زیتون ـ فرهاد حکیمی: کمتر از سه هفته مانده به روز موعود انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا و به نظر میرسد که چشمانداز سیاسی در ایالات متحده به سوی تغییری بزرگ در حال چرخش است. دموکراتها کمکم دارند از کابوس شکست چهار سال پیش فاصله میگیرند و خود را برای اداره امور کشور در چهار سال آینده آماده میکنند. حتی جمهوریخواهان نیز ظاهرا امید چندانی به پیروزی رییسجمهور فعلی ندارند و فاصلهگذاری با او از همین حالا شروع شده است. این فاصلهگذاری از جانب برخی همحزبیها البته از جنس رعایت فاصله اجتماعی جهت جلوگیری از سرایت ویروس کرونا از دونالد ترامپ نیست. نگاهی به تعداد بیسابقه جمهوری خواهانی که به کمپین بایدن پیوستهاند نشان میدهد که این فاصلهگذاری بیشتر به دوری جستن از فردی میماند که در دوران ریاستجمهوری افراد زیادی را به دشمنی با خود ترغیب کرده است.
اگرچه یادآوری این نکته که چهار سال پیش در چنین مقطع زمانی دقیقا همین اتمسفر به سود هیلاری کلینتون وجود داشت میتواند عیش طرفداران بایدن را منقص و حیات جمهوریخواهانی را که به ترامپ پشت کردهاند مکدر نماید، اما سال ۲۰۲۰ از جهاتی با ۲۰۱۶ متفاوت است. استیو چاگاریس تحلیلگر شبکه الجزیره معتقد است که دنیا شاهد تغییرات بزرگی بوده و موقعیت سیاسی ترامپ با چهار سال پیش بسیار متفاوت است. او اگر در سال ۲۰۱۶ خود را به عنوان فردی خارج از دایره قدرت معرفی کرد و با شعار تغییر وارد کارزار سیاست شد، حالا خود در بالاترین جایگاه قدرت سیاسی است و دیگر ژست مخالف گرفتن به اندازه گذشته طرفدار ندارد. او اگر چهار سال پیش مدیریت باراک اوباما را به تمسخر میگرفت، حالا خود ناتوان از اداره کشور در مقابله با ویروسی که جان بیش از ۲۱۰ هزار آمریکایی را تاکنون گرفته، ناگزیر برای مداوا به بیمارستان می رود و بیش از یک هفته از فرصت کمپین خود را از دست رفته می بیند و متهم است که با بیخردی باعث شده تا تعداد زیادی از صاحبمنصبان کشوری و لشگری به ویروس مبتلا و جان خود را در خطر ببینند.
نتایج نظرسنجیها نشان می دهد که اشتیاق برای مشارکت در انتخابات در میان دمکرات ها نسبت به دوره گذشته ۲۶ درصد افزایش یافته است.
هیلاری کلینتون اگرچه در ۲۰۱۶ از رقیب خود جلوتر بود اما بایدن امسال به رکوردی تاریخی دست یافته است. او از ابتدای رقابت ریاستجمهوری تاکنون بطور پیوسته از ترامپ جلوتر بوده است. معدل تمامی نظرسنجیهای انجام شده نشان میدهد که بایدن با اختلاف بیش از ده درصد ترامپ را پشت سر گذاشته است. تقریبا در همه ایالتهای سرخابی که در دوره قبل به ترامپ رای دادند حالا بایدن یا با اختلاف بسیار پیشتاز است و یا رقابت بسیار تنگاتنگی با ترامپ دارد.
اقلیتهایی که در ۲۰۱۶ رای خود را به سود ترامپ به صندوق ریختند، در این دوره با رقیب او همراهی میکنند.
بیشتر بخوانید:
در هفته چهارم پیش از انتخابات چه گذشت؟
در هفته پنجم پیش از انتخابات چه گذشت؟
در هفته ششم پیش از انتخابات چه گذشت؟
در هفته هفتم پیش از انتخابات چه گذشت؟
در هفته هشتم پیش از انتخابات چه گذشت؟
در هفته نهم پیش از انتخابات چه گذشت؟
در هفته دهم پیش از انتخابات چه گذشت؟
در هفته یازدهم پیش از انتخابات چه گذشت؟
بسیاری از طرفداران حزب دمکرات که در دوره گذشته رغبتی به رای دادن نداشتند، امسال مشتاق هستند تا نامزد دمکراتها را یاری کنند. نتایج نظرسنجیها نشان می دهد که اشتیاق برای مشارکت در انتخابات در میان دمکرات ها نسبت به دوره گذشته ۲۶ درصد افزایش یافته است.
میزان کمکهای نقدی به کمپین بایدن نیز به رکوردی تاریخی دست یافته است و وی بر خلاف انتظار، در جذب منابع مالی نیز از رقیب خود موفقتر بوده است.
درست است که هنوز بیست روز تا انتخابات مانده اما این نکته روشن است که ترامپ برای پیروزی نیاز به تغییری بزرگ و شگرف دارد، تغییری که آراء او را بسیار افزایش دهد و یا از میزان محبوبیت رقیبش بکاهد.
رکورد تاریخی بایدن در نظرسنجیها
نظرسنجی ها نشان می دهد که ترامپ دارد قافیه را به حریف می بازد و تا این لحظه چنان از رقیب عقب افتاده است که در ۸۴ سال گذشته در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا سابقه نداشته است.
نظرسنجی ای بی سی نیوز و واشنگتن پست که روز یکشنبه گذشته منتشر شد بیانگر این نکته است که بایدن با اختلاف ۱۲ درصد (۵۵درصد به ۴۳ درصد) از ترامپ جلوتر است. پس از فاکس نیوز و سی ان ان، این سومین نظرسنجی معتبر در این هفته است که نشان میدهد آرای بایدن بالاتر از ۵۰ درصد است و بیش از ده درصد نیز از ترامپ جلوتر است.
در ۲۱ دوره انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از سال ۱۹۳۶ تاکنون، بایدن تنها کاندیدایی است که بیست روز مانده به انتخابات در نظرسنجی های ملی از مرز پنجاه درصد بالاتر رفته و با اختلاف بالای ده درصد از رقیب خود جلوتر است.
بایدن نه تنها در سطح ملی، بلکه در برخی از ایالتهای چرخشی یا سرخابی نیز از مرز ۵۰ درصد عبور کرده است. نتایج نظرسنجی سی بی اس نیوز بیانگر این است که در ایالت هایی مانند نوادا، میزان آرای بایدن به ۵۲ درصد رسیده است. مطابق با این نظرسنجیها، پیروزی بایدن نه تنها محتمل بلکه تاریخی خواهد بود.
صندوقهای غیرقانونی جمهوریخواهان در کالیفرنیا
حزب جمهوریخواه کالیفرنیا پذیرفت که اقدام به نصب صندوقهای رایگیری غیرقانونی کرده است. سخنگوی این حزب گفت: نهادها و سازمان ها مجاز به جمعآوری برگههای رای هستند اما دمکراتها نمیگذارند که به جز خودشان کس دیگری این کار را انجام دهد.
مقامات مسوول در ایالت کالیفرنیا به دنبال دریافت گزارش هایی مبنی بر نصب صندوقهای رایگیری غیرقانونی توسط جمهوریخواهان اقدام به جمعآوری صندوقها نمودند.
درحالیکه در رایگیری زودهنگام در سراسر آمریکا تاکنون بیش از ۱۵ میلیون نفر رای دادهاند، آمار اشتباهات و تخلفات نیز بطور بیسابقه ای افزایش یافته است. به گزارش آسوشیتد پرس، فقط در اوهایو حدود ۵۰ هزار نفر از رایدهنگان، که مایل به رایگیری غیرحضوری بودند، برگههای رای اشتباهی دریافت کردهاند. در ماه سپتامبر نیز در نیویورک حدود یکصدهزار برگه رای پستی به آدرس ها و افراد اشتباهی ارسال شد.
اهمیت رای مسلمانان آمریکایی
رای مسلمانان آمریکایی میتواند بر سرنوشت انتخابات این دوره تاثیر بگذارد. در حالیکه مسلمانان فقط یک درصد جمعیت آمریکا را تشکیل میدهند، شواهد نشان میدهد که رای آنان میتواند عامل مهمی در تعیین فرد پیروز انتخابات باشد.
از آنجا که در این انتخابات در برخی از ایالتهای کلیدی رقابت دو کاندیدا بسیار فشرده است، آراء اقلیتها و گروههای کوچک میتواند فرد برنده را در آن ایالت تعیین کند. به عنوان مثال در سال ۲۰۱۶ هیلاری کلینتون رقابت در ایالت مهمی مانند میشیگان را با اختلاف حدود ده هزار رای به ترامپ واگذار کرد. در انتخابات امسال در میشیگان حدود ۲۷۰ هزار مسلمان میتوانند رای بدهند و به نظر می رسد با اقداماتی که ترامپ تاکنون بر علیه مسلمانان انجام داده آنها دلایل محکمی برای حمایت از بایدن دارند.
تحسین دیکتاتورهای جهان
دونالد ترامپ در سخنرانی روز چهارشنبه خود هوش ولادیمیر پوتین، شی رهبر چین و کیم رهبر کره شمالی را ستایش کرد و گفت: «چیزی که من فهمیدم این است که آنها صد در صد آدمهای باهوشی هستند. در عوض جو بایدن در بهترین روزهای خودش هم آدم باهوشی نبود. چه برسد به الان که دیگر همان جو سابق هم نیست. اگر او برنده انتخابات شود، جناح چپ تندرو مملکت را در دست میگیرد. آنها معتاد قدرت هستند و خدا به داد ما برسد اگر به قدرت برسند.»
تبلیغات انتخاباتی با پول دولتی
ترامپ که بر خلاف پیشبینیها با کمبود منابع مالی برای ادامه کمپین خود مواجه شده، این روزها و با نزدیک شدن به روز انتخابات از کیسه دولت برای مقاصد انتخاباتی استفاده میکند. به گزارش پولیتیکو ترامپ اقدام به ارسال میلیونها جعبه مواد غذایی برای خانوادههای بی بضاعت کرده و همه این جعبهها نیز همراه با امضای رییسجمهوری هستند. وی همچنین در نظر دارد هشت میلیارد دلار برای اهدای کارتهای تخفیف دارویی به سالمندان قبل از روز انتخابات اختصاص دهد.
حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هستهای، در تحریریه روزنامه بحثی…
بیشک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلویها در ایران برقرارشد تاثیر مهمی در…
کیانوش سنجری خودکشی کرد یک روایت این است که کیانوش سنجری، جوان نازنین و فعال…
ناترازیهای گوناگون، بهویژه در زمینههایی مانند توزیع برق، سوخت و بودجه، چیزی نیست که بتوان…
۱- چند روز پیش، مدرسه آزاد فکری در ایران، جلسه مناظرهای بین علیدوست و سروش…
آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که…