دروغ چرا؟ تا قبر آ آ آ آ!

ابراهیم نبوی

یکی از ویژگی‌های برخی ایرانیان که نزد بسیاری از ملل کمیاب و گاهی نایاب است، دروغ بی‌دلیل است. بخصوص اگر مدتی در میان ملل دیگر زندگی کرده باشید، درمی‌یابید که تقریبا احتمال اینکه کسی بدون حضور در صحنه جنایت، بدون داشتن یک منفعت بزرگ، بدون داشتن یک دلیل خاص، فقط بخاطر اینکه چیزی به زبانش آمده یا یک خالی کوچک بسته است، دروغ بگوید. و همین که در اغلب سفارشات اخلاقی ایرانی و نه اسلامی بر نگفتن دروغ اینقدر تاکید شده، احتمالا به دلیل این بوده که ملت ما علاقه خاصی به دروغ گفتن دارد. به طریق اولی دولت هم از میان این همه خصایل خوب ایرانی همین یکی را انتخاب کرده و تا آخرین قطره خون به آن پای‌بند است.

براساس یک آمار رسمی تعداد تلفات کرونا در گیلان ۱۹۴ نفر بوده، بر اساس یک آمار دیگر در همان روز در همان گیلان، ۲۰۰ نفر بوده، بر اساس یک آمار رسمی دیگر در همان روز تعداد کشتگان کرونا در کل کشور ۲۳۷ نفر بوده که احتمالا بر اساس این آمار سوم تعداد تلفات کرونا در گیلان نباید بیش از ۲۰ نفر باشد. براساس اعلام رسمی از میان مسئولان کشور، تا کنون حدود ۲۵ نفر به دلیل این بیماری کشته شده‌اند. همین دیروز دو نفر( مرحوم راه چمنی و یکی از فرماندهان سپاه) و روز قبل یک نفر از مسئولان کشور( فاطمه رهبر) و بخاطر ابتلا به کرونا فوت کردند. فرض کنیم تعداد کشتگان در میان مردم و مسئولان برابر باشد، اگر یک دهم تلفات کرونا از مسئولان باشد، آیا به این معنی نیست که تعداد مسئولان کشور ۸ میلیون نفر است؟ آیا واقعا تعداد مسئولان کشور هفت میلیون یا حتی یک میلیون نفر است. در برخی آمارها تعداد مبتلایان در برخی استانها مثل کرمان کم شده است. اشتباه نکنید، مبتلای دیروز بهبود نیافته، اصولا تعدادی از کسانی که دیروز مبتلا بودند، در دو استان امروز دیگر مبتلا نیستند.

براساس اخبار خیلی رسمی تعداد تلفات ۲۷۹ نفر است، اما برخی می‌گویند اگر همان آمار اعلام شده رسمی را که مقامات اعلام کردند، جمع کنیم تعداد فوت شدگان کرونا بیش از ۵۰۰ نفر است، یکی از دوستان من دیروز می‌گفت رقم واقعی تلفات بیش از ۴۵۰۰ نفر تا کنون، تا دیروز عصر ساعت شش و ربع، و تعداد مبتلایان بیش از یک میلیون نفر است. البته من خبر او را باور نکردم، چرا که به همان دلیل که دولت آمارش اشکال دارد، ملت هم آمارشان اشکال دارد.

یادم می‌افتد به آمارهای کشتگان قبل از انقلاب و دوران انقلاب، در ماجرای پانزده خرداد سال ۱۳۴۲ دولت اعلام کرده بود ۷۶ نفر کشته شدند، انقلابیون هم گفته بودند پانزده هزار نفر کشته شدند. در همین سال ۱۳۵۷ گفته می‌شد رژیم شاه ۳۰۰ هزار نفر را کشته است، در حالی که حکومت احتمالا می‌گفت ۲۰۰ نفر کشته شده‌اند. در جریان انقلاب حکومت یک انگیزه مهم برای دروغ گفتن داشت، اینکه نمی‌خواست به عنوان یک حکومت جلاد و آدمکش شناخته شود. انقلابیون هم یک دلیل برای دروغ گفتن داشتند و آن این بود که می‌خواستند بگویند که رژیم پهلوی جلاد و آدمکش است.
حالا حکومت چه انگیزه‌ای برای دروغ گفتن دارد؟ اگرچه هیچ تردیدی نیست و بارها اعلام شده که حکومت ایران در این مورد کوتاهی کرده است، اما نهایتا خبرهای انتشار ویروس کرونا در ایران و چین و ایتالیا با یکی دو روز اختلاف منتشر شد. اگر قرار است دروغ بگوییم حداقل به شکلی دروغ بگوییم که باورپذیر باشد. دولت ایران و حکومت ایران این فرض را که اگر حقیقت را بی کم و کاست بگوید، و حتی اگر دو تا اضافه هم بگوید مردم ایران به حکومت اعتماد ندارند، بیخودی چرا خودتان را خسته می‌کنید و جلوی رعایت بیشتر مسائل بهداشتی را می‌گیرید؟ نه اینکه مردم به این دولت اعتماد ندارند، مردم به هیچ دولتی اعتماد ندارند، همان طور که به خودشان هم اعتماد ندارند. حداقل خواهش می‌کنم یا کم دروغ بگوئید یا منطقی و هماهنگ دروغ بگوئید.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

9 پاسخ

  1. اگر مرعوب غرب و مدرنیسم نبودیم، براحتی ترامپ را، همچون اکثر مردم آمریکا، دروغگوترین میدانستیم، اما چه کنیم که فقط مردم ما دروغ میگویند و بوریس جانسون انگلیسی و نتانیاهوی اسرائیلی دروغ بلد نیستند.
    اپوزیسیون در پیتی هم که زود به زود به خود وعده پیروزی عالم تاب و واژگونی حکومت آخوندی در بیست و چهار ساعت آینده، در طی چهل سال اخیر میداده، دروغ نمیگوید. رجوی هم که سردسته ی راست گویان است. بن سلمان هم که گفته ادم مسئولی است و مسئولیت سرش میشود.
    اما، فقط باید زد توی سر مردم خودمان! چون زورمان زیاد است!

  2. ساعتی ۱۵ نفر در ایران به کرونا مبتلا میشوند و ساعتی دو نفر جان خود را از دست می دهند. به نقل از سایت عصر ایران

  3. آقای نبوی گرامی
    من به گمانم رسانه های فارسی زبان می توانند در بحران اپیدمیک کنونی کمک مردم فارسی زبان باشند. این کمک تنها از طریق میانجیگری میان متخصص و جامعه فارسی زبان ممکن است. بردبارانه؛ از هر گونه اظهار نظر [چه درست و چه نادرست] در بیرون از این دایره بایست خودداری کرد.
    هم اکنون گزارش بسیار خوبی با عنوان «پروپاگاندا با ماسک و دستکش» در سایت زیتون مندرج است. این گام اول است. گام بعدی این است که با یک متخصص در این باره گفتگو شود. پرسش این است که آیا در موارد اپیدمیک می توان دستکش و ماسک را از طریق «بسیج مردمی» میان مردم توزیع کرد؟
    شما با خاطری آزرده از پدیدۀ دروغ میان «برخی ایرانیان» نوشته اید. آنچه اما نوشته اید اسم درستش واکنش سراسیمه و اغراق آمیز مردم بی دفاع در رویارویی با گسترش یک ویروس مرگبار در جامعه ایران [و میان ایرانیان] است. و این بی پناهی و بی دفاعی است که مشکل آفرین است؛ نه سراسیمگی و مبالغه. این هر دو نشانگر عمق غمبار بی دفاعی و آسیب پذیری مردم ایران در ایران امروز است. نَفسِ واکنش مردم اما نشانگر سلامت آنان است. و مردم ایران اکنون بی دفاع و بسیار آسیب پذیرند. ما چهار دهه است که سوار قطاری شده ایم که لوکوموتیو رانان آن همه خُل و چُل اند. مردم ایران این را اکنون به درستی می فهمند و در رنج و نگرانی و در وضعیتی بسیار غمبار به سر می برند.
    اخوان ثالث سال ها پیش به درستی نوشت:
    «خشکید و کویر لوت شد دریامان ـ امروز بد و ازین بتر فردامان ـ زین دیو صفتیِ مشتی شمر ـ چون عاقبت یزید شد دنیامان.»

    دوستدار شما
    داود بهرنگ

  4. با سلام و احترام، به نظر می رسد که در جمله دوم از در پاراگراف اول فعل از قلم افتاده است و باید احتمالا چنین باشد: احتمال این که …. هیچ است.

  5. با سلام و احترام، به نظر می رسد که در جمله دوم از در پاراگراف اول فعل از قلم افتاده است و باید احتمالا چنین باشد: احتمال این که …. هیچ است.

  6. نبوی جان ! برای نوشته ات (در این زمانه ی قرنطینه و زندان ـ خانه) سپاسگزاریم.
    چه عکسی گذاشتید ! اول نشناختم ! نامت را که دیدم دقیق نگاه کردم دیدم خودش (!) است !
    تیپ سینمایی مانند کارآگاهان یا مقام های آلمانی دهه ۱۹۴۰ !
    برایت روزگار خوشی آرزو میکنم گرچه میدانم سخت نگرانی.

  7. ” دروغگو ترین افرادِ ایرانی کسانی هستند که به خودشان هم دروغ گفتند و با اینکه در امر واقع که جنایت های بسیار در آن شد شریک وهمفکر بودند اما با فرصت ایجاد شده توسط صاحبان قدرت ومتولیان دروغ ، رنگ عوض کرده و ساز مخالفت واصلاح زدند ومیزنند ، غافل از اینکه هیچ تغییر ماهیتی نمی تواند جنایت وخیانت را بپوشاند ، وبازی دروغ وفریب هرگز مشی مردان نیست “

  8. اینم مقاله ی مدلل جناب نبوی که سالهاست از برکت وجود ملاها فرنگ نشین شده و اهل استدلال منطقیست. جنابشان میفرمایند:
    »یکی از ویژگی‌های برخی ایرانیان که نزد بسیاری از ملل کمیاب و گاهی نایاب است، دروغ بی‌دلیل است.«
    لابد طبق تئوری ایشان دروغ باید با دلیل و برهان باشد وگرنه دروغ نیست. لابد از جنس همان مدعیاتی که ایشان قبلاً به هنگام اقامت اجباری در ایران، در دفاع از ولایت فقیه برایمان می بافتند!
    بارالها همه ی مریضای اسلام را شفا بده!

  9. ” طبق فتوای مراجعی مانند امام خمینی دروغ وخدعه مصلحتی، تقیه است ومنافاتی با اخلاق ودین ندارد مسئولین هم در دادن آمار تقیه میکنند مردم هم به تقیه عادت کرده اند واز آن ناخودآگاه استفاده میکنند اشکالی ندارد “

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

رسانه‌های گوناگون و برخی “کارشناسان” در تحلیل سیاست‌های آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، به‌طور مکرر از مفهوم “فشار حداکثری” (Maximum Pressure) استفاده می‌کنند. این اصطلاح شاید برای ایجاد هیجان سیاسی و عوام‌فریبی رسانه‌ای کاربرد

ادامه »

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده

ادامه »