نتایج غیررسمی از دور دوم انتخابات؛

لیست امید باز هم پیشتاز شد

زیتون-آرش بهمنی:دور دوم انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی روز جمعه در ۵۵ حوزه انتخابیه برای مشخص شدن وضعیت ۶۸ کرسی باقی مانده پارلمان برگزار شد. انتخاباتی که گرچه در مقایسه با دور اول انتخابات شاهد مشارکت کمتری بود، اما باز هم اخبار غیررسمی حکایت از پیروزی «لیست امید»، لیست انتخاباتی اصلاح‌طلبان و حامیان دولت روحانی، دارد.

در ساعات نخست رای‌گیری روز جمعه، برخی گزارش‌ها حکایت از استقبال کم شهروندان از انتخابات داشت. با این حال در ساعت‌های پایانی رای‌گیری، وزارت کشور با اشاره به «استقبال چشمگیر» مردم، به استانداران این اختیار را داد که در صورت امکان مهلت رای‌گیری را تمدید کنند.

دور دوم انتخابات مجلس از این جهت حائز اهمیت بود که پس از پایان دور اول انتخابات، هیچ‌کدام از گرایش‌های سیاسی موفق نشدند اکثریت مجلس را در اختیار بگیرند. نتایج دور دوم می‌تواند سمت و سوی سیاسی اکثریت مجلس را مشخص کند. گرچه تا لحظه نوشتن این گزارش نتایج رسمی انتخابات از سوی مقام‌های وزارت کشور اعلام نشده، اما اخبار تایید نشده نشان می‌دهد که کاندیداهای اصلاح‌طلب موفق به پیروزی شده‌اند.

وزارت کشور اعلام کرده است که نتایج قطعی انتخابات را روز شنبه اعلام خواهد کرد.

براساس آمار غیررسمی که خبرگزاری‌های مختلف منتشر کرده‌‌اند،‌ پیش‌بینی می‌شود از میان ۶۸ کرسی نزدیک به ۵۰ کرسی سهم اصلاح‌طلبان، حامیان دولت روحانی و کاندیداهای مستقل شود و ۱۸ کرسی نیز به کاندیداهای اصول‌گرایان اختصاص پیدا کند. نباید فراموش کرد که دو تن از کاندیداهای لیست امید در دور دوم،‌ از جمله نامزدهای ائتلاف اصول‌گرایان در مرحله اول بودند. همچنین براساس آمار اعلام شده، تعداد زنان مجلس دهم (بدون احتساب مینو خالقی) به ۱۵ تن رسید. این بیشترین میزان حضور زنان در مجلس پس از انقلاب سال ۵۷ است.

یک کرسی نامعلوم

گرچه دور دوم انتخابات برگزار شد، اما هنوز تکلیف یک کرسی اصفهان مشخص نیست. شورای نگهبان اعلام کرده که آرای مینو خالقی باطل شده و وضعیت نماینده باقی‌مانده شهر اصفهان در انتخابات میان‌دوره‌ای سال ۹۶ مشخص خواهد شد. مسئولان وزارت کشور ضمن مخالفت با حذف مینو خالقی، معتقدند که با توجه به کسب بیش از ۲۵ درصد آرای اخذ شده از سوی منتخب ششم، او باید به مجلس راه پیدا کند. روز پنج شنبه حسن روحانی نیز به صراحت در این زمینه موضع گرفت و گفت: «بر اساس قانون اساسی، اعتبارنامه نماینده منتخب مردم باید در مجلس شورای اسلامی بررسی شود و هیچ نهاد دیگری نمی‌تواند در آن مداخله کند».

پیروزی اصلاح‌طلبان در مجلس می‌تواند بحث ریاست مجلس دهم را بیش از پیش به موضوع روز سیاست در ایران تبدیل کند. پس از برگزاری دور اول انتخابات از علی لاریجانی و محمدرضا عارف به عنوان کاندیداهای اصلی این پست یاد می‌شد. طی روزهای گذشته اخبار مختلفی از رایزنی این دو با چهره‌های سیاسی و راه‌یافتگان به مجلس دهم منتشر شده است.

پیش از این علی صوفی، رئیس ستاد ائتلاف اصلاح‌طلبان تهران، در مصاحبه‌ای گفته بود که محمد خاتمی، اکبر هاشمی‌رفسنجانی و حسن روحانی توافق کرده‌اند که محمدرضا عارف رئیس مجلس دهم باشد. به گفته صوفی، مساله ریاست عارف بر مجلس مورد توافق اعضای لیست امید نیز قرار دارد: «این همان میثاق‌نامه است که همه امضا کرده‌اند که عضو فراکسیون اصلاحات در مجلس باشند».

به نظر می‌رسد با پیروزی احتمالی لیست امید در انتخابات دور دوم، اکثریت مجلس دهم در اختیار نیروهای اصلاح‌طلب و حامیان دولت روحانی باشد. گرچه با توجه به محدودیت اصلاح‌طلبان برای لیست‌های انتخاباتی، بعضی از چهره‌های نزدیک به اصول‌گرایان نیز در لیست آن‌ها بودند. برای مثال علی لاریجانی، سر لیست اصلاح‌طلبان در شهر قم بود.

پس از پایان دور اول انتخابات مجلس دهم، حسین مرعشی، سخن‌گوی حزب کارگزاران سازندگی، مدعی شده بود که اصلاح‌طلبان و حامیان دولت ۱۲۴ نماینده (مقابل ۸۸ اصول‌گرا) به مجلس دهم فرستاده‌اند. با توجه به پیروزی احتمالی حدود ۵۰ نفر از کاندیداهای لیست امید و حامی دولت در دور دوم، می‌توان حدس زد که فراکسیون حامیان دولت (متشکل از نیروهای اصلاح‌طلب، کاندیداهای حزب اعتدال و توسعه و برخی از اصول‌گرایان) حدود ۱۷۰ عضو داشته باشد و تبدیل به فراکسیون اکثریت مجلس شود.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

نتایج غیررسمی از دور دوم انتخابات؛

رسانه‌های گوناگون و برخی “کارشناسان” در تحلیل سیاست‌های آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، به‌طور مکرر از مفهوم “فشار حداکثری” (Maximum Pressure) استفاده می‌کنند. این اصطلاح شاید برای ایجاد هیجان سیاسی و عوام‌فریبی رسانه‌ای کاربرد

ادامه »

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده

ادامه »