زیتون ـ احسان نادرپور: همه کشورهای جهان برای مقابله با ویروس کرونا آماده شدهاند. سازمان بهداشت جهانی اعلام وضعیت اضطراری کرده است. دولتها سعی می کنند جلوی ویروس را در همان مرز بگیرند تا قبل از ورود کرونا به خاکشان با آن مقابله کرده باشند و از فراگیر شدن ویروسی که گفته میشود حداقل تا سه ماه آینده واکسنش آماده نمیشود، جلوگیری کنند.
مقامهای چین که ۹۹ درصد از موارد ابتلا تابهحال از آنجا گزارش شده، گفتهاند که در آن کشور ۲۵۹ نفر تا کنون جان خود را از دست دادهاند. شمار افراد حامل ویروس هم به ۱۲ هزار نفر رسیده است.
مردم ایران اما نگرانی دیگری هم دارند. ترس از رسیدن ویروس بیآنکه از ورود آن باخبر شوند.
اعتماد عمومی در ایران خدشهدار شده است و احتمالا سعید نمکی، وزیر بهداشت با علم به همین مساله تاکید کرده که نباید به «اخبار کذب و شایعات» درباره این ویروس توجه شود. چرا که به گفته او «ویروس شایعه» میتواند از کرونا هم خطرناکتر باشد و در نهایت سعی کرد اطمینان بدهد که «هرگونه مورد ابتلا بلافاصله و مستقیم به مردم اطلاع رسانی خواهد شد.»
علیرغم تلاش وزیر بهداشت، اما نشانهها و اخبار و حتی بعضی از اظهارنظرهای همکاران دیگرش چندان موید این «اطمینان» او نیست.
سعید نمکی پیش از این اعلام کرده بود که در جلسه اضطراری که قرار شده است کلیه «پروازهای رفت و برگشت ایران به چین به طور موقت متوقف شود.»
اعتماد عمومی در ایران خدشهدار شده است و احتمالا سعید نمکی، وزیر بهداشت با علم به همین مساله تاکید کرده که «هرگونه مورد ابتلا بلافاصله و مستقیم به مردم اطلاع رسانی خواهد شد.»
با این حال لااقل تا بامداد شنبه و بعد از این اظهارات وزیر لااقل دو پرواز از چین به ایران انجام شده و در ایران فرود آمده است.
بعد از اعلام خبر این پروازها بود که خبرگزاری ایسنا به نقل از مدیر روابط عمومی شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی گزارش داد که «این دو پرواز، آخرین پروازهای چین بود که انجام شد».
کرونا در تبریز
دو تبعه چینی در تبریز به قرنطینه منتقل شدند و همین خبر کافی بود تا گوشها برای وضعیت این ویروس در ایران تیز شود. محمدحسین صومی، رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز، در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا با تایید ورود دو تبعه چینی مبتلا به ویروس کرونا به ایران گفت: «این دو زن چینی ۳۶ و۳۷ ساله پنج روز قبل از چین وارد جمهوری آذربایجان شده و دیروز از مرز آستارا وارد کشورمان شدهاند.»
اما نگرانی آنجاست که این دو فرد توسط مسئولین ایرانی شناسایی نشدند. آنها وقتی با علائم آنفلوانزا روبرو میشوند خودشان به یکی از بیمارستانهای شهر تبریز مراجعه میکنند و در قرنطینه قرار میگیرند. به گفته صومی این دو نفر با «علایم تب و شبه آنفلوانزا» به یکی از بیمارستانهای شهر تبریز مراجعه کردند و پس از «نمونهبرداری طبق پروتکل کشوری» در قرنطینه از آنها مراقبت میشود. به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی این دو زن چینی در مکانی که برای ارائه خدمت به «بیماران مشکوک به بیماریهای حاد ویروسی» در نظر گرفته شده منتقل و بستری شدند.
ویروس میآید اما نمیگذاریم تعداد زیادی را بکشد
امروز مدیرکل پیشگیری از بیماریهای واگیر وزارت بهداشت گفت که «هیچ کشوری نمیتواند مانع ورود ویروس کرونا به کشورش شود اما ما تلاش میکنیم تا این ویروس نتواند تعداد زیادی را در کشورمان مبتلا کند.» به نظر میرسد این به معنی تایید تلویحی ورود ویروس به کشور است.
معاون وزیر بهداشت که با صدا و سیما گفتگو میکرد تاکید کرد «همه تلاشمان را به کار میگیریم تا نگرانی مردم را رفع کنیم. نمیگذاریم تعداد زیادی از مردم درگیر کرونا شوند و نمیگذاریم تعداد زیادی از مردم جانشان را به خاطر این ویروس از دست بدهند.»
با این وجود او جلوگیری از ورود ویروس را ناممکن دانسته و تاکید کرد: «اینکه تصور کنیم این ویروس وارد کشور ما نخواهد شد اشتباه است و ما کاری در این باره نمی توانیم بکنیم. هیچ کشوری وجود ندارد که بتواند اجازه ندهد که ویروس وارد مرزهایش شود. کشورهای پیشرفته دنیا هم ابتلای به این بیماری را گزارش کردند و احتمالا ما هم در هفته های آینده گزارشی از موارد ابتلا به این بیماری را داشته باشیم. نگران نیستیم، آمادهایم و میتوانیم از این بیماران مراقبت کنیم. این اطلاع رسانی ما باعث می شود که افراد پرخطر کمتر مبتلا بشوند.»
کروناهای تکذیب شده
بیمارستان شهدای یافت آباد به عنوان مرکز مقابله با ویروس کرونا انتخاب شده است تا در صورت تشخیص ویروس در فرودگاه امام فرد ناقل به این بیمارستان منتقل شود. چندی پیش خبری مبنی بر اینکه یک فرد ناقل این ویروس به این بیمارستان منتقل شده است در شبکههای اجتماعی بازتاب داشت.
اولین واکنش عمومی به این خبر در شبکههای اجتماعی اشاره به کمبود امکانات این بیمارستان بود و تاکید بر اینکه بیمارستان برای نیازهای اولیه هم در مضیقه است.
پیشتر هم علیرضا رئیسی، معاون وزیر بهداشت ایران علاوه بر موارد تبریز و تهران به دو مورد مشکوک در یزد، یک نفر در قم هم اشاره کرده بود اما به گفته وی آزمایشهای تشخیصی نشان داد که هیچ کدام به این ویروس مبتلا نبودند.
اما «کیانوش جهانپور» رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، خیلی زود این خبر را تکذیب کرد. او در گفتوگو با ایلنا، در خصوصِ این خبر و ابتلای یک ایرانی به کرونا و بستری او در بیمارستان شهدای یافتآباد، گفت: «این خبر شایعه است. هنوز هیچ مورد مثبتی از بیماری کرونا در کشور گزارش نشده است. بنابراین این اظهارات از منظر وزارت بهداشت کذب است.»
وی در ادامه گفت: تمهیدات وزارت بهداشت، در خصوص شناسائی افرادی که ممکن است ناقل ویروس کرونا باشند، با جدیت هر چه بیشتر اعمال میشود. به محض آن که موردی از بیماری در کشور شناسائی و تایید شود، وزارت بهداشت بنا به وظیفه خود گزارش را منتشر میکند تا از شیوع بیماری جلوگیری کند.
پیشتر هم علیرضا رئیسی، معاون وزیر بهداشت ایران علاوه بر موارد تبریز و تهران به دو مورد مشکوک در یزد، یک نفر در قم هم اشاره کرده بود اما به گفته وی آزمایشهای تشخیصی نشان داد که هیچ کدام به این ویروس مبتلا نبودند.
چه کاری از دست ما بر میآید؟
اکثر قربانیان این ویروس افراد مسنی هستند که به بیماریهای مزمنی مثل پارکینسون و دیابت مبتلا بودند. پس مراقبت این افراد از خودشان به مراتب باید بیشتر از افراد دیگر شهر باشد. این نوع ویروس جزو خانواده بزرگی از ویروسهاست که از ویروس سرماخوردگی معمولی تا عامل بیماری سارس را شامل میشود. بر اساس تحقیقات سازمان های بهداشت جهانی کدهای ژنتیکی این ویروس نزدیکی زیادی به ویروس سارس دارد.
در معمولیترین حالت این ویروس باعث سرماخوردگی میشود اما در مواردی باعث سندروم حاد تنفسی یا همان سارس میشود. نشانههای ابتلا به این ویروس در انسان تب، سرفه، نفس نفس زدن و تنگی نفس است.
– دستان خود را چند بار در روز به مدت ۲۰ ثانیه با آب و صابون بشویید. اگر آب و صابون در دسترس شما نیست با یک ضدعفونی کننده الکلی دستان خود ر ا بشویید.
– با دستان کثیف چشمها، بینی و دهان خود را لمس نکنید.
– موقع عطسه و سرفه دهان و بینی خود را با دستمال بپوشانید و بعد دستمال را دور بیندازید.
– از ارتباط نزدیک با کسانی که بیمار هستند اجتناب کنید.
– پخت صحیح و کامل گوشت و تخم مرغ بسیار توصیه میشود.
– اشیایی را که در طول روز لمس میکنید ضدعفونی کنید.
– اگر بیمار هستید در خانه بمانید.
هر چند که مسئولان جمهوری اسلامی بر اطلاعرسانی دقیق و شفاف درباره این بیماری تاکید میکنند اما در عمل هماهنگی و شفافیتی در روند اطلاعرسانی دیده نمیشود.
اگر مسئولان سلامت کشور بخواهند با الگوی بحرانهای خودساخته قبلی مانند فجایع آبان ماه و هواپیمای اکراینی پیش بروند و با انکار و لاپوشانی سعی در کنترل «بحران» داشته باشند، قطعا «ویروس بیخبری» تقویت کننده ویروس کرونا خواهد شد و باز هم فاجعه به بار خواهد آمد.
درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…
تردیدی نیست که تداوم نزاع اسرائیل و فلسطین که اینک منطقهی پرآشوب و بیثبات خاورمیانه…
تصور پیامدهای حمله نظامی اسرائیل به ایران نیروهای سیاسی را به صفبندیهای قابل تأملی واداشته…
ناقوس شوم جنگ در منطقۀ خاورمیانه بلندتر از هر زمان دیگری به گوش میرسد. سهگانۀ…