زیتون- یک گوزن زرد ایرانی که باردار نیز بوده و ماه های آخر حاملگی خود را سپری می کرده است روز ۱۸ فروردین سال جاری در باغ وحش خرم آباد تلف شد.
فتحی بیرانوند، مدیر کل محیط زیست استان لرستان علت مرگ این گونه ارزشمند را استرس زیاد بر اثر ازدحام بازدید کنندگان عنوان نموده است اما این احتمال در بدو امر بسیار بعید به نظر می رسید.
فتحی بیرانوند در این باره گفت که:« بعد از اینکه ما از این اداره کل توضیح خواستیم آنها علت تلف شدن این گوزن زرد ایرانی را ازدحام بازدیدکنندگان و وارد شدن استرس به اینگونه اعلام کردند و بر اساس اعلام دامپزشکی لرستان این گوزن زرد ایرانی به دلیل استرس خود را به فنس هایی که در داخل آنها نگهداری میشده کوبیده و این امر موجب شکستگی گردن و تلف شدن آن شده است.»
پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران نیز علت مرگ این گوزن زرد باردار را نوعی بیماری و به احتمال فراوان بیماری تب برفکی اعلام کرده بود.
اما در نهایت علت مرگ این گوزن ماده و حامله، پرتاب سنگ از سوی بازدید کنندگان باغ وحش اعلام شد. گوزن در اثر پرتاب سنگ ترسیده، خودش را به فنس ها کوبیده و به علت شکستگی گردن مرده است.
حدود ۱۵۰ سال از آخرین گزارش حضور گوزن زرد در استان لرستان می گذرد.
زیستگاه این گونه در لرستان جنگل های بلوط جنوب خرم آباد بوده است و مردم محلی به آن گازرده (گاو زرده) می گفتند.
سال ۱۳۸۹ با هدف احیای مجدد این گونه در لرستان سه گوزن زرد نر از دشت ناز ساری و یک گوزن ماده، به این استان منتقل شده و موضوع ایجاد سایت تکثیر و پرورش گوزن زرد در منطقه «کلدر» از سوی مسئولان محلی وقت محیط زیست اعلام شد، پروژهای که مصوبه هیات دولت در دور سوم سفرهای استانی دولت دهم را نیز به همراه داشت.
از آن سال تاکنون نزدیک به ۶ سال میگذرد. گوزن ها هرگز به سایت کلدر منتقل نشدند و گوزن های منتقل شده به لرستان که قرار بود بصورت موقت در باغ وحش خرم آباد نگهداری شوند همچنان در این باغ وحش باقی مانده اند.
در این مدت تاکنون یک گوساله از این گوزن ها در باغوحش خرمآباد به دنیا آمده است که این گوساله مدتی پس از تولد، بر اثر بیماری از بین رفت.
از سه گوزن نر منتقل شده به لرستان یکی در سال ۱۳۹۳ بر اثر سوراخی روی بدن (برخورد گلوله یا شاخ گوزن دیگر) و دیگری بر اثر بیماری از بین رفتند.
تنها گوزن زرد ماده نیز روز هجدهم ماه جاری (فروردینماه ۱۳۹۵) به همراه گوساله درون رحمش تلف شد.
پس از گذشت شش سال از انتقال چهار گوزن زرد به خرم آباد به منظور احیای نسل این گونه در استان لرستان، نه تنها جمعیت آنها اضافه نشده بلکه تنها یک گوزن نر باقی مانده است.
گوزن زرد ایرانی بطور کامل در طبیعت کشور منقرض شده است و صرفا تعداد محدودی از این گونه ارزشمند در شرایط اسارت و نیمه اسارت زندگی می کنند.
درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…
تردیدی نیست که تداوم نزاع اسرائیل و فلسطین که اینک منطقهی پرآشوب و بیثبات خاورمیانه…
تصور پیامدهای حمله نظامی اسرائیل به ایران نیروهای سیاسی را به صفبندیهای قابل تأملی واداشته…
ناقوس شوم جنگ در منطقۀ خاورمیانه بلندتر از هر زمان دیگری به گوش میرسد. سهگانۀ…