تمایل رییس مجلس ترکیه برای وضع قانون اساسی اسلامی

زیتون-  یک عضو بلندپایه حزب حاکم عدالت و توسعه و رییس مجلس ترکیه با بیان این که ترکیه کشوری اسلامی است، خواهان کنار گذاشتن سکولاریسم از قانون اساسی جدید این کشور شده است. اسماعیل قهرمان، رییس مجلس ترکیه که بر تهیه پیش‌نویس قانون اساسی جدید ترکیه نظارت دارد گفته است کشورش باید قانون اساسی مذهبی داشته باشد.

اظهارات او از سوی کمال قلیچ‌دار‌اوغلو، رهبر حزب مخالف جمهوریخواه خلق محکوم شده است. هرچند رییس کمیسیون قانون اساسی ترکیه گفته است که حزب عدالت و توسعه در مورد حذف سکولاریسم از قانون اساسی صحبتی نداشته است.

منتقدان حزب حاکم نگران از میان رفتن بنیادهای سکولار ترکیه مدرن هستند. احزاب مخالف در ترکیه نگران آن هستند که قانون اساسی جدید ترکیه، قدرت فراوانی به رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهوری این کشور خواهد داد. اردوغان خواهان آن است تا رییس‌جمهوری با قدرت و اختیارات بیشتر جایگزین نظام پارلمانی فعلی شود.

160105194903_ismail_kahraman_erdogan_624x351_ap_nocredit

بی بی سی فارسی خبر داد که اسماعیل قهرمان در نشستی در استانبول گفت:« ما کشوری مسلمان هستیم و به تبع آن باید یک قانون اساسی مذهبی داشته باشیم.» رییس مجلس ترکیه همچنین تاکید کرد سکولاریسم نباید در قانون اساسی جدید باشد.

مصطفی شنتوپ، رییس کمیسیون قانون اساسی ترکیه که عضو حزب حاکم عدالت و توسعه است، در پاسخ گفته است چنین موضوعی در حزب مورد بررسی قرار نگرفته است. او به خبرگزاری فرانسه گفته است که رییس مجلس ترکیه از طرف حزب عدالت و توسعه سخن نگفته است.

حزب عدالت و توسعه خواهان تغییر قانون اساسی است. قانون اساسی فعلی ترکیه در زمان حکومت نظامیان در سال ۱۹۸۰ تهیه شده و در آن مذهب نقشی ندارد.

در دو سال گذشته، دولت ترکیه ممنوعیت پوشیدن حجاب برای زنان در مدارس و دانشگاه‌ها و نهادهای دولتی را لغو کرده است. دولت همچنین برای فروش الکل، محدودیت‌هایی وضع کرده و تلاش کرده تا خوابگاه‌های مختلط دانشجویی را ممنوع کند.

کمال قلیچ‌دار‌اوغلو، رهبر حزب مخالف جمهوریخواه خلق در واکنش به اظهارات رییس مجلس ترکیه گفت:«آشوبی که در خاورمیانه حاکم است، به دلیل تفکری است که دین را ابزار سیاست قرار می‌دهد. قلیچ‌دار‌اوغلو در ادامه افزود دلیل سکولاریسم این است تا همه به طور آزادنه به دین خود باشند.

دولت ترکیه متعهد شده که معیارهای حقوق بشر اروپایی را پایه و اساس قانون اساسی جدید ترکیه قرار خواهد داد.

حزب عدالت و توسعه در حال حاضر در مجلس ۵۵۰ نفری ترکیه دارای ۳۱۷ کرسی است. این حزب برای ارائه پیش‌نویس خود نیازمند رای ۳۳۰ نماینده است و باید رای چندین نماینده از سایر احزاب را جلب کند.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

  در حالی‌که با نفس‌های حبس‌شده در سینه منتظر حمله نظامی اسرائیل به کشور‌مان هستیم، به نگارش این یاداشت کوتاه می‌پردازم. به امید مانایی صلح، جنگ حتا حوصله‌ای برای نگارش و خواندن اینگونه مطالب نخواهد

ادامه »

در جهان امروز، رادیکال‌های فکری اغلب به چهار جریانِ عمده رادیکالِ راستِ سکولار، رادیکالِ چپِ سکولار، رادیکالِ بنیادگرای مذهبی و رادیکال عرفانی دسته‌بندی می‌شوند.

ادامه »

آقای خاتمی، بسیار کوشید اصلاحات مورد نظر خود را به عنوان یک روش برای اصلاح و بهبود جمهوری اسلامی در

ادامه »