زیتون– سازمان و غذا و دارو در واکنش به انتشار اخباری مبنی بر قاچاق ۱۹ کامیون حاوی دارو مدعی شد که این داروها «ایرانی» نبودند.
اطلاعات ارتش عراق روز پنجشنبه، ۲۴ مهرماه، اعلام کرد که ۱۹ کامیون حاوی صدها هزار قلم دارو را که به شکل قاچاق از ایران وارد عراق شده بود، توقیف کرده است.
به گزارش رسانههای عراقی، این کامیونها برای فرار از پرداخت تعرفه گمرکی از مسیرهای فرعی در استان دیاله عراق در حال حرکت بودند و در همین مسیر توقیف شدهاند.
در این گزارشها به زمان توقیف این کامیونها و تعداد متهمان بازداشتشده اشاره نشده، ولی از آن به عنوان «بزرگترین عملیات قاچاق دارو» نام برده شده است.
قاچاق دارو در مقابل ادعای تحریم دارو
ساعتی پس از انتشار این خبر علیرضا وهابزاده، مشاور وزیر بهداشت، در واکنش به این خبر به وبسایت رکنا گفت: «بعید است داروهای خاص» در این محمولهها باشد و «طبق آن چه اعلام شده، این داروها از داروخانه خریداری شده است.»
او تفاوت قیمت دارو در ایران و عراق را علت قاچاق دانسته و گفته است: «قاچاق دارو سالهای زیادی است که در ایران رخ میدهد.»
امروز (شنبه) اما سازمان غذاودارو دراطلاعیهای اعلام کرد: «داروهای قاچاق مکشوفه در کشور عراق، که در بعضی رسانههای خارجی مورد توجه قرار گرفته است، متعلق به یکی دیگر از کشورهای همسایه بوده و صرفا از طریق یکی از مرزهای کشور ترانزیت شده بود.»
در اطلاعیه سازمان غذا و دارو آمده است: «در مقطعی که هموطنانمان با تحریمهای شدید و ظالمانه امریکا مواجه شده و این کشور با ادعای حقوق بشر سلامتی مردم ایران را نشانه گرفته است و علیرغم شعارهایی عوامفریبانه مبنی بر عدم تحریم غذا و دارو، عملا تامین و واردات برخی داروها و تجهیزات پزشکی حیاتی را با مشکلات عدیده مواجه کرده است، تمام توان و ظرفیتهای داخلی به کار گرفته شده تا بیماران از بابت تامین داروهای خود احساس کوچکترین نگرانی نداشته باشند.
بر همین اساس و با توجه به اینکه بخشی از داروهای مورد نیاز بیماران با ارز دولتی تامین میشود و امکان سوء استفاده برخی افراد سودجو در حوزه قاچاق دارو وجود دارد، طی ماههای اخیر و با دستور مقام عالی وزارت، سامانه تیتک جامعتر و کاملتر از گذشته علاوه بر فراهم کردن امکان رصد اصالت محصولات سلامت محور برای مصرف کنندگان داخلی ، درصورت وقوع تخلف قاچاق بهواسطه اجرای برچسب گذاری به روش TTAC امکان شناسایی منشا و مبدا تخلف در داخل کشور امکانپذیر ودر دسترس قرار گرفته است .
به این ترتیب علاوه بر اعلام اینکه داروهای مکشوفه در عراق به هیچ عنوان ایرانی نبوده و تنها از مسیر مرز ایران ترانزیت و وارد عراق شده است، به استحضار مردم شریف ایران میرساند که با سوداگرانی که نیت سودجویی در شرایط کنونی کشور، آن هم در حوزه سلامت مردم را دارند به جد برخورد خواهد شد.»
خبر قاچاق این حجم از دارو در حالی منتشر شد که ماههاست مقامهای نظام جمهوری اسلامی مدعی هستند تحریمهای آمریکا موجب شده عدم دسترسی ایران به دارو شده است.
از سوی دیگر مشخص نیست این داروها چه از داروخانههای ایران تهیه شده باشند و چه از کشوری همسایه به ایران وارد شده باشند٬ چطور از مرز ایران به سوی عراق گذشتهاند.
بازار پررونق قاچاق دارو به عراق
در طول سالهای گذشته گزارشهای متعددی درباره قاچاق دارو از ایران به عراق منتشر شده که شامل داروهای کمیاب نیز بوده است.
خبرگزاری ایرنا گزارش داد که پیش از این نیز چندین بار نیروهای امنیتی ایران مستقر در مرزهای ایران و عراق از خنثی کردن عملیات قاچاق دارو به عراق و دستگیری عوامل آنها خبر داده بودند.
بهروز بنیادی، نماینده مجلس، روز دهم آبان ۹۸ در گفتوگویی با وبسایت رویداد ۲۴ گفته بود که قاچاق دارو به صورت «کاملا سازماندهیشده» است و قاچاقچیان با اجاره کردن دفترچه بیمه شهروندان، اقدام به خرید داروهای داخلی و قاچاق به عراق میکنند.
به گفته این نماینده مجلس دهم، قاچاق دارو به این روش در شهریور ۹۷ به اوج رسید و موجب کمبود انسولین در ایران شد.
محمدرضا شانهساز، رییس سازمان غذا و دارو، نیز در اردیبهشت ۹۹ از «قاچاق گسترده» دارو به خارج از کشور خبر داد و گفت مشکلاتی مانند نحوه بازگشت و واریز ارز ناشی از صادرات قانونی دارو بستر لازم برای قاچاق دارو را فراهم کرده است.
او در این باره توضیح داده بود: «قاچاق دارو از کشور به علت قیمت پایین آن در ایران و افت ارزش ریال نسبت به ارز کشورهای همسایه به مراتب نسبت به قبل بیشتر شده است و قاچاقچیان با سوءاستفاده از این فرصت با خروج دارو سودهای سرشاری کسب می کنند.»
یک پاسخ
” آقا چرا اینقدر بدبین هستید کمی هم مثبت به نیات عمل آقایان نگاه کنید بدبینی اصلا خوب نیست یه وقت سوسک میشی…
مدیونید اگه فکر کنید این قضیه به صفر اخیرمقامات ایران به عراق بوده و بازم مدیونید اگه فکر کنید این داروها ایران یه ودر ایران بسته بندی خارجی شدن و قرار بوده بابت بدهی عراقیها به ایران برگردن …گفتم مدیونید ها اینا اصلا مال ما نیست یه مدت دیگه ممکنه عراق بسته بیندیش کنه وبه جای اون ۳میلیارد دلار جنس خودمون را به خودمون بفروشه ههههههههه ”
مدیونید اگر هم فکر کنید من دیوانه شدم …. “
دیدگاهها بستهاند.