کرونا؛

«شوخی تلخ» چین با جهان

زیتون ـ سولماز ایکدر: کرونا اولین بیماری نیست که از چین به دیگر کشورهای جهان رفته.

ویروسِ سارس نیز در نوامبر ۲۰۰۲ از یکی از ایالت‌های جنوبی چین به راه افتاد و تا ژوئیۀ ۲۰۰۳ به گواهی انستیتو پاستور بیش از ۸ هزار نفر را بیمار کرد و سبب سازِ مرگ نزدیک به ۸۰۰ نفر در ۲۰ کشور جهان شد.

این بیماری نیز از یکی از «بازارهای مرطوب» چین شیوع پیدا کرده بود. جایی که در آن حیوانات وحشی به صورت زنده یا قصابی شده به فروش می‌رسند.

پس از شیوع سارس «بازارهای مرطوب» برای مدتی کوتاه در چین ممنوع شدند اما از آنجایی که مشتری حیوانات وحشی این بازارها افراد ثروتمند و بانفوذ هستند٬ به سرعت این ممنوعیت لغو شد.

کویید-۱۹ نیز از یکی از بازارهای مرطوب همین کشور شیوع یافت؛ این بار شهر ووهان. گرچه به نظر می‌رسد که شیوع این بیماری ناشی از فرهنگ خاص غذایی چینی‌هاست٬ اما ایراد اصلی که این روزها متوجه آنان شده، نه به عادات غذایی مردم آن که به شیوه مواجهه و اطلاع رسانی حاکمیت آن است.

بسیاری از گزار‌ش‌ها و خبرنگاران از درون و بیرون چین شبهه اساسی به آنچه دولت این کشور از ابتدای اعلام رسمی این بیماری تا به امروز گفته، وارد کرده‌اند.

گرچه به نظر می‌رسد که شیوع این بیماری ناشی از فرهنگ خاص غذایی چینی‌هاست٬ اما ایراد اصلی که این روزها متوجه آنان شده، نه به عادات غذایی مردم آن که به شیوه مواجهه و اطلاع رسانی حاکمیت آن است.

آمارهای دروغین

دی ماه سال گذشته برای اولین بار چین شروع به خبررسانی در مورد شیوع بیماریی جدید کرد. بیماری که امروز آن‌را با نام کرونا می‌شناسیم.

اما آن زمان نقطه آغاز بیماری نبود.

رادیو فردا به نقل از روزنامه ساوث چاینا مورنینگ پست، روزنامه معتبر هنگ‌کنگ، نوشت که این روزنامه به داده‌ها و اطلاعات دولتی دست یافته که حاکی‌ از آن است که به احتمال زیاد نخستین مورد تائیدشده‌ ابتلا به ویروس کرونای جدید، شهروندی ۵۵ ساله‌، ساکن استان هوبی (مرکز شیوع ویروس) است، و بیماری او زمانی در ۱۷ نوامبر-۲۶ آبان تشخیص داده شده‌است؛ یعنی دو ماه پیش از اعلام رسمی شیوع این بیماری مرگ بار.

پنهان کاری چین باعث شد که دیگر کشورهای دنیا نیز نتوانند به موقع واکنش نشان دهند و این بیماری تقریبا تمامی دنیا را به تسخیر خود درآورد.

از جمله دیروز سندی منتشر شد که حداقل در آذرماه سال گذشته ابتلای به بیماری کرونا در بیمارستان صیاد شیرازی گرگان اثبات شده بود.

مهدیار سعیدیان٬ پزشک و سردبیر ماهنامه بین المللی دانستنی‌های پزشکی٬ صبح امروز در این باره توییت کرده بود و فیلم سیتی اسکن این بیمار را منتشر کرده بود٬ هر چند پس از ساعتی این توییت را حذف کرد.

 

پیش از این نیز یک پرستار اعلام کرده بود که نظام سلامت از بهمن ماه در جریان ورود کرونا به ایران شده بود اما او نیز مجبور شد که سخنان خود را پس بگیرد.

دولت چین تنها دولتی نیست که در این زمینه دروغ گفته است٬ کما اینکه جمهوری اسلامی نیز ورود بیماری کرونا به ایران را برای مدتی مخفی کرد.

زمان آغاز بیماری٬ اولین دروغ چین بود٬‌ اما آخرین آن نبود.

برخلاف اطلاعات اولیه‌ای که دولت چین منتشر کرد ابتلای به این بیماری می‌تواند برای جوانان و کسانی که بیماری زمینه‌ای ندارند نیز خطرناک باشد؛ کما اینکه در کشورهای اروپایی که آمار صحیح‌تری از مبتلایان و قربانیان منتشر می‌کنند٬ جوانان بدون بیماری زمینه‌ای نیز هستند که قربانی کرونا می‌شوند.

اما شاید بتوان گفت بزرگترین خطا و پنهانکاری دولت چین، که شواهد و آمار کشورهای دیگر هم آن را تایید می‌کند، در مورد نرخ مرگ و میر حاصل از ابتلای به ویروس کرونا بود. بر اساس اخبار و آماری که چین منتشر کرده بود٬ تنها دو درصد از مبتلایان به ویروس کرونا در مقابل آن تسلیم می‌شدند و جان می‌دادند؛ اما پس از انتشار جهانی آن معلوم شد که نرخ کشتار آن بسیار بالاتر و متناسب با میانگین سنی مبتلایان تا ۹ در صد هم هست؛ حدود ۵ برابر رقم ادعایی.

مینو محرز٬ رییس مرکز تحقیقات ایدز ایران و عضو کمیته ملی مبارزه با بیماری کووید ۱۹ کشور٬ هم امروز تایید کرد که «بیماری کرونا ثابت کرده‌ است که میزان کشندگی و قدرت سرایتش به طور وحشتناکی بالاتر از گفته‌های چین است.»

او به ایلنا گفت که رفتار ویروس پس از آنکه در همه جای دنیا شایع شد، نشان داد، مانند آنچه چین گزارش می‌داده، نیست و تاکید کرد: «از لحاظ علمی آنچه بنده می‌دانم این است که آمار و گزارشات آن‌ها، خیلی درست نبوده است.»

در همین رابطه حمید سوری٬ اپیدمیولوژیست و عضو ستاد ملی کرونا٬ نیز تایید کرد که «هرچه جلوتر ‌رفتیم متوجه شدیم واقعیت با گزارش‌های چینی‌ها فاصله دارد.
به گفته او داده‌های مخدوش چین «سیاست‌گذاری را منحرف کرده است و تعداد قربانیان را بالا می‌برد.»

کاپیتالاسیون چینی در جمهوری اسلامی

همزمان با اعلام رسمی شیوع بیماری کرونا در ایران٬ جامعه مدنی خواستار توقف پروازهای ایرانی به این کشور شد.

هفته اول بهمن سال گذشته دولت حسن روحانی اعلام کرد که پروازهای بین ایران و چین متوقف شده است، سفیر چین در تهران اما گفته بود که مدیرعامل هواپیمایی ماهان برای ادامه همکاری با کشورش اعلام آمادگی کرده است.

چانگ هوا روز ۱۳ بهمن در توئیتی نوشت که در دیدار با حمید عرب‌نژاد، مدیر عامل شرکت هواپیمایی ماهان، «ایشان اعلام کردند که تمایل دارند همکاری با چین را ادامه دهند.»

پیش از آن نیز وزیر بهداشت گفته بود برای مقابله با شیوع ویروس کرونا در کشور، به پیشنهاد او و دستور اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری، از روز ۱۱ بهمن تمامی پروازها بین ایران و چین متوقف می‌شود.

به خواست یا «دستور» سفیر چین در ایران پروازهای هواپیمایی ماهان تا روزهای ابتدایی سال جاری ادامه پیدا کرد.

اما این همه موضوع نبود.

انتقاد شب گذشته کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت٬ از آمار و اطلاعات چینی‌ها درباره کرونا هم جنجال‌ساز شد.

جهانپور که روز گذشته (یک‌شنبه) در یک نشست خبری ویدئویی با خبرنگاران سخن می‌گفت، آمارهای چین درباره کرونا را «یک شوخی تلخ» خواند و گفت بر اساس گزارش‌هایی که دولت چین می‌داد «بسیاری در همه جهان فکر کردند این بیماری مثل آنفلوآنزا است و مرگ و میر کمتری دارد.»

سخنگوی وزارت بهداشت شب گذشته (۱۷ فروردین) نیز یک توئیت درباره گزارش چینی‌ها نوشت که تکرار حرف‌هایش در نشست خبری دیروز بود.

به نوشته کیانوش جهان‌پور محافل آکادمیک دنیا بر اساس اطلاعات محققین چینی «حداقل آنفلوآنزای تیپ A را از ویروس نوپدید کرونا وخیم‌تر قلمداد کردند» ولی یافته‌های بعدی خلاف این را نشان داد.

ارائه آمار غلط از سوی چین تنها از سوی سخنگوی وزارت بهداشت طرح نشده است٬ دیگر سیاستمداران و مسئولین حوزه بهداشت نیز این موضوع را تایید کرده بودند.

با این حال سفیر چین در ایران  کیانوش جهانپور را به عنوان یک مقام رسمی دولتی٬ مورد عتاب قرار داد.

اعتراضات به سخنگوی وزارت بهداشت از سوی سفیر چین و «مدافعان چین» آنقدر بالاگرفت که در نهایت سخنگوی وزارت امور خارجه نیز پا به میدان گذاشت تا زهر واقعیتی را که کیانوش جهانپور بر زبان آورده بود بگیرد.  اقدامی که مورد پسند سفیر چین واقع شد.

در نهایت سخنگوی وزارت بهداشت نیز تسلیم شد و طی یک توییت به صورت تلویحی از سفیر چین و دولت آن کشور عذرخواهی کرد.

این تنها باری نیست که جمهوری اسلامی در مقابل دولت چین پرچم سفید را بالا می‌برد.

پیش از این هم جمهوری اسلامی به دلیل «مبارزه با آمریکا» و استفاده از حق وتوی دولت کمونیستی چین در شورای امنیت سازمان ملل به این دولت و کشور کم باج نداده بود.

 

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

10 پاسخ

  1. عصبانیت شیفتگان قبله گاه نولیبرال ها البته قابل درک است اما فرقی در این واقعیت ایجاد نمی کند که امپریالیسم امریکا در موج سوم یا چهارم شیوع کرونا ویروس با یک سوم مبتلایان جهان سر و کار پیدا کرده و از درمان اقشار ضعیف جامعه خود که نه بیمه درمانی دارند و نه پولی در جیب عاجز مانده است.
    برای نولیبرال های وظنیو غیر وطنی البته سنگین است اما واقعیت این است که چین، کوبا و ویتنام نه تنها این بیماری را خنثی کردند که به کمک جهان شتافتند.
    تمام این خوش رقصی ها برای امپریالیسم عاجز و درمانده کاری از پیش نخواهد برد. همه به چشم خود دیدند که چین بلافاصله کرونا ویروس را به جهان معرفی کرد، کوبا پزشک و دارو برای تحریم کنندگانش فرستاد و ویتنام ماسک.
    ترامپ و جانسون و سایر برگزیدگان انحصارات چه کردند؟ تمام این شلوغ بازی ها برای طفره رفتن از ظاسخ به این سوال است!
    الفاتحه!

  2. مدت ها بود که حتی از سر زدن به این سایت سر باز می زدم. مرا چه به سایت های دوزاری؟ غرض توهین نیست اما واقعا به سایتی که چنین سیاهه هایی را تراوش می دهد، نام دیگری میتوان گذاشت؟ این خانم ایکدر دیپلمات است؟ پزشک است، تاریخ دان است یا مامور و معذور؟
    خانم ایکدر در ساز دهنی دهن به دهن شده کرونایی جهان سرمایه داری اش می دمد. خدا از این مرض در امانش دارد. اما شاید بد نباشد بداند که علت تلفات بالا در ایتالیا، اسپانیا و قبله عالمش امریکا، سیستم پزشکی سود محور است و نه چین! کوبا و چین و ویتنام به داد مردم جهان رسیده اند و قبله عالم ایشان مثل خر در گل گیر کرده است. از بابت تلفات و معضلات مردم ساکن جهان سرمایه داری متاسفم و امیدوارم هر چه زودتر جهان از این بلا رهایی یابد، اما جا دارد حتی کسی مثل خانم ایکدر از این معضل بیاموزد (چنانچه اراده ای برای آموختن داشتعه باشد). خانم ایکدر، آقای اشکوری که به دروغ برای زنده یاد رییس دانا اشک تمساح ریختی! مشکل ویروس نیست، مشکل اقتصاد ریاضتی دیکته شده توسط ارباتان بانک جهانی است. مشکل نولیبرالیسم است!

  3. به گزارش روزنامه دیلی میل مشاورین پزشکی انگلستان هم توصیه کرده بودند که آمار ارائه شده از طرف دولت چین بین ۱۵ تا ۴۰ برابر کمتر از واقعیت است. جناب تدروس ادهانوم (دبیر کل سازمان بهداشت جهانی) که قبلا وزیر بهداشت اتیوپی (حبشه) بوده از جوانی عضو فعال حزب کومونیست بوده و در ماست مالی کردن آمار چین دست داشته است. اگر امریکا که ۲۴ % هزینه این سازمان را میپردازد، کمک خود را کم کند، آنوقت باید دید چین حاضر است سهم کنونی خود (حدود ۱۱%) را افزایش دهد؟

  4. جالب بود. اما آیا روزی خواهد رسید که امثال خانم سولماز ایکدر که مچ گیر ایران و چین و روسیه است، درباره آمریکا و تحریم های جنایت کارانه اش، اشغالگری و تجاوزاتش، و … در باره عربستان و بن سلمانش، درباره نتانیاهو و قتل فلسطینیانش، و … و … کشف و کراماتی کند و افشاگری و تحلیل کند؟!

  5. ” گزارش جالبی بود ، استفاده از واژه کاپیتالاسیونِ چینی خیلی بجا وصحیح بود … دست مریزاد. ”
    “این دست اتفاقات باید موجب درس گرفتن مردم جهان نیز باشد چون کاملا واضح است پنهانکاری، دروغ ، فساد، جنابت جنگی، توطئه و…. بسیاری رضیلتهای دیگر که توسط بشر انجام میشود ، حاصلِ حذف تدریجیِ اخلاق ازسیاست و اقتصاد وکشورداری است ، وقتی رهبران وبزرگانِ کشورها دروغ ،توطئه، فساد ودزدی وجنابت را به بهانه امنیت وتوجیهات دیگر رونق میدهند و از قباهتش میکاهند ، انتظار بدتر از اینها برای جامعه جهانی باید داشت. اگر مردم دنیا بار دیگر اخلاقیات وفضائل انسانی را در زمره احتیاجات و واجباتِ آموزش وپرورشِ فرزندان خود قرار ندهند ومبانی انسانیت وخیراندیشی اجتماعی وفردی را نادیده بگیرند جهان هرگز روی امنیت واقعی به خود نخواهد دید، یک دروغِ شیطانی به بهانه مصلحت از سوی یک یا چند سیاستمدار و حاکم میتواند در سطحِ جهان به جنایتی بزرگ وغیر قابل جبران منجر شود ، استفاده ابزاری از دین و شعاری شدن اخلاقیات در سطحِ سیاستمداران ورهبران جامعه جهانی نتیجه ای جز جنگ و ویرانی ونابودی این خانه و تمدن بشر ندارد. یک دیوانه را میتوان با دارو یا اسارت مهار کرد ولی فکر شیطانی وپلید را در مغز یک آدمِ عاقل وسالم نمیشود دید ومهار کرد مردم دنیا باید در انتخابِ حاکمان وسیاستمداران خود آگاهانه تر اقدام کنند و جهان در این راستا باید به حق انتخاب وآزادی انسانها به عنوان اولویت اول خود نگاه کند، این هدف باید در تمام نقاط جهان مورد نظر باشد تا دنیا مشترکا از نعمتِ آزادی وانسانیت بهرمند گردد به امید روزی که تمام دیکتاتورهای جهان از دایره قدرت وحکومت حذف شوند ، واخلاق مداری در همه ملتها وتمام امور به عنوان ارزش حفظ گردد. “

    1. ” باعرض پوزش
      هنگام ارسالِ نظر اشتباها دوبار فرستادم وظاهرا پنجره ارسال به نام یک خواننده زیتون (از این عنوان در اولین نظرها استفاده میکردم)تیک خورده و بابت این اشتباه پوزش میخواهم . “

  6. ” گزارش جالبی بود ، استفاده از واژه کاپیتالاسیونِ چینی خیلی بجا وصحیح بود … دست مریزاد. ”
    این دست اتفاقات باید موجب درس گرفتن مردم جهان نیز باشد چون کاملا واضح است پنهانکاری، دروغ ، فساد، جنابت جنگی، توطئه و…. بسیاری رضیلتهای دیگر که توسط بشر انجام میشود ، حاصلِ حذف تدریجیِ اخلاق ازسیاست و اقتصاد وکشورداری است ، وقتی رهبران وبزرگانِ کشورها دروغ ،توطئه، فساد ودزدی وجنابت را به بهانه امنیت وتوجیهات دیگر رونق میدهند و از قباهتش میکاهند ، انتظار بدتر از اینها برای جامعه جهانی باید داشت. اگر مردم دنیا بار دیگر اخلاقیات وفضائل انسانی را در زمره احتیاجات و واجباتِ آموزش وپرورشِ فرزندان خود قرار ندهند ومبانی انسانیت وخیراندیشی اجتماعی وفردی را نادیده بگیرند جهان هرگز روی امنیت واقعی به خود نخواهد دید، یک دروغِ شیطانی به بهانه مصلحت از سوی یک یا چند سیاستمدار و حاکم میتواند در سطحِ جهان به جنایتی بزرگ وغیر قابل جبران منجر شود ، استفاده ابزاری از دین و شعاری شدن اخلاقیات در سطحِ سیاستمداران ورهبران جامعه جهانی نتیجه ای جز جنگ و ویرانی ونابودی این خانه و تمدن بشر ندارد. یک دیوانه را میتوان با دارو یا اسارت مهار کرد ولی فکر شیطانی وپلید را در مغز یک آدمِ عاقل وسالم نمیشود دید ومهار کرد مردم دنیا باید در انتخابِ حاکمان وسیاستمداران خود آگاهانه تر اقدام کنند و جهان در این راستا باید به حق انتخاب وآزادی انسانها به عنوان اولویت اول خود نگاه کند، این هدف باید در تمام نقاط جهان مورد نظر باشد تا دنیا مشترکا از نعمتِ آزادی وانسانیت بهرمند گردد به امید روزی که تمام دیکتاتورهای جهان از دایره قدرت وحکومت حذف شوند ، واخلاق مداری در همه ملتها وتمام امور به عنوان ارزش حفظ گردد.

  7. با سلام. امروز دو نوشته جالب دیدم، یکی به انتقاد از رییس سازمان بهداشت جهانی که در ماست مالی کردن آمار چین مقصر بوده است.
    دومی راجع ۲۲ میلیارد دلار پول ایران است که توسط چین بولوکه شده به بهانه تحریم امریکا. در ضمن در طی سال‌های که گذشت، چین ۷ بار رأی مثبت به تحریم‌های ایران در سازمان ملل داده بود.
    آنچه به نظر میرسد این است که چیزی به نام دوستی بین ملل نداریم، فقط پول است و اقتصاد. این هم دوستی خاله خرسه است و این حرف‌ها فقط شعأر است برای سر گرم کردن مردم.

  8. امیدوارم این شرایط آغاز به خود آمدن ایرانی ها باشد و بدانند چین انها را با تحقیر دست بسته در برابر خود نگاه داشته با این وعده که زمانی در شورای امنیت از ایران دفاع کند/ چطور میتواند از دولتی و مردمی که اینچنین به تحقیر و با سرکوفت کم نظیر به انها نگاه میکند، دفاع کند. او هر جا منافع خودش چرب تر باشد از انجه دفاع خواهد کرد. لیست بگیرید از منابع و معادنی که در ایران توسط چینی ها تصرف شده. امریکا با چنین تحقیری با ایران حرف نمیزند که مسئولان چینی میزنند. مصاحبه کنید با کسانی که در شرکت نفت زیر دست چینی ها کار کرده اند میران مخفی کاری و بی احترامی انها را برایتان تعریف خواهد کرد. وقت انست که پرده از روی سیاست های چین در ایران بالا بزنیم

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

کرونا؛

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان قدیمی که سابقه جنگ و خدمت در رده بالای سپاه را

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده مردم از انقلابی که

ادامه »

آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که جهان در آن قرار دارد.

ادامه »