حسن عباسی؛ جاسوس اسرائیل یا تخریب‌چی قرارگاه عمار

زیتون ـ محمدرضا سرداری: حسن عباسی که از او به عنوان «مؤسس بررسی‌های دکترینال امنیت بدون مرز» یاد می‌شود؛ اخیراً در اظهاراتی مدعی شده که سپاه پاسداران از طریق بازداشت اتباع کشورهای غربی به اتهام جاسوسی درآمدزایی می‌کند. وی همچنین مدعی شده که سپاه پاسداران ۳ میلیارد دلار نیز از قطر بابت خون بهای قاسم سلیمانی اخذ کرده است.

این اظهارات برای نخستین بار واکنش رسمی سپاه را به دنبال داشته. رمضان شریف، سخنگوی سپاه در واکنش به این اظهارات گفته است که این گفته‌ها برداشت شخصی حسن عباسی است: «اعلام می‌کنیم این فرد در برخی محافل دیدگاه‌ها و برداشت‌های شخصی و بی پایه و اساس را مطرح کرده – که در مواردی از جمله آنچه اخیراً مطرح شده توسط بدخواهان دستاویز قرار گرفته و هجمه به سپاه را سبب شده است- در حالی که صحت و واقعیت نداشته است .»

حسن عباسی که چندین بار به خاطر اظهارات جنجالی علیه ارتش و وزارت اطلاعات، پس از شکایت این دو نهاد به زندان محکوم شده، در حاشیه مراسم تشییع قاسم سلیمانی در تهران اصلاح طلبان را به «تکه‌تکه» شدن از سوی مردم در صورت حضور دوباره در رقابت‌های انتخاباتی تهدید کرد.

اما آیا حسن عباسی همان‌طور که سخنگوی سپاه گفته یک شخص است یا سخنگوی یک نهاد قدرتمند. وی با کدام پشتوانه یک تنه به دولت، ارتش، وزارت اطلاعات و اصلاح طلبان می‌تازد، هر از گاهی حبسی کوتاه مدت می‌کشد و دوباره همان رویه را تکرار می‌کند؟ حسن عباسی سخنگوی کیست؟ سخنگوی موسسه بررسی‌های دکترینال امنیت بدون مرز یا سخنگوی ستاد انتخاباتی عماریون در مجلس یازدهم؟ جاسوس اسرائیل یا تخریب چی قرارگاه عمار؟

حسن عباسی و قرارگاه عمار

حسن عباسی همه جا خود را رئیس موسسه بررسی‌های دکترینال بدون مرز یا همان «اندیشکده یقین» معرفی می‌کند. موسسه‌ای که به نظر می‌رسد «اتاق فکر» قرارگاه عمار است. هرچند که هیچ ارتباط شفافی میان این موسسه با قرارگاه عمار وجود ندارد. عباسی همچنین از اعضای مؤسس قرارگاه عمار است. پیگیری مطالبات رهبر، هماهنگ ساختن نیروهای فعال انقلاب، نظارت و نقد عملکرد نهادها، رصد فعالیت‌های جبهه معارض انقلاب، شناسایی دست‌های پیدا و پنهان دشمنان و عامل داخلی آنها و بصیرت‌افزایی در صحنه عمل تحولات داخلی از جمله اهداف و وظایف این قرارگاه برشمرده شده.

علاوه بر حسن عباسی، نام‌های آشنای دیگری نیز در قرارگاه عمار به چشم می‌خورند، علیرضا پناهیان ؛ مهدی طائب (برادر رئیس اطلاعات سپاه)؛ حمید رسایی، نادر طالب زاده، سعید حدادیان، روانبخش (سردبیر نشریه مصباح یزدی) و حسین الله کرم.

علاوه بر حسن عباسی، نام‌های آشنای دیگری نیز در قرارگاه عمار به چشم می‌خورند از جمله علیرضا پناهیان (نماینده نهاد رهبر در دانشگاه‌ها)؛ مهدی طائب (برادر رئیس اطلاعات سپاه)؛ حمید رسایی، نادر طالب زاده، سعید حدادیان، روانبخش (سردبیر نشریه مصباح یزدی) و بالاخره حسین الله کرم (انصار حزب الله). برخی از این نام‌ها در انتخابات آتی مجلس نیز دیده خواهند شد. نام‌هایی که قرار است ذیل نام محمد باقر قالیباف قرار گیرند.

حسن عباسی و سپاه 

گفته می‌شود حسن عباسی اخراجی سپاه است اما شواهد نشان می‌دهد وی همچنان کادر سازمانی سپاه محسوب می شود. یکی از شواهد مهم در این زمینه صلاحیت دادگاه رسیدگی به اتهامات اوست. خبرگزاری ایسنا مرداد سال ۹۸ خبر داد که عباسی در پی شکایت معاون حقوقی وزارت اطلاعات با حکم سازمان قضایی نیروهای مسلح بازداشت شده است. وی بارها در دانشگاه امام حسین که وابسته به سپاه است سخنرانی کرده و حتی مدعی است که استاد راهنمای تعدادی از فارغ‌التحصیلان این دانشگاه بوده. اما معلوم نیست خودش کجا درس خوانده و چه مدرکی دارد. با این وجود سخنرانی‌های وی بارها با پوشش قابل ملاحظه خبرگزاری‌های منسوب به سپاه از جمله تسنیم و فارس قرار می‌گیرد.

آیا حسن عباسی جاسوس اسرائیل است؟

پس از اظهارات حسن عباسی درباره شیوه درآمدزایی سپاه، برخی از اصلاح طلبان رسانه های داخل کشور سخنان وی را مشابه اقدامات یک عامل و نفوذی اسرائیل مقایسه کرده‌اند. سردبیر یک سایت داخل کشور با طرح این پرسش که: «من نمی‌دانم حسن عباسی، نفوذی اسرائیل در ایران است یا خیر؟» نوشته است اگر یک مأمور اسرائیلی می‌توانست سال‌های سال در سیستم حکومتی ایران نفوذ کند و رفته رفته به تریبون دار و تئوریسینی برای جریان حاکم تبدیل شود، همان حرف‌هایی را می‌زد که حسن عباسی می‌زند.

 مصطفی تاج زاده، فعال اصلاح طلب، نیز اظهاراتی مشابه با «عصر ایران» در خصوص حسن عباسی داشته. وی در صفحه اینستاگرامش نوشته که نمی‌تواند «عباسی» را به وابستگی به سرویس‌های اطلاعاتی بیگانه متهم کند اما هیچ «مزدوری» نمی‌توانسته به اندازه وی، جمهوری اسلامی را در معرض اتهام قرار دهد.

پس از اظهارات حسن عباسی درباره شیوه درآمدزایی سپاه، برخی از اصلاح طلبان رسانه های داخل کشور سخنان وی را مشابه اقدامات یک عامل و نفوذی اسرائیل مقایسه کرده‌اند.

اشاره تاج زاده به اظهارات اخیر عباسی در خصوص سپاه است که با واکنش سخنگوی آن نهاد نظامی نیز روبرو شد.
اما اگر اتهام جاسوسی به عباسی وارد باشد؛ تنها به شخص وی وارد نیست. پیش‌تر چند مداح وابسته به تشکیلات قرارگاه عمار نیز به جاسوسی برای اسرائیل متهم شدند. یکی از متهمان محمدحسین حدادیان، فرزند سعید حدادیان مداح معروف بیت رهبری است که این روزها اخباری از پلمپ شدن منزلش در شمال تهران نیز پخش شده. اخباری که تاکنون تأیید نشده است.

حسن عباسی و قرارگاه عمار

سوابق نشان داده که هر گاه انتخابات نزدیک می‌شود؛ سر و کله حسن عباسی نیز پیدا می‌شود. وی بی‌تردید سخنرانی بی‌پروا است. از این رو از وی همواره به عنوان «مین روب» و یا به تعبیری دیگر «تخریب چی» قرارگاه یاد می‌کنند. در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶، وی همین نقش را در حمایت از نامزدی رییسی ایفا کرد. پیش‌تر نیز برای تخریب هاشمی رفسنجانی و حسن روحانی از وجود وی استفاده فراوان می‌شد.

اکنون نیز به نظر می‌رسد دولت پنهان قصد دارد تا از وی برای مقاصد آتی خویش در انتخابات استفاده کند؛ خصوصاً در شرایطی که سپاه پاسداران پس از سرنگون کردن هواپیمای اوکراینی از نظر وجهه اجتماعی و سیاسی بسیار لطمه خورده است.

با این وجود وی همچنان عضو موثری از هسته اصلی گرداننده سپاه یا همان قرارگاه عمار است. قرارگاهی که در دوره هشت ساله ریاست جمهوری روحانی تلاش کرد تا به ظاهر از منافع خامنه‌ای و فرزندش مجتبی را در مقابل روحانی و اصلاح طلبان پاسداری کند. اما به نظر می‌رسد پس از فتح مجلس و پایان دولت روحانی، قرارگاه عمار نیز رسماً به فراکسیون عمار در مجلس تبدیل خواهد شد و حسن عباسی نیز از اندیشکده یقین به مرکز پژوهش‌های مجلس کوچ خواهد کرد.

قرارگاه عمار و مدیریت حوزه فرهنگی کشور 

یکی از دغدغه‌های اصلی برای تأسیس قرارگاه عمار، توجه به اندیشه‌های خامنه‌ای در حوزه فرهنگ و هنر بوده است. در این میان می‌توان گفت چهره‌هایی چون یامین‌پور، رائفی‌پور، طالب‌زاده و عباسی نقش مهمی در تأمین نظرات وی در حوزه فرهنگ بازی کرده‌اند. از این می‌توان گفت قرارگاه عمار در واقع همان هسته اصلی ضلع فرهنگی سپاه و بسیج است که قرار است امسال جشنواره هنری دهه فجر را نیز اداره و داوری کنند.

بخشنامه اخیر رییس قوه قضاییه برای محدود کردن فعالیت‌های صوتی و تصویری در فضای مجازی به مجوز صدا و سیما بخشی از تلاش قرارگاه عمار برای یکدست کردن تولید محصولات فرهنگی و تقویت نقش انحصاری صداوسیما در حوزه اطلاع‌رسانی و فرهنگی است.

این قرارگاه که با در اختیار داشتن مراکزی چون بسیج دانشجویی، نهادهای نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌ها، صدا و سیما، حوزه هنری و دیگر مراکز وابسته به حوزه‌ها علمیه عملاً مجری سیاست‌های فرهنگی بیت رهبری است و کلیه سیاست‌های فرهنگی دولت را تحت شعاع خویش قرار داده؛ اکنون در تلاش است تا انحصار کامل فعالیت‌های فرهنگی را به‌دست آورد. آنان برای این امر حتی تا به‌دست گرفتن مجلس یازدهم و دولت سیزدهم نیز صبر نکرده‌اند و از هم کنون با یاری ابراهیم رئیسی رییس قوه قضاییه دست به کار شده‌اند. بخشنامه اخیر رییس قوه قضاییه برای محدود کردن فعالیت‌های صوتی و تصویری در فضای مجازی به مجوز صدا و سیما بخشی از تلاش قرارگاه عمار برای یکدست کردن تولید محصولات فرهنگی و تقویت نقش انحصاری صداوسیما در حوزه اطلاع رسانی و فرهنگی است. امری که البته چالش‌های این جریان با دولت را نیز دامن زده است.

Recent Posts

اسرائیل؛ درون شورویه و بیرون مستبده!

درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…

۰۸ آبان ۱۴۰۳

اوضاع جریان اندیشه در عصر هخامنشیان

به بهانه سالگرد کوروش بزرگ

۰۸ آبان ۱۴۰۳

ایرانیان و نزاع اسرائیل و فلسطین

تردیدی نیست که تداوم نزاع اسرائیل و فلسطین که اینک منطقه‌ی پرآشوب و بی‌ثبات خاورمیانه…

۰۵ آبان ۱۴۰۳

حمله‌ نظامی به ایران: «برکت»، «فرصت»، «فلاکت»

تصور پیامدهای حمله نظامی اسرائیل به ایران نیروهای سیاسی را به صف‌بندی‌‌های قابل تأملی واداشته…

۰۴ آبان ۱۴۰۳

گذارطلبی و نفی اصناف جنگ‌طلبی!

ناقوس شوم جنگ در منطقۀ خاورمیانه بلندتر از هر زمان دیگری به گوش می‌رسد. سه‌گانۀ…

۰۲ آبان ۱۴۰۳