زیتون- «در انتخابات ۸۴ شورای نگهبان و وزارت کشور آقای خاتمی در چشم بستن بر تقلب توافق کردند» این جمله آغاز گفتگویی بود که محمدتقی کروبی، فرزند یکی از رهبران در حصر جنبش سبز در مورد نامه پدرش داشت.
او درباره دلایل پدرش مبنی بر وقوع تقلب در انتخابات ۸۴ گفت «دوستان اصلاح طلب تصورشان بر این بود که اگر آقای هاشمی با آقای احمدی نژاد به مرحله دوم برود، قطعا آقای هاشمی پیروز انتخابات خواهد شد و آن زمان تمایل داشتند که آقای هاشمی رئیس جمهوری شود.» محمد تقی کروبی به نقل از پدرش مهدی کروبی گفت «وقتی که من دیدم اصلاح طلبان خود ما به عنوان مجموعه ای از درون حاکمیت، همراه با ناظر یعنی شورای نگهبان، در نخواستن من اتفاق نظر دارند، از پیگیری ماجرا صرفنظر کردم.»
محمد تقی کروبی، در گفتگویی با صفحه فیسبوک بی بی سی فارسی، روایت خود از انتخابات سال ۸۴ را این گونه آغاز کرد «در انتخابات ۸۴ کاندیداهای متعددی وارد صحنه شدند. پدر ما هم آمد. اصلاح طلبان که در مجلس ششم می گفتند دیگر فایده ندارد و باید از حکومت خارج شویم و مجلس هفتم را هم با تحریم مواجه کردند در انتخابات ریاست جمهوری فعال شدند. ابتدا بخشی شان طرفدار آقای هاشمی بودند بعد جدا شدند و با آقای دکتر معین آمدند. انتخابات به شدت رقابتی بود و آرا تقسیم شد.»
محمد تقی کروبی به اشاره به نقش وزارت کشور در انتخابات در ادامه گفت که مهدی کروبی پیش از انتخابات به سید محمد خاتمی، رییس جمهوری وقت، فشار آورده بود که این وزارت کشور به دلیل ماجراهای مجلس ششم و این که بخشی از دوستانی که در وزارت کشور بودند اعتقادی به روش و سیستم برگزاری ندارند، یک تغییری در وزارت کشور داده شود تا وزارت کشور بتواند از آرای مردم دفاع کند. این اتفاق نیافتاد.
او به عنوان نمونه به روز شمارش آرا اشاره کرد«در حالی در وزارت کشور تابلوی آرا نشان می داد که هنوز آقای کروبی جلوتر از بقیه است، آقای الهام بر خلاف قانون که وزارت کشور باید آرا را اعلام کند، به عنوان کسی که عضو شورای نگهبان بود، ساعت هفت صبح شنبه آمد در تلویزیون و اعلام کرد که این دو نفر (آقایان هاشمى و احمدى نژاد) به مرحله دوم رفته اند.» اتفاقی که به گفته فرزند مهدی کروبی با اعتراض او روبرو شد.
محمدتقی کروبی در ادامه از اعتراض مهدی کروبی در تماسی با دفتر رهبر ایران و سید محمد خاتمی خبر داد و گفت:« آقای خاتمی منزلشان بودند. قول دادند بروند وزارت کشور و رفتند. تابلوی وزارت کشور هنوز همان را نشان می داد. اما ظاهرا کسانی که می دانستند چه اتفاقی در راه است، اتفاقی که بنا بود مثلا ساعت یک یا دوی بعد از ظهر بیافتد را پنج و شش صبح اعلام کردند. آقای کروبی اعتراضش جدی بود. همان روز شنبه نامه تندی به رهبر نوشت و رفت مصاحبه تندی هم در ایسنا کرد. آقای (علی اصغر) حجازی پیام توبیخ آمیز رهبری را به آقای کروبی رساند. پیام را تلفنی گفتند و ایشان این را تکرار کردند که متن نوشته شود و متن پیام را من نوشتم.»
به گفته فرزند مهدی کروبی او از وزارت کشور خواست تا آمار تفکیکی حوزه های انتخاباتی را در اختیار ستاد او قرار بدهند، تا ستاد بتواند با برسی آرا متوجه علت تغییر ناگهانی رای مهدی کروبی بشود؛ در خواستی که از سوی وزارت کشور اجابت نشد.
به گفته محمد تقی کروبی «کوتاهی و انفعال وزارت کشور در این ماجرا مطرح است.» او در ادامه این گفتگو به انتقاد صریح پدرش از این اتفاق و انتقاد صریح تر خودش اشاره کرد و گفت:« یکشنبه وقتی نامه پدر من (به آقای خامنه ای به صورت علنی) منتشر شد، از دفتر آقای خامنه ای تماس گرفتند و این بار ادبیات دفتر آقای خامنه ای تغییر کرد. قبلش ادبیات تهدیدآمیز بود. حتی ما پیش بینی می کردیم ممکن است بعد از این ماجرا محدودیت هایی برای پدر به وجود بیاید. اما برعکس شد. بسیار مهربانانه و دوستانه بود و قرار شد ایشان بروند بیت و با آقای خامنه ای صحبت کنند. آقای هاشمی هم گفته بود اعتراض کروبی درست است و باید رسیدگی شود.»
محمدتقی کروبی ادامه این گفتگو به شرح ملاقات پدرش با رهبر جمهوری اسلامی پرداخت و گفت:« وقتی پدر رفت به دیدار آقای خامنه ای، او با پدر خیلی دوستانه صحبت می کند. اول می گوید اشکالاتتان کجاست و آقای کروبی توضیح می دهد. در آن زمان تمام تلاش ما این بود که بدانیم این ضربه را از کدام استان خوردیم. آرای تفکیکی می خواستیم. ما بسیاری از نتایج را از شهرها تک تک داشتیم اما وزارت کشور به باور من عامدانه نتایج تفکیکی را ندادند. مثلا در بخشی از استان اصفهان در بعضی صندوق ها نزدیک به ۱۳۷ درصد رای داشتیم. یعنی اگر همه مرده ها هم رای می دادند این میزان رای در آن صندوق ها ریخته نمی شد. در آن استان ۸۵۰ هزار رای برای آقای احمدی نژاد خوانده شد. بنابراین اگر آقای کروبی نتایج تفکیکی را می دانست، می توانست دست بگذارد و مثلا بگوید در اصفهان آمار بالاتر از آمار رسمی است و این غیر طبیعی است. که بعدها مشخص شد سپاه و بسیج در این مناطق دست برده است. این را به این دلیل می گویم که آقای خاتمی به آقای خامنه ای گفت انتخابات سالم بود. اما خود آقای خاتمی وزارت کشور و وزیر اطلاعات را مامور کرد که گزارش تهیه کند.»
فرزند مهدی کروبی، همین رویکرد وزارت کشور دولت دوم اصلاحات را علت انتقاد او به سید محمد خاتمی می داند:« آقای کروبی در نامه اش به آقای خاتمی که انتقاد آمیز هم است می گوید وقتی که شما رییس جمهورید و این گزارش را منتشر نمی کنید از یک قاضی بی پشت و پناه چه انتظاری دارید که به این پرونده رسیدگی کند؟ و از ایشان می خواهد که این گزارش وزیر اطلاعات و وزیر کشور را درباره تخلف سپاه در انتخابات ۸۴ بعد از سوگند خوردن آقای احمدی نژاد فقط جهت اطلاع افکار عمومی منتشر کند. می گوید گردش آزاد اطلاعات موظف می کند و به آقای خاتمی می گوید من مبارزه با این پدیده را از شما نمی خواهم اما مثل ماجرای قتل های زنجیره ای که توانست خیلی کمک کند این کار را بکنید.» محمدتقی کروبی می گوید به باور او اگر وزارت کشور و خاتمی در آن مقطع این کار را کرده بود در سال ۸۸ این اتفاق نمی افتاد. او توضیح داد که مهدی کروبی هم به همین دلیل از سید محمد خاتمی گله مند شد اما به احترام خاتمی و اینکه به گفته این رهبر در حصر جنبش سبز، به دلیل اینکه متوجه شد، ناظر و مجری هر دو سر نخواستن او اتفاق نظر دارند دیگر ادامه دادن دعوا را بی نتیجه نداشت.
محمد تقی کروبی در بخشی دیگر از این گفتگو به ذکر خاطره دیدرا پدرش با رهبری پرداخت «در دیدار روز دوشنبه آقای کروبى با آقای خامنه ای، اگر اشتباه نکنم اینجور پدر گفتند. گفتند که آقای خامنه ای به ایشان می گوید که آقای خاتمی پیش از شما اینجا بود، که اتفاقا در راهرو همدیگر را می بینند در بیت رهبری، و آقاى خاتمى گفت این انتخابات از سالم ترین انتخابات های جمهوری اسلامی بود. پدر می گفت وقتی که من دیدم اصلاح طلبان خود ما، مجموعه ای از درون حاکمیت همراه با ناظر (شوراى نگهبان) در نخواستن من اتفاق نظر دارند، بنابراین بعد از ظهر آن دوشنبه پدرم از پیگیری ماجرا صرفنظر کرد.»
او در ادامه مدعی شد که در آن انتخابات شورای نگبان و وزارت کشور در چشم بستن بر تقلب یک جریان توافق داشتند. این فرزند رهبر جنبش سبز ادامه داد:« دوستان تصورشان بر این بود که آقای هاشمی با آقای احمدی نژاد به مرحله دوم برود، قطعا آقای هاشمی پیروز انتخابات خواهد شد و آن زمان تمایل داشتند که آقای هاشمی رئیس جمهوری شود. آقای هاشمی هیچ وقت چهره اصلاح طلب نبود. از این منظر در مجلس ششم آقای هاشمی را تخریب کردند اما در ریاست جمهوری علاقه مند بودند که او انتخاب شود.» به گفته او، مهدی کروبى با این نگاه و این نگرش مشکل داشت. به نظر محمدتقی کروبی این اصولا درست نیست که یک جمعی یک روز تصمیم بگیرند یک نفر را تخریب کنند و یک روز تصمیم بگیرند همه چیز را برعکس کنند.
او در پایان گفت:« از این منظر باید بگوییم که نمره وزارت کشور اصلاحات در دفاع از آرای مردم در انتخابات ریاست جمهوری ۸۴ بسیار بسیار منفی بود و این را نمی توان کتمان کرد. همین رویکرد های مصلحتی بود که ما را به انتخابات ۸۸ رساند و در ۸۸ اصلا آرا شمارش نشد و انتخابات قبل از این که تمام شود نتیجه را با درصدهایش اعلام کردند.»
در حالی که بیش از دو سال از جنبش "زن، زندگی، آزادی"، جنبشی که جرقه…
بیانیهی جمعی از نواندیشان دینی داخل و خارج کشور
رسانههای گوناگون و برخی "کارشناسان" در تحلیل سیاستهای آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، بهطور…
زیتون: جلد دوم کتاب خاطرات طاهر احمدزاده اخیرا از سوی انتشارات ناکجا در پاریس منتشر…