زیتون- فرهاد حکیمی:
نظرسنجیها چه میگویند؟
هرچه به روز انتخابات نزدیکتر میشویم نظرسنجیهای بیشتری انجام میشود و اعداد نمایان در نظرسنجیها اهمیت بیشتری مییابند. به نظر میرسد که وضعیت ترامپ در نظرسنجیها، نسبت به ماه گدشته اندکی بهبود یافته است اما بایدن همچنان با حفظ فاصله مناسب، دست بالا را دارد. آخرین نظرسنجی فاکس نیوز حکایت از پیشتازی بایدن با پنج درصد اختلاف است (۵۱ به ۴۶)، در حالیکه همین نظرسنجی در ماه گذشته اختلاف ۹ درصدی به سود بایدن را نشان میداد. البته این اعداد در نظرسنجیهای مختلف فرق میکنند اما در مجموع و تا لحظه نگارش این مطلب میتوان یک برتری هفت درصدی را برای بایدن در نظر گرفت که هنوز برای او حاشیه امنیت مناسبی فراهم میکند. بایدن اگرچه نسبت به ماه قبل (ده درصد اختلاف) سه درصد از برتری خود را از دست رفته میبیند اما به هیچ وجه از تعداد طرفدارانش کم نشده است. در واقع، این ترامپ است که سه درصد به تعداد هواداران خود افزوده است. تقریبا همه نظرسنجیها، هم در ماه گذشته و هم امروز، بیانگر این نکته هستند که ۵۱ درصد از رایدهندگان به سود بایدن رای خواهند داد و تا زمانی که بایدن بتواند طرفداران خود را حفظ کند، پرزیدنت ترامپ هرقدر هم تلاش کند به عدد ۵۰ درصد نخواهد رسید. اهمیت این نکته زمانی روشن میشود که بدانیم در انتخابات گذشته هیلاری کلینتون هرگز نتوانست در نظرسنجیهای پیش از انتخابات به رقم جادویی ۵۱ درصد دست بیاید.
البته در آمریکا برتری تعداد رای، تعیین کننده برنده رقابت ریاستجمهوری نیست بلکه کاندیداها نیاز به برتری در الکترال کالج دارند که در واقع مجموع امتیازهای تعیین شده برای پیروزی در ایالتهای مختلف است. بررسی نظرسنجیها نشان میدهد که در این زمینه هم جو بایدن به نحو چشمگیری بهتر از هیلاری کلینتون در انتخابات گذشته عمل کرده است. در ایالتهای ویسکانسین، نیوهمپشایر، مینهسوتا و نوادا، آراء بایدن نسبت به کلینتون در دوره گذشته، ۵ درصد بالاتر است. بایدن همچنین نسبت به رقیب خود دونالد ترامپ از وضعیت بهتری برخوردار است. بر اساس نظرسنجی سی بی اس، بایدن در ایالت آریزونا ۳ درصد و در مینهسوتا ۹ درصد از ترامپ جلوتر است. درحالیکه کلینتون در ۲۰۱۶ رقابت در آریزونا را به ترامپ واگذار کرد و در مینهسوتا فقط با اختلاف دو امتیاز از رقیب خود پیشی گرفت.
بایدن اگرچه نسبت به ماه قبل (ده درصد اختلاف) سه درصد از برتری خود را از دست رفته میبیند اما به هیچ وجه از تعداد طرفدارانش کم نشده است. در واقع، این ترامپ است که سه درصد به تعداد هواداران خود افزوده است.
در ویسکانسین، بر اساس آخرین نظرسنجی سی ان ان، بایدن به رکورد ۵۲ درصد دست یافته و با ده درصد اختلاف ترامپ (۴۲ درصد) را پشت سر گذاشته است. در کارولینای شمالی نیز بایدن با ۴۹ درصد در مقابل ۴۶ درصد از رییسجمهوری فعلی جلوتر است.
هر یک از کاندیداها برای کسب پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری به ۲۷۰ رای الکترال نیاز دارد. به نوشته هری انتن تحلیلگر سی ان انَ، اگر همین امروز رایگیری انجام شود بایدن ۳۳۰ رای الکترال به دست خواهد آورد و حتی اگر برتری بایدن را در ایالتهایی که وی با اختلاف کمتر از ۵۰ درصد آرا جلوتر است، در نظر نگیریم هنوز او قادر است به ۲۷۰ رای الکترال دست یابد. البته هنوز بیش از شش هفته تا انتخابات فرصت باقی است و در این مدت هر اتفاقی ممکن است جهت آراء را تغییر دهد.
بایدن و مشکلی به نام لاتین تبارها در فلوریدا
مشکل بتوان کسی را یافت که در چهار سال گذشته به اندازه دونالد ترامپ به منافع لاتین تبارها در داخل و خرج از خاک آمریکا آسیب زده باشد. او هرگز در اهانت به لاتین تبارها تردید به خود راه نداده است اما اقدامات او بسیار فراتر از توهین و تحقیر بوده است. از کشیدن دیوار در مرز مشترک با مکزیک شروع کنیم که قرار بود هزینهاش را مکزیکیها بپردازند و بعد کار به جمعآوری اعانه توسط تیم ترامپ کشید و در آخر هم برخی از نزدیکان ترامپ برای بالا کشیدن پول مردم در دادگاه محکوم شدند. پس از آن فاجعه جداسازی کودکان مهاجران غیرقانونی از والدین و فرستادن آنها به کمپی جداگانه بود که به هیچ وجه صلاحیت و امکانات نگهداری از کودکان را نداشت و هنوز هم ظاهرا دولت آمریکا برای یافتن والدین برخی از این کودکان با مشکل مواجه است. لغو قراردادهای قبلی با مکزیک بطور یکجانبه، دخالتهای مکرر در امور داخلی کشورهای آمریکای لاتین، برقرار مجدد تحریمها علیه کوبا و موارد بسیار دیگر، موجب این تصور میشود که ترامپ به هیچ وجه نمیتواند روی رای لاتینتبارها حساب کند اما در واقع اصلا چنین نیست.
در فلوریدا، که یکی از ایالتهای کلیدی در انتخابات محسوب میشود، تعداد آرای جمهوریخواهان و دمکراتها بسیار به هم نزدیک و تقریبا مساوی است. در چنین شرایطی جلب آرای اقلیتها و اضافه نمودن تعداد اندکی آراء به سود هر کاندیدا میتواند کل آرای الکترال آن ایالت را در سبد کاندیدای مذکور قرار دهد و در موارد خاص حتی میتواند منجر به تغییر نتایج انتخابات شود.
طبق آخرین برآوردها ۶۸ درصد کوبایی-آمریکاییها به دونالد ترامپ رای خواهند داد و سهم بایدن، از جمعیت رایدهنده این اقلیت، فقط ۳۰ درصد خواهد بود.
کویاییها یکی از بزرگترین اقلیتهای فلوریدا را بویژه در میامی، بزرگترین شهر ایالت، تشکیل میدهند. این روزها تقریبا تمام کوباییها متوجه شدهاند که آگهیهای تبلیغاتی به سود جو بایدن در شهر و در فضای مجازی به نحو چشمگیری افزایش یافته است؛ با این حال و طبق آخرین برآوردها ۶۸ درصد کوبایی-آمریکاییها به دونالد ترامپ رای خواهند داد و سهم بایدن، از جمعیت رایدهنده این اقلیت، فقط ۳۰ درصد خواهد بود. جالب است بدانیم که حتی هیلاری کلینتون نه چندان محبوب در سال ۲۰۱۶ حدود ۴۰ درصد از آرای آنها را به دست آورد. هفته گذشته بایدن برای نخستین بار در طول انتخابات به فلوریدا سفر کرد اما آنچه که او در این سفر انجام داد، به نظر میرسد که بیشتر سنگ بنایی باشد برای موفقیت دمکراتها در دورههای بعدی ریاست جمهوری و نه در این دوره. جمعیت لاتینتبار فلوریدا بیش از ۵ میلیون نفر ارزیابی میشود و از این تعداد حدود یک میلیون نفر پورتوریکویی هستند که به تازگی به آمریکا آمدهاند و هنوز گرایش مشخصی به سمت دمکراتها و یا جمهوریخواهان ندارند.
ترامپ از مدتها قبل دیدارهای متعددی با رهبران کوبایی-آمریکاییها داشته است و برای جلب نظر آنها تلاش کرده است.
رونمایی بایدن از طرحهای کمک به پورتوریکو بعید است که در این دوره از انتخابات بتواند دستگیر او شود. به اعتقاد کارشناسان، بایدن باید از مدتها قبل تبلیغات خود را در این حوزه آغاز میکرد و آنچه که اکنون برای جلب آرای این گروه انجام میشود بسیار دیر و خیلی کم است. ترامپ از مدتها قبل دیدارهای متعددی با رهبران کوبایی-آمریکاییها داشته است و برای جلب نظر آنها تلاش کرده است. با در نظر گرفتن این نکته تاریخی که کوباییهای مقیم فلوریدا در واقع از دست حکومت کمونیست کوبا گریختهاند، کمپین ترامپ تلاش کرده تا بایدن و تیم همراهش را به عنوان طرفداران کمونیسم و رادیکالهای چپگرا معرفی کند؛ اقدامی که ظاهرا در میامی نتیجهبخش بوده است.
کرونا در فیلادلفیا هم یقه ترامپ را گرفت
باب وودوارد در جهان روزنامهنگاری از اعتبار بسیاری برخوردار است. خیلی جوان بود که به همراهی کارل برنشتاین گزارشهایی درباره اعمال خلاف در دولت آمریکا منتشر کردند که در اذهان عمومی به رسوایی واترگیت شهرت یافت و منجر به استعفای رییسجمهوری وقت، ریچارد نیکسون، شد. وی بهتازگی صدای مصاحبه اختصاصی خود با ترامپ را، به تاریخ ۷ فوریه (۱۸ بهمن ماه ۱۳۹۸) و در زمانیکه هنوز مردم بهدرستی از خطرات کرونا آگاه نبودند، در اختیار رسانهها قرار داده است که در آن ترامپ بهصراحت اقرار میکند که توسط کارشناسان از خطرات و قدرت سرایت این ویروس مطلع شده بود. با اینحال ترامپ پس از این تاریخ، بارها به مردم آمریکا و جهان اطلاعات گمراه کننده ارایه داد و تلاش کرد تا اثرات این ویروس را ناچیز جلوه دهد. او حتی خطاب به مردم گفت که این ویروس به زودی خودش خواهد رفت که البته چنین اتفاقی نیفتاد و تاکنون در آمریکا بیش از شش میلیون و ششصدهزار نفر به این ویروس آلوده شده و بیش از ۱۹۶ هزار نفر نیز جان خود را از دست دادهاند.
ترامپ در مصاحبه اختصاصی دیگری با وودوارد به تاریخ ۱۹ مارس (۲۹ اسفند ۱۳۹۸) گفت: «هنوز هم میخواهم آن را کماهمیت جلوه دهم. نمیخواهم مردم را بترسانم.»
سهشنبه گذشته در حالیکه سی ان ان صدای ضبط شده ترامپ را در بخشهای مختلف خبری پخش می کرد، پرزیدنت جنجالی در دیداری انتخاباتی در پنسیلوانیا، در برابر رایدهندگان قرار گرفت و خطاب به آنها در سخنانی کاملا متضاد با حرفهایش در مصاحبه مذکور گفت: «من آن را کماهمیت نشان ندادم. در واقع از خیلی جهات آن را بسیار مهم نشان دادم.» وی مدعی شد که اگر او رفتوآمد به اروپا و چین را ممنوع نکرده بود تا الان دو میلیون نفر بر اثر این ویروس مرده بودند. وی سپس از ادعای پیشین خود درباره کرونا مبنی بر اینکه این ویروس خودش بهزودی خواهد رفت دفاع کرد و برای آنکه حرف خود را مستند و علمی جلوه دهد، به اشتیاه از اصطلاح «ذهنیت گلهای» استفاده کرد که البته ظاهرا منظور جناب پرزیدنت «مصونیت گلهای» بود. طبق این نظریه اگر ویروس درصد بسیار بالایی از جمعیت را آلوده کند به دلیل محدود شدن توانایی گسترش، از بین خواهد رفت.
دیدگاهها بستهاند.