راه‌حل جدید برای اختلاف قدیمی

چرا خامنه‌ای می‌خواهد جزایر سه‌گانه ‌را مسکونی‌سازی کند؟

زیتون ـ یلدا امیری: آیت‌الله خامنه‌ای به هر روشی به دنبال افزایش و تثبیت قدرت نظامی و منطقه‌ای جمهوری اسلامی است خواه این قدرت در عراق و سوریه باشد و خواه در جزایر ایرانی و تسلط بیشتر بر تنگه هرمز.

فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران اعلام کرد که رهبر جمهوری اسلامی دستور داده است جزایر سه گانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی مسکونی شود.

علیرضا تنگسیری، فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران، چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت در یک گفت‌وگوی رادیویی به مناسبت روز ملی خلیج فارس از دستور رهبر جمهوری اسلامی برای مسکونی کردن جزایر سه‌گانه خبر داد و گفت: «جزایری که ما در خلیج‌فارس داریم بسیار راهبردی و سوق‌الجیشی هستند،‌ بنا داریم جزایر خلیج‌فارس را با ایجاد زیرساخت‌های مسکونی، برای سکونت مردم آماده کنیم و این فرمان فرمانده معظم کل قوا است که مردم در جزایر زندگی کنند. وقتی اولین شخص مملکت می‌فرمایند آنجا را باید برای سکونت مردم فراهم کنیم، یعنی ما به دنبال امنیت منطقه هستیم.»

او به ساخت فرودگاه و موج شکن در جزایر اشاره کرد و گفت: «در تنب بزرگ فرودگاه بین‌المللی ایجاد کرده‌ایم؛ در تنب کوچک هم فرودگاه ساخته شده است و همچنین نیروی دریایی سپاه بیش از ۵۰ موج شکن را برای مردم ایجاد کرده است.»

موضوع حاکمیت بر جزایر سه گانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی از مهم ترین مورد اختلاف میان امارات متحده عربی و ایران در سه دهه گذشته بوده است. حالا این تصمیم می تواند از یک سو باعث تنش با امارات شود و از سوی دیگر در راستای تسلط بیشتر ایران بر تنگه هرمز باشد.

مناقشه با امارات

اسناد تاریخی متعدد حاکی از این است که هر سه جزیره جزیره تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی تا پیش از سال ۱۹۰۳ میلادی به طور نامنظم و در مقاطع زمانی متفاوت تحت حاکمیت ایران بوده اند. در سال ۱۳۵۰، پس از خروج بریتانیا از این جزایر پس از حدود ۷۰ سال ایران کنترل دوباره این جزایر را به ‌دست گرفت.

امارات متحده عربی بارها ادعای مالکیت این جزایر را مطرح کرده و این خواست با حمایت اتحادیه عرب نیز همراه شده ‌است. اما امارات هیچ سندی برای در اختیار گرفتن این جزایر ندارد.

در جریان نشست سازمان همکاری اسلامی که ۱۱ اسفند ۱۳۹۷ در ابوظبی پایتخت امارات برگزار شد، عبدالله بن زاید وزیر خارجه امارات ادعای این کشور را در مورد جزایر ابوموسی، تنب کوچک و تنب بزرگ تکرار کرد که با اعتراض شدید هیئت ایرانی و ترک جلسه اعضای هیئت جمهوری اسلامی مواجه شد.

در جریان نشست سازمان همکاری اسلامی که ۱۱ اسفند ۱۳۹۷ در ابوظبی پایتخت امارات برگزار شد، عبدالله بن زاید وزیر خارجه امارات ادعای این کشور را در مورد جزایر ابوموسی، تنب کوچک و تنب بزرگ تکرار کرد که با اعتراض شدید هیئت ایرانی و ترک جلسه اعضای هیئت جمهوری اسلامی مواجه شد، همین موضوع موجب متشنج شدن این نشست، پایان جلسه و خروج تدریجی دیگر هیئت‌ها شد.

تسلط بیشتر ایران بر تنگه هرمز

تنگسیری، فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران در بخش دیگری از سخنان خود گفت: «متاسفانه برخی از سران کشورها که وابسته به بیگانه هستند، می‌خواهند بیگانه در منطقه باشد، حضور بیگانه در منطقه ناامنی به وجود می‌آورد که شاهد آن هم چند تصادم دریایی از جمله ناوشکن آمریکایی با یک نفتکش ژاپنی، زیردریایی آمریکایی با نفتکش و تیراندازی ناوشکن آمریکایی به سمت یک قایق تفریحی در امارات است که منجر به کشته شدن چند نفر شد.»

ایران بارها و در مقاطع مختلف تهدید کرده که تنگه هرمز را خواهد بست. جزایر تنب کوچک، تنب بزرگ و ابوموسی در نزدیک ترین فاصله با تنگه هرمز و در عمیق‌ترین قسمت‌های خلیج فارس قرار دارند. این سه جزیره در داخل دو کریدور رفت و برگشت تردد بین‌المللی کشتی‌ها واقع شده‌اند و این موضوع اهمیت ژئوپلیتیک و استراتژیک این جزایر را بالا می‌برد. زیرا بخش مهمی از جابجایی نفت خام مورد نیاز جهان از میان این جزایر است. این موضوع اهمیت این جزایر را بیشتر می‌کند. تسلط بر جزایر سه‌گانه به معنای تسلط بر صادرات و واردات از این منطقه و دسترسی به اقیانوس هند است.

تنگسیری با بیان اینکه خلیج فارس یک خلیج بسته با وسعت ۲۵۰ هزار کیلومتر مربع است، گفت: «اگر اتفاقی برای ناوهای اینها که سوخت هسته‌ای دارند بیافتد؛ به مدت یازده سال اکوسیستم خلیج فارس را از بین خواهند برد. حضور نامشروع آمریکایی‌ها در منطقه امنیت ما را می‌تواند به خطر بیاندزد، البته ما اجازه نمی‌دهیم هیچ ناو بیگانه‌ای در آب‌های ما حضور پیدا کنند.»

سخنان تنگسیری در حالی بیان می شود که نیروی دریایی آمریکا روز چهارشنبه ۲۷ فروردین اعلام کرد که یازده قایق سپاه برای ناوهای این کشور در شمال خلیج فارس «مزاحمت» ایجاد کردند.

مشخص نیست ساکنان آینده این جزایر که رهبر جمهوری اسلامی دستور کوچاندن آنها برای «امن کردن» منطقه را داده، چه کسانی خواهند بود، اما به نظر می‌رسد آیت‌الله خامنه‌ای و سپاه پاسداران تحت امر او درصددند با بالا گرفتن تنش‌ها در خلیج فارس، قدرت نظامی و همزمان مشروعیت و رسمیت حضور خود در این منطقه را افزایش دهند.

ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا مستقر در بحرین در بیانیه‌ای تاکید کرده بود که قایق‌های نیروی دریایی سپاه در آب‌های بین المللی خلیج فارس از فاصله بسیار نزدیک و با سرعت بالا از مقابل دماغه و انتهای ناوها عبور کردند و اقدامات غیرحرفه‌ای و ناایمن علیه کشتی های نظامی آمریکایی انجام دادند.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده، نیز اعلام کرده بود که به نیروهای آمریکایی دستور داده به هر قایق ایرانی که برای کشتی‌های آمریکایی در دریا مزاحمت ایجاد کرد شلیک کرده و آن را نابود کنند.

در ایران بیش از ۴۰ جزیره در حوزه سیاسی سه استان بوشهر، خوزستان و هرمزگان قرار دارند که بیش از نیمی از آن غیرمسکونی هستند.

در سه جزیره تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی در حال حاضر ساکنان بومی و نیروهای نظامی زندگی می‌کنند. از این رو به نظر می‌رسد دستور مشخص برای «مسکونی شدن» این جزایر آن هم توسط سپاه به منظور تسلط بیشتر ایران بر خلیج فارس و تنگه هرمز صورت می گیرد.

مشخص نیست ساکنان آینده این جزایر که رهبر جمهوری اسلامی دستور کوچاندن آنها برای «امن کردن» منطقه را داده، چه کسانی خواهند بود، اما به نظر می‌رسد آیت‌الله خامنه‌ای و سپاه پاسداران تحت امر او درصددند با بالا گرفتن تنش‌ها در خلیج فارس، قدرت نظامی و همزمان مشروعیت و رسمیت حضور خود در این منطقه را افزایش دهند. هر چند به نظر می‌رسد در شرایط فعلی کشور این کاری زمان‌بر و برنامه‌ای درازمدت است.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

21 پاسخ

  1. سلام..اقا من حاضرم برای همیشه درانجا زندگی کنم..حتی خیلی از اشناها ودوستان رو میشناسم که با جان ودل حاضرن ب انجا برن ودر راستای گسترش شرایط زندگی درانجا تلاش کنن‌..ترو خدا سعی کنید این پروژه بدست فراموشی سپرده نشه..مسئله.مسئله حیاتی برای کشور واینده کشور و شرایط ژئوپلوتیکی حوزه سرزمینیمون هست..برای کشور عزیزمون ایران باید جان بدیم زندگی کردن اونجا که یک شرایط عادی برای هرکسی میتونه باشه..

  2. این اقدام با تا خیر۴۸ ساله هست از همان سال ۱۳۵۰ میبایست آنجا را نظامی و مسکونی ویا تجارتی میکردند تا مالکیت ایران غیر قابل اعتراض میشد و دشمنان دور ونزدیک واقعیت را می پذیرفتند.
    حال علی خامنه ای شاید تصور کرده که ممکن باشد آمریکا ومتحددانشان آنجا را تصرف کنند.

  3. من که نفهمیدم این نوشته تحلیل بود یا گزارش . تهدید ترامپ رو نوشته بعد پاسخ ایران رو ننوشته .کجا روزنامه نگاری خوندی خانم امیری؟ ناراحتی که ایران میخواد حق حاکمیتش بر جزایر رو تثبیت کنه؟ اخه چرا؟ مگه ایرانی نیستی؟

  4. با سلام
    آقای خامنه ای در طول زمان نشان داده است که ایران و ایرانی برای او هیچ ارزشی ندارد مگر سکویی برای تحقق پروژه ایجاد یک امپراتوری شیعی، رویای کهنه هر آخوند، از جمله بنیانگذار رژیم ولایت فقیه.
    هدف های شیطانی او از به اصطلاح مسکونی کردن سه جزیره ایرانی خلیج فارس چند گانه است اما میتوان آنرا با «تجهیز و تامین نیروی مادی و معنوی هرچه بیشتر برای این پروژه رویایی» خلاصه کرد.
    او از عرق ملی ما ایرانیان و علاقه مان به خلیج فارس خبر دارد. اهمیت تمامیت ارضی ایران برای ما را می‌داند. و خاطره «فتح» سه جزیره در سال ۱۳۵۰ و تاثیر بزرگ آن بر روحیه ایرانیان پس از از دست دادن بحرین توسط رژیم شاه حتی در ذهن فرتوت او هنوز زنده است.
    او خطر ایجاد تاسیسات نظامی در این جزیره ها بدون وجود ساکنین غیر نظامی را میداند. و میداند که در آن صورت ساخته های ده سالش می‌تواند یکشبه به تیر غیر گرفتار آید و ویران شود. همانطور که امروزه در سوریه می‌شود.
    اما اسکان عده ای بینوای مجبور یا فریب خورده و یا فرصت طلب در سه جزیره به عنوان گوشت دم توپ می‌تواند برای مقابله با این خطر یک سپر انسانی «ارزان» تشکیل دهد.
    از طرف دیگر راه اندازی پروژه های ساختمانی و تجاری، که لزوماً توسط سپاه و نه دولت رسمی اجرا خواهد شد، باعث سرازیر شدن نقدی های موجود در جامعه به کیسه های سپاه و «بیت» اش می‌شود و دست آنان را برای عملیات برون مرزی باز تر از امروز می‌کند.
    و بالاخره با توجه به برتری قدرت منافع بر عقاید در نوع بشر، که البته امری طبیعی است، می‌داند که سرمایه گذاران احتمالی در این پروژه ها طبیعتاً حامی سیاست های او در منطقه خوهند بود و این بهترین طریق یارگیری عینی است که به قولی هم سود دارد و هم منفعت !
    وگرنه او را نه با ایران کاریست و نه با خلیج فارس. به قول ظریفی همه ارزش ها، نماد ها، نام ها، قهرمانها، اسطوره ها، اعیاد و عزا ها، و عبادات و مناجات های این رژیم عربی است بجز خلیج اش.
    و آنهم به دلایلی که دانم و دانی !
    والسلام

  5. به نظر من مسکونی کردن جزایر برای وسعت دادن مرزهای آبی و خاکی ایران یک امر مهم است و آیت الله خامنه ای روی یک امر مهم انگشت گذاشته اند

  6. سلام حضرت آقا بسیار فکر خوبی کردند که هیچ کس تا الان بهفکرشان نرسیده بود من خودم به عنوان یک بسیجی حاظر بدون هیچ قید شرطی بدم اونجا زندگی کنم حطا حاظر تا حد توانم به آبادی این جزایر کمک کنم که یک جزیره مسکونی درست کنیم

  7. ایران زمین فراتر از حسار کنونی ایران است و جزایر سه گانه جزء اندکی از این سرزمین بوده و خواهد بود.به هیچ قدرتی اجازه دخالت به هیچ شکل و هیچ زمان نخواهیم داد تا تصمیمات نابخردانه خود را به ما تحمیل کنند

  8. جزایر غیر مسکونی خلیج فارس جزیی از خاک ایران است و از خیلی وقت پیش باید مسکونی می شد و مردم ایران حق دارند در هرکجای ایران که بخواهند زندگی کنند.

  9. هدف خامنه خائن و سپاه تروریستی پاسداران،زمینه سازی برا اهدا کردن به چین کمنونیست است مثل خلیج فارس و دریای خزر (کاسپین)خواهی یا نخوای آخوندها ایران رو مستعمره چین و روسیه کردن.

  10. این سیستم ناکارآمد و فَشَل هنوز که هنوزه نتونسته کیفیت زندگی در بندرعباس و قشم و کیش و چابهار که سبقه مسکونی چند صد ساله دارند به میزان استانداردهای بین المللی برسونه اونوقت این وسط مسکونی کردن سه تا جزیره لم یزرع یعنی چی؟؟؟!!!هیچی هدف فقط و فقط ساخت سپر انسانی در خلیج پارس است و بس

  11. ایران رهبران مختلفی در تاریخ خود سراغ دارد که با عملکردهای خود در مقاطعی این سرزمین را به اوج عزت رسانده اند. پر واضح است که غالب اوقات (مخصوصا در دورانهای اخیر و دویست سال گذشته) عملکرد ضعیف و به دور از شأن ایران بزرگ، تاریخی وکهن این کشور به منتهی درجه ی ذلت رسیده بود. اگر پهلوی ها (به قول خودشان) قسمت‌هایی از ایران را مثل دخترانی به آغوش بیگانه سپردند، اما امروز غرش شیران نر باعث قوت گرفتن تمدن، صلابت، پرستیژ نظامی و امپراطوری بزرگ ایران اسلامی خواهد شد. درود بر سید علی سلام بر شهیدان.

  12. متاسفانه تحلیل نویسنده سطحی است، احتمال اشغال جزایر از طرف آمریکا در درگیری آتی بسیار زیاد شده است، سپر انسانی را لازم دانسته اند، همچون سپر انسانی در بیت رهبری در روز حمله موشکی سپاه به عراق و نبستن حریم هوایی کشور در همان روز که منجر به کشته شده ۱۷۶ بیگناه هواپیمایی اکراینی و دراز تر شدن زبان امثال حاجی زاده شد. البته استفاده از انسان به عنوان سپر و گوشت دم توپ در جمهوری اسلامی سابقه ۴۰ ساله دارد از سال ۱۳۵۹ و آغاز جنگ و امواج انسانی و . . . هزاران کشته و مجروح در عملیاتهای علی الخصوص پس از باز پس گیری خرمشهر.

    1. آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند . دستور رهبر انقلاب هم بسیار حکیمانه است و باید زودتر از اینها عملی می شد.

  13. والله بایستی زودتر از این کارمسکونی سازی جزائر رو انجام میدادند
    ویکی از روش ها این است که امتیاز بدهند به هر مهاجر داخلی که به جزیره برود ودر آنجا برای همیشه زندگی کند
    البته بطور داو طلبانه
    من حاضرم

  14. آفرین به رهبر دوراندیش کشورمون .
    مسکونی کردن این جزیره ها یکی از مدبرانه ترین سیاست هاست که میتونه روی دشمنان کشورمون و همینطور کشوربی وجودی مثل امارات رو کم کنه و تسلط بی چون و چرای ایران بر خلیج همیشه فارس و بخصوص تنگه هرمز رو به همه‌ی دنیا ثابت کنه .

  15. یکی از راه های اثبات مالکیت داشتن امکانات در محل است لذا عقل سلیم میگوید باید آن مناطق آباد و تجاری سازی شود و مقابل تجارت امارت قد علم کند الآن امارت با خاک ایران در حالت وسعت خاک خود است این کار صلاح امنیت ما نیست در حالی که خاک شرف هر وطن دوستی هست در عوض بیائید این سه جزیره را وسعت دهید و آباد کنید تا این سه جزیره توسط پل بهم وصل شوند و یک مرکز تجارت جهانی گردند

  16. کاملاً مشخص است بخاطر موقعیتی که این جزایر در خلیج‌فارس دارند، دست و پا زدن های خامنه‌ای برای مسکونی نمودن آنها نه بخاطر مردم زحمتکش و کم درآمد آن خطه است بلکه شروعی است برای اعزام نیروهای مسلح سپاه با خانواده هایشان تا هم مثل همه ایران ، آن سه جزیره به پادگانی مسکونی و خانوادگی! تبدیل شوند و هم خیال خامنه ای بابت تحکیم نیروهای خود در تنگه هرمز راحت شود البته ناگفته نماند این طرح تا رسیدن به اجرا و با توجه به اوضاع خراب مملکت، شاید تا عید بُز و یا احتمالاً ظهور آآقاااا…، به نتیجه خواهد رسید..!!!؟

    1. با سلام .این بهترین راهکاری هست که رهبر داده دلیلش برای باز پس گیری برخی از جزایر ماهست ..کی گفته فقط این سه جزیره قراره پس گرفته بشه .قراره همه جزیره ها کم کم قابلیت سکونت بشه اتفاقا این خبر برای امارات خیلی بده چون سه تا از جزایر کشور مارو تصاحب کرده

    2. من مخالف سر‌سخت جمهوری اسلامی و شخص خامنه‌ای هستم.
      ولی مسکونی‌‌کردن جزیره‌های خلیج فارس، از اوجب واجبات است. مهم نیست به دستور چه کسی!
      اعتراض شما دقیقا از جنس اعتراضات انقلابیون ۵۷ هست که از سر بی‌سوادی و عقده، با همه‌ی کارهای شاه مخالفت می‌‌کردن.
      > کمی شکیبایی، نجابت، اندیشه و خواندن تاریخ و درس گرفتن از تاریخ، بد نیست!

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

راه‌حل جدید برای اختلاف قدیمی

رسانه‌های گوناگون و برخی “کارشناسان” در تحلیل سیاست‌های آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، به‌طور مکرر از مفهوم “فشار حداکثری” (Maximum Pressure) استفاده می‌کنند. این اصطلاح شاید برای ایجاد هیجان سیاسی و عوام‌فریبی رسانه‌ای کاربرد

ادامه »

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده

ادامه »