زیتون– نیلوفر بیانی٬ از فعالان محیط زیستی که بیش از یک سال است در بازداشت موقت به سر میبرد٬ خبر داده که «همه اعترافاتش تحت فشار و تهدید» از او گرفته شده است.
یکی از نزدیکان او تایید کرد که این فعال محیط زیست در هر دو جلسه دادگاه و در حضور قاضی گفته همه اعترافات تحت فشار و تهدید از او گرفته شده.
دومین جلسه دادگاه فعالان محیط زیستی روز گذشته بدون حضور وکلای آنان برگزار شد. نیلوفر بیانی در این جلسه «رو به دیگران کرده و گفته است که اگر شما را هم مثل من به آمپول زدن تهدید میکردند، اعتراف میکردید.»
جلسه اول دادگاه هشت فعال محیط زیست دهم بهمن ماه برگزار شده بود.
خبرگزاری میزان٬ وابسته به قوه قضاییه ساعتی پیش از برگزاری جلسه اول دادگاه فعالان محیط زیست به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی خبر داده بود.
در این خبر به نام و مشخصات متهمان اشارهای نشده و فقط نوشته بود که «هشت متهم جاسوسی از مراکز نظامی» در دادگاه حضور یافتهاند.
گزارش میزان حاکی از آن است که در این جلسه «غیرعلنی» بخشی از کیفرخواست متهمان قرائت شده است.
در دومین جلسه دادگاه متهمان پرونده «فعالان محیط زیست» نیز ۸ نفر از این فعالان به همراه ۵ وکیل در دادگاه حاضر شدند.
خبرگزاری ایرنا گزارش داده است که سه نفر از ۵ وکیل حاضر در جلسه از وکلای فهرست «مورد تایید» قوه قضائیه بودهاند.
همچنین بر اساس گزارشها، محمدحسین آقاسی وکیل سام رجبی یکی از متهمان، همچون جلسه اول، به دلیل آن که نامش در فهرست وکلای مورد تایید قوه قضائیه نیست، اجازه حضور در دادگاه را نداشته است.
اواخر هفته گذشته دادستان تهران گفته بود که دادگاه این متهمان «بهزودی» برگزار میشود.
هشت فعال محیط زیست به نامهای سام رجبی، امیرحسین خالقی، هومن جوکار، سپیده کاشانی، نیلوفر بیانی، طاهر قدیریان، عبدالرضا کوهپایه و مراد طاهباز پس از بیش از یک سال «بازداشت موقت» توسط سازمان اطلاعات سپاه پاسداران به دادگاه رفتهاند.
آذرماه امسال محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور، ضمن تکرار «اتهامات» فعالان محیط زیست آنان را «عوامل نفوذ» خواند و گفت: «مدارک نفوذ آنان به صورت کامل موجود است.»
برخی از این فعالان محیط زیستی با اتهام جدید «افساد فیالارض» روبهرو شدهاند.
محمدجعفر منتظری تاکید کرد: «چند سال است که آمریکا و اسرائیل از طریق عوامل خود در محیط زیست در مکانهای حساس و حیاتی کشور نفوذ پیدا کرده و دوربینهای خود را به کار گذاشته تا به عنوان مثال از فلان حیوان مراقبت داشته باشند.»
هشت تن از فعالان محیط زیست و کارشناسان حیات وحش ایران در بهمن سال گذشته بازداشت و به «جاسوسی» متهم شدند؛ اما وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی بارها ضمن تأکید بر این که این وزارتخانه خود «تنها مرجع تشخیص جاسوسی است» گفته است بازداشتشدگان جاسوس نیستند.
با این حال دادستان کل ایران، در اظهارات اخیراش، فعالان بازداشتشده را «عوامل نفوذ در محیط زیست» خواند و گفت: «مدارک نفوذ آنان به صورت کامل موجود است.»
در طول بیش از یک سالی که از بازداشت فعالان محیط زیست در ایران میگذرد، با وجود درخواستهای داخلی و خارجی، قوه قضائیه جمهوری اسلامی به مدرک یا نشانهای خاص اشاره نکرده و تنها بر «نفوذ از طریق محیط زیست» یا عناوین مبهم دیگر تأکید کرده است.
دادستان کل کشور در اظهارات تازه خود گفت: «تهاجم دشمن که بسیاری از جزئیات آن برای مردم گفته نمیشود و نباید هم گفت» شامل «جنگ اقتصادی»، «جنگ نرم» و «جنگ نفوذ» است.
این مقام قضایی همچنین از «حمایتهایی که از نفوذیها شد» ابراز تأسف کرد.