چه کسی روح‌الله زم را به سپاه سپرد؟

زیتون ـ سولماز ایکدر: سپاه پاسداران ظهر روز گذشته (دوشنبه) طی بیانیه‌ای خبر از بازداشت روح‌الله زم، مدیر و موسس سایت آمد‌نیوز را داد؛ در این بیانیه اما اشاره‌ای دقیق به شیوه یا مکان بازداشت او نشد.

در اطلاعیه این سازمان تنها بر این تاکید شده است که سازمان اطلاعات سپاه در این عملیات «حرفه‌ای، هوشمندانه و چند وجهی» با به کارگیری «روش‌های نوین اطلاعاتی و شگردهای ابتکاری»، «سرویس‌های بیگانه» را مدیریت و فریب داد و توانست روح‌الله زم  را «به داخل کشور هدایت و بازداشت کند.»

 

بیشتر بخوانید:

تمامی اخبار مربوط به نحوه‌ی بازداشت روح‌الله زم تکذیب می‌شوند

بیشتر بخوانید:

مطهری هشدار داد: روح‌الله زم٬ مازیار ابراهیمی نشود

 

روح‌الله زم کی بازداشت شد؟

خبر بازداشت روح‌الله زم امروز منتشر شد٬ اما چنانچه از شواهد پیداست او امروز بازداشت نشده است.

یکی از کاربران توییتر٬ با اسم و عکس فیک٬ دو هفته پیش خبر بازداشت احتمالی روح‌الله زم را منتشر کرده بود. کاربران توییتر فارسی این فرد  را به نهادهای امنیتی منتسب می‌کنند.

ساعتی پس از انتشار رسمی خبر بازداشت مدیر آمدنیوز نیز تعدادی دیگر از کاربران امنیتی توییتر طی توییت‌های پیاپی تهدید کردند «برای پاک کردن چت‌های با روح‌الله زم٬ دیر شده‌ است و او مدت‌هاست که در بازداشت به سر می‌برد و تمامی ارتباطاتش در اختیار نیروهای امنیتی است.

پخش اولین فیلم از اعترافات زودهنگام روح‌الله زم، در خبر ۲۰:۳۰ نیز موید این امر است که لااقل  مدتی از بازداشت او می‌گذرد. در این فیلم که کمی بیش از یک دقیقه است٬ صحنه‌‌هایی از او با چشم‌بند در ماشین و پس از آن در حال پوزش‌خواهی کنار پرچم ایران و پرچم سپاه پاسداران است٬ به تصویر در آمده است.

همچنین کانال تلگرامی که با عنوان «سپاه قدس» فعالیت می‌کند خبر داد که «روح‌الله زم چندروز است در اختیار مامورین امنیتی است و امروز خبر بازداشتش منتشر شده است.»

در ادامه این خبر تاکید شده است: «تمامی منابع خبری، مرتبطین و کسانی که اخبار و گزارشات خود را برای شبکه معاند آمدنیوز ارسال می کردند، هم اکنون کلیه آن اطلاعات ارسالی در دستان مامورین اطلاعاتی قرار گرفته است.»

روح‌الله زم کجا و چگونه بازداشت شد؟

وب سایت خبرآنلاین و خبرگزاری مهر٬ در ابتدا نوشتند که روح‌الله زم در کشور دیگری بازداشت شده٬ سپس به ایران منتقل شده است؛ این خبر البته پس از دقایقی به خبر رسمی سپاه پاسداران یعنی «هدایت» به ایران و بازداشت در داخل کشور تغییر کرد. اما بازهم توضیحی در خصوص چگونگی و چرایی ورود او به کشور ارائه نشد.

همین موضوع به رواج گمانه‌زنی‌هایی در خصوص محل بازداشت مدیر «آمدنیوز» دامن زد. بازداشت در یکی از دو کشور ترکیه یا عراق٬ از جمله احتمالاتی بود که پر تعداد مطرح شد.

بر اساس یکی از فرضیه‌ها روح‌الله زم به دلیلی به ترکیه آمده است و طی توافقی امنیتی بین جمهوری اسلامی و دولت ترکیه٬ توسط نیروهای امنیتی ترکیه تحویل سپاه پاسداران شده است.

بر اساس یکی از فرضیه‌ها روح‌الله زم به دلیلی به ترکیه آمده است و طی توافقی امنیتی بین جمهوری اسلامی و دولت ترکیه٬ توسط نیروهای امنیتی ترکیه تحویل سپاه پاسداران شده است.

تا جایی که حتی از یکی از محله‌های استانبول به عنوان محلی که زم در آن در خانه‌ای به همراه چند تن دیگر زندگی می‌کرد٬ نام برده شد.

فرضیه دیگر سفر او به عراق و به‌خصوص اقلیم کردستان عراق و یا بازداشت او توسط سپاه پاسداران در شهر نجف  بود.

شهر شیراز و دبی نیز به عنوان محل احتمالی بازداشت روح‌الله زم مطرح شدند. برخی کاربران با استناد به پروازی از مبدا باکو به دبی  که در شیراز به زمین نشسته، فرضیه دستگیری زم در شیراز را مطرح کردند.

در همین زمینه اسماعیل سلطنت‌پور، از بازداشت روح الله زم در امارات متحده عربی خبر داده و این بازداشت را با گزارش‌ها درباره «سفر محرمانه» مشاور امنیت ملی امارات به ایران مرتبط دانسته است.

حتی خبری مبنی بر اینکه زم به دلیل «تهدید‌هایی» خود را تسلیم سفارت ایران در فرانسه کرده است نیز منتشر شد.

روح‌الله زم اما به گفته خودش از حمایت پلیس فرانسه در محل زندگی‌اش٬ برخوردار بود. یعنی حتی در داخل کشور فرانسه نیز بدون اسکورت پلیس جابه‌جا نمی‌شد.

از همین رو فرضیه سوم یعنی دستگیری او توسط اینترپل در فرانسه و تحویل او به ایران توسط دولت فرانسه طرح شد.

به‌خصوص آنکه در اولین فیلم منتشر شده از روح‌الله زم در تلویزیون رسمی جمهوری اسلامی٬ او «اعتماد به کشور فرانسه را اشتباه دانست» و گفت که بازداشت شده و  تاکید کرد که اعتماد به کشورهای که وانمود می‌کنند روابط خوبی با ایران ندارند، خطاست. در همین فیلم کوتاه یک دقیقه‌ای٬ بخشی که روح‌الله زم به نحو و مکان بازداشتش پرداخت٬ به طرز آشکاری٬ حذف شده است.

در این میان سخنان وفا نیکفر، یکی از دوستان و همکاران نزدیک زم هم فرضیه بازداشت او در فرانسه را تقویت می‌کند. نیکفر می‌گوید که حدود ۲۰ ساعت پیش از انتشار خبر بازداشت با زم تلفنی صحبت کرده و او در فرانسه بوده و خود را برای یک جلسه آماده می‌کرد و قصد سفر هم نداشته.

در این رابطه اما کانال تلگرامی «اخبار امنیتی دفاعی»، وابسته به نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی، در خبری اختصاصی جزئیات بیشتری از بازداشت روح‌الله زم منتشر کرده است.

به نوشته این کانال تلگرامی، «زمانی که [روح‌الله زم]  فرانسه را به مقصد کشور …همسایه ایران ترک کرد کاملا زیر چتر اطلاعاتی ایران قرار داشت و در فرصت مناسب به تور سازمان اطلاعات سپاه افتاد و خود و همراهانش به همراه تمامی دستگاه‌هایی که داشته‌اند شامل تبلت، تلفن هوشمند، کامپیوتر و… همچنین مدیریت کانال و سایت آمدنیوز و تمامی اطلاعاتی که توسط افراد داخل ایران برای این رسانه ضد انقلاب ارسال می‌کردند، در اختیار پاسداران سازمان اطلاعات سپاه افتاد.»

ترکش‌های یک بازداشت

اولین واکنش به انتشار خبر بازداشت روح‌الله زم و در اختیار سپاه قرار گرفتن کانال تلگرامی‌اش٬ ریزش شدید دنبال‌کنندگان آن بود. طی تنها چند ساعت تعداد زیادی از دنبال کنندگان این کانال تلگرامی٬ آن را ترک کردند.

این کوچکترین بخش از عواقب بازداشت روح‌الله زم بود.

انتشار خبر بازداشت زم با سیل تهدید کاربران امنیتی فضای مجازی حداقل علیه دو چهره اصلی دولت روحانی همراه شد.

پیش از این نیز نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی تعدادی از افراد را به اتهام همکاری با این سایت بازداشت کرده‌ و به برخی از اعضای هیئت دولت اتهام همکاری با این وب سایت را زده بودند.

در میان حساب‌های امنیتی و اصولگرای توییتر از پرویز اسماعیلی٬ معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر حسن روحانی٬ که همین دیروز استعفا داد به عنوان نخستین قربانی پرونده زم نام برده می‌شود.

پرویز اسماعیلی روز یکشنبه و با این عنوان که سفیر آینده جمهوری اسلامی در کراواسی خواهد شد٬ استعفا داد. هرچند پیش از بازداشت روح‌الله زم نیز زمزمه‌هایی مبنی بر ارتباط او با آمد نیوز و انتقال اخبار «ویژه» از دفتر رییس جمهوری به آمد نیوز توسط او٬ به گوش می‌رسید.

با این حال پرویز اسماعیلی هنوز نه بازداشت شده و نه از کشور خارج شده است. او امروز در نشست خبری رییس جمهوری شرکت کرده بود.

به نظر می‌رسد بازداشت زم تا مدتها بهانه به دست نیروهای امنتی برای قربانی گرفتن از منتقدین و مخالفان نظام خواهد داد.

حسام‌الدین آشنا دومین چهره دولت است که تا کنون به صورت مستقیم به دلیل ارتباط با آمد نیوز مورد تهدید قرار گرفته است.

در هر حال به نظر می‌رسد بازداشت زم تا مدتها بهانه به دست نیروهای امنتی برای قربانی گرفتن از منتقدین و مخالفان نظام خواهد داد.

افرادی که به استناد ارتباط با زم یا کانال تلگرامی یا وب سایتش٬ در آینده٬ بازداشت خواهند شد.

Recent Posts

به همه ی اشکال خشونت علیه زنان پایان دهید

در حالی که بیش از دو سال از جنبش "زن، زندگی، آزادی"، جنبشی که جرقه…

۱۴ آذر ۱۴۰۳

ابلاغ «قانون حجاب و عفاف» دستور سرکوب کل جامعه است

بیانیه‌ی جمعی از نواندیشان دینی داخل و خارج کشور

۱۴ آذر ۱۴۰۳

آرزوزدگی در تحلیل سیاست خارجی

رسانه‌های گوناگون و برخی "کارشناسان" در تحلیل سیاست‌های آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، به‌طور…

۱۴ آذر ۱۴۰۳

سلوک انحصاری، سلوک همه‌گانی

نقدی بر کتاب «روایت سروش از سهراب »

۱۴ آذر ۱۴۰۳

مروری بر زندگی سیاسی طاهر احمدزاده

زیتون: جلد دوم کتاب خاطرات طاهر احمدزاده اخیرا از سوی انتشارات ناکجا در پاریس منتشر…

۰۹ آذر ۱۴۰۳