چهارمین جلسه دادگاه روح‌الله زم

زیتون– چهارمین دادگاه روح‌الله زم، بنیان‌گذار سایت و کانال تلگرامی آمدنیوز٬ امروز دوشنبه٬ در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی برگزار شد.

در این جلسه به ۱۷ مورد اتهامی علیه او رسیدگی شد.

افساد فی الارض، تشکیل و اداره کانال آمدنیوز و صدای مردم، جاسوسی به نفع سرویس اطلاعاتی اسرائیل به واسطه سرویس اطلاعاتی یکی از کشورهای منطقه، جاسوسی به نفع سرویس اطلاعاتی کشور فرانسه و همکاری با دولت آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران و توهین به آیت‌الله روح‌الله خمینی و آیت‌الله علی خامنه‌ای از جمله ۱۷ بند کیفرخواست روح‌الله زم است.

گزارشگران بدون مرز هشدار داده که اتهام‌های آقای زم او را با احتمال مجازات مرگ روبرو کرده است.

ریاست  این دادگاه را ابوالقاسم صلواتی بر عهده دارد که به گفته فعالان حقوق بشر رابطه‌ای نزدیک با نهادهای امنیتی دارد و متهم است حقوق زندانیان را مکرر زیر پا گذاشته است.

 

«تحریک مؤثر نیروهای رزمنده و اشخاصی که به نحوی در خدمت نیروهای مسلح هستند به عصیان، فرار، تسلیم یا عدم اجرای وظایف نظامی»  و اطلاع‌رسانی در خصوص  «تردد فرماندهان سپاه بویژه قاسم سلیمانی را در عراق و سوریه به نیروهای خارجی»  نیز یکی دیگر از این اتهام‌های روح‌الله زم است.

زم در این جلسه گفت که بعضی از اعترافات خود را «قبول دارد و برخی را نه.»

او در ادامه رفتار بازپرس را «شرعی، قانونی و انسانی» خواند با این‌همه گفت: «اما برخی موارد را الان که مرور می کنم قبول ندارم.» روح‌الله زم اتهام اقدام علیه امنیت داخلی و خارجی جمهوری اسلامی را رد کرد و گفت که «من کار مطبوعاتی می‌کردم.»

بر اساس گزارش منتشر شده در رسانه‌های ایران، زم بیش‌تر موارد اتهامی را رد کرد.

بازداشت عجیب روح‌الله زم

سپاه پاسداران روز ۲۲ مهر اعلام کرد که روح‌الله زم را طی آنچه «عملیات پیچیده، با حربه فریب اطلاعاتی» خواند، دستگیر کرده است.

هرچند محل بازداشت روح‌الله زم به‌طور رسمی اعلام نشده، اما همسر و نزدیکانش، می‌گویند او در سفری به عراق، ناپدید شده است.

محمد تولایی، مسئول اشراف در دفتر فرماندهی کل سپاه پاسداران، روز سه‌شنبه، ۲۳ مهر، بدون اشاره به جزئیات اعلام کرده بود که روح‌الله زم، موسس وب‌سایت آمدنیوز، «با همکاری سرویس‌های اطلاعاتی دیگر» بازداشت شده است.

پیشتر بخش خبری ۲۰:۳۰ در تلویزیون حکومتی ایران مدعی شده بود که روح‌الله زم در خاک کردستان عراق و در نزدیکی مرز ایران دستگیر شده است.

با این حال دولت اقلیم کردستان عراق این ادعا را کذب خوانده بود.

پس از بازداشت روح‌الله زم چندبار برنامه خبری ۲۰:۳۰ مدعی شد که مستندی از اعترافات او را پخش خواهد کرد٬ اما چنین برنامه‌ای هرگز از تلویزیون جمهوری اسلامی پخش نشد.

روح‌الله زم کیست

روح‌الله زم فرزند محمدعلی زم از مقامات جمهوری اسلامی هست. محمدعلی زم در سمت‌هایی مثل ریاست حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی، معاونت اجتماعی شهرداری تهران، ریاست سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، ریاست هیئت‌مدیرهٔ انجمن صنفی ویدیو رسانه و عضویت در شوراهای مختلف در صدا و سیما و وزارت ارشاد را برعهده داشته‌است.

روح‌الله زم پس از دستگیری در سال ۱۳۸۸ و خروج از ایران با تشکیل سایت و کانال تلگرامی به نام آمدنیوز، به کار خود به عنوان خبرنگار ادامه داد؛ پس از اعتراض‌های دی ماه سال ۹۶ مقامات جمهوری اسلامی سخنانی را علیه او بیان کرده بودند.

از جمله محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات ایران در پیامی توئیتری خطاب به پاول دوروف، مدیر عامل شبکه تلگرام، کانال آمدنیوز را «به نفرت‌پراکنی، استفاده از کوکتل مولوتف، شورش مسلحانه و بلوای اجتماعی» متهم ساخته و خواستار متوقف شدن فعالیت آن شده بود.

پس از آن کانال آمدنیوز با بیش از یک میلیون و چهارصد هزار عضو، از سوی گردانندگان این شبکه پیام‌رسان مسدود شد.

مدیر عامل شبکه پیام‌رسان تلگرام در توئیتر خود نوشت که فعالیت «کانال آمدنیوز با عدم توجه به مقررات مربوط به عدم تشویق به خشونت» به حال تعلیق درآمده است.

گردانندگان «آمدنیوز» اما با راه‌اندازی کانال‌های مشابه توانستند در مدتی کوتاه پس از مسدود شدن، بخشی از مخاطبان خود را دوباره جذب کنند.

نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی همچنین در سال‌های گذشته تعدادی از افراد را به اتهام همکاری با این سایت بازداشت کرده‌اند. برادر و دو خواهر روح الله زم نیز پیش از این به این اتهام بازداشت شده و مدتی زندانی بودند.

شیرین نجفی٬ چهره پشت پرده یا طعمه

شیرین نجفی٬ یکی از ادمین‌های آمدنیوز٬ یکی از چهره‌هایی است که پس از دستگیری روح الله زم زیاد از او صحبت می‌شود.
برخی گفته‌اند او عامل نفوذی سپاه برای کشاندن زم به عراق بوده و برخی معتقدند او ربطی به این ماجرا نداشته است. شیرین نجفی با نام مستعار سودابه خرسند نیز فعالیت می‌کرده است.

پس از بازداشت روح‌الله زم٬ برخی از شبکه‌های خبری مدعی شدند که شیرین نجفی یا سودابه خرسند یک ماه پیش از آن در ترکیه بازداشت و به ایران منتقل شده است و ارتباط او با روح الله زم از ایران انجام می‌شد. وب سایت رویداد ۲۴ به استناد خبری که وب سایت مشرق نیوز درباره دستگیری شیرین نجفی نوشته بود٬ این ادعا را مطرح کرده بود هرچند که خبر وب سایت مشرق نیوز ۶ ساعت پس از انتشار پاک می‌شود.

استدلال دیگر این بوده که شیرین نجفی ۲۴ ساعته در تلگرام آنلاین بوده و این موضوع به آن معناست که تلفن او به صورت شیفت بندی در اختیار اطلاعات سپاه بوده چون به صورت طبیعی یک فرد نمی‌تواند ۲۴ ساعت در روز بیدار باشد. مخالفان نیز گفته‌اند اطلاعات سپاه وقتی چنین عملیات بزرگی انجام می‌دهد، حتما این نکات ریز را می‌داند که توانسته زم را به عراق بکشد.

یکی از کاربران توییتر به نقل از مازیار دوست روح الله زم و مدیر مالی آمدنیوز گفته یکی از عناصر عملیات پیچیده اطلاعات سپاه، شیرین نجفی بوده و پس از مدتی که اطلاعات سپاه او را در دام می‌اندازد، روح الله زم را به عراق کشانده است.

این کاربر نوشته «شیرین نجفی عکس ۱۵ میلیون یورو اسکناس ۵۰۰ یورویی برای روح الله زم فرستاده و مدعی شده این‌ها پول‌های اهدایی آیت‌الله سیستانی است برای راه اندازی تلویزیون آمد‌ نیوز! این مقدار اسکناس ۵۰۰ یورویی یعنی شش دهم درصد کل اسکناس‌های ۵۰۰ یورویی موجود در جهان!»

اختلاف نظر درباره هویت واقعی و احتمال دستگیری او زمانی بیشتر شد که شیرین نجفی مصاحبه‌ای با یک شبکه فارسی زبان داشت. عده‌ای معتقد بودند این مصاحبه از داخل ایران انجام شده و سپاه هنوز می‌خواهد از عامل نفوذی خود محافظت کند، به همین دلیل اجازه تماس او با یک تلویزیون خارجی را داده است.

هر چند از سرنوشت او دیگری خبری نیست.

 

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

یک پاسخ

  1. زم و داستانش شده بخش زرد رسانه های سیاسی
    یک پسرک پر مدعا و بازی خورده و بازیگر ولی توخالی ارزش وقت گذاشتن ندارد. هرچند حکومت با ان میخواهد خودش را قدرقدرت نشان دهد و پز بدهد! متاسفانه دو طرف دچار توهم اند و ملت این وسط گرفتار.

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

رسانه‌های گوناگون و برخی “کارشناسان” در تحلیل سیاست‌های آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، به‌طور مکرر از مفهوم “فشار حداکثری” (Maximum Pressure) استفاده می‌کنند. این اصطلاح شاید برای ایجاد هیجان سیاسی و عوام‌فریبی رسانه‌ای کاربرد

ادامه »

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده

ادامه »