زیتون- فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، امروز (شنبه) ۲۸ به همراه یک هیات سیاسی و اقتصادی وارد تهران شد. موگرینی در حساب توییتر خود نوشت: «برای بار دوم بعد از توافق هسته ای به ایران میروم، این دفعه به ریاست یک هیات متشکل هفت کمیسیونر برای آغاز همکاریهای ایران و اروپا.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ابتدا با محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، دیدار و گفتوگو کرد و سپس هر دو در نشست خبری مشترکی حاضر شدند.
محمدجواد ظریف در نشستی خبری که با موگرینی داشت، گفت:« گفتوگوها برای بازگشایی دفتر اتحادیه اروپا در ایران در حال انجام است و آماده سازی اقدامات لازم اداری برای باز شدن دفتر اتحادیه اروپا در ایران از موضوعات مطرح شده با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بود. مهمترین حوزه همکاری ما اطمینان از اجرای کامل برجام است. ما اطمینان داریم که اتحادیه اروپا منافعش در اجرای برجام است.»
وزیر امور خارجه ایران در ادامه گفت:« هم منافع سیاسی و هم منافع اقتصادی اروپا در همکاری با جمهوری اسلامی ایران در حوزه برجام است. ما و اتحادیه اروپا مشترکا برای برداشتن موانعی که برای اجرای کامل برجام باقی مانده است همکاری خواهیم کرد. امروز در این زمینهها گفتوگو کردیم.»
او در تاکید کرد:« همکاریهایی که در برجام دیده شده است مانند توسعه همکاریهای هستهای غیرنظامی در این سفر و در دیدار بین کمیسیونر انرژی و جناب آقای دکتر صالحی مطرح خواهد شد. همینطور در حوزههای دیگر انرژیهای صلحآمیز، همکاریهای اقتصادی، کمک اتحادیه اروپا به عضویت جمهوری اسلامی ایران در سازمان تجارت جهانی موضوع دیگری است که در مورد آن بحث خواهد شد.
ظریف در ادامه سخنانش که توسط ایسنا منتشر شده است، با بیان اینکه در رابطه با مسائل انساندوستانه مخصوصا مساله پناهندگان و آوارگان بحث خواهد شد، گفت:« موضوع تروریسم، مواد مخدر و حقوق بشر موضوعاتی است که در آینده با اتحادیه اروپا گفتوگوهای اساسی در رابطه با آنها خواهیم داشت. یک بیانیه مشترک خواهیم داشت که نکاتی که گفتم در آن بیانیه به عنوان محورهای همکاریهای ما و اتحادیه اروپا مطرح خواهد شد. یک بیانیه در حوزه همکاری هستهای غیرنظامی بین ایران و اتحادیه اروپا امروز صادر خواهد شد. همچنین بیانیه دیگری در حوزه همکاریهای انرژی و نهایتاً بیانیهای در حوزه همکاریهای علمی و پژوهشی خواهیم داشت.»
وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه امروز شروع جدیدی در ارتباطات جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپا بوده و امیدواریم که نتیجه این همکاریها برای مردم ایران و مردم اتحادیه اروپا منافع مشترک، پیشرفت و توسعه و کمک به صلح و امنیت بینالمللی را به همراه داشته باشد، گفت:« ما یقین داریم که این همکاریها میتواند برای توسعه کشور و کمک به آرامش در منطقه بحرانی ما مفید واقع شود.»
ظریف به موگرینی و کمیسیونرهای اروپایی و هیات همراه او خوش آمد گفت و اظهار امیدواری کرد که سفری خوب و موفقیتآمیز داشته باشند.
وزیر خارجه کشورمان تاکید کرد:« مردم ایران باید هر چه زودتر نتایج مذاکرات هستهای را احساس کنند و اگر این احساس در آنها ایجاد نشود این سوال برایشان پیش می آید که این توافق به چه میزان برای آنها مفید بوده است. ظریف با بیان این که آماده گفت وگو در مورد مسائل حقوق بشری با اتحادیه اروپا هستیم، تاکید کرد ولی این گفتوگوها یک طرفه نخواهد بود. ما بارها اعلام کردهایم که فعالیتهای موشکی ایران صرفاً برای دفاع است و نقض برجام و قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد نیست.»
وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران خارجی همراه فدریکا موگرینی در مورد بحران سوریه و اینکه گفته میشود ایران و روسیه تعداد زیادی از نیروهای نظامی خود را از سوریه خارج کردهاند و ایران در بحث سوریه در حال حاضر به دنبال چیست و آیا میخواهد که اسد همچنان در قدرت بماند، اظهار کرد:« ایران همواره در حوزه مبارزه با افراطیگری و تروریسم در منطقه فعال بوده است و توقف درگیریها در سوریه و منطقه به معنای توقف مبارزه با گروههای تروریستی از جمله داعش و جبهه النصره نیست.»
او با بیان اینکه افراطیگری و تروریسم حد و مرزی نمیشناسد و یک روز در بروکسل اقدام به انجام عملیات تروریستی میکند و یک روز در لاهور و دمشق، تاکید کرد:« منطقه خاورمیانه باید از این معضل خارج شود. ایران همواره در راستای مبارزه با تروریسم فعال بوده است.»
ظریف در مورد فعالیتهای موشکی صلحآمیز ایران نیز گفت:« ما بارها اعلام کردهایم که فعالیتهای موشکی ایران صرفاً برای دفاع است و نقض برجام و قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل نیست و ارتباطی با آن ندارد چراکه این موشکها برای حمل کلاهک هستهای طراحی نشدهاند.»
وی با اشاره به جنگ هشت ساله و استفاده صدام از انواع سلاحها علیه مردم ایران و همکاری برخی از کشورها با این رژیم تاکید کرد:« مردم ما حق دارند از خود دفاع کنند و همانطور که گفتم فعالیتهای موشکی ما صرفاً برای دفاع است. میزان هزینه تسلیحاتی ایران در برابر هزینه تسلیحاتی برخی از کشورهای اطرافمان یک جزء کوچک است، در حالی که آنها باید از سرزمین و جمعیت کمتری دفاع کنند. کسانی که در این ارتباط دارای دغدغه و نگرانی هستند باید به کاهش هزینههای تسلیحاتی به خصوص تسلیحاتی که در کشتن مردم منطقه به کار میرود، کمک کنند.»
۱۳ آبان در تاریخ جمهوری اسلامی روز مهمی است؛ نه از آن جهت که سفارت…
در تحلیل سیاسی و روانشناختی دیکتاتوری، مسئله مقصر دانستن پذیرفتگان دیکتاتوری به عنوان افرادی که…
امروز یکم نوامبر، روز جهانی وگن است؛ این روز، یادبودِ تمام دردمندیها و خودآگاهیهایی است…
درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…