هم کار جاسوسی بکند حالا به نفع هر کس و این خود نمایانگر این است که تصویر رسانه های خارج نشین در مورد سید امامی مبنی بر عدم جاسوس بودن او تصویر اشتباهی بوده و جامعه مجازی نیز در اشتباه به سر برده
اگر قصد جیمزباندی کردن موضوع را داشته باشیم، سناریوهای متفاوتی را میتوان متصور شد. یکی همین که سید امامی با کمک واواجا موساد را فریفت. یا اینکه به توصیه موساد ماموریت خود را به جمهوری اسلامی لو داد و در اصل وزارت اطلاعات را فریفت.
ضمن اینکه در تایید نظر کاربر قبلی مسئله استادی دانشگاه امام صادق من هم شبهه برانگیز می دانم. بنابراین برای اینکه در حق کسی که دستش از دنیا کوتاه شده اجحاف نکنیم، بهتر است که منتظر برملا شدن حقایق در زمان مناسب بود. شاید بعد از فروپاشی نظام
به کجا چنین شتابان
چرا باید دو نهاد امنیتی موازی وجود داشته و اینچنین اشتباهات فاحشی انجام دهند.
در دید آنهایی که با نظام آموزشی ایران آشنا هستند نشستن بر کرسی استادی نهادی مشکوک مثل دانشگه امام صادق با سواد، صداقت، انسانیت و وطن دوستی میلیونها سال نوری فاصله دارد.
اخبار ضد و نقیض در خصوص آن جانباخته هیچ در اصل فوق تغییری ایجاد نمیکند.
داد و بیداد زین دادگاه
داد نیاید زان هیچ گاه
خود را خواند هر کاره
همه اند از آن بیچاره
فراقانون بسکه هست
زنگی بود تیغ بدست
یا زاکانی گربه ایست
بلایش را چاره نیست
دانی عبید چه کردش؟
بدست سگ سپردش
دیدگاهها بستهاند.