زیتون– سازمان عفو بینالملل برای پیگیری سرکوب خونین اعتراضات مردمی در آبان ۹۸ یک سایت ویژه راهاندازی کرده و از شهروندان ایرانی خواسته که ویدیوهای مربوط به سرکوب اعتراضات را برای این سازمان بفرستند.
به گفته دیانا الطحاوی، معاون دفتر منطقهای خاورمیانه و شمال آفریقا در عفو بینالملل، هنگامی که در آبان ماه سال گذشته اخبار کشتار معترضان در ایران به گوش رسید، مقامات ایرانی دسترسی به اینترنت را قطع کردند و ابعاد واقعی موارد نقض جدی حقوق بشر را که نیروهای امنیتی در حال ارتکاب آن بودند، پنهان نگه داشتند.
از همین رو این سازمان حقوق بشری از وبسایتی با عنوان «اینترنت خاموش، کشتار بیصدا» رونمایی کرد. در این وب سایت اطلاعات مختلفی شامل نام بخشی از قربانیان، تصویر کشتهشدگان این اعتراضات و ویدیوهایی تایید شده در این سایت قابل مشاهده هستند.
علاوه بر این، اطلاعات مهم و مستندی که عفو بینالملل از اسامی و تصاویر قربانیان و جزئیات مربوط به کشته شدن آنها جمعآوری کرده، در این وبسایت به دو زبان انگلیسی و فارسی در دسترس همگان قرار گرفته است.
در بیانیه عفو بینالملل در این رابطه آمده است که مسئولان جمهوری اسلامی برای پنهان کردن کشتار معترضان توسط نیروهای امنیتی و انتظامی، اینترنت را به صورت هدفمند قطع کردند.
بر اساس اسناد سازمان عفو بینالملل، قربانیان اغلب با «شلیک به قصد کشتن به سر یا بالاتنه» کشته شدند، امری که بهگفته این سازمان نشان میدهد نیروهای امنیتی مجری دستور سرکوب بودند.
دیانا التحاوی گفته است که جمهوری اسلامی با این اقدام خود بر آن بود تا در سکوت و خفا، و با قرار دادن کشور در حالت “آفلاین” به سرکوب مردم بپردازد و مانع از اطلاعرسانی مردم به جهان شود. اما مردم ایران باید صدای این سرکوب را به گوش جهانیان برسانند.
دیانا التحاوی، مدیر بخش خاورمیانه و شمال آفریقای عفو بینالملل درباره راهاندازی این سایت گفته است: «انتشار اخبار مربوط به سرکوب خونین و مرگبار تظاهرات مردم در نوامبر سال گذشته باعث شد جهان از دیدن خشونت نیروهای امنیتی ایران تکان بخورد. مسئولان جمهوری اسلامی پس از آن دسترسی به اینترنت در ایران را به طور هدفمند قطع کردند، تا دامنه نقض خشن حقوق بشر در گوشه و کنار ایران را از نگاه جهانیان پنهان کنند.»
بیشتر بخوانید: روزهای تیره و تار
عفو بینالملل در گزارش خود شمار قربانیان سرکوب اعتراضات آبان را دستکم ۳۰۴ نفر اعلام کرده است. این در حالی است که در گزارش خبرگزاری رویترز، تعداد قربانیان ۱۵۰۰ نفر اعلام شده است.
به رغم درخواستهای فراوان و پس از گذشت یک سال از اعتراضات آبان ۹۸، بهگفته عفو بینالملل، تا امروز هیچ مقام مسئولی در جمهوری اسلامی درباره کشتارها مورد تحقیقات کیفری قرار نگرفته و پاسخگو نشده است.
به همین دلیل، عفو بینالملل از کشورهای عضو شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد درخواست کرده است یک سازوکار تحقیقاتی «برای بررسی کشتار معترضان و عابران، از جمله کودکان» تأسیس کنند تا زمینه «محاکمه عادلانه افرادی را که در فرماندهی، برنامهریزی یا اجرای این موارد جدی نقض حقوق بشر نقش داشتهاند، فراهم آورند».
یک پاسخ
به روال همیشگی و عطف به مصاحبه در مورد سال ۶۷ : اصلا هیچ مدرکی نیست که این کشتارها صورت گرفته باشد و ما نمیدانیم که اصلا نامه ما به دست چه کسی رسیده باشد، یا کسی از آن خبر داشته باشد
دیدگاهها بستهاند.