محمد خاتمی: انتخابات را نباید تحریم کرد

زیتون– محمد خاتمی٬ رییس جمهوری اصلاحات در دیدار با دانشجویان گفت: «شرکت در انتخابات، غیر از لیست دادن در انتخابات است.»

رییس جمهوری اسبق در آغاز سال تحصیلی دانشگاه‌ها با جمعی از دانشجویان دیدار کرد و از آنها خواست به آسیب‌شنا‍سی مسایل جامعه، نظام و اصلاحات بپردازند.
سیدمحمد خاتمی در این دیدار با ابراز تاسف از ایجاد فاصله بین تصمیم‌گیران و مسوولان با جامعه و جوانان گفت: «اگر جامعه احساس کند که صدایش شنیده می‌شود، آرامش بیشتری کسب می‌کند.»

او در پاسخ به انتقادات دانشجویان از عملکرد شورای عالی اصلاح طلبان با یادآوری اینکه قطعی کننده قضایا نیست و دخالتی در اجرای امور ندارد و فقط نظرش را بیان می‌کند، افزود: «قرار شد چند جوان وارد شورا شوند تا اصلاحاتی رخ دهد اما نمی‌دانم چقدر توانسته‌اند نماینده خواست‌های شما باشند.»

خاتمی با اشاره به سخنان پیشین خود درباره انتخابات تاکید کرد: «انتخابات را نباید تحریم کرد چون تنها راه اعمال نظر مردم است بلکه باید تلاش شود با روش‌های اصلاح‌طلبانه، کاستی‌های موجود را رفع کرد؛ یادآوری می‌کنم لزوم شرکت در انتخابات، غیر از لیست دادن در انتخابات است. به چه قیمتی باید لیست داد؟ باید شرایطی فراهم شود که بتوان خود را به ارائه لیست قانع کرد.»

رییس جمهوری اصلاحات در ادامه این دیدار برای چندمین بار گفت که جریان اصلاح طلبی را نباید عین اصلاح‌طلبان دانست و اصلاح طلبان را به میزانی که جریان تاریخی اصلاح طلبی نزدیک باشند باید ارزیابی کرد و افزود که علاقه‌ اصلی‌اش این است که اصلاح‌طلبی را بفهمد و از آن دفاع کند.

او در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه «اگرچه مردم ما خواستِ جامعه مدنی را دارند اما نهادهای مدنی در جامعه ما جا نیفتاده» یادآور شد: «جامعه مدنی فقط با خواستن، تحقق نمی‌یابد بلکه باید شرایط و زمینه آن فراهم و بستری ایجاد شود که گُلِ نهاد مدنی در آن بروید؛ در شوره‌زار هرچقدر هم بذر مرغوب بکارید، فقط بذر از بین می‌رود.»

خاتمی افزود که جامعه مدنی ما همان ویژگی‌های جامعه مدنی مدرن را دارد به علاوه بعضی اصول و معیارهایی که در دین ما هست نیز باید در آن لحاظ شود اما بدبختانه چهره‌ای که گاه از دین نشان داده می‌شود، موجب شده قالب، محتوا را از بین ببرد و دین فقط برخی مناسک و ظواهر دانسته شود و متأسفانه در حال حاضر عمدتا ملاک، ظواهر است در حالی که ظواهر بدون محتوا می تواند مضر هم باشد. لازمه قطعی بندگی خدا به معنایی که در اسلام است، آزادی و آزادگی است اما متاسفانه بندگی خدا در دفاع از اسلام به بندگی سلطان بدل شده و هر کس مطیع‌تر، مقرب‌تر و مطلوب‌تر! نباید اجازه دهیم قالب‌ها، معیارهای اصلی را بپوشانند.

رییس جمهوری اسبق با تاکید بر اینکه اسلامی که صفت جمهوری نظام ما است، سازگار با جمهوری باشد، بیان کرد: «ممکن است کسانی اسلام را قبول نداشته باشند اما من معتقدم به لحاظ جامعه شناسی در کشورهایی نظیر ایران، حذف اسلام و سنت امکان‌پذیر نیست.»

به گفته محمد خاتمی ما در این قرن و این نقطه دنیا و این شرایط پیرامونی، تنها راهی که برای نجات و آزادی و آبادانی و دفع خطرات کشور می‌شناسیم، تحقق جمهوری اسلامی است؛ شاید فردا چیزی بهتر بیاید و بتواند جایگزین شود اما در حال حاضر همین راه وجود دارد و با درک زمانه. باید بتوانیم اسلام را طوری درک کنیم که با زندگی امروز سازگار باشد و البته نواقصی که در دنیای مدرن هست نیز رفع شود و منظور ما آن اسلامی نیست که با هیچ یک از حقوق انسان و بشر و زنان و جامعه سازگار نیست و انسان‌ها را برده می‌خواهد. روح اسلام این نیست و هیچ وقت هم نبوده و در زندگی بزرگان دین چنین اثری را نمی‌بینیم.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

4 پاسخ

  1. از هر کوزه تراود
    هرچه درو بباشد
    آنچه بر آمد اینک
    درون را علن نماید
    خاتمی نی خود خاتم
    دیگری کار گشاید
    اولوالأمرست دیگری
    که خلاف را نتابد
    آیه الله خوانده شد
    اکثر حکمش بخواند
    کسی خطاش نبیند
    ماستش سیاه نماید

  2. باید حرف خاتمی را فهمید رای ندادن یعنی احمدی ئژادها که فراوان دارند

  3. رباید حرف خاتمی رافهمید – رای ندادن یعنی ورود یکی بدتر ازاجمدی نژاد که فراوان دارند

  4. ” او در پاسخ به انتقادات دانشجویان از عملکرد شورای عالی اصلاح طلبان با یادآوری اینکه قطعی کننده قضایا نیست و دخالتی در اجرای امور ندارد و فقط نظرش را بیان می‌کند،”
    یکبار به نظر سرکار گوش کردیم برای هفت پشتمان بس است.

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

در تحلیل سیاسی و روانشناختی دیکتاتوری، مسئله مقصر دانستن پذیرفتگان دیکتاتوری به عنوان افرادی که در بقای آن نقش دارند، بسیار چالش‌برانگیز است. آیا می‌توان پذیرفت که کسانی که به دلایل مختلف به نظام دیکتاتوری

ادامه »

امروز یکم نوامبر، روز جهانی وگن است؛ این روز، یادبودِ تمام دردمندی‌ها و خودآگاهی‌هایی است که انسان‌هایی عاشق، اندیشمند و بیزار از خشونت و

ادامه »

  در حالی‌که با نفس‌های حبس‌شده در سینه منتظر حمله نظامی اسرائیل به کشور‌مان هستیم، به نگارش این یاداشت کوتاه

ادامه »