آیا کرونا توسط انسان ساخته شده؟

محمد رشیدیان

آیا این احتمال وجود دارد که ویروس کرونای ۲۰۱۹ توسط انسان دستکاری یا تولید شده باشد؟ سعی می‌کنم کوتاه و به زبان ساده علمی توضیح بدهم:
حدود دو-سوم بیماران اولیه‌ای که در ووهان چین به کرونا مبتلا شدند از یک بازار حیوانات خرید کرده بودند، بازاری که در آن علاوه بر حیوانات دریایی، بیش از ۱۰۰ جور حیوان دیگر هم فروخته‌ می‌شده است از جمله خفاش، پنگولین، گربه زباد (civet)، روباه، سگ، خوک و مرغ. با توجه به اطلاعات ژنتیکی که در دست داریم، می‌دانیم که ویروس کرونای ۲۰۱۹ یا مستقیما از خفاش به انسان منتقل شده و یا از طریق یک واسطه حیوانی دیگر. با توجه به شرایط نگهداری حیوانات در این بازار انتقال ویروس از خفاش به یک حیوان واسط در آنجا بسیار محتمل بوده است. بعد از شروع بیماری، این بازار خیلی سریع بسته شد و نمونه گیری‌های انجام شده از بیش از ۵۰۰ نقطه بازار نشان داد که بیش از ۳۰ نمونه حاوی ویروس کرونای ۲۰۱۹ بودند. این نشان می‌داد ویروس کاملا در بازار پخش شده بود. البته این لزوما نشان نمی‌دهد که بازار نقطه اولیه پخش ویروس بوده است. مثلا ممکن است یکی از کارکنان فروشگاه قبلا از شخص دیگری ویروس را گرفته و بعد بین همکاران و در نهایت مشتریان پخش کرده باشد.

ژنوم کرونای ۲۰۱۹ هشتاد درصد مانند ژنوم ویروس کرونای ۲۰۰۳ است که باعث اپیدمی سارس شد. اما مقایسه کرونای ۲۰۱۹ با ویروس‌های کرونا‌ که در حال حاضر در خفاش‌های همان منطقه هستند شباهت بسیار بالاتری نشان میدهد (۹۶ درصد) (Bat-CoV-RaTG13 from horseshoe bat (Rhinolophus affinis) from Yunnan Province). برای همین تقریبا مطمئنیم که این خفاش‌های خاص منبع اصلی و اولیه ویروس کرونای ۲۰۱۹ هستند.

ویروس کرونای ۲۰۱۹، و همین طور کرونای ۲۰۰۳، از پروتئین خاصی که روی سطحشان دارند استفاده می‌کنند تا سلول‌های انسان را آلوده کنند. اسم این پروتئین spike یا S است. پروتئین S به یک پروتئین روی سطح سلول‌های انسان می‌چسبد و از این طریق آلوده‌شان می‌کند. اسم این پروتئین هم ACE2 است. اتصال ای‌سی‌ای‌۲ و S از طریق ۶ نقطه کلیدی (آمینواسید) روی S انجام می‌شود. مطالعه ژنوم کرونای ۲۰۱۹ نشان می‌دهد که فقط یکی از این ۶ آمینواسید مانند ۶ آمینواسید کلیدی در کرونای ۲۰۰۳ است. این نشان می‌دهد که محل اتصال S با ای‌سی‌ای‌۲ در کرونای ۲۰۰۳ و کرونای ۲۰۱۹ کاملا متفاوت است. به زبان ساده تر، S در کرونای ۲۰۱۹ در مقایسه با کرونای ۲۰۰۳ از زوایه دیگری به ای‌سی‌ای‌۲ می‌چسبد. مقایسه ژنوم کرونای ۲۰۱۹ با ژنوم ویروس‌های کرونا که در حال حاضر در خفاش‌ها هستند (Bat-CoV-RaTG13) نشان می‌دهد که ۴ تا از این ۶ آمینواسیدهای کلیدی عینا مثل هم هستند. جالب‌تر آنکه وقتی ژنوم کرونایی که به تازگی پنگولین‌ها را آلوده کرده بود بررسی می‌کنیم، هر ۶ آمینواسید کلیدی عینا مثل همان آمینواسیدهای کرونای ۲۰۱۹ هستند. برای همین تصور می‌شود که پنگولین احتمالا همان حیوان واسطی بوده که کرونا را به انسان منتقل کرده است.

برگردیم به سوال ابتدای این متن در مورد احتمال دستکاری یا ایجاد این ویروس توسط انسان:
۱) اگر انسان کرونای ۲۰۱۹ را ساخته باشد، منطقی‌تر بود که ۶ آمینواسید مهم کرونای ۲۰۱۹ با کرونای ۲۰۰۳ یکی باشند، اما فقط یکی از آن‌ها مثل هم هستند.
۲) شباهت کلی بسیار زیاد (۹۶ درصدی) و تفاوت‌های جزیی بین پروتئین‌های S در کرونای ۲۰۱۹ با کرونای فعلی خفاش و پنگولین نشان می‌دهد به احتمال بسیار زیاد انتخاب طبیعی (natural selection) باعث شده که موثرترین ویروس دوام بیاورد و انسان را آلوده کند. می‌دانیم که S در کرونا سرعت تغییرات به نسبت بالایی دارد، برای همین احتمالا پروسه انتخاب طبیعی در حیوان واسط انجام شده و بعد ویروس به انسان منتقل شده است. البته احتمالی هم وجود دارد که انتخاب طبیعی و تغییرات مهم S در اولین انسان‌هایی که بیمار شده‌اند انجام گرفته باشد.
۳) برخی آمینواسیدهای مهم در کرونای ۲۰۱۹ طوری تغییر کرده‌اند که مولکول‌های قند (glycosylation) می‌توانند به آنها متصل شوند. این اتفاق می‌تواند باعث شود که سیستم ایمنی سخت‌تر ویروس را شناسایی کند و معمولا وقتی اتفاق می‌افتد که ویروس تحت فشار سیستم ایمنی است (selective pressure). بنابراین احتمالا این تکامل در بدن یک موجود زنده – انسان یا حیوان – اتفاق افتاده و تقریبا محال است که در آزمایشگاه و در آزمایش‌های سلولی به وجود آمده باشد، جایی که فشار سیستم ایمنی وجود ندارد.
۴)‌ پروتئین S در ویروس کرونا از دو قسمت تشکیل شده است: S1 و S2. کرونای ۲۰۱۹ یک توالی آمینواسیدی کوتاه اضافه بین S1 و S2 دارد که باعث می‌شود وقتی سلول آلوده شد S1 و S2 از هم جدا شوند. کرونای ۲۰۰۳ این ویژگی را نداشت. ما در حال حاضر نمی‌دانیم که این تغییر چطور باعث کمتر یا بیشتر شدن شدت و یا مسری‌بودن کرونای ۲۰۱۹ شده است.

این تفاوت ویروس فعلی با ویروس‌های قبلی هم ناشی از یک جهش تصادفی است، و با توجه به اینکه عواقب چنین تغییری شناخته شده نیست بسیار نامحتمل است که حاصل دستکاری انسانی باشد.
۵)‌ نکته آخر آنکه، اگر دستکاری ژنتیکی توسط انسان انجام شده بود، احتمالاً باید از یکی از ویروس‌های کرونای شناخته شده موجود برای مهندسی ژنتیکی آن استفاده می‌شد. اما داده‌های ژنتیکی در مورد کرونای ۲۰۱۹ به طور غیرقابل انکار نشان می‌دهند که ویروس جدید از هیچ کدام یک از ویروس‌های کرونای قبلی مشتق نشده است.

به طور خلاصه: شواهد علمی به وضوح نشان می‌دهند که ویروس کرونای جدید در طبیعت وجود داشته و دارد و از طریق مکانیسم انتخاب طبیعی تغییراتی جزئی کرده و به انسان منتقل شده است. با پیشرفت‌های تکنولوژی در قرن اخیر، اکوسیستم طبیعت کاملا تغییر کرده است. متاسفانه انسان‌ها حیوانات مختلف را – وقتی هنوز زنده هستند – در بازار کنار هم قرار می‌دهند و تقریبا هر حیوانی را می‌خورند. اکوسیستم جدید باعث به وجود آمدن یک زمینِ بازی جدید برای ظهور و تغییر ویروس‌های حیوانات و انتقال آن به انسان شده است، به ویژه RNAویروس‌ها که مستعد تغییرات ژنتیکی هستند. بعضی از این ویروس‌ها می‌توانند در چند روز حدود ۱٪ ژنومشان را عوض کنند. برای مقایسه، ۸ میلیون سال زمان برده که ۱٪ ژنوم انسان تکامل پیدا کند. بنابراین، اگر انسان‌ها به طور جدی رژیم غذایی و رفتارشان با طبیعت و حیوانات را تغییر ندهند، احتمالا در آینده به طور فزاینده‌ای شاهد ظهور ویروس‌های جدید خواهیم بود.

منبع: فیس بوک نویسنده

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

5 پاسخ

  1. ساخت آزمایشگاهی یک ویروس با کاتالیز جهش و کمک به بازنویسی های ار ان ای متفاوت است ، نویسنده این مطلب گویا بیشتر اهل ترجمه بوده است تا تدقیق !
    این ویروس احتمال جهش تصادفی در بدن میربان دیگر و انتقال به انسان را دارد اما بسیار بسیار بسیار پائین است. بلعکس انسان میتواند آنرا به سادگی و در شرایط تحت کنترل آزمایشگاهی محتمل تر کند و با تکرار میتوان تغییرات مورفولژیک ناشی از سیتوپاتک را در اثر ویروس روی سلول ها دید. این بدیهیات را شاید شما نخواهید بگویید اما چرا در مطلب خود به نقش مهم آنزیم فورین در اتصال سلولی با پروتئین کرونا اشاره نکردید ؟ اینکه این تاثیر مشابه در کد و مکانیسم اثر ابولا را هم پیشتر نشان میداد. و اینکه به هر حال آن زن و شوهر چینی که سال گذشته از کانادا به ووهان فرار کردند و آن هنگام تحت حمایت دولت چین قرار گرفتند، در کانادا در آزمایشگاه مربوطه که همچنان شاکی آنهاست در مورد ابولا ! تحقیق میکردند و باز هم بر حسب اتفاق محل فعلی کار آنها ۲۷ کیلومتر تا بازار ووهان فاصله دارد. قصد این سخنان ترویج تئوری توطئه نیست اما احتمال خطای انسانی در یک تحقیق بسیار زیاد است مخصوصا در ویروس سریع الانتشاری چون این نوع از کرونا.
    احتمال اینکه انسان شرایط جهش در بدن میزبان را طی یک تحقیق برای بررسی جهش و ژنوم ها ، فراهم کرده باشد بسیار بسیار بالاتر از یک جهش اتفاقی و سپس سرایت انسانی است.

  2. جسارتا این نوشته سرشار از مغلطه است . نتیجه گیری غلط از داده های بعضا درست!
    میکروبیولوژی در علوم آزمایشگاهی این گونه به حیات و تکامل و تغییر نگاه نمی کند.
    اینکه شما نام چیز یا اتفاقی را تئوری توطئه بگذارید اما برای روند طبیعی یک اتفاق که شانس بسیار بسیار پائینی در یک جهش روی ار ان ای ویروس دارد را جهش تصادفی بنامید مضحک است. برای خواننده کم اطلاع جهان رسانه ای که روتد اتفاقات را روی خط منطق دنبال می کند ترجیح این است که اثر انگشت طبیعت را در کووید ۱۹ دنبال کند . اما برای کسی که میکروبیولوژی را می شناسد درکی ساده تر از این نیست که شما با تکرار زیاد کشت آزمایشگاهی بین سلول حیوانی و انسانی به سادگی ویروسی مانند کرونا را در آستانه تغییرات ژنتیکی قرار میدهد . کاتگوری کرونا وسیع الطیف نیست و از آن گذشته این ویروس خاص براحتی قابل دسترس بوده است . ضمن آنکه شما نام ۲۰۱۹ را برای این طیف جدید جدی نگیرید این ویروس کووید ۱۹ ممکن است همان هنگام با سارس جهش کرده و در کنترل آزمایشگاهی بوده باشد. اما یک خطا یا عمد انسانی آنرا نشر داده باشد. ضمن اینکه ما همه فرض کرده ایم که ادعای چین در مورد بازار ووهان صادقانه است. این بازارها بسیار گسترده تر از ووهان در همه جای چین هست. نشانه ها بیشتر موید تغییرات انسانی در ویروس است( تغییر و نه ساخت) و تغییر لزوما نیاز به سلولهای حیوانی و انسانی دارد و لابد این بدیهیات را میدانید که در همه جا و هر آزمایشگاهی موجوداست.

  3. یکی از دلائل مهم برای نفی توهم توطئه ،همه گیر شدن وپان دیمی این بیماریست امروز کمتر کشوری است که درگیر این ویروس فعلا لا علاج نباشد ، آخر چ نفعی عاید سازندگان ویا دستکاری کنندگان چنین عمل شنیعی میشود ، این ویروس ضمن خانه نشین کردن اغلب جامعه ی بشری وتهدید جانی انسانها واختلال در نظم زندگی ،اقتصاد کلان وخرد تمام نظامهای اقتصادی را نیز در بر داشته است
    باری هر سازنده ای ویا هر جنگ بیولوژیکی ویا تروریستی بایستی اهدافی را دنبال کند که برای انجام دهنده ی آن معقول باشد ونفعی عاید او گردد که بزرگتر از ریسک هزینه اش باشد
    در چرتک زنی من هیچ عاقلی نه از جنبه ی سیاسی ونه از جنبه ی اقتصادی در این امر منتفع آنچنانی نمیشود که ماحصل ونتیجه اش حتا سر بسر هم از آب بیرون بیاید
    پس دیگر چرا بایستی عاقل کند کاری که باز آرد پشیمانی

  4. ” ساخته دست انسان با دستکاری شده توسط انسان زمین تا آسمان فرق دارد ،
    ساختن خلق کردن است و دیگری دستکاری در ساختمان ژنوم یک مخلوق
    اولی شاید غیر ممکن باشد اما دومی حتما ممکن وشدنی است . دستکاری در ژنوم بسیاری از ویروس امروزه برای درمان بیماریها امری معمول است. ” در تئوری توطئه هم کسی نگفته که این ویروس ساخته دست انسان است ، بلکه منظورشان همان تغییر در ساختار ژنوم یک کرونا مانند سارس و کشت آن در بدن میزبان انسانی است نه در محیط آزمایشگاهی که سیستم دفاعی وجود ندارد( استفاده از محکومین به مرگ یکی از گذینه های رایج در کشورهای فاشیستی است) “

  5. با سلام و سپاس از نوشته خوب شما. نوشته شما بر اساس پژوهش‌های علمی است و با دید پاره‌ای از دوستان در تناقض است. آنچه من به نظرم میرسد این است:

    -دوستان چپ گرا باور دارند که این ویروس را امریکا ساخته است.

    -مومنین مسلمان ترجیح میدهند که این کار اسراییل باشد.

    -اسلام گرایان انقلابی باور دارند که غرب فاسد، امریکا و اسرأییل و با همکاری جن و اجنه آنطور که در قران آمده قصد کشتار مسلمین را دارند.

    -خالقان اصل توطئه با اشاره به سایت‌های غیر علمی و هوچی مثل گلوبال ریسرچ این ویروس را یک توطئه میدانند.

    جالب آن جا است که هر کس و هر دسته فقط نظریهٔ خود را به عنوان تنها و یگانه حرف درست قبول دارد

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

رسانه‌های گوناگون و برخی “کارشناسان” در تحلیل سیاست‌های آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، به‌طور مکرر از مفهوم “فشار حداکثری” (Maximum Pressure) استفاده می‌کنند. این اصطلاح شاید برای ایجاد هیجان سیاسی و عوام‌فریبی رسانه‌ای کاربرد

ادامه »

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده

ادامه »