زیتون- پوریا رشیدی:اگر چه تمام اخبار و رویدادهای مرتبط با پلمپ مغازها و فروشگاههای مختلف در چند ماه گذشته تحت الشعاع پلمپ و فک پلمپ شیرینی فروشی فرانسه در تهران قرار گرفت اما به نظر میرسد که تعداد این اقدامات توسط اداره اماکن ناجا سرعت بالایی به خود گرفته است. این سرعت و شدت برخورد به حدی بوده است که در همین مدت خبر رسیده است که تنها در استان البرز ظرف کمتر از سه ماه ۱۱ واحد عکاسی از سوی پلیس پلمپ شدهاند.
پیشتر هم که شیرینی فروشی فرانسه به دلیل برخورداری از شیرینیهایی به شکل قلب پلمپ و البته بعد از جمع آوری آنها فک پلمپ شد.
اما این هم پایان کار نبوده و نیست چرا که در اواخر سال گذشته – دوشنبه ۱۲ بهمن سال ۱۳۹۴ – هم عدهای از کافه داران تبریزی در مقابل ساختمان پلیس این شهر تجمع و خواستار باز شدن و تجدید نظر در مورد تعطیلی و پلمپ محل کارشان شدند. تعداد تجدیدنظرخواهان بیش از ۱۵۰ کافه دار اعلام شده بود. به گزارش گوناز تی وی، نیروی انتظامی به بهانههای مختلف محل کسب افراد را پلمپ کرده و طی روزهای گذشته به بسیاری از کافه داران اعلام کرده که ظرف مدت ۲۴ ساعت محل کسب و کار خود را تخلیه کنند و ببندند. عمده این تعطیلیها به دلیل رعایت نکردن مسائل اسلامی عنوانک شده بود.
برخی معتقدند این فعالیت شدت یافته ناجا بیارتباط با مسایل سیاسی و مخالفتها با دولت و ناکارآمد نشان دادن آن نیست، چنانچه گفته میشود همزمان با شعارهای دولت دررابطه با بهبود وضعیت اقتصاد و همچنین تبلیغات مخالفان در باب رکورد بستن واحدهای صنفی خرد٬ میتواند دولت را بیش از پیش ناکارآمد نشان بدهد.
پلمپ به هر بهانه
در ایین نامه ۱۵ مادهای اداره اماکن نیروی انتظامی نه تنها اشارهای به پلمپ به دلایلی چون رعایت نکردن شئونات اسلامی و مسائل اینچنینی نیامده است بلکه به صراحت پلیس را تنها در شرایطی مجاز به پلمپ کرده است که واحد صنفی فاقد مجوز فعالیت از صنف مورد نظر باشد. این در حالی است که در بیشتر گزارشهای ارایه شده از مغازه داران٬ آنها تمامی مراحل اداری و قانونی دریافت مجوز را طی کرده بودند.
در این شرایط به نظر میرسد که پلیس در بیشتر موارد با اقداماتی فراتر از اختیارات قانونی خود رفتار و خودسرانه نسبت به پلمپ واحدهای صنفی اقدام میکند. چنانچه همین چند روز قبل پلیس قائم شهر پانزده محل کسب شهروندان بهایی قائم شهر را پلمپ کرد. هنوز دلیلی برای این پلمپ اعلام نشده است اما وجه مشترک تمامی این واحدهای صنفی تعطیل بودن آنها در ایام دیانت بهایی بوده است. آقایان شاهین سنایی، سهراب لقایی، چنگیز درخشانیان، بیژن نوع خواه، نیما میری، سهیل حق دوست، بهاءالدین صمیمی بهنام میرزایی، کورش احمدزادگام، عادل عطائیان، کورش رضایی، فریبرز سنایی، رضوان گلپور، شاهین اکبری، فرزاد ثابتی مغازه داران بهایی این شهر بودهاند که مغازههای خود را به مناسبت ۹ روز دیانت بهایی تعطیل کرده بودند. این در حالی است که طبق قوانین صنفی کشور کسانی که دارای مجوز فعالیت هستند میتواند در سال ۱۵ روز تعطیلی اعلام کنند و تنها باید بیش از ۱۵ روز تعطیلی را به اداره اماکن اطلاع دهند.
این اطلاع نیز از آنجائی است که کنترل ونظارت اماکن عمومی واحدهای صنفی و شرکتهای خصوصی در راستای ایجاد نظم وامنیت جامعه وهمچنین پیشگیری از جرائم و تخلفات صنفی وآشنائی آنان با حقوق شهروندی برابر بند ۱۶از ماده۲۲۱وماده۳۲۵ قانون تشکیل ایالات و ولایات مصوب ۱۳۲۵ (ه. ق) وبند ۱۴ از ماده ۴ قانون ناجا مصوب ۱۳۶۹مجلس شورای اسلامی و آئین نامه اماکن عمومی مصوب ۱۳۶۳هیات دولت الاطلاق برعهده نیروی انتظامی گذاشته شده است.
هدف؛ ایجاد دلسردی
حقوقدان متعددی از جمله محمد که نمیخواهد نامش برده شود اقدامات اداره اماکن ناجا در پلمپ مغازهها به بهانههای مختلف را دارای ابعاد سیاسی و غیرحقوقی عنوان میکنند. به گفته محمد معمولا پلمپ مغازه که بیشتر کافی شاپ و فروشگاههای کفش و لباس را در برمی گیرد به صورت ضربتی و بدون اخطار قبلی صورت میگیرد حال آنکه طبق آیین نامه پلیس موظف است ۱۵ روز قبل ضمن هشدار به واحد صنفی با ذکر دلایل حقوقی جمع آوری کالا یا رفع مشکل مورد نظرش را درخواست کند. به گفته این حقوقدان با رفع این موارد موضوع پلمپ کاملا منتفی خواهد شد.
اقدامی که به نظر میرسد هرگز از سوی پلیس رعایت نشده و نمیشود، چنانچه صحبت با اکثر مغازه داران هم نشان میدهد مغازههای آنها معمولا یک روز پس از بازدید نماینده اماکن و گاه در همان لحظه پلمپ شده است.
این موضوع به خصوص در ماههای اخیر آنچنان شدت گرفته است که حتی گزارش شده ساندویچ فروشی بزرگی چون «عطاوویچ» نیز با وجود سالها فعالیت هشدارهایی برای تغییر نام دریافت کرده است. البته که همه واحدهای صنفی تا به این اندازه خوش شانس نبوده و «ساندویج فروشی یاشار» در شهرک غرب، کافه موشکا «در اطراف پونک، کافه سیاق در خیابان اوستا، کافه کارما در یکی از مراکز خرید غرب تهران همزمان با بازدید نماینده اماکن تعطیل شدهاند.
برخی معتقدند این فعالیت شدت یافته ناجا بیارتباط با مسایل سیاسی و مخالفتها با دولت و ناکارآمد نشان دادن آن نیست، چنانچه گفته میشود همزمان با شعارهای دولت دررابطه با بهبود وضعیت اقتصاد و همچنین تبلیغات مخالفان در باب رکورد بستن واحدهای صنفی خرد٬ میتواند دولت را بیش از پیش ناکارآمد نشان بدهد. این برداشت از آن رو میتواند مورد تایید باشد که اداره اماکن ناجا پیش از این نیز بارها و بارها در پروندههای سیاسی آلوده بوده است، از جمله مهمترین آنها پرونده موسوم به « وبلاگ نویسها » بود که در زمان فرماندهی محمد باقر قالیباف بر ناجا باعث بازداشت تعدادی از روزنامه نگاران و شکنجه آن شد که به اعترافات تلویزیونی نیز منتهی شد.
.
حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هستهای، در تحریریه روزنامه بحثی…
بیشک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلویها در ایران برقرارشد تاثیر مهمی در…
کیانوش سنجری خودکشی کرد یک روایت این است که کیانوش سنجری، جوان نازنین و فعال…
ناترازیهای گوناگون، بهویژه در زمینههایی مانند توزیع برق، سوخت و بودجه، چیزی نیست که بتوان…
۱- چند روز پیش، مدرسه آزاد فکری در ایران، جلسه مناظرهای بین علیدوست و سروش…
آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که…