عیادت مجازی از «دوست قدیمی»

سرباز کردن یک زخم کهنه

زیتون ـ شیوا نظرآهاری: انتشار ویدیوی از عیادت تلفنی جواد ظریف از مجید تخت روانچی، سفیر ایران در سازمان ملل، واکنش‌های متفاوتی از طرف افراد و جریان‌های مختلف سیاسی در پی داشت. این ویدئو در پی خبر ممانعت مقامات امریکایی از تردد ظریف به محدوده بیمارستان محل بستری‌شدن همکارش منتشر شد.

مجید تخت‌روانچی برای درمان بیماری سرطان در بیمارستانی در شهر نیویورک بستری است.

جواد ظریف در توییترش نوشته بود: «به وسیله تکنولوژی توانستم با دوست چهل ساله‌ام دیدار کنم، کسی که در بیمارستان بستری است و تنها چند ساختمان با او در نیویورک فاصله داشتم.»

سید عباس عراقچی نیز با انتشار عکسی در اینستاگرامش نوشت که انشالله بزودی کسالت تخت روانچی رفع شده و روسیاهی برای آمریکایی خواهد ماند.

پیش از این نشریه فان پالیسی به نقل از مقام‌های آمریکایی نوشته بود که دولت ترامپ درخواست ظریف برای ملاقات با تحت روانچی را رد کرده است. وزارت خارجه آمریکا با اشاره به اینکه سال‌هاست چند تن از شهروندان آمریکایی در ایران زندانی هستند و امکان ملاقات با خانواده‌هایشان را ندارند، از ایران خواسته بود تا یک زندانی آمریکایی را در ازای مجوز سفر، آزاد کند.

چرا عیادت از تخت‌روانچی مهم شد

این اتفاقات در شبکه‌های اجتماعی واکنش‎های متعددی در پی داشت. برخی آن را محکوم کرده و توهین به وزیر خارجه ایران دانسته‌اند و برخی هم با مقایسه آن با رفتار مشابه حکومت ایران با بسیاری از مخالفانش گفته‌اند که لازم است ظریف وقتی از این رفتار دولت آمریکا انتقاد می‌کند در نظر داشته باشد که سال‌هاست بسیاری از فعالان سیاسی خارج از ایران به همین شکل با عزیزانشان دیدار کرده‌اند و در ایران هم بسیاری از زندانیان سیاسی از حق برخورداری از خدمات پزشکی محروم هستند.

مجتبی سمیع‌‏نژاد، فعال حقوق بشر و زندانی سیاسی سابق در توییتر با اشاره به مرگ برادر کوچکترش نوشته است که آزار تبعید یکی از رنج‏هایی است که از طرف حکومت بر او و بسیاری دیگر وارد شده است و به همین دلیل او نتوانسته است برادرش را برای آخرین بار در آغوش بکشد.

مریم افشنگ، خبرنگار بی‌بی‌سی هم در حساب توئیتر خود در واکنش به این خبر نوشت:«آخرین بار که پدرم رو دیدم رو تخت بیمارستان و در کما بود، با همین تکنولوژی نیم‌بندی که مدام قطع می‌شد. بعد هم مشتی خاک و سنگ. نه حق خداحافظی، نه بوسیدن دستش و موهای سپیدش و نه حتی نشستن بر سر خاکش.»

گروهی دیگری از کاربران اما وضعیت دارو و درمان در ایران و عدم توانایی مالی مردم برای دریافت خدمات درمانی مناسب، را دستمایه سرزنش وزیر امرو خارجه قرار دادند و گفته‎اند که برخلاف تخت روانچی که در یکی از بهترین بیمارستان‌های نیویورک تحت درمان قرار گرفته است، مردم در ایران در اثر کمبود دارو و گران بودن خدمات درمانی، امکان برخورداری از خدمات پزشکی استاندارد را ندارند و از این بابت به خاطر عدم عیادت جواد ظریف از دوست قدیمی‎اش متاسف نیستند.

https://twitter.com/farshad_go/status/1177915631053791232?s=12

در همین حال گران بودن خدمات درمانی در آمریکا نیز یکی از موضوعاتی بود که با واکنش برخی از کاربران شبکه‎های اجتماعی مواجه شد. در پاسخ به این مساله، علیرضا میریوسفی، رایزن مطبوعاتی نمایندگی ایران در سازمان ملل در توییترش در پاسخ به یک کاربر نوشت: «در آمریکا با توجه به وضعیت هزینه‌های درمانی این کشور، اکثر افراد شاغل و از جمله کارکنان نمایندگی ایران تحت پوشش بیمه درمانی هستند و به طور طبیعی هزینه‌های درمان ایشان توسط بیمه پرداخت می‌شود».

خواهرِ مرضیه امیری، دانشجو و روزنامه‎نگار که در جریان تجمع مقابل مجلس در روز جهانی کارگر بازداشت و اخیرا به ده‎سال و نیم زندان محکوم شده است، در صفحه توییترش نوشت که وقتی خواهرش را به بیمارستان منتقل کردند، مأمور همراه او اجازه نداد که او و مادرش بتوانند با مرضیه دیداری داشته باشند و به او نزدیک شوند.

در این میان نریمان مصطفوی، فعال دانشجویی سابق، هم بستری شدن تخت روانچی در نیویورک را با بستری شدن محمدرضا پهلوی به دلیل سرطان در همین بیمارستان مقایسه کرده و با اشاره به برخوردهای مشابه مردم با هر دو مورد، گفته است که هنوز بعد از گذشت چهل سال در بر همان پاشنه می‌چرخد.

تخت روانچی که به بیماری سرطان مبتلا است در مرکز سرطان «مموریال اسلون کترینگ» تحت درمان قرار دارد، جایی که چهل‏‌سال پیش محمدرضا پهلوی، در آن تحت مداوا قرار گرفته بود.

چرا ظریف اجازه ندارد به دیدار تخت روانچی برود؟

اما محدودیت برای تردد هیئت ایرانی در نیویورک تا چه حد منطبق بر قوانین دیپلماسی و منشور سازمان ملل متحد است؟

بخش سوم کنوانسیون وین که به موضوع «هیأت‌های نمایندگی اعزامی به ارگان‌ها و کنفرانس‌ها» می‎پردازد در ماده ۴۳ به این اشاره می‏کند که:«دولت فرستنده می‌تواند آزادانه هیأت نمایندگی خود را تعیین نماید.» از سوی دیگر در ماده ۱۱ موافقتنامه مقر که بین دولت آمریکا به عنوان دولت میزبان و سازمان ملل امضا شده آمده است که «صرف نظر از روابط دولت‏‌های عضو سازمان با آمریکا، این دولت موظف است که تردد نمایندگان اعضا را تسهیل کرده و مقامات فدارالی، ایالتی و محلی ایالات متحده آمریکا نباید هیچ‌گونه موانعی برای رفت و آمد اشخاصی که از سوی دولت‌های عضو برای مأموریت‌های خود اعزام شده‎اند، به عمل آورد».

این درحالی است که در مورد دیپلمات‏‌های ایرانی پیش از این شعاع ۲۵ مایلی میدانی در نیویورک به عنوان مبنا اعمال شده بود که این‎بار این شعاع تردد بازهم محدودتر شد و تنها حدفاصل دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل تا مقر مجمع عمومی را شامل می‎شد.

با شدت یافتن واکنش‎ها به توییت جواد ظریف، ریچارد گرنل، سفیر آمریکا در آلمان، که یکی از مخالفان سرسخت حکومت ایران است، با انتشار پستی در توییترش، رفتار وزیر خارجه ایران را «ریاکارانه» خواند و با اشاره به محدودیت‏های دسترسی مردم ایران به فناوری و رسانه‌های اجتماعی نوشت که حکومت ایران همچنان به گروگان‎گیری ادامه‎ می‌دهد. او خطاب به وزیر خارجه ایران نوشته است:« باب لوینسون کجاست؟ او ۱۲ سال است که در ایران به گروگان گرفته شده است. طولانی‌ترین زمان گروگان‌گیری یک آمریکایی.»

باب لوینسون در سال ۲۰۰۷ پس از سفر به ایران ناپدید شد. مقامات حکومت ایران از سرنوشت او ابراز بی‎اطلاعی کرده‌‏اند، اما آمریکا می‏‌گوید که او از طرف ایران گروگان گرفته شده است.

سرباز کردن زخم کهنه

حال اگرچه محمدجواد ظریف در گفتگویی اعلام کرده است که وضعیت مجید تخت روانچی روبه بهبود است و به زودی به خانه‏‌اش منتقل خواهد شد، اما باز کردن سر یک زخم همیشگی برای منتقدان حکومت ایران که ناچار به تبعید اجباری شده‎اند، باعث شده تا همچنان واکنش‏‌ها در داخل و خارج از ایران به توییت محمدجواد ظریف ادامه داشته باشد.

درحالی که برخی از مقامات ایران این کار دولت آمریکا را غیرانسانی دانسته‌‏اند، خانواده‌‏های زندانیان سیاسی، فعالان سیاسی خارج از کشور و بسیاری از روزنامه‌‏نگاران با بیان روایت‌‏های مختلفی به وزیر امور خارجه گفته‏‌اند  حکومت ایران دهه‎هاست این روند غیرانسانی را بدعت گذاشته است. روایت‌‏هایی که نشان می‏‌دهد چطور محدودیت‎های ورود به کشور برای بسیاری از ایرانیان مقیم خارج، باعث شده تا آنان حتی فرصت یک خداحافظی با عزیزانشان را نیز نداشته باشند.

به نظر می‏‌رسد محمدجواد ظریف هرچند توانست با توییت خود، واکنش‎های همسویی را در اعتراض به رفتار غیرقانونی حکومت آمریکا برانگیزد، اما از طرف دیگر سببی شد تا بخشی از درد و رنج دیده نشده بسیاری از منتقدان و مخالفان حکومت ایران در تبعید نیز به مدد تکنولوژی و شبکه‏‌های اجتماعی منتشر شده و دیده شود.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

6 پاسخ

  1. دریغ از یک جو فرهنگ، شده ایم ملتی عقده ای !
    که فهمی از منافع ملی نداریم و در عین آنکه کاری نمیکنیم، لاف میزنیم و از همدردی با یک بیمار سرطانی و دیدار دوستش با او، سر میزنیم به صحرای کربلا!
    و ظریف بیچاره که خواسته به حکومتی که رفتاری مازوخیستی و ادعائی کر کردنی از حقوق بش دارد و قاتل کودکان جنگ زده یمنی است، تکه ای بیندازد، برای حمایت و حمیت و امنیت و منافع علمی.
    ذرهم فی خوضهم یلعبون.

  2. حق با آقای ظریف است. این دو مورد کاملا متفاوت است. دولت امریکا حقوق انسانی و عرف دیپلماتیک را نقض کرده ولی ما اگر از دیوار سفارت بالا میرویم و گروگان میگیریم به خاطر روحیه انقلابی اسلامی ماست. شهروندان زندانی در ایران هم همگی جاسوس و مزدور بوده و شانس آورده ا‌ند هنوز زنده هستند.

  3. گران بودن هزینه بیمارستان در امریکا نباید مانع درمان این سرمایه های ملت ایران شود ، اما جای این سئوال باقی است که چرا در بیمارستانی در کشور دوست و هم پیمان انگلیس بستری نشده است ، شاید هم بیمارستانهای انگلیس اختصاص به علمای اعلام دارد !

  4. ترمپ شخص پست و کثیفی است و سیاست بسیار کثیفی را دنبال میکند. برای او هدف وسیله را توجیه میکند. اما نمی‌دانم چرا رفتار او با یک دیپلمات بیمار برای بسیاری از ما تداعی‌ گر رفتار چهل ساله جمهوری اسلامی با زندانیان و اسیران است و باید اذعان کرد که ج.ا. در این زمینه گوی سبقت را از همه برده است. با این تفاوت که مظالم ج.ا. بر علیه ملت خویش است و کمتر زورش به اتباع بیگانه می‌رسد. در عین حال آقای ظریف، البته برای پیشبرد صلح و پرهیز از جنگ، مجبور است با آن لبخند همیشگی اش ادعا کند که ما در ایران نه زندانی سیاسی داریم، نه تبعیض دینی و نه تبعیض جنسی … افسوس از زمانی که یک دیپلمات عالیرتبه در خدمت اهداف بلند پروازانه یک بیمار روحی قرار میگیرد که حتی جسارت آن را ندارد که از جای خود تکان بخورد و همچون رهبران بسیاری از کشور ها به سازمان ملل رفته و دیدگاههای خود را عرضه و از آن دفاع کند.
    البته فراموش نکنیم که هدف نهایی ایشان بر قراری حکومت الله بر سراسر کره زمین است. و اهمیت اینگونه مسائل در مقابل آن هدف عالی از پر کاهی بیشتر نیست که کمتر است.

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

رسانه‌های گوناگون و برخی “کارشناسان” در تحلیل سیاست‌های آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، به‌طور مکرر از مفهوم “فشار حداکثری” (Maximum Pressure) استفاده می‌کنند. این اصطلاح شاید برای ایجاد هیجان سیاسی و عوام‌فریبی رسانه‌ای کاربرد

ادامه »

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده

ادامه »