زیتون– محمد خاتمی٬ رییس جمهوری اصلاحات٬ تاکید کرد که «جایگاه رهبری بهعنوان شخص اول مملکت در قانون اساسی کاملا مشخص است که باید آن را ارج نهاد.»
او افزود: «این جایگاه سبب میشود در پیش آمدهای ناگوار ناگهانی کشور از بحران به در آید؛ البته این به معنای این نیست که نهادهای قانونی تعطیل شوند و کار خود را انجام ندهند. در همین مورد اخیر دولت باید بسیار سپاسگزار رهبری باشد که با موضع گیری خود امواج مخرب سازمان داده شده علیه دولت و ملت را به محاق بردند.»
رییس جمهوری اسبق ایران ادامه داد: «اگر ما جمهوری داریم باید بدانیم که ارکان و پایههای آن چیست که به نظر من با توجه به مطالبی که در اینجا مطرح شد، قانون اساسی و مجلس دو امر مهم هستند که نظام جدید جهانی و بشری جایگاه دارند. قانون اساسی چارچوب نظم را مشخص میکند و مجلس محور و مدار حاکمیت ملی و نماد و نماینده مردمی است که صاحب حقند و باید بر حق خود حاکم باشند و ما باید دغدغه داشته باشیم. قانون اساسی ارزان بهدست نمیآید اما قانون اساسی ابدی و دائمی نیست و ممکن است با گذشت زمان این نتیجه به دست بیاید که میتوان محورهای بهتری در آن دید و با اراده و خواست مردم اصلاح شود.»
محمد خاتمی در بخش دیگری از سخنانش تایید کرد: «حادثه خیلی تلخی رخ داده، عده زیادی جان خود را از دست دادند که علاوه بر مردم، نیروهای حافظ نظم و امنیت هم جان باختند و آسیبهای فراوانی به تأسیسات و اموال عمومی وارد آمده که نمیتوان با کسانی که در این جریان آسیب دیدهاند، همدلی و همدردی نکرد و نمیتوان نسبت به تخریبها بیتفاوت بود.»
به گفته او دو سطح این جریان را باید از هم تفکیک کرد؛ اعتراضات در نقاطی رخ داد که بیشتر محرومان جامعه بودند یعنی کم درآمدهای جامعه و این نشانه آن است که مشکل، واقعا وجود دارد و اعتراض، جدی است. بخشی از این اعتراضات به خاطر مشکلات ناشی از تحریمهای آمریکاست و ستمی که از این ناحیه به ملت میشود اما نقش خود را در این زمینه فراموش نکنیم. آیا میشد این تحریمها نباشد؟ اینها قابل بحث است. تحریمها هست و اینجا نیز سیاستها و عملکردهایی وجود دارد که اگر نمیبود، مشکلات ما کمتر بود.
رییس جمهوری اصلاحات ادامه داد: «ما نمیتوانیم نداشتن برنامه یا برنامههای غلط یا بد اجرا کردن برنامههایمان را به گردن دیگران بیندازیم. بخش قابل توجهی از جامعه تحت فشار شدید زندگی است به علاوه اینکه چشمانداز روشنی هم نسبت به بهبود امور ندارد، این دو با هم جمع میشود و اعتراض طبیعی است و آنها هم که اصل نظام و ایران را نمیخواهند سعی میکنند بدبینی را تقویت کنند. این مسأله و نارضایتی وجود دارد که باید مشکلات مردم و حق اعتراض و انتقاد آنها را بپذیریم.»
او گفت: «حالا دولت به اینجا رسیده است، من اگر جای شما بودم حتما الان بنزین را گران نمیکردم بلکه میبردم در بودجه تا بحث و بررسی شود و اگر تصویب می شد، انجام میدادم. در این موقعیت چرا لقمه را دور سر میچرخانند؟ شما میخواهید این پول را بگیرید و به هر حال تورم و گرانی ایجاد خواهد شد و دوباره پول را به مردم برگردانید، خب! میگفتید سوبسید فعلا بماند؛ اگر هم چارهای نبود و حتما لازم بود گران شود لااقل یک اطلاعرسانی درست و یکی دو هفته بحث و صحبت میکردید و قبل از اجرای این کار، اولین سهمیه محرومان را به حسابشان میریختید و بعد این کار را میکردید. این شاید التهابها را خیلی کمتر میکرد.»
حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هستهای، در تحریریه روزنامه بحثی…
بیشک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلویها در ایران برقرارشد تاثیر مهمی در…
کیانوش سنجری خودکشی کرد یک روایت این است که کیانوش سنجری، جوان نازنین و فعال…
ناترازیهای گوناگون، بهویژه در زمینههایی مانند توزیع برق، سوخت و بودجه، چیزی نیست که بتوان…
۱- چند روز پیش، مدرسه آزاد فکری در ایران، جلسه مناظرهای بین علیدوست و سروش…
آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که…