توضیح: زیتون در «پروندهای ویژه» به فساد شخصی، بوروکراتیک و گاه سیستماتیک موجود در دستگاههای مختلف حاکمیتی میپردازد. سو استفاده از قدرت، رانت، اختلاس و مواردی از این دست موضوعاتیست که با استناد به گزارشها و اسناد رسمی در این سلسله گزارشها خواهید خواند.
***
زیتون ـ فریبرز کلانتری: در میان سیاستمداران، علی اصغر حجازی همچنان یکی از قدرتمندترین افراد در دفتر رهبر جمهوری اسلامی است و سخن گفتن از فساد او و خانوادهاش در داخل کشور هنوز تبعات زیادی دارد. اولین بار اما با انتصاب پسرش محمدحسین حجازی به عنوان مدیرعامل و هیات مدیره شرکت نوسازی عباس آباد، فعالیتهای اقتصادی پسرش در رسانهها مطرح شد.
با این حال این موضوعات سربسته ماند و حتی احمد توکلی که مدعی افشاگری علیه مفسدان اقتصادی است با وجود اینکه قول اطلاع رسانی دراین باره را داده بود، زیرقول خود زد و هرگز به این حوزه ورود نکرد.
محمد حسین حجازی، در ۱۹ سالگی به عنوان مدیرعامل موسسه تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی تهران آن هم با مدرک دیپلم، در بیست سالگی به عنوان دبیر اجرایی ستاد همایش چهرههای ماندگار و در سن ۲۱ سالگی نیز به عنوان عضو شورای راهبردی گروه اجتماعی شبکه دو سیما منصوب شده بود.
انتصاباتی که به واسطه رانت سیاسی پدرش، هرگز از سوی هیچ دستگاه نظارتی نه تنها پیگیری نشده بود، بلکه احتمالا مهر تایید صلاحیت از سوی همان دستگاههای نظارتی نیز دریافت کرده بود.
پس از انتصاب محمدحسین حجازی به عنوان مدیرعامل و هیات مدیره شرکت نوسازی عباسآباد نیز سر و صداها خوابید و بحثی درباره اقدامات او در این سمت مطرح نشد.
یکی از اقدامات دیگر او، پروژه در حال احداث هتل دیدار در اراضی عباس آباد است. این پروژه ۶۵۰ میلیارد تومانی، به مجموعه پرشین واگذار شده است. در مجموعه پرشین که مدیران آن را شرکت عمران سازه کوشا تشکیل میدهند، فردی در هیات مدیره به نام محمود پوررحیم حضور دارد.
این در حالی است که محمود پوررحیم، با سید محمد حسین حجازی در شرکت آبادگران بهین تدبیر نیز همکار بوده است.
دلالی املاک در ترکیه
در سالهای اخیر خرید املاک توسط ایرانیان در ترکیه افزایش یافته است. شرکت «سرمایه بنا» یکی از شرکتهایی که برای ایرانیان در امر خرید و فروش املاک در کشور ترکیه احداث شده است. این شرکت با همکاری چند تن از اتباع کشور ترکیه « سیفتین اوزترک – سردار اینان» احداث شده است. شرکت دیگری به نام BMPRgroup نیز در کشور ترکیه ثبت شده است که به ساخت و ساز و فروش املاک در این کشور می پردازد.
مسعود پوررحیم با سردار مسعود مهردادی در این شرکت همکاری می کنند. مسعود مهردادی چندی پیش به علت اختلاس کلان در بنیاد تعاون سپاه بازداشت شد. او تا سال ۱۳۹۷ به عنوان «جانشین اقتصادی» بنیاد تعاون سپاه، نقش اصلی در بسیاری از شرکتهای اقتصادی و قراردادهای این بنیاد بازی میکرد. او به همراه جمالالدین آبرومند، یک زوج اقتصادی را تشکیل داده بودند. جمالالدین آبرومند تا تیرماه ۱۳۹۷ به عنوان معاون هماهنگی سپاه فعالیت میکرد. او در عین حال، رئیس هیئت مدیره بنیاد تعاون سپاه بود و به همراه مسعود مهردادی که مغز متفکر فعالیتهای اقتصادی این سازمان بود، پروژهها را پیش میبرد.
شرخری قانونی
یکی از بحرانهایی که همواره دامنگیر نظام بانکی بوده و هست، عدم وصول مطالبات کلان است.
از سویی نیز، در سیستم اقتصاد دولتی،وامهای کلان تنها به افراد وابسته به قدرت سیاسی و اقتصادی خاص پرداخت میشود. به همین دلیل، سیستم نظارتی نیز با بررسی و پیگیری های بسیار، در صورت فهم ماجرا نیز عملا کاری از پیش نخواهد برد.
به همین دلیل، برخی از بانکها اقدام به تاسیس شرکتهایی نمودند تا به صورت قانونی و حقوقی اقدام به وصول مطالبات خود کنند. همان کاری که در عرف بازارهای خرد اقتصادی، شرخرها انجام میدهند. یکی از این شرکت هایی که اتفاقا از بزرگترین آنها نیز به شمار می رود، شرکت «اندیشه بهساز بانک ملت » است که محمد حسین حجازی عضو هیات مدیره آن است.
حضور محمد حسین حجازی با مدرک کارشناس مدیریت فرهنگی در این شرکت که فعالیت حقوقی دارد عملا دلیلی جز استفاده از رانت سیاسی و امنیتی پدرش در دفتر رهبر جمهوری اسلامی نمیتواند داشته باشد.
حضور محمد حسین حجازی با مدرک کارشناس مدیریت فرهنگی در این شرکت که فعالیت حقوقی دارد عملا دلیلی جز استفاده از رانت سیاسی و امنیتی پدرش در دفتر رهبر جمهوری اسلامی نمیتواند داشته باشد.
درست زمانی که شرکت اندیشه بهساز بانک ملت، برای وصول مطالبات از مراکز قدرتمندی همچون ستاد اجرایی امام دچار مشکل شده و کاری از پیش نبرده بود، ورود سید محمد حسین حجازی به این شرکت و انجام خدمات مناسب در این زمینه در عوض دریافت درصدی از ماجرا، به حل و فصل امور میان قدرت های سیاسی و مراکز اقتصادی وابسته به آنها انجامید.
کلاهبرداری به سبک ستاره مربع
یکی از راههای درآمدزایی اپراتورها، ارائه خدمات و سرویسهای ارزش افزوده است. این خدمات در قالب ارسال پیامک یا اپلیکیشنهای ارائه محتوا عرضه میشود.
این در حالی است که امتیاز ارائه چنین خدماتی به شرکتهای ویژهای که معمولا در اختیار وابستگان سیاسی معروف به آقازادههاست، داده میشود. در این میان این شرکتها، نیز با دادن نمایندگی به شرکتهای کوچک تر، خدماتی را به مردم ارائه میدهند.
«سرویسهای ارزشافزوده» یا همان VAS به سرویسهایی گفته میشود که در ازای عضویت در آنها، روزانه مبلغی (بین ۳۰۰ تا ۶۰۰ تومان) از شارژ کاربر کسر میشود. سرویس های پیامکی نخستین سرویسهای ارزش افزوده به شمار میروند که در آنها در ازای دریافت پیامکی حاوی اطلاعات عمومی و … روزانه هزینه ای از کاربر کسر میشد.
این سرویسها بستری برای سودجویی و سواستفاده میلیاردی از کاربران موبایل شده است.
با فراگیر شدن موبایلهای هوشمند و دستگاههای اندرویدی، سرویسهای پیامکی جای خود را به سرویسهای ارزش افزوده بر بستر برنامههای کاربردی دادند. به نحوی که در ازای استفاده از برنامه، روزانه مبلغی از کاربر کسر میشد.
به دلیل کیفیت پایین سرویسها و خدمات ارائه شده و درنتیجه، عدم استقبال کاربران از چنین برنامه هایی، شرکت های ارزش افزوده تصمیم گرفتند از روشهای دیگری برای عضوگیری کاربران استفاده کنند. از این رو بدافزارهای ارزش افزوده پا به عرصه گذاشتند.
این در حالی است که برخی از این سرویسها، بدون اطلاع مشتریان خود فعال شده و پس از مدتی، مشتریان با پرداخت هزینههای گاها سنگین، متوجه می شوند که سرویس ارزش افزوده برایشان فعال بوده است.
یکی از شرکت های فعال در حوزه ارزش افزوده شرکت نماد گستر ارتباط همراه پایا (با مسئولیت محدود) است که محمد حسین حجازی عضو هیات مدیره این شرکت نیز بوده است.
محمد حسین حجازی در تاریخ ۷ / ۶ / ۹۷ مطابق آگهی روزنامه رسمی با دریافت ۶۰۰ میلیون تومان حق السهم خود از این شرکت خارج شده است .
این شرکت پاییز ۱۳۹۱ در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات و با هدف ارائه سرویس و محتوا بر بستر خدمات ارزش افزوده تلفن همراه، ثابت و مجازی، تأسیس شده است.
جالب اینکه یکی از مشتریهای این شرکت، گروه هتل های ایرانگردی و جهانگردی است که بیش از ۴۷ هتل و مرکز پذیرایی در گستره ۲۳ استان کشوررا در اختیار دارد و پسر حجازی، مدیر عامل این شرکت دولتی در سال ۹۵ بوده و همزمان در همین سال نیز در شرکت خدمات ارزش افزوده ارتباط همراه پایا عضو هیئت مدیره نیز بوده است.
درست اسفندماه سال ۱۳۹۵ نامهای از سازمان اطلاعات سپاه مبنی بر مسدود سازی حسابهای شخصی و بررسی حسابهای یکی از نزدیگان مهدی جهانگیری به بانک گردشگری ارسال میشود.
این در حالی است که مدیر حراست بانک گردشگری رضا غیاثی، که پیشتر، به عنوان مسول دفتر و سرکارگر پروژههای ساختمانی جهانگیری، در دفتر جهانگیری مشغول به کار بود، روسایش را مطلع میکند.
در حالی که پرونده مهدی جهانگیری از سوی برخی از نهادهای امنیتی درحال بررسی بود، به ناگاه پرونده به حالت مسکوت باقی ماند.
در این میان، برخی از رسانهها مانند سایت خبری پرسش نیوز که بعدها با فشار شبکه امنیتی متصل به مهدی جهانگیری از دسترس خارج شد، خبر از زد و بند مهدی جهانگیری با دستگاههای امنیتی داده بودند.
یکی از نکات قابل تامل اما، حضور محمد حسین حجازی به عنوان عضو هیات مدیره در شرکت توسعه فناوری واطلاعات گردشگری ایران وابسته به بانک گردشگری است.
این در شرایطی بود که مهدی جهانگیری در حضور برخی خبرنگاران نزدیک به خود از هماهنگی با بیت رهبری سخن به میان آورده بود. همین موضوع بود که انگشت اتهام را به سوی پسر حجازی و حضور وی در هیئت مدیره شرکت وابسته به بانک گردشگری میچرخاند.
*این مطلب توسط موسسه نمای آینده برای زیتون تهیه شده است.
در حالی که بیش از دو سال از جنبش "زن، زندگی، آزادی"، جنبشی که جرقه…
بیانیهی جمعی از نواندیشان دینی داخل و خارج کشور
رسانههای گوناگون و برخی "کارشناسان" در تحلیل سیاستهای آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، بهطور…
زیتون: جلد دوم کتاب خاطرات طاهر احمدزاده اخیرا از سوی انتشارات ناکجا در پاریس منتشر…