خان طومان کجاست؟

زیتون- سولماز ایکدر: درست همان زمانی که علی اکبر ولایتی، مشاور بین‌الملل رهبر جمهوری اسلامی، به دیدار بشار اسد رفته بود تا سلام و دعای آیت الله خامنه ای را به او برساند، جوانان ایرانی برای دفاع از «خط قرمز» جمهوری اسلامی در خان طومان به خاک و خون کشیده شدند.

خان طومان شهرکی در جنوب شهر حلب و به گفته محمد صبحی، یکی از فرماندهان ائتلاف «جیش الفتح» بعد از شهرک مهم الحاضر در جنوب حلب که اکنون تحت کنترل ارتش سوریه است، خان طومان دومین نقطه مهم در جنوب حلب بود که به تصرف گروه‌های مسلح مخالف دولت اسد در آمد.

این شهرک  در دسامبر سال ۲۰۱۵ که عملیات جنوب حلب تازه آغاز شده بود، توسط ارتش سوریه فتح شده بود؛ ماه گذشته نیز النصره با همکاری چندین گروهک دیگر به خان طومان حمله کرده بودند اما نیروهای ارتش سوریه با کمک حزب‌الله، نیروهای فاطمیون، نیروهای مقاومت عراقی و نیروهای ویژه ارتش ایران، در مقابل آن حمله شدید، مقاومت کرده بودند. اما سرانجام طی پنجشنبه و جمعه گذشته با حمله سنگین جیش الفتح، سقوط کرد.

ویژگی‌ های جغرافیایی منطقه از قبیل  صعب‌العبور بودن و کوهستانی بودن در کنار نزدیکی آن به اتوبان حلب-دمشق از جمله دلایل اهمیت این نقطه در جنوب حلب است. تصرف خان طومان راه را برای تصرف روستای حمیره سپس خلصه و سرانجام فشار بر برنه و زیتان را فراهم می‌کند و بعد از آن شهرک الحاضر  که از جمله مقرهای اصلی ریف جنوبی حلب است، در خطر محاصره قرار می گیرد.

اما این موقعیت استراتژیک یا سقوط خان طومان نیست که نام این شهر را برای همیشه در خاطر ایرانیان حفظ می کند؛ طی بیست و چهار ساعت گذشته نزدیک ۷۰ نفر از خادمین حرم ایران و اعضای گردان فاطمیون در این شهر کشته شده یا به اسارت در آمدند تا جمهوری اسلامی بیش از پیش ثابت کند برای نگهداشتن اسد حاضر به پرداخت هر قیمتی هست. روزی که رسانه ها سخنان مهدی طائب مبنی بر اینکه « «سوریه، استان سی و پنجم ایران است و دفاع از آن در مقابل حمله کشورهای دیگر، بر استان خوزستان هم اولویت دارد.» (ایسنا ۱۳۹۱/۱۱/۲۶) را منتشر کردند، کمتر کسی باور می کرد که جمهوری اسلامی  واقعاً حاضر به پرداخت چنین هزینه سنگینی باشد.

میزان تلفات در خان طومان انقدر بالا بوده که «ستاد پشتیبانی جنگ نرم» بلافاصله به میدان آمد تا از ایجاد سوال «این همه کشته برای چه؟» جلوگیری کند:

حسن شمشادی، «خبرنگار سابق صدا و سیما و خادم فعلی حرم» که از جمله منابع خبری ایرانی در سوریه به شمار می آید، امروز در اینستاگرامش نوشت:« همانطور که پیشتر هم عرض کردم، خان طومان در استان حلب بار دیگر به دست تروریست ها افتاده است و در حملات سنگین و شدید و غافلگیرانه انها، متاسفانه تعدادی از نیروهای ارتش سوریه و مقاومت به شهادت رسیدند، و پیکرهای برخی از انها هم بدست تروریست ها افتاده است . تعدادی از نیروهای ارتش سوریه و مقاومت بدست تکفیریها هم بدست تروریست ها اسیر شده اند .
اما چند نکته :
یک : تعداد دقیق شهدا و أسیران و ملیت انها مشخص نیست و عمده انچه از جانب خودی ها منتشر می شود، گمانه زنی و شایعه و از طرف تروریستها، #جنگ_روانی است .
دو : من هم تعداد زیادی عکس و خبر از موارد گفته شده در اختیار دارم، اما به واسطه همان مسائل گفته شده، از انتشار انها معذورم…..»

رسانه های رسمی نیز چیزی جز این منتشر نکردند. فارس بدون اشاره به تلفات ایرانی و افغانی تنها به این بسنده کرد که اعلام کند«  ائتلاف تروریستی «جیش الفتح » از پنجشنبه حملات شدیدی به شهرک «خان طومان» در جنوب غرب حلب آغاز کرد وسرانجام موفق شد پس از عملیات ناکام ماه گذشته، این بار با دادن بیش از ۷۰ کشته آن را مجددا اشغال کند.» رسانه های دیگری از جمله ایسنا گناه سقوط خان طومان را به گردن آتش بس حلب انداختند. آتش بسی که قرار بود از چهارشنبه تا جمعه برقرار باشد و هنوز مشخص نیست از سوی کدامیک از گروه های مشغول جنگ در سوریه شکسته شده است.

اما خودداری رسانه های ایرانی از پرداختن به تمام ابعاد ماجرای خان طومان، باعث منتشر نشدن اخبار این شهرک نشد. بسیاری از خادمین حرم یا اعضای گردان فاطمیون خودشان یا از طریق دوستان و آشنایانشان اخبار این شهر را بدون واسطه در فضای مجازی منتشر کردند.

در یک کانال تلگرامی منصوب به بسیج هم امروز نوشته شد:  خبرهای ناراحت کننده ای از #خان_طومان بگوش میرسه…
از #شهادت و #اسارت #ده ها رزمنده از لشگر عملیاتی۲۵ کربلا…
و #محاصره شدن حدود ۸۰ نفر از مدافعان حرم از لشگر عملیاتی ۲۵ کربلا…

لشگر عملیاتی ۲۵ کربلا، از زیر مجموعه های سپاه مازندران است. لشگری که گفته می شود بیشترین تلفات را در این دو روز داشته است.

سپاه پاسداران استان مازنداران در اطلاعیه‌ای با تائید کشته شدن برخی نیروهای سپاه این استان در درگیری‌های اخیر در اطراف شهر حلب سوریه‌، خواستار حفظ آرامش و هوشیاری مردم استان مازندران شد.

در این اطلاعیه که خبرگزاری تسنیم آن را منتشر کرده، گفته شده است در پی نقض آتش‌بس در اطراف شهر حلب توسط عوامل به نوشته این اطلاعیه «تکفیری» و حملات آنها به شهرک خان‌طومان، برخی نیروهایی که سپاه مازندران آنها را مستشاری معرفی کرده، کشته شده‌اند. سپاه مازندران اشاره‌ای به تعداد نیروهای ایرانی کشته شده در این درگیری‌ها نکرده اما گفته است اطلاعات و تصاویر ناقصی در این باره در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است. همزمان وب سایت روزنامه جام‌جم متعلق به رادیو و تلویزیون ایران نیز با انتشار تصاویری از کشته شدن دست‌کم دو نفر ایرانی در درگیری‌های اخیر خبر داده است.

باز هم شبکه های مجازی جلوتر از رسانه های رسمی حتی نام برخی از کشته شده های اخیر را منتشر کرده اند:

شهدای #مدافع_حرم_مازندران تا این لحظه: خرقه پوش،مهدی تبار، اسدی، رادمهر، مشتاق، عابدینی، کابلی ، طاهری ، قنبری ، بلباسی ، حاجی زاده و.. برخی منابع از شهادت ۱۵الی۱۸ نفر از کارکنان سپاه کربلای مازندران و فرار ۷۰ نفر از افغانستانی های گردان فاطمیون در درگیری های دیروز خان طومان خبر داده بودند.

رسانه های خبری نزدیک یا وابسته به سپاه در رقابتی با شبکه های اجتماعی سعی در آرام کردن فضا داشتند و در این باره نوشتند:«  منابع میدانی مطلع به تسنیم گفتند که تعداد کشته‌های تروریست‌ها حدودا دو برابر رقمی است که خودشان اعلام کرده‌اند یعنی حداقل ۷۵ نفر و شهدای جبهه مقاومت (مقاومت لبنان، فاطمیون و …) کمتر از ۱۰ نفر است که فقط سه نفرش از مستشاران ایرانی است.»

تنها وب سایت انتخاب بود که کشته شدن ۸۰ نفر را در درگیری های دو روز گذشته خان طومان تایید کرد.

پیش از ظهر روز شنبه خبری دیگر نیز توسط شبکه های اجتماعی منتشر شد؛ خبر حضور قاسم سلیمانی در منطقه«حاج قاسم شخصا فرماندهی عملیات های سه نیروی تیپ سیده زینب،هوایی روس و فداییان بشار را به عهده گرفته و مستقیما حمله را برای شکستن محاصره #خان_طومان آغاز کرد.

نیروهای مقاومت در حال اماده شدن برای انتقام سخت،هم اکنون نیروهای جدید در حال پیوستن به جبهه جنوب حلب هستند چند تیپ از السیده زینب حرکت کرده اند.
️تا دقایقی دیگر جنگنده ها خان طومان را به قتل گاه تکفیری ها تبدیل خواهد کرد.»

خبر حضور احتمالی قاسم سلیمانی در حلب در شرایطی منتشر شد که پیشتر خبر سخنرانی او برای نمایندگان منتخب مجلس دهم در روز یک شنبه منتشر شده بود. حال باید دید برای حاج قاسم جبهه سوریه مهم تر است یا جبهه مجلس جدید.
.
.

 

Share
Published by
Admin2

Recent Posts

معاویه: یک عرب ایرانی یا مسیحی؟

مسعود امیرخلیلی

۱۳ آبان ۱۴۰۳

آقای خامنه‌ای، ۱۳ آبان و شورای‌ نگهبانِ جهان

۱۳ آبان در تاریخ جمهوری اسلامی روز مهمی است؛ نه از آن جهت که سفارت…

۱۳ آبان ۱۴۰۳

آیا پذیرفتگان دیکتاتوری مقصرند؟!

در تحلیل سیاسی و روانشناختی دیکتاتوری، مسئله مقصر دانستن پذیرفتگان دیکتاتوری به عنوان افرادی که…

۱۳ آبان ۱۴۰۳

روز جهانی وگن؛ به یاد بی‌صداترین و بی‌دفاع‌ترینِ ستمدیدگان!

امروز یکم نوامبر، روز جهانی وگن است؛ این روز، یادبودِ تمام دردمندی‌ها و خودآگاهی‌هایی است…

۱۲ آبان ۱۴۰۳

اسرائیل؛ درون شورویه و بیرون مستبده!

درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…

۰۸ آبان ۱۴۰۳