زیتون ـ محمدرضا سرداری: پس از پایان تعطیلات نوروزی، حسن روحانی، رییسجمهوری، دستور داده تا کسب و کارهای کم خطر در استانها از شنبه ۲۳ فروردین از ۳۰ فروردین در تهران، با در نظر داشت پروتکلهای بهداشتی به کار بازگردند.
حسن روحانی در ستاد ملی مقابله با کرونا این دستور را ابلاغ کرده همچنین گفته مبتلا شدن به کرونا نباید موجب نگرانی کسی شود و آن را باید به منزله آنفلوآنزا گرفت. این تصمیم البته با نظرات کارشناسی جامعه پزشکی و همچنین مدیران بخش بهداشت و درمان کشور مغایرت دارد. سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران پیش از ابلاغ این دستور، در نامه ای به رئیس دولت به این تصمیم اعتراض کرده بود.
تصمیم آتش به اختیار برای بازگشایی واحدهای تولیدی
پیش از آن که تعطیلات نوروز پایان یابد، قائم مقام وزارت صمت دستورالعملی را در نهم فروردین به کلیه واحدهای صنعتی در استانها ابلاغ میکند که طی آن به نامگذاری خامنهای استناد شده و نوشته «اصل کار و تولید کشور آن هم در سالی که به نام سال «جهش تولید» نامگذاری شده، تعطیلپذیر نیست». اما به باور وزیر بهداشت اقدام وزارت صنعت، تصمیمی آتش به اختیار است که برخلاف ستاد ملی مقابله با کرونا اتخاذ شده است.
وزیر بهداشت ایران در نامهاش نوشت:«اخیراً بدون اطلاع ستاد نامهای توسط قائممقام وزیر صنعت در امور بازرگانی به کلیه استانها ابلاغ شده که عملاً دستورالعمل اداری برای بازگشایی کسب و کار تلقی میشود که این شیوه با نقش، مسؤولیت و جایگاه ستاد ملی مقابله با کرونا مغایرت دارد.»
وزیر بهداشت ایران در نامهاش نوشت:«اخیراً بدون اطلاع ستاد نامهای توسط قائممقام وزیر صنعت در امور بازرگانی به کلیه استانها ابلاغ شده که عملاً دستورالعمل اداری برای بازگشایی کسب و کار تلقی میشود که این شیوه با نقش، مسؤولیت و جایگاه ستاد ملی مقابله با کرونا مغایرت دارد.»
در واکنش به این نامه، وزارت صنعت اعلام کرد که مقصود قائم مقام وزارت از بازگشایی تامین اقلام مربوط به مبارزه با کرونا و کالاهای مورد نیاز مردم بوده و به معنی بازگشایی واحدهای صنفی و کسبوکارها نیست.
روحانی: انتخاب میان سلامت و فعالیت اقتصادی مردود است
حسن روحانی که ظاهرا از ابتدا خیلی با کرونا سر جنگ نداشته، نهایتا تصمیم گرفت تا راه وزارت صمت را پیش گیرد. به گفته وی تمام ارکان نظام در مبارزه با کرونا یکپارچه و هماهنگ هستند و بین وزارتخانهها و به ویژه بین وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اختلاف وجود ندارد.
وی حتی ضدانقلاب و رسانههای خارج از کشور را به دامن زدن اختلافات میان دستگاههای اجرایی متهم کرده و گفته: «برخلاف دعوت بدخواهان و ضد انقلاب که مردم را دعوت میکنند بین سلامت و فعالیت اقتصادی یکی را باید انتخاب کنند باید گفت این هم مردود، غلط و ناصواب است.» این در حالی است بحران کرونا فعالیت های اقتصادی و تولیدی غیر ضروری را بسیاری از کشورهای صنعتی متوقف کرده است.
طبق مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا که روحانی آن را ابلاغ کرده فعالیتهای کمریسک از ۲۳ فروردین با رعایت پروتکل وزارت بهداشت در استانها میتواند آغاز شود اما فعالیتهای پرریسک همچنان ممنوع است. وی همچنین گفت از تاریخهای اعلام شده، دو سوم کارمندان سر کار حاضر خواهند بود و یک سوم مجازند حاضر نباشند. ستاد مقابله با کرونا هنوز تصمیم روشنی برای بازگشایی مراکز آموزشی و مذهبی نگرفته است.
واکنش رسانهها و کارشناسان بهداشت و درمان چیست؟
واکنش برخی مطبوعات حتی روزنامه دولتی ایران به تصمیمات اخیر درباره قرنطینه خود نشان از رها شدن دوباره جامعه و شکست تلاشها برای مدیریت بحران ناشی از ویروس کرونا است. روزنامه دولتی ایران با بازتاب دادن شلوغی بزرگراهها و ایستگاههای مترو نوشته است که کرونا در کمین مردم است. روزنامه ابتکار دولت را متهم به شکست طرح قرنطینه کرده و جهان صنعت نوشته است دولت به کرونا چراغ سبز نشان داد. روزنامه آفتاب یزد با تیتر «ترافیک مرگ» صفحه نخست را سیاهپوش کرد. در همین میان برخی از ناظران مسائل بهداشت و درمان نیز نظراتی نگران کننده از تصمیم اخیر دولت دارند.
پنجاه نفر از اساتید و تحلیلگران اقتصادی در ایران در نامهای به حسن روحانی هشدار دادند یکی از آثار اقتصادی شیوع کرونا در این کشور ممکن است «شکلگیری هستههای ناآرام و ناخشنود در حاشیه شهرها» باشد و «نیمه دوم سال ۹۹ و سال ۱۴۰۰ را به دورهای پربحران تبدیل کند»
طبرسی، معاون آموزشی بیمارستان مسیح دانشوری تهران گفته در صورت برداشتن طرح قرنطینه، پیک دوم بیماری کرونا اتفاق میافتد. حسن اینانلو، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی البرز گفته اگر فعالیتهای اقتصادی کاملا آزاد شود ممکن است یک میلیون ایرانی به خاطر کرونا بمیرند. کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت نیز برخلاف رئیس جمهور گفته هیچ استانی دارای وضعیت سفید نیست.
پنجاه نفر از اساتید و تحلیلگران اقتصادی در ایران در نامهای به حسن روحانی هشدار دادند یکی از آثار اقتصادی شیوع کرونا در این کشور ممکن است «شکلگیری هستههای ناآرام و ناخشنود در حاشیه شهرها» باشد و «نیمه دوم سال ۹۹ و سال ۱۴۰۰ را به دورهای پربحران تبدیل کند»
عبدالله رمضانزاده، سیاستمدار اصلاحطلب نیز در صفحه توییتر خود رفتار حسن روحانی را متناقض خواند و نوشت:
نظام بر سر دو راهی سلامت و تولید
در شرایطی که بحران کرونا اقتصاد جهانی را تحت تاثیر خویش قرار داده است؛ جمهوری اسلامی پس تحمل فشارهای اقتصادی ناشی از تحریم آمریکا با بحران اقتصادی کرونا نیز روبرو شده است. به باور کارشناسان کاهش چشمگیر فعالی های اقتصادی در سایه کسری شدید بودجه دولت و کاهش درآمد نفت و مشتقات آن میتواند کشور را در اواسط سال جاری قفل کند و موج تازهای از شورش و ناآرامی اجتماعی ایجاد کند.
کارشناسان سیاسی نیز معتقدند آن چه برای جمهوری اسلامی اولویت دارد؛ بقای نظام است. از این رو برای حفظ نظامی از جنس جمهوری اسلامی حفظ اقتصاد و تولید در اولویت بیشتری به نسبت سلامت شهروندان دارد. از این زاویه تصمیمات و رفتار حسن روحانی که این روزها بیشتر در قامت یک «رهبر» غیرمنتخب ظاهر میشود تا یک رئیسجمهوری منتخب، قابل درک است.
درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…
تردیدی نیست که تداوم نزاع اسرائیل و فلسطین که اینک منطقهی پرآشوب و بیثبات خاورمیانه…
تصور پیامدهای حمله نظامی اسرائیل به ایران نیروهای سیاسی را به صفبندیهای قابل تأملی واداشته…
ناقوس شوم جنگ در منطقۀ خاورمیانه بلندتر از هر زمان دیگری به گوش میرسد. سهگانۀ…