Categories: تیتر یک

سانحه هوایی کرج، حواشی مهم‌تر از متن

زیتون ـ محمدرضا سرداری: صبح دوشنبه ۲۰ دی ماه یک فروند هواپیمای باری ۷۰۷ ارتش هنگام فرود در فرودگاه فتح در حوالی کرج از باند خارج و پس از برخورد با دیوار انتهایی باند دچار آتش سوزی شد. بر اساس گزارش مقامات رسمی در این سانحه هوایی ۱۵ سرنشین هواپیما جان خویش را از دست دادند و تنها مهندس پرواز آن هواپیما از آن حادثه جان سالم بدر برد. آخرین گزارش از وضعیت آن نجات‌یافته حاکی است که حال عمومی وی رضایت بخش بوده و برای ادامه درمان به تهران انتقال یافته است.

گرچه سوانح هوایی همواره در صدر اخبار روز قرار دارند اما این سانحه برای مخاطبان ایرانی می‌توانست اهمیت دیگری نیز داشته باشد. حمل گوشت از طریق هوایی شاید از موضوعاتی بود که کمتر مورد توجه افکار عمومی قرار گرفت. به‌ویژه آن که کمتر کسی از حمل و نقل مواد غذایی فاسدشدنی از طریق هواپیماهای باری نظامی با خبر بود. اما دلیل ورود ارتش به حمل گوشت از خارج از کشور چه بود؟

اطلاعات متناقض درباره مالکیت هواپیما و محموله آن

استاندار البرز نخستین مقام رسمی بود که اعلام کرد هواپیمای باری ارتش در اجاره بخش خصوصی بوده و گوشت قرمز از قرقیزستان حمل می‌کرده است.

سخنگوی ارتش اما در گفت و گویی اظهارات استاندار را تکذیب کرد و گفت هواپیمای بوئینگ ۷۰۷ به هیچ عنوان در اجاره نبوده و این مأموریت پروازی علاوه بر مردم یاری، آموزشی بوده است. این سخنگو همچنین اعلام کرد در این سانحه هوایی ۱۳ نفر از کارکنان این نیرو و دو نفر از کارکنان سازمان گوشت جان خویش را از دست دادند.

حسن روحانی رئیس جمهور نیز در نشستی اعلام کرد برای این که مردم در مضیقه نباشند دولت ناچار است گوشت گرم را با هواپیما وارد کشور کند

از سوی دیگر حسن روحانی رئیس جمهور نیز در نشستی اعلام کرد برای این که مردم در مضیقه نباشند دولت ناچار است گوشت گرم را با هواپیما وارد کشور کند چون زمان به اندازه کافی نیست که با وسایل دیگر به کشور رسانده شود. این در حالی است که روزنامه دنیای اقتصاد گزارش داد اساساً هواپیمای سانحه دیده حامل گوشت گرم نبوده، بلکه ۴۰ تن گوشت منجمد با خویش حمل می‌کرده است.

طرح مردم یاری ارتش چیست؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد طرح مردم یاری ارتش، صرفاً کمک رسانی در زمینه بهداشت و درمان در مناطق محروم است. بر اساس گزارش پورتال ارتش، این طرح در آذر ماه سال ۹۶ با عنوان با عنوان «محمد رسول الله» در استان‌های سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی آغاز شد و سپس در دیگر مناطق از جمله گلستان، خراسان رضوی، کرمان، فارس و قم نیز ادامه یافته است.

ساخت بیمارستان‌های صحرایی، ارسال کاروان‌های پزشکی به مناطق دور افتاده کشور و احداث درمانگاه‌های سیار از اهداف پیش بینی شده در این طرح است. اما هیچ نشانی از کمک مستقیم ارتش در توزیع مواد غذایی و گوشتی در آن مناطق تحت قالب طرح مردم یاری وجود ندارد.

وارد گوشت با هواپیمای ارتش نشانه چیست؟

حمل و نقل کالا با هواپیما معمولاً گران‌ترین شیوه حمل و نقل است اما چرا دولت تصمیم گرفته از هوایی مواد پروتئینی به کشور وارد کند و چرا به‌جای هواپیماهای عادی باری از هواپیمای باری ارتش استفاده کرده است؟

چند روز پیش از این سانحه هوایی محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد گوشت گرم از استرالیا با هواپیما و نیز از برخی کشورهای آسیای میانه و قفقاز وارد کشور می‌شود. وی دلیل آن را افزایش نرخ گوشت در بازار و افزایش قاچاق دام به خارج از کشور خواند. پیش‌تر در گزارش‌های شبکه‌های اجتماعی آمده بود افزایش قیمت گوشت قرمز باعث شده تا مردم کم درآمد به خرید سنگدان چرخ‌کرده روی آورند.

واردات گوشت گرم از خارج کشور از طریق هواپیما البته امری متداول بوده اما استفاده از هواپیماهای نیروهای مسلح برای تهیه مایحتاج روزمره مردم امری کاملاً جدید است.

 

بررسی‌ها نشان می‌دهد واردات گوشت پیشتر از سوی شرکت هوایی «پویا ایر» که گفته می‌شود متعلق به سپاه پاسداران است صورت می‌گرفته و در فرودگاه پیام کرج توزیع می‌شده است. اما پس از اعمال تحریم‌های جدید آمریکا علیه سپاه این شرکت هوایی دوباره در فهرست سیاه آمریکا قرار گرفت. «پویا ایر» پیش‌تر در سال ۹۲ نیز از سوی آمریکا تحریم شده بود اما پس از برجام این تحریم نیز برداشته شد. حال مجدداً ۵ فروند هواپیمای این شرکت هوایی در فهرست تحریم آمریکا قرار گرفت. از این رو به نظر می‌رسد با زمین گیر شدن هواپیماهای سپاه، دولت ناچار شده برای وارد کردن کالاهای اساسی و تنظیم بازار به هواپیماهای ارتش متوسل شود.

 

Recent Posts

معاویه: یک عرب ایرانی یا مسیحی؟

مسعود امیرخلیلی

۱۳ آبان ۱۴۰۳

آقای خامنه‌ای، ۱۳ آبان و شورای‌ نگهبانِ جهان

۱۳ آبان در تاریخ جمهوری اسلامی روز مهمی است؛ نه از آن جهت که سفارت…

۱۳ آبان ۱۴۰۳

آیا پذیرفتگان دیکتاتوری مقصرند؟!

در تحلیل سیاسی و روانشناختی دیکتاتوری، مسئله مقصر دانستن پذیرفتگان دیکتاتوری به عنوان افرادی که…

۱۳ آبان ۱۴۰۳

روز جهانی وگن؛ به یاد بی‌صداترین و بی‌دفاع‌ترینِ ستمدیدگان!

امروز یکم نوامبر، روز جهانی وگن است؛ این روز، یادبودِ تمام دردمندی‌ها و خودآگاهی‌هایی است…

۱۲ آبان ۱۴۰۳

اسرائیل؛ درون شورویه و بیرون مستبده!

درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…

۰۸ آبان ۱۴۰۳