زیتون ـ فرهاد حکیمی: جو بایدن در نظرسنجیهای ملی همچنان پیشتاز است، اما این تضمینی برای پیروزی او محسوب نمیشود. چنانچه هیلاری کلینتون نیز چهار سال پیش، و البته با اختلاف کمتر، پیشتاز بود و سرانجام هم اگرچه مجموع آراء را برد اما قافیه را به رقیب باخت و حسرتی بزرگ در دل دمکراتها برجای گذاشت. دلیل آن هم سیستم رایگیری نامتعارف در انتخابات ریاستجمهوری آمریکاست که به هر ایالت تعداد متفاوتی رای الکترال کالج اختصاص داده و برنده انتخابات در واقع کسی است که تعداد بیشتری رای الکترال کالج به دست بیاورد و نه اکثریت آراء رایدهندگان را. برخی ایالتها به طور سنتی آبی یا دمکرات هستند و برخی هم به طور سنتی سرخ یا جمهوریخواه. در این میان اما ایالتهایی هستند که گاهی سرخ میشوند و گاهی آبی، و دست بر قضا همین ایالتها هم اغلب سرنوشت انتخابات را رقم میزنند.
نظرسنجیها هم بسیارند و انواع متفاوت دارند که بیشتر آنها بیش از آن که به کار خبر بیایند، به درد تحلیلگران حزبی میخورند تا نقاط ضعف و قوت کاندیداها را بررسی کنند. دو گونه نظرسنجی اما میتواند برای عموم مردم جذاب باشد؛ یکی نظرسنجیهای ملی است که اغلب در رسانهها به اطلاع مردم میرسد و بر اساس مجموع آراء هر کاندیدا در کل کشور است. دیگری هم بر اساس مجموع آراء هر کاندیدا در هر ایالت بطور جداگانه است که از طریق آن میتوان تعداد رای الکترال را برای هر کاندیدا محاسبه کرد.
بیشتر بخوانید:
در هفته هفتم پیش از انتخابات چه گذشت؟
در هفته هشتم پیش از انتخابات چه گذشت؟
در هفته نهم پیش از انتخابات چه گذشت؟
در هفته دهم پیش از انتخابات چه گذشت؟
در هفته یازدهم پیش از انتخابات چه گذشت؟
برای اساس آخرین نظرسنجیهای ملی بایدن هنوز پیشتاز است و تا لحظه نگارش این خبر، نسبت به هفته گذشته، نیم درصد اختلاف آرای خود و ترامپ را افزایش داده و به هفت و نیم درصد رسانده است. وبسایت گاردین اما علاوه بر نظرسنجی ملی، وضعیت کاندیداها را در هشت ایالتی بررسی کرده است که گاهی سرخ میشوند و گاهی آبی. از میان این هشت ایالت، شش ایالت فلوریدا، پنسیلوانیا، اوهایو، میشیگان، ویسکانسین و آیووا در ۲۰۱۲ به اوباما رای دادند اما در ۲۰۱۶ با رای خود به ترامپ، موجب شکست هیلاری کلینتون شدند. در این انتخابات هم به نظر میرسد که آرای این ایالتهاست که تعیین میکند چه کسی چهار سال آینده را در کاخ سفید سپری میکند.
از میان این هشت ایالت، رییسجمهوری فعلی تنها در دو ایالت اوهایو (با نیم درصد اختلاف) و آیووا (با دو درصد اختلاف) پیشتاز است. اوهایو دارای ۱۸ رای الکترال است اما اختلاف نیم درصدی بسیار شکننده است و بایدن هنوز این امکان را دارد که آرای این ایالت را تصاحب کند. آیووا اما تنها شش رای الکترال دارد و اختلاف دو درصدی هم چندان حاشیه امن مناسبی برای ترامپ به شمار نمیآید.
آمار برای بایدن بسیار امیدوارکننده است، چون نشان میدهد که او میتواند از ایالتهایی که دمکرات نیستند و سرخابی محسوب میشوند حدود ۱۰۱ رای الکترال صید کند و سهم ترامپ از این ایالتها تا امروز فقط ۲۴ رای است.
بایدن اما در شش ایالت باقیمانده وضعیت بهتری دارد. او در فلوریدا با اختلاف کمتر از دو درصد جلو است و همین یک ایالت به تنهایی ۲۹ رای الکترال دارد که از مجموع دو ایالت فعلا سرخ اوهایو و آیووا بیشتر است. در پنسیلوانیا که ۲۰ رای الکترال دارد و در دوره قبل هم به ترامپ رای داده بود، حالا بایدن با کمتر از چهار و نیم درصد اختلاف پیشتاز است. در میشیکان اما که ۱۶ رای الکترال دارد، بایدن با اختلاف چشمگیر بیش از هفت درصد جلو است. وی همچنین در کارولینای شمالی (۱۵ رای الکترال) با یک درصد، آریزونا (۱۱ رای الکترال) با کمتر از چهار درصد و ویسکانسین (۱۰ رای الکترال) با شش و نیم درصد اختلاف جلوتر است. هرکدام از کاندیداها برای پیروزی به مجموع ۲۷۰ رای الکترال نیاز دارند و معنای این آمار برای بایدن باید بسیار امیدوارکننده باشد چون نشان میدهد که او میتواند از ایالتهایی که دمکرات نیستند و سرخابی محسوب میشوند حدود ۱۰۱ رای الکترال صید کند و سهم ترامپ از این ایالتها تا امروز فقط ۲۴ رای است.
حکایت قاضی و انتخابات ریاست جمهوری
قاضی گینزبرگ که بیشک مشهورترین و محبوبترین قاضی دیوان عالی آمریکا بود هرگز باور نمیکرد که مرگش تا این اندازه برای کمپین کسی مثل ترامپ مفید واقع شود. او که برای مقاومت جانانه اش در برابر مرگ معروف بود مانند وزنهای به شمار میآمد که همچنان مانع از سنگینی بیشتر وزن محافظهکاران در کفه دیگر ترازوی دیوان عالی بود. تا پیش از مرگ وی دیوان عالی آمریکا، که متشکل از ۹ قاضی است، با چهار قاضی لیبرال و پنج قاضی محافظهکار دارای تعادلی نسبی بود؛ از آنرو که یکی از محافظهکاران، جان رابرتز، به عنوان رییس قضات گاهی هم به سود جناح لیبرال رای میداد. موضوع مرگ قاضی گینزبرگ، به دلیل کهولت سن و بیماری، از همان ابتدای ریاست جمهوری ترامپ مورد توجه قرار گرفته بود و دلیل مشخص آن هم تغییر فاحش در تعادل قدرت در دیوان عالی بود. قاضی گینزبرگ به شوخی و جدی قول داده بود تا پایان دوران ریاستجمهوری ترامپ تاب بیاورد که بیماریهای متعدد امانش ندادند. تا اینجای کار بحث بر سر نسبت تعداد لیبرالها و محافظهکاران بود اما کسی باور نمیکرد که این موضوع بتواند کمکی شود برای انتخاب مجدد ترامپ، چیزی که قاضی مرحوم قطعا از آن متنفر بود.
به نظر میآید آن حجم تبلیغاتی که منجر به شهرت گینزبرگ شد، از سوی دیگر موجب شده تا توجه محافظهکاران و طرفدارانشان به مساله جانشینی وی جلب شود و در انتخابات به عنوان برگ برندهای برای ترامپ مورد استفاده قرار گیرد. حالا ترامپ فرصت یافته است تا ترکیب قضات دیوان عالی را به نسبت ۶ به ۳ به سود محافظهکاران تغییر دهد که برای او و طرفدارانش پیروزی بزرگی محسوب میشود و میتواند خون تازهای شود در رگهای کمپین ترامپ.
آغاز رایگیری زودهنگام در چهار ایالت
از روز جمعه گذشته و شنبه هفته جاری رایگیری زودهنگام در چهار ایالت مینهسوتا، ویرجینیا، داکوتای جنوبی و وایومینگ آغاز شد و بنا بر گزارشها استقبال از رایگیری زودهنگام چشمگیر بوده است. در ویرجینیا و مینهسوتا صفهای طویل برای رای دادن توجه ناظران را برانگیحت.
طولانیترین صف در ویرجینیا مشاهده شد، ایالتی که معمولا در آن، در دورههای قبلی، استقبال چندانی از رایگیری زودهنگام نمیشد. در برخی از محلهای رایگیری حتی، مردم ساعتها در صف ایستادند و مسولان ناچار شدند که اتاق اضافهای را به رایگیری اختصاص دهند. در مینهسوتا نیز در همان ساعات آغازین تعداد زیادی از مردم به محلهای رایگیری مراجعه کردند.
از روز جمعه گذشته و شنبه هفته جاری رایگیری زودهنگام در چهار ایالت مینهسوتا، ویرجینیا، داکوتای جنوبی و وایومینگ آغاز شد.
اوباما نیز در توییتر از مردم تقاضا کرد تا بصورت داوطلب به حوزههای رایگیری کمک کنند. وی خطاب به مردم گفت: «کمک داوطلبانه شما خدمت به جامعه است و باعث میشود که از سلامت انتخابات اطمینان حاصل کنیم.»
روسیه و دخالت در انتخابات آمریکا
کم و بیش از همان روزی که ترامپ پایش را به کاخ سفید گذاشت تا امروز او درگیر پرونده دخالت روسیه در انتخابات ۲۰۱۶ بوده است. روز پنجشنبه هفته گذشته اما رییس اف بی آی به کنگره احضار شد تا به سوالات نمایندگان درباره انتخابات ۲۰۲۰ پاسخ دهد و او هم در برابر اصرار نمایندگان دمکرات کنگره اذعان کرد که دخالت روسیه در انتخابات پیش رو، و البته بر علیه بایدن، مسئلهای جدی است و این جوابی بود که چندان به مذاق ترامپ خوش نیامد. ترامپ در مصاحبهای مطبوعاتی در کاخ سفید گفت: «رییس اف بی آی باید بیشتر بر روی دخالت چین در انتخابات تاکید میکرد.»
خبرنگاران آمریکایی هم که در چهار سال گذشته عادت کردهاند تا خبر برکناری مقاماتی را منتشر کنند که به نحوی مورد انتقاد ترامپ قرار میگیرند، از رییسجمهوری درباره احتمال برکناری کریس ورای رییس اف بی آی پرسیدند که ترامپ پاسخ داد: «از جوابهایی که او دیروز به کنگره داد راضی نیستم. فکر میکنم خودش هم راضی نباشد. مطمئن هستم که او هم با من موافق است.»
کسی البته از پاسخ رییسجمهوری سر در نیاورد و منظور او از سخنان فوق دقیقا معلوم نشد، او اما اگر واقعا بخواهد رییس اف بی ای را که منسوب خود اوست برکنار کند، باید فکری هم به حال سی آی ای کند که همین یکی دو روز پیش مجددا بر دخالت شخص پوتین در انتخابات پیش رو تاکید کرد. سی آی آی در تحلیلی که به تازگی ارایه داده تاکید کرده است که ولادیمیر پوتین همچنان دارد عملیاتی را رهبری میکند که هدف آن جلب آراء به سود ترامپ و انتخاب مجدد وی برای چهار سال آینده است. البته سی آی ای در تحلیل خود به این پرسش پاسخ نداده است که چرا روسیه به عنوان دشمن شماره یک آمریکا چنین مشتاق پیروزی ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ است.
حمایت بیوه سناتور مک کین از بایدن
گزارشهایی که چند هفته قبل نخست در آتلانتیک و بعد در آسوشیتدپرس منتشر شد مبنی بر اینکه دونالد ترامپ سربازان آمریکایی کشته شده در جنگ را احمق و بازنده خطاب کرده است، اگرچه با تکذیب رییسجمهور همراه شد اما همچنان برای وی هزینه ساز است. سیندی مک کین همسر سناتور مک کین جمهوریخواه اعلام کرد که در انتخابات پیش رو از جو بایدن حمایت خواهد کرد. وی در توییتی گفت: «بایدن فرماندهای خواهد بود که بهترین ارتش تاریخ جهان میتواند به او تکیه کند، به دلیل اینکه او میداند که فرستادن فرزند به میدان جنگ یعنی چه.» وی افزود: «شعار همسر من در زندگی این بود که: اول میهن. بله ما جمهوریخواه هستیم اما برای ما مردم آمریکا مقدم بر حزب هستند. در این رقابت تنها یک کاندیدا وجود دارد که برای ارزشهای ما به عنوان یک ملت ایستادگی خواهد کرد و آن هم جو بایدن است.»
در حالی که بیش از دو سال از جنبش "زن، زندگی، آزادی"، جنبشی که جرقه…
بیانیهی جمعی از نواندیشان دینی داخل و خارج کشور
رسانههای گوناگون و برخی "کارشناسان" در تحلیل سیاستهای آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، بهطور…
زیتون: جلد دوم کتاب خاطرات طاهر احمدزاده اخیرا از سوی انتشارات ناکجا در پاریس منتشر…