گسترش ویروس کووید ۱۹ در فرانسه، مقامات ارشد این کشور را یکشنبهشب در کاخ ریاست جمهوری گردهم آورد. نتیجهی این گردهمآیی گرچه بهسود «نیمار» و همتیمیهایش نشد، اما آنها همچنان امیدوار مانده و تا ظهر دوشنبه به انتظار نشستند تا رییس پلیس پاریس تصمیم نهایی را بگیرد. تصمیم نهایی اما این است که شاگردان «توماس توچل» چهارشنبهشب بدون حضور تماشاگران خودی در پاریس به دیدار آلمانیهایی بروند که دو هفته پیش باختی نهچندان ناگوار را در حضور حاضران پرشور در «وستفالن» دورتموند بر پاریسیها تحمیل کردهاند. امید صعود با تماشاگران انبوه خودی، به بیم توقف در ورزشگاهی سرد و بیروح مبدل شده است.
در والنسیا، شرق اسپانیا هم شاگردان «آلبرت سلادس» که سالهاست با لقب و نماد «خفاشها» شناخته میشوند، از ویروسی که از خفاش به انسان سرایت کرده است، جز ضرر نمیبینند. «دانیل پارخو» و دوستانش قرار است بدون حضور هیچ بییندهی شورآفرین به مبارزه با آتالانتایی بروند که با کمک تماشاگران خودی در ایتالیای امنِ دو هفته پیش، شکستی سخت را بر آنها تحمیل کرده است.
امنیت سلامت
در پایان جلسهای که در یکشنبهی تعطیل در حوالی خیابان شانزهلیزهی پاریس و درون کاخ ریاست جمهوری برگزار شد، تصمیم جمعیِ امانوئل مکرون، ریاست جمهوری فرانسه، وزیر بهداشت و همبستگی، و برخی مقامات امنیتی این کشور بر آن شد که اگر فرانسه همچنان در مرحلهی دوم گسترش ویروس باقی بماند، تمامی برنامههایی که قرار است با حضور بیش از ۱۰۰۰ نفر انجام گیرد، لغو شود. تا پیش از برگزاری این جلسه، از شکلگیری تجمعات بالای ۵۰۰۰ نفر در این کشور پرهیز میشد و اما بسیاری از رویدادها مشمول این ممانعت نمیشد. آمار تازهی وزارت همبستگی و بهداشت اما مسئولان را به تدبیری تازه رساند. اعلام ۱۲۱۲ مورد ابتلا و ۱۹ فوتشدهی متأثر از این ویروس تا عصر یکشنبه، سبب شد که قانون جدید، بهطور مشخص برگزاری تمامی رویدادهای ورزشی را نیز در بر گیرد. «اُلیویه وران»،وزیر بهداشت تازه منصوب دولت فرانسه میگوید: «وزارتخانهها و فرمانداریها لیستی از رویدادهای جمعی پرتعداد و فعالیتهای عمومی را که برای زندگی مفید و ضروریست، تهیه خواهند کرد» و تصریح کرده که «چنین رویدادهایی مشمول لغو نمیشود». از جملهی آن «کنکورهای پر از داوطلب، تظاهرات و نیز شبکهی عمومی حملونقل شهری» است که همچنان منعی بر ادامه نخواهد یافت، اما مسابقات ورزشی چه در سالن و چه در مکانهای بیسقف، در این لیست جایی ندارد.
ورزش برای سلامتی
تمامی فرانسه باخبر است که چهارشنبهشب دهها هزار هوادار میخواستند راهی استادیوم «پارکدپرنس» شوند و برای شنبهشب آتی نیز جمعیتی مشابه، تماشای مسابقهی بینالمللی راگبی فرانسه-ایرلند را در پاریس انتظار میکشیدند. وزیر سلامتی و همبستگی اما در این مورد پیشنهاد میدهد که مسابقات مهم یا به تعویق بیفتد و یا اگر چارهای جز برگزاری نبود، پشت درهای بسته انجام شود. او میگوید که در تمامی این موارد، تشخیص با مقامات محلیست، با رییس پلیس منطقه که منطبق بر شرایط، تصمیم به تعویق مسابقه یا بستن درها میگیرد. او تأکید دارد که سلامتی بر هر چیزی مقدم است.
سر ساقی سلامت
پاریسنژرمن باشگاهی پولدار است و ورزشگاهش «پارکدپرنس» نیز در منطقهای اعیاننشین، در ناحیهی شانزدهم پاریس قرار دارد. در روزهای میزبانی، چه میزبانی از بارسلونا باشد، چه المپیک لیون یا تیمِ ندار شهر دژون، دهها هزار هواخواه از طرق مختلف خود را به آن ناحیه میرسانند و شال و کلاه هواداری بر تن و سر، از ساعاتی پیش آمادهی مسابقه میشوند. تا کیلومترها دورتر از ورزشگاه نیز، کافهداران و اغذیهفروشیها با تامین آبجو و غذای فوتبالدوستان پرشمار، هم لذت رونقی تازه را در کسبوکار تجربه میکنند و هم هواداران را با صورتهایی گلانداخته و حنجرههایی رجزخوان و حریفطلب، روانهی پارکدپرنس میکنند تا به تماشا و تشویق هنرنمایی بازیکنان تیم محبوبشان بنشینند و برخیزند. چهارشنبه ۱۱ مارس برابر با ۲۱ اسفند، وقت انتقام از دورتموندیهاست و هنگام تلاش برای راهیابی به جمع ۸ تیم برتر در جام باشگاههای اروپا، آن هم با حضور دهها هزار مشتاق که دو هفته است، انتظار چنین رویاروییای را میکشند. صبح دوشنبه اما دیدارهایی مهمتر که نه به انتقام بلکه به ادامهی زندگی مربوط است، در حال برگزاریست. خانم «رکسانا ماراسینو» وزیر جوان ورزش دولت فرانسه، میکوشد تا قبل از اینکه حتی روسای پلیس مناطق نظرات نهایی خود را اعلام کنند، طی برگزاری جلساتی با مسئولان لیگهای مختلف ورزشی، آنها را با خطرهای پیشِ رو آگاه کرده و به لغو یا دستکم برگزاری مسابقات پشت درهای بسته مجاب کند. حوالی ظهر، تصمیم مقامات ارشد پلیس و فرمانداری پاریس نیز به کمک او میاید. اعلام میشود که دیدار پاریسنژرمن و دورتموند بدون حضور تماشاگران برگزار میشود و دیدار بینالمللی راگبی فرانسه-ایرلند به تعویق میافتد.
خفاشها در بیم ویروس خفاشها
ویروسی که از تن خفاش به انسان منتقل و باعث هلاکتش شد، بر تن و جان خفاشنامیدگان شهر والنسیای اسپانیا نیز موثر افتاد. پنجاه و اندی هزار تماشاگر مشتاق، آماده بودند تا سهشنبهشب با حضور در استادیوم خانگی «مستایا» همان بلایی را بر سر آتالانتای ایتالیا بیاورند، که حریف در دیدار رفت بر سر خودشان آورده بود. تکگلِ زدهشده در خانهی حریف، این امید را در دل اهالی والنسیا زنده نگهداشته بود که حتی ۴ گل خورده نیز قابل جبران است و خفاشان مستایا میتوانند در پایان بازی روی سر برگاموییهای اوجگرفته بنشینند و جیغهای شادانه سر دهند، اما کرونا بهتدریج بسیاری از محاسبات را بر هم زده و این رویارویی نیز بدون تماشاگران میزبان، محتملا به حذف شاگردان «آلبرت سلادس» منجر خواهد شد.
شیر جاده! سفر بیخطر
آتالانتاییها که خود از ایتالیا، یکی از کانونهای کنونی شیوع کرونا قرار است به اسپانیا سفر کنند، روز یکشنبه با اخباری هم تلخ و هم خوشایند روبهرو شدند. خوشایند، این بود که میزبانشان از حضور تماشاگران پرشور اسپانیایی بیبهره شده است و تلخ، اما اینکه رفتوآمدها در ایتالیا محدود خواهد شد و آنها ممکن است که نتوانند از کشور خود راهی سفر شوند. دولت ایتالیا روز یکشنبه از مردم لومباردی و ۱۴ استان دیگر خواست که از محدودهی جغرافیایی استان خود خارج نشوند و حتی از جابهجاییهای درون محدوده نیز پرهیز کنند، مگر برای انجام سفرهای شغلی و ضروری. گزارشهایی که از ایتالیا میرسد حاکی است که هنوز کنترل مسافران در جاده، ایستگاههای قطار و فرودگاهها شروع نشده، اما مشخص هم نیست که در صورت شروع کنترل، آیا سفرهای ورزشی نیز جزو سفرهای ضروری محسوب خواهد شد یا نه! دوشنبه یکی از خبرنگاران فرانسوی در همین زمینه چنین تحلیل کرده است که «آتالانتاییها برای اینکه در شرایطی پیشبینینشده، در شهر خود محبوس نشوند، از استان لومباردی، از کانونهای اصلی ویروس در شمال ایتالیا، خارج شدهاند تا به اسپانیا سفر کنند». آنها کار را محکمکاری میکنند، مبادا عیب کند و از امتیاز بازیِ آتی در خانهی حریفی بیتماشاگر و موهبت صعودی کمدردسر، بینصیب بمانند. سفر، بیخطر!
۱۳ آبان در تاریخ جمهوری اسلامی روز مهمی است؛ نه از آن جهت که سفارت…
در تحلیل سیاسی و روانشناختی دیکتاتوری، مسئله مقصر دانستن پذیرفتگان دیکتاتوری به عنوان افرادی که…
امروز یکم نوامبر، روز جهانی وگن است؛ این روز، یادبودِ تمام دردمندیها و خودآگاهیهایی است…
درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…