زیتون– همزمان با سالروز درگذشت علی شریعتی، نخستین شماره فصلنامه نقد دینی منتشر شد. این نشریه الکترونیکی نگاهی تحلیلی-انتقادی به فهم دین و ضرورت بازسازی اندیشه دینداران دارد.
موضوع پرونده ویژه این شماره چیستی و چرایی نواندیشی دینی است. شماره نخست فصلنامه با ۱۴ مقاله و در ۱۹۷ صفحه در وبسایت این نشریه قابل دریافت است.
در یادداشت نخست این فصلنامه که با سردبیری محمدجواد اکبرین، منتشر میشود، آمده است:
«سرانجام پس از ماهها پیگیری و همت جمعی از دوستان، دفتر فصلنامه نقد دینی باز شد تا از دین، نقد دینی و ضرورت بازسازی اندیشه دینداران بگوید و تازههای صاحبنظران را در نقاط مختلف جهان، به ویژه در بستر اسلام و ایران، در جامهای تازه گرد آورَد و نخستین نشریه فارسیزبانِ این حوزه در خارج از کشور باشد.
- موضوع پرونده ویژه در نخستین شماره از این فصلنامه چیستی و چراییِ نواندیشی دینی است. این موضوع اگرچه مکرر است اما به معنای مصطلح، تکراری نیست. هر چه جهان و انسان تغییر میکند پرسشهایی خاص و متفاوت از دین در جهان جدید، زاده یا تجدید میشود و چیستی و چرایی وجود نحلهای از دینداران یا دین پژوهانی که به این مواجهه میاندیشند بیشتر خود را نشان میدهد. انتشار دفتر نخست این فصلنامه، همزمان شده است با فراگیری ویروس و بلا و ابتلای عالمگیری که علاوه بر به چالش کشیدن همه وجوه حیات انسان، الهیات را نیز با پرسشها و تنشها و چالشهایی تازه روبهرو کرده است.
صاحبنظران بزرگواری که دعوت فصلنامه را برای این پرونده پذیرفتهاند در ۹ مقاله به این پرسشها پاسخ دادهاند: آیا نواندیشی دینی با «دغدغه ایمانی» در پی دفاع از متون و گزارههای دینی به زبان امروز و خرافهزدایی از ساحت دین است؟ آیا نواندیشی دینی با «دغدغه آکادمیک و علمی» در پی یک پروژه پژوهشی درباره اجزاء مختلف دین و احیانا تبیین نسبت آن با دنیا و انسان جدید است؟ آیا نواندیشی دینی با «دغدغه روشنفکری» (نه الزاما و انحصارا آکادمیک) به دنبال روشنگری و نوزایی فکری در یک جامعه دینی است و ایجاد تغییرات اجتماعی در جهت آزادی، عدالت و اخلاق را دنبال میکند؟ اگر دغدغه نواندیشی دینی ترکیبی از دو یا سه مؤلفه فوق است، کدامیک متغیّر اصلی است؟ آیا پروژه نواندیشی دینی نسبتی با وضعیت جامعه مخاطبش دارد و مثلا ترکیب جمعیت و میزان و درصد مذهبی بودن یا نبودن جامعه تاثیری در این پروژه و کمیت و کیفیت آن نمیگذارد؟ و سرانجام با توجه به کارنامه حکومت دینی در ایران و واکنش جامعه به آن، آیا میتوان برای پروژه نواندیشی دینی در جامعه کنونی ایران همچنان جایگاهی قائل بود؟
در صفحات خارج از این پرونده، سینماگری در آنچه که سینمای دینی خوانده میشود تأمل کرده است. مقالهای دیگر به قصه نامکررِ حیات و هویتِ دکتر علی شریعتی پرداخته است که از پیشکسوتان بازسازی و تجدید فکر دینی در نیم سده اخیر به شمار میآید؛ چنانکه این شماره نیز در چهل و سومین سالروز درگذشت او منتشر میشود. در ادامه، گفتگویی با زندهیاد رضا بابایی در باب «حکومت، مشروعیت و عدالت» فرصتی است برای گرامیداشت یاد این نواندیش دینی که بهار جاری در ۵۵سالگی و پس از ماهها ابتلا به سرطان از جمع ما رفت؛ گفتگویی که در زمان حیات او منتشر نشده است. پایانبخش فصلنامه نیز معرفی دو کتاب است که سال گذشته توجه علاقمندان به این حوزه را جلب کرده است».
این نشریه در پایان هر فصل منتشر میشود و در هر شماره، پروندهای را به موضوعی خاص اختصاص میدهد. حسن یوسفی اشکوری، مدیر مسئول فصلنامه است و در کنار او محمد جواد اکبرین (سردبیر)، رضا علیجانی و حسن فرشتیان هدایت و انتشار آن را بر عهده دارند.
نخستین شماره این نشریه را به رایگان از اینجا. میتوانید دریافت کنید