Categories: خبرها

نخست‌وزیر ترکیه: قانون اساسی جدید اصل سکولاریسم را تضمین خواهد کرد

زیتون- احمد داووداوغلو، نخست‌وزیر ترکیه امروز در یک سخنرانی تلویزیونی، وعده داد که قانون اساسی جدید این کشور اصل سکولاریسم را تضمین خواهد کرد.

بی بی سی فارسی خبر داد که نخست وزیر ترکیه گفته که در قانون اساسی جدید این کشور که در حال حاضر پیش‌نویس آن در دست تهیه است، نظام سیاسی ترکیه از همه ادیان به یک اندازه فاصله می‌گیرد. او همچنین تاکید کرد که سکولار و دموکراتیک بودن ترکیه قابل بحث نیست.

این اعلام موضع نخست‌وزیر ترکیه پس از آن صورت گرفت که اسماعیل قهرمان، رییس‌مجلس ترکیه خواهان یک قانون اساسی مذهبی شد.

این سخنان او با واکنش‌های شدیدی در ترکیه رو‌به‌رو شد و باعث بروز این نگرانی شد که حزب حاکم عدالت و توسعه درصدد پیش بردن ارزش‌های اسلامگرایانه خود است. ترکیه اگرچه کشوری مسلمان است اما نظام حکومتی آن سکولار بوده است.

داووداوغلو گفته است که سکولاریسم به عنوان یک اصل در قانون اساسی جدید ترکیه، آزادی مذهبی و باورهای شهروندان را تضمین می‌کند.

رییس مجلس ترکیه پیشتر گفته بود: «ما کشوری مسلمان هستیم و به تبع آن باید یک قانون اساسی مذهبی داشته باشیم.» اظهارات او از سوی کمال قلیچ‌دار‌اوغلو، رهبر حزب مخالف جمهوریخواه خلق محکوم شد.

حزب عدالت و توسعه خواهان تغییر قانون اساسی است. قانون اساسی فعلی ترکیه در زمان حکومت نظامیان در سال ۱۹۸۰ تهیه شده و در آن مذهب نقشی ندارد. احزاب مخالف در ترکیه نگران آن هستند که قانون اساسی جدید ترکیه، قدرت فراوانی به رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری این کشور خواهد داد. آقای اردوغان خواهان آن است تا رئیس‌جمهوری با قدرت و اختیارات بیشتر جایگزین نظام پارلمانی فعلی شود.

حزب عدالت و توسعه در حال حاضر در مجلس ۵۵۰ نفری ترکیه دارای ۳۱۷ کرسی است. این حزب برای ارائه پیش‌نویس خود نیازمند رای ۳۳۰ نماینده است و باید رای چند نماینده از سایر احزاب را جلب کند.

Recent Posts

اسرائیل؛ درون شورویه و بیرون مستبده!

درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…

۰۸ آبان ۱۴۰۳

اوضاع جریان اندیشه در عصر هخامنشیان

به بهانه سالگرد کوروش بزرگ

۰۸ آبان ۱۴۰۳

ایرانیان و نزاع اسرائیل و فلسطین

تردیدی نیست که تداوم نزاع اسرائیل و فلسطین که اینک منطقه‌ی پرآشوب و بی‌ثبات خاورمیانه…

۰۵ آبان ۱۴۰۳

حمله‌ نظامی به ایران: «برکت»، «فرصت»، «فلاکت»

تصور پیامدهای حمله نظامی اسرائیل به ایران نیروهای سیاسی را به صف‌بندی‌‌های قابل تأملی واداشته…

۰۴ آبان ۱۴۰۳

گذارطلبی و نفی اصناف جنگ‌طلبی!

ناقوس شوم جنگ در منطقۀ خاورمیانه بلندتر از هر زمان دیگری به گوش می‌رسد. سه‌گانۀ…

۰۲ آبان ۱۴۰۳