مدرسه‌‌ای برای «فریدالدین»

زیتون ـ محمدرضا سرداری: اخیراً در فضای مجازی بحث‌هایی بر سر تأسیس مدارس غیرانتفاعی فرهنگ و مؤسس آن غلامعلی حداد عادل به راه افتاده است. مدرسه‌ای که طیبه ماهروزاده، همسر حداد عادل در برنامه زاویه در شبکه ۴ صدا و سیما گفت که دلیل تأسیس آن عدم وجود مدرسه مناسب علوم انسانی برای فرزندش بود. این اظهار نظر واکنش‌های منفی فراوانی را در رسانه‌ها و بالاخص در فضای مجازی برانگیخت.

ماهروزاده البته بعد از بالا گرفتن واکنش‎ها بر سر این گفتگو به خبرگزاری فارس گفت که مدارس دولتی فرهنگ که تعداد آنها درحال حاضر درحدود یکصد مدرسه تخمین زده می‌شود و به گفته او باعث توسعه علوم انسانی شده است، هیچ ارتباطی با موسسه غیرانتفاعی فرهنگ ندارد. تاسیس دبیرستان فرهنگ  بعد از فراغت فرزندش فریدالدین حداد عادل، از دوره دبیرستان صورت گرفته و وی در این دبیرستان تحصیل نکرده است.

این اظهارات اما نتوانست جلوی موج انتقادت که از هر دو سو، چه اصول‌گرایان و چه اصلاح‌طلبان به سوی ماهروزاده و همسرش سرازیر شد را بگیرد. انتقاداتی که در بعضی از موارد به نظر می‌رسد که هدفی بیش از اعتراض به تبعیض آموزشی برآمده از حرف و عمل حداد عادل و خانواده‌اش داشته باشد.

از اولین واکنش‌های اصولگرایان به این گفتگوی تلویزیونی، توییت سید امیرحسین فتاح، فرزند پرویز فتاح، رییس بنیاد مستضعفان بود. او در این توییت حداد عادل را به زمین خواری متهم کرد و نوشت که ملک مدرسه فرهنگ متعلق به بنیاد مستضعفان است. ملکی که با استناد به گفته فتاح سال‌ها است که برایش اجاره‌ای پرداخت نمی‌شود. این توییت اندکی بعد از صفحه فرزند فتاح پاک شد.

روایت خانواده حداد عادل از مدارس فرهنگ 

درباره تأسیس مدارس فرهنگ دو روایت از سوی خانواده حداد عادل مطرح شده است. روایتی که از یک جهت با هم ناسازگارند. روایت ماهروزاده از تأسیس مدارس فرهنگ بیشتر با ذهنیت طبقاتی حاکم بر جامعه سازگاری دارد: «دلیل اینکه خودم مؤسس یک مدرسه غیرانتفاعی شدم این بود که مدرسه‌ای که به لحاظ محیطی امن و مناسب برای فرزندم باشد پیدا نکردم. در آن زمان هر دانش آموز ضعیفی به ناچار به رشته علوم انسانی می‌رفت. این در حالی است که در کشورهای پیشرفته دانش آموزان باهوش بیشتر به سمت رشته‌هایی نظیر فلسفه و علوم اجتماعی می‌روند. »

روایت پسرش اما از این مدارس چیزی شبیه تأسیس مدارس ویژه برای ارائه یک مدل از تربیت ایدئولوژیک است که در مدارس عادی قابل تحقق نیست.

فریدالدین حداد عادل که لااقل با ادعای اولیه مادرش ایده تأسیس مدارس فرهنگ از او منشأ گرفته، در سال ۹۲ درباره این مدارس به خبرگزاری دانشجو گفته بود که پیشنهاد تأسیس این مدارس پس از طرح موضوع تهاجم فرهنگی به آیت‌الله خامنه‌ای داده شد: «به این سؤال رسیدند که اگر جنگ فرهنگی در کار است افسر کجاست و سربازش کجاست؟ ایشان معتقد بودند که دانشگاه، افسر جنگ فرهنگی را تربیت نمی‌کند و این افسر فرهنگی که بتواند در این جنگ کارگشای ایران باشد وجود ندارد؛ همچنین اگر افسر وجود نداشته باشد سرباز و دانشکده افسری هم وجود ندارد. این‌ها به رهبری منتقل شد و در یک تعامل ذهنی، راه اندازی یک مجموعه مدرسه فقط به عنوان طرح نمونه مورد تأیید قرار گرفت.»

حامیان حداد چه می‌گویند؟

برخی از منتقدانِ حمله به خانواده حداد عادل، مخالفان را متهم کردند که با انعکاس نامناسب و گزینشی سخنان ماهروزاده، زمینه این درگیری لفظی را در فضای مجازی فراهم کرده‌اند.

مرتضی روحانی، فعال اصولگرا و مدیر مسؤول سایت «ترجمان» هم در یک رشته توییت مبسوط به دفاع از مدرسه فرهنگ و خانواده حداد عادل پرداخت. او ضمن تکرار دفاعیات روز گذشته ماهرویان گفت که زمین مدرسه فرهنگ، که خود وی سابقه تحصیل و تدریس در آن را دارد، متعلق به آموزش و پرورش است و در واقع ربطی به بنیاد مستضعفان ندارد. از منتقدان خواست  عاقبتشان را به «هیچ و‌ پوچ» نفروشند. با این وجود او هم عملکرد حداد عادل و همسرش را در حوزه آموزش و پرورش محل انتقاد دانسته و تاکید کرد که «خانم ماهروزاده و همسرشان نمی‌توانند گلایه کننده سیستم آموزشی باشند به نظر من حرف درستی است. این بزرگواران باید پاسخگوی سیستم باشند.»

برخی از توییت‌ها در این زمینه حتی نحوه پوشش این مصاحبه را با اطلاع‌رسانی شبکه آمدنیوز مقایسه کرده‌اند. آنان همچنین با بی‌تقوا خواندن مخالفان، پرویز فتاح را زیر سئوال برده که چرا فرزندش در جایگاه روابط عمومی این بنیاد قرار گرفته است.
از سوی دیگر حسام الدین آشنا، مشاور رسانه‌ای حسن روحانی نیز حمله کنندگان به حداد عادل را به سیاسی‌کاری متهم کرد و با تجلیل از اقدامات حداد عادل وی را « از چهره‌های ماندگار و پرفروغ آموزش و پرورش دهه‌های اخیر در ایران» توصیف کرد.

تنور سرد انتخابات و جنگ‌های زرگری

در این سوی داستان اما به نظر می‌رسد سیاسی کاریِ مدنظر مشاور رئیس‌جمهوری، ریشه در اختلافات پیشاانتخاباتی میان جریان اصولگرا دارد. در انتخابات پیش‌روی مجلس که به نظر می‌رسد با تشتت در جبهه اصلاح طلبان، آنان شانس کمی برای موفقیت داشته باشند؛ ظاهرا شرایط برای پیروزی بی‌دردسر اصولگرایان فراهم است. از این رو اختلافات میان گرایش‌های مختلف اصولگرایان نیز تشدید شده‌است.

فرید مدرسی فعال رسانه‌ای با نوشتن توئیتی در این زمینه مدعی شده که این حملات برای سهم‌خواهی بیشتر «اصولگرایان ویژه» از رئیس ائتلاف اصولگرایان یعنی غلامعلی حداد عادل است. به گفته این روزنامه‌نگار سر دسته اصولگرایان ویژه در این انتخابات پرویز فتاح رئیس بنیاد مستضعفان است. فتاح  پیشتر وزیر نیرو در دولت احمدی نژاد بود و مدتی نیز ریاست کمیته امداد «امام خمینی» را بر عهده داشت.

ادامه ماجرا آن گونه که از توئیت سید امیرحسین فتاح بر می‌آید سر دراز دارد. به نظر می‌رسد کسب جایگاه ریاست بنیاد مستضعفان، یکی از بزرگ‌ترین بنیادهای مالی در جمهوری اسلامی، در رقابت با محمد باقر قالیباف موقعیت پدر وی را جبهه اصولگرایان تقویت کرده و وی از اکنون در پی آماده کردن خویش برای انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ است. از این رو می‌توان حدس زد که گرایشی در اصولگرایان در تلاش است تا با کسب حداکثر کرسی‌های مجلس آینده، زمینه را برای ریاست جمهوری نامزد بالقوه خویش فراهم سازد.

 

Recent Posts

به همه ی اشکال خشونت علیه زنان پایان دهید

در حالی که بیش از دو سال از جنبش "زن، زندگی، آزادی"، جنبشی که جرقه…

۱۴ آذر ۱۴۰۳

ابلاغ «قانون حجاب و عفاف» دستور سرکوب کل جامعه است

بیانیه‌ی جمعی از نواندیشان دینی داخل و خارج کشور

۱۴ آذر ۱۴۰۳

آرزوزدگی در تحلیل سیاست خارجی

رسانه‌های گوناگون و برخی "کارشناسان" در تحلیل سیاست‌های آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، به‌طور…

۱۴ آذر ۱۴۰۳

سلوک انحصاری، سلوک همه‌گانی

نقدی بر کتاب «روایت سروش از سهراب »

۱۴ آذر ۱۴۰۳

مروری بر زندگی سیاسی طاهر احمدزاده

زیتون: جلد دوم کتاب خاطرات طاهر احمدزاده اخیرا از سوی انتشارات ناکجا در پاریس منتشر…

۰۹ آذر ۱۴۰۳